Kinema.sk, SNG a spoločnosť Film Europe otvárajú letné kino!

Druhý rok existencie Letného kina SNG ponúkne špičkový balík filmov ocenených na prestížnych filmových festivaloch. Pripravili sme tituly z krajín ako Švédsko, Anglicko, Francúzsko, Španielsko ...

pridal 10.5.2013 o 22:05

Kinema.sk, SNG a spoločnosť Film Europe otvárajú letné kino!


Druhý rok existencie Letného kina SNG ponúkne špičkový balík filmov ocenených na prestížnych filmových festivaloch. Pripravili sme tituly z krajín ako Švédsko, Anglicko, Francúzsko, Španielsko, Grécko, Belgicko a USA. Nebudú chýbať filmy z festivalov v Rotterdame, Toronte, Cannes či Berlinale. Ak milujete filmy a vyhľadávate skôr inteligentnejšie publikum, leto v jedinom amfiku v Bratislave je viac ako isté. Hlavný filmový partner Letného kina SNG - mediálna spoločnosť Film Europe.

PROGRAM (v júni od 20:40)

4.6. Call Girl (Švédsko, 2012, 104 min.)

r. Mikael Marcimain

Film Call Girl je hraným debutom režiséra Mikaela Marcimaina, ktorý sa v domácom Švédsku preslávil ako režisér televíznych seriálov a projektov. Vo svojej odvážnej kinovej prvotine sa inšpiruje jedným z najkontroverznejších politických škandálov, v ktorom bolo v 70. rokoch viacero ministrov a politikov vlády Olofa Palmeho obvinených z využívania služieb v sieti obchodu s prostitúciou neplnoletých dievčat pre vysokopostavených funkcionárov, biznismenov a celebrity. Film odkrýva temnú stránku politicky neutrálneho štátu, v ktorom hniezdi svet trblietavých, erotických i striptízových klubov a špinavých apartmánov, určených pre nelegálnu činnosť, prostredníctvom príbehu mladej Iris z najnižšej vrstvy spoločnosti. Marcimainova snímka vyniká sústredenou rekonštrukciou atmosféry tej doby, zaváňajúcej naliehavými spoločenskými zmenami a na MFF v Toronte v roku 2012 získala Cenu medzinárodnej filmovej kritiky FIPRESCI.

8.6. Môj pes Killer (SR/ČR, 2013, 90 min.)

r. Mira Fornay

Jednodňový príbeh Mareka (Adam Mihál), ktorý žije iba so svojim otcom (Marián Kuruc), najlepším priateľom psom a skupinou miestnych skínov, sa otrasie v základoch, keď objaví tajomstvo svojej matky (Irena Bendová), ktorá ho ako malého chlapca opustila. „Marek je síce antihrdina, ale mojim cieľom nie je vytvoriť iba čierno-biely charakter agresívneho nedozretého chlapca. Je to príbeh o hanbe a hrdosti, ktorá v prípade Mareka vedie k tragédii až antického rozmeru. Je to príbeh o našej viere, prečo v niečo veríme a ako táto viera spätne ovplyvňuje naše životy,“ naznačuje autorka Mira Fornay. Môj pes Killer je aktuálne najlepším slovenským filmom roka a jeho kvality potvrdila aj hlavná cena z prestížneho festivalu v Rotterdame.

11.6. Pátranie po Sugar Manovi / Searching for Sugar Man (Švédsko/UK, 2012, 86 min.)

r. Malik Bendjelloul

Pátranie po Sugar Manovi rozpráva neuveriteľný, ale pravdivý príbeh Rodrigueza – najväčšej rockovej hviezdy 70. rokov, ktorá nikdy vo svete nezažiarila. Dvaja producenti objavili Rodrigueza na konci 60. rokov v zadymenom, zapadnutom bare v Detroite. Boli očarení a presvedčení, že piesne plné silných melódií a prorockých textov mu prinesú povesť najväčšieho hudobníka svojej generácie. Dva albumy, ktoré nahral, boli však nanešťastie úplným prepadákom, Rodriguez sa vytratil zo scény a ostali po ňom len historky o samovražde na pódiu. Pirátska nahrávka sa náhodou dostala do Južnej Afriky, ktorú práve apartheid odrezal od zvyšku sveta a Rodriguez sa tu na nasledujúcich dvadsať rokov stal fenoménom, slávnejším ako Rolling Stones. Snímka, ktorá tento rok získala Oscara pre najlepší dokumentárny film sa vydáva po stopách dvoch fanúšikov, ktorí chceli zistiť, čo sa v skutočnosti stalo s ich hrdinom. Objavia veľmi prekvapivé skutočnosti.

15.6. Renoir (Francúzsko, 2012, 108 min.)

r. Gilles Bourdos

Film Renoir je založený na skutočnom príbehu starnúceho impresionistického maliara Augustea Renoira a začínajúceho filmára Jeana Renoira, ktorá je vyrozprávaná nádhernými obrazmi, ponorenými do zlatej farby a vyvolávajúcimi atmosféru samotnej Renoirovej maliarskej tvorby. Píše sa rok 1915 a maliar Auguste Renoir i jeho syn Jean sú poznačení smrťou ženy i matky zároveň. Ich životy však zmení mladá kráska s ohnivými vlasmi, ktorá im prinesie stratenú energiu a umeleckú inšpiráciu. Stane sa posledným modelom otca Renoira, ktorému zároveň navráti stratenú mladosť, a v psychicky nestálom Jeanovi svojou divokosťou i neskrotným duchom vzbudí nečakané túžby i vášeň k filmovému umeniu. Snímka Gillesa Bourdosa bola uvedená na MFF v Cannes 2012 v sekcii Un Certain Regard, kde súťažila s ostatnými filmami o najoriginálnejšiu výpoveď a výrazovú poetiku.

18.6. Verbo (Španielsko, 2011, 87 min.)

r. Eduardo Chapero-Jackson

Hraný žánrový debut mladého španielskeho režiséra Eduarda Chapero-Jacksona bol v roku 2011 nominovaný na lokálne prestížne ceny CEC (Cinema Writers Circle – spolok filmových kritikov a scenáristov) za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe a za najlepšiu réžiu a v tých istých filmových kategóriách aj na medzinárodne uznávané národné filmové ocenenia Goya. Fantazijná snímka rozpráva príbeh adolescentnej Sary, ktorá ešte nedokáže porozumieť okolitému svetu a nedokáže si v ňom nájsť miesto. Neustále hľadanie odpovedí na nezodpovedané otázky ju privedie do tajomného fikčného sveta, kde sa púšťa do rôznych životu nebezpečných dobrodružstiev, aby našla samu seba i cestu v hmle zahalenom bludisku, nazývanom svet.

22.6. 30 minút po polnoci / Zero Dark Thirty (USA, 2012, 157 min.)

r.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.