PREVIEW: VAN HELSING

PREVIEW: VAN HELSING

článok



Mýtický a záhadný kraj Transylvánia sa nachádza hlboko v karpatských horách. Je to svet, kde je zlo všadeprítomné, kde nebezpečenstvo je prirodzené, ako východ slnka a príšery nadobúdajú podoby najhrôzostrašnejšej nočnej mory. Vynaliezavý filmový tvorca, ktorý oživil nadprirodzenú bytosť z dávnej histórie vo filmoch Múmia a Múmia sa vracia, teraz rozširuje svoju filmografiu a znásobuje svoju tvorivú inšpiráciu tým, že oživuje najhoršie monštrá z galérie klasických príšer spoločnosti Universal a prináša ich do úžasného sveta novovytvorenej fantastickej reality. Van Helsing stelesňuje osamotenú silu dobra, ktorá bojuje proti tomu najväčšiemu zlu.

Obecenstvo bude vtiahnuté do vizionárskeho, nadprirodzeného, ale realite podobného sveta, vytvoreného Sommersovou jedinečnou kreativitou. Časovo je príbeh situovaný do 19. storočia v Londýne, Ríme, Paríži a Transylvánii. Ľudstvo je tu v neustálom ohrození zo strany nespočetných stelesnení diabla: sú to monštrá, ktoré prežívajú generácie, aj keď ich opakovane ohrozujú útoky odhodlaných, spravodlivých duší, neúnavne bojujúcich za zachovanie ľudského pokolenia.

Sommers oživuje a privádza na scénu Draculu, Frankensteina, Vlkodlaka a ďalšie príšery, ako pôsobivé dedičstvo tradícií, ktoré vytvorili tvorcovia klasických snímkov spoločnosti Universal. Sommers tým, že toto dedičstvo oslavuje a približuje ho novej generácii filmového publika, mení klasiku na aktuálnu súčasnosť. 

Preview: Van Helsing Preview: Van Helsing Preview: Van Helsing

Do tohto sveta, plného záhad, ktorý ožíva v mohutných scénach a pôsobivých prostrediach, privádza Sommers Van Helsinga (Hugh Jackman), legendárneho lovca príšer, ktorý sa zrodil na stránkach románu Brama Stokera "Dracula". Van Helsing v neúnavnom boji, zbaviť svet strašidelných monštier, cestuje na pokyn tajného spolku do Transylvánie, aby premohol mocného a nebezpečného grófa Draculu (Richard Roxburgh) a pripojil sa k neohrozenej Anne Valerious (Kate Beckinsale). Jej rodinu môže zbaviť, po generácie trvajúcej kliatby len tým, že premôže upíra.

Ďalšími populárnymi spolupracovníkmi režiséra Stephena Sommersa sú nositelia cien Tony Awards Shuler Hensley, ako jedna z nepochopených príšer Dr. Frankensteina, ďalej Will Kemp, bývalý popredný tanečník skupiny Matthewa Bournea, ktorý predstavuje Anninho mužného brata Velkana - ten sa v splne mení na Vlkodlaka. Kevin J. O´Connor, hrá Igora, asistenta Dr. Frankensteina…

Elena Anayaová, Silvia Collocaová a Josie Maranová predstavujú tri krvilačné Drakulove nevesty, ktoré sa nezastavia pred ničím, čo by im bránilo pomáhať ich pánovi a vládcovi v jeho pláne, podmaniť si ľudskú civilizáciu a nastoliť hrôzovládu nad svetom.

Postavy:

VAN HELSING

Postavu Van Helsinga predstavil prvýkrát  v roku 1897 Bram Stokerov román "Dracula" a na plátne sa objavil prvýkrát v roku 1931 vo filme spoločnosti Universal Pictures "Dracula". Čiastočne filozof, čiastočne historik a tak trochu okultista Van Helsing bol privolaný, aby pomohol vyriešiť mysteriózne nočné úmrtia niekoľkých krásnych mladých žien vo viktoriánskom Anglicku. Van Helsingova intuícia sa ukázala byť správna, keď odhalil, že vrahom je upír. Bol ním gróf Dracula, ktorého Van Helsing prenasledoval až do jeho domova v Transylvánii, čo tvorí vyvrcholenie drámy.

V novom filme spoločnosti Universal Pictures je Draculovým nepriateľom Van Helsing, najznámejší prenasledovateľ príšer. Pracuje v mene a v záujme spoločenstva, ktoré chce zbaviť svet zla. Van Helsing je odhodlaný premôcť a zničiť démonov, ohrozujúcich svet, nech na seba zoberú akúkoľvek podobu. Cestuje do vzdialených krajín, aby ich porazil a súčasne si pritom uvedomuje, že má niečo spoločné s monštrami, ktoré prenasleduje. A nakoniec prichádza na to, že nebezpečných démonov musí konfrontovať so svojou vlastnou minulosťou.

Preview: Van Helsing Preview: Van Helsing Preview: Van Helsing

 ANNA VALERIOUS

Van Helsing pátra po transylvánskej princeznej Anne Valierious, pretože sa dozvedel, že aj ona prenasleduje a likviduje démonov. Táto žena sa dávno nepodobá na ohrozené dievča. V skutočnosti je posledným žijúcim členom starého rodu vyvoleného, aby prenasledoval a zničil Draculu. Po nedávnej zdanlivej smrti svojho brata Velkana musí Anna čeliť tvárou v tvár Draculovi. Po istom váhaní, spojí svoje sily s Van Helsingom, pretože dúfa, že toto spojenectvo jej dopomôže k splneniu jej záväzku.

DRACULA

Bram Stokerov román "Dracula" (1897), prvý krát predstavil západnému čitateľovi image upíra - osoby, ktorá je prekliatim odsúdená k večnému prežívaniu pomocou krvi, ktorú vysáva zo živých ľudí. Stoker vykreslil nadsadený, neurčitý a často protikladný obraz upíra, ktorý sa vynoril už v literatúre 19. storočia a v európskom folklóre vytvoril fascinujúci, zaujímavý, mocný a sexuálne príťažlivý charakter.

V roku 1931 film Dracula spoločnosti Universal Pictures s Belom Lugosom v hlavnej úlohe, ešte viac prispel k vykresleniu upírovej podoby. Film získal milióny, vďaka novému "modernému" poňatiu Draculu - ako zdvorilého, záhadného aristokrata, hovoriaceho s výrazným maďarským prízvukom. Lugosiho filmová kreácia charakteru, vytvoreného Stokerom, sa navždy stala vžitým obrazom Draculu.

Podľa Sommersovej vízie, sa prekliaty démon, kráčajúci temnou nocou, stáva nepremožiteľným vládcom temnoty, ktorý má naviac schopnosť meniť sa na hrozivé, okrídlené stvorenia, ktoré tyranizujú nočné nebo nad Transylvániou (za pomoci najmodernejších zvláštnych efektov).

FRANKENSTEINOVA OBLUDA

Čitatelia románu Mary Shelleyovej alebo diváci originálnych filmov Frankenstein (1931 Universal Pictures), boli vždy unesení príbehom Victora Frankensteina a ním vytvorenej obludy. Vynikajúci a nadaný vedec Dr. Frankenstein totiž vynašiel metódu, ako opäť vdýchnuť život častiam čerstvo exhumovaného tela. Frankenstein bol na svoj vedecký objav síce hrdý, ale nikdy sa nezmieril s "človečenstvom" vytvoreného monštra. Odvrátil sa od svojho výtvoru a ten sa mu pomstil tým, že sa stal známou Frankensteinovou obludou, akú poznáme dodnes.

Vo filme Van Helsing prijíma režisér Stephen Sommers  originálny Frankensteinov charakter aj príbeh, ale čerpá tiež z jeho predchádzajúcich filmových portrétov - medzi nimi je najvýraznejšia kombinácia nezabudnuteľného výkonu Borisa Karloffa s ikonickou maskou Jacka P. Pierca. Sommers svoje obludy predvádza ako sympatické, nepochopené stvorenia. Sommersove obludy majú na začiatku klasickú, archetypálnu podobu od Shellyovej a používajú Karloffovu verziu ako inšpiráciu, ale prichádzajú v podobe, akú od nich očakáva publikum v 21. storočí - ako pozoruhodné a unikátne bytosti, ktoré v sebe nesú tradíciu, aj súčasnú vynaliezavosť. 

Preview: Van Helsing Preview: Van Helsing Preview: Van Helsing

VLKODLAK

Podobne ako legenda o upírovi, tak aj prastará legenda o Vlkodlakovi je známa na celom svete. Podľa definície, je to ľudská bytosť postihnutá starou kliatbou, ktorá pôsobí že sa táto osoba pod vplyvom splnu stáva hrôzu naháňajúcou príšerou, podobnou vlku.

Vo filme Vlčí muž (The Wolf Man - 1941) hral túto postavu Lon Chaney ako prvý herec a zahral to so zmesou sympatie aj hrôzy. Vlkodlaka ukázal, ako postihnutého muža, ktorý bojuje so svojou vlčou povahou, kedykoľvek dôjde k jeho premene. V súlade s umeleckými a tvorivými úvahami bol vo filme z roku 1941 Vlkodlak predstavený ako reprezentant všeobecných mýtov a legiend, ktoré vychádzali z literárneho základu. Stal sa z neho pevne ukotvený charakter "muž - zviera", vládnuce unikátnou silou, ktoré zodpovedá vžitým predstavám, vychádzajúcim z ľudovej tradície o mužovi - vlkovi alebo Vlkodlakovi.

Vo Van Helsingovi sa Velkan, udatný brat Anny Valerious stane obeťou kliatby po tom, čo sa zrútia plány oboch súrodencov na dolapenie Vlkodlaka. Na plátne je vo filme dosiaľ nezvyčajným spôsobom predvedená prekvapujúca koncepcia procesu, kedy sa muž mení na vlka. Ide o Velkanovu vnútornú transformáciu.

DRACULOVE NEVESTY

"Upírové nevesty" je vžitý termín, vyjadrujúci skrytú sexuálnu väzbu, ktorá existuje medzi upírom a jeho obeťami - zvyčajne sú to práve mladé ženy. Myšlienka o Draculových nevestách zdôrazňuje sexuálne puto medzi upírom a jeho obeťami a ich otrockú oddanosť Draculovi, ktorý ich celkom ovláda. Ironicky v Bram Stokerovom Draculovi ho práve táto nevesta obviní, že sa s ním nikdy nemilovala a že Dracula vlastne nemiluje nikoho. Vo Van Helsingovi sa Draculove nevesty nezastavia pred ničím, čo by im zabránilo pomáhať pánovi v jeho snahe podriadiť si ľudskú civilizáciu.

IGOR

Zvláštnym spôsobom znetvorený Igor, asistent Dr. Frankensteina, sa prvý krát objavuje ako postava s menom Fritz (hral ju Dwight Frye vo filme Frankenstein spoločnosti Universal Pictures v roku 1931). Neskôr bol stvárnený Belom Lugosim, ktorý ho hral vo filme Frankensteinov syn (Universal Pictures - 1939). V Sommersovom poňatí sa Igor vo filme Van Helsing úplne podriaďuje Draculovi, keď upír prichádza zmocniť sa doktorovej kreácie - Frankensteinovho monštra. Zo strachu o svoj život Igor zradí aj svojho starého priateľa a navždy sa stáva Draculovým otrokom.

CARL

Slúži ako Van Helsingov asistent, je to rozvážny mních, ktorý bol poverený tajnou organizáciou, aby zabezpečil Van Helsingov bezpečný návrat. Vytvoril zbrane, ktoré sú špeciálne určené k zničeniu upírov a podobných príšer. Carl je dobre vybavený znalosťami o zbraniach, určených k lovu a vraždeniu nadprirodzených monštier. Nadšene oboznamuje Van Helsinga so všetkým, čo v tomto obore pozná, so všetkými nástrojmi a fantastickými zbraňami, určenými na likvidáciu upírov. Postava Carla je celkom vyfabulovaná a je plodom fantázie režiséra Stephena Sommersa.

 


autor press kit 4.5.2004
  • Van Helsing na 2DVD (26.01.2005 5:22:04)
  • Van Helsing (06.05.2004 18:46:45)
  • Profil: Kate Beckinsale (05.05.2004 16:26:19)
  • V znamení splnu (04.05.2004 3:15:05)
  • Hugh Jackman (01.05.2003 23:03:59)
  • Nový Van Helsing – menej fantasy? (07.07.2012 11:43:33)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Dobrodružný
    Minutáż˝: 145 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.