Prvý slovenský dron pre filmárske účely, cieľom je presadiť ho na svetovom trhu

Prvý ročník ASK Industry Day sa bude venovať aj dronom – legislatívnym zmenám, ktoré sa týkajú vytvárania leteckých záberov a zároveň v premiére

pridal 20.5.2019 o 15:37

Prvý slovenský dron pre filmárske účely, cieľom je presadiť ho na svetovom trhu


Prvý ročník ASK Industry Day sa bude venovať aj dronom – legislatívnym zmenám, ktoré sa týkajú vytvárania leteckých záberov a zároveň v premiére predstaví prototyp prvého slovenského dronu pre filmárske účely X-drone. Jednou z jeho priorít by mala byť ľahká, rýchla manipulácia a nenáročný transport. Cieľom vývojárov je presadiť ho na svetový trh. Na programe Film Expo, ktorý organizuje Asociácia slovenských kameramanov (ASK), sú workshopy, prednášky a prezentácie technologických noviniek na podporu kreatívnej tvorby filmárov; uskutoční sa 23. mája 2019, od 9.00 do 20.00 hod. v Ateliéroch STUDIA 727 v Bratislave.

Filmári potrebujú mať solídne technické riešenie, na ktorom sa časom nič nepokazí. Firma iFLY vyvíja dron, ktorý bude ľahko transportovateľný. Do dvoch kufrov sa bude dať zbaliť veľký 8 motorový dron na lietanie s filmárskymi kamerami. Väčšinou sú veľké drony nespratné a tento ich systém prekonáva konkurenciu ľahkou a rýchlou manipuláciou, skladaním, rozoberaním a nenáročným transportom. Napriek tomu, že je rozoberateľný ako väčšina dronov, čo je aj ich často slabá stránka v konštrukcii, to naozaj vyzerá až dokonale. Veď to na Film Expe aj budú mať možnosť návštevníci vidieť,“ povedal Jopy Hečko, Aerial DOP (kameraman leteckých záberov) a zakladateľ firmy SKYEYE.

Dron, ktorý je venovaný filmárom, by mal byť už tento rok dokončený. Zatiaľ ho ešte nikde neprezentovali, ASK Industry Day má byť jeho premiérou. Vývojári robia na projekte už tri roky, za ktoré si práca na ňom vyžiadala okolo 70 000 eur. „Samozrejme predstava o rentabilite znamená dostať sa na svetový trh. U nás sa takýto dron predá možno jeden. Ale šanca tu je, pretože v danej kategórii sú drony veľmi drahé a z mojich skúseností je ich koncept, čo sa týka celkovej kvality, solídnejší. Cestou je osloviť najlepšie tímy na svete na jeho používanie, aby sa tam osvedčil, tak ako aj Qtake je „Made in Slovakia“ a svoj úspech by si mal vybudovať v zahraničí,“ vysvetlil Jopy Hečko.

Na tému legislatívy vytvárania leteckých záberov za pomoci UAV – dronov sa na podujatí vyjadrí Martin Jurovic, vedúci Oddelenia všeobecného letectva, leteckých prác a UAV Dopravného úradu. Práve dané oddelenie legislatívu vytvára. „Legislatíva na Slovensku bola veľmi neštandardná a bola ešte donedávna jedna z najprísnejších na svete. Najnovšia informácia je, že situácia sa ozdravila a fungujeme ako všade v Európe,“ dodal Jopy Hečko.

Obe témy sú na programe ASK Industry Day 23. mája 2019 o 10.00 hod. „Každý, kto niečo robí vo filmovom priemysle, sa snaží byť aj technologicky na vrchole, zdokonaľovať sa a dôležité je si vymieňať informácie, či už sme si konkurenciou alebo nie. Nie vždy si produkcie uvedomujú, že v práci profesionálneho „dronistu“ sa kumuluje viacero profesií - kameraman, grip, kamera asistent, ostrič, technik, D.I.T. a aj samotný operátor dronu a výstup musí byť vždy dobrý. Často len dostanem veľkú produkčnú kameru a ako second unit pracujeme úplne sami a očakáva sa od nás komplexné riešenie. Tu naozaj nie je priestor váhať a učiť sa na sete. Aj o tom ako funguje dron unit, alebo ako by fungovať mala, budeme rozprávať,“ povedal k téme Jopy Hečko.

ASK Industry Day 2019 je komplexným podujatím, ktoré v prvom rade predstavuje súčasný stav filmovej techniky a technológie na Slovensku a zároveň vytvára priestor na predvedenie jej praktického využitia. Umožňuje sústredené a ucelené prezentácie, určené pre všetky subjekty slovenského filmového priemyslu.

Prínosom veľtrhu má byť podľa riaditeľa podujatia, kameramana, člena ASK Nora Hudeca podpora slovenských firiem, a to nielen tých už etablovaných, ale aj podpora menej známych prenajímateľov techniky, ktorí sa ešte len snažia presadiť sa na trhu. Podujatie zároveň otvára priestor aj zahraničným firmám a producentom, s úmyslom kvalitatívneho zlepšenia slovenského filmového prostredia a súčasne podporiť aj cestu slovenským subjektom smerom do zahraničia. Jednotlivé vystúpenia a ukážky zahrňujú oblasť prenájmu filmovej techniky s možnosťou presahu na postprodukčný proces, strih, grading, a iné riešenia ktoré sú integrálnou súčasťou tvorby audiovizuálneho diela.

Po úvodných Raňajkách sa v rámci programu vystriedajú prezentujúce spoločnosti a ich zástupcovia: SKYEYE (Jopy Hečko), SYNTEX (Tomáš Sipos, Krzysztof Włodarczyk), VISION SOFTWARE, GRIPPER (Peter Neveďal), CANON (Peter Mydliar, Yuji Tanaka, Blažej Klačanský), STUDIO 727 (Ladislav Dedík), QTAKE (Vlado Struhar), K5600 (Marc Galerne, Sébastien Barbedienne). Súčasťou prvého ročníka veľtrhu sú aj vystavovatelia (v abecednom poradí): AVDigital, BIOFILMS, Centron, Daylight Rental, Formei, FUJIFILM, G-tec, Jakt, KFLECT, Reproduction, Shining, TRIZONE. Podujatie má medzinárodný rozmer, zúčastnia sa na ňom firmy z Česka, Rakúska a Francúzska, pozvanie prijalo aj viacero zahraničných expertov.

FILM EXPO ponúkne aj výstavu testovacích obrazcov slovenského kameramana Ivana Puťoru, kameramana, vynálezcu a autora patentov Motion picture film advancement apparatus with vibration reduction (1997), Balancing apparatus for stabilizing camera movement (1999). Ivan Puťora je aj držiteľom viacerých cien - Dennis Wratten Award a Bill Hilson Award, v roku 2017 získal v Bratislave Cenu za technologický prínos, v rámci podujatia KAMERA, ktoré je tiež aktivitou ASK.

Zmyslom podujatia je aj prepojenie profesionálov so začínajúcou generáciou slovenských filmárov, predovšetkým študentov VŠMU, ale taktiež bude prístupné všetkým študentom filmových škôl. V tomto ročníku chceme prepojiť aj najbližšie zahraničné prostredie,” uzavrel Noro Hudec s víziou, že FILM EXPO sa bude v budúcnosti organizovať pravidelne, každý rok.

Odborným garantom podujatia je ASK, ktorej novým prezidentom sa približne pred rokom stal Lukáš Teren. Prvý ročník veľtrhu, ktorý nadväzuje na nultý ročník spred dvoch rokov, sa bude konať v priestoroch Studia 727, generálneho partnera podujatia. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond. Partnermi sú aj producentské asociácie SAPA – Slovenská asociácia producentov v audiovízii a ANP – Asociácia nezávislých producentov, čo potvrdzuje záujem zo strany producentov, ktorým je toto podujatie priamo určené. Ďalším partnerom je SFC – Slovak Film Commission.

Základné vstupné je 10 €, študenti vysokých škôl 5 €, študenti stredných škôl a členovia ASK majú vstup voľný.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.