Začína sa 69. ročník Berlinale aj so slovenským zastúpením

7. februára sa začal v Berlíne jeden z najprestížnejších svetových filmových festivalov s názvom Berlinale. Potrvá do 17.2., ale záverečný

pridal Erik Binder 8.2.2019 o 15:34

Začína sa 69. ročník Berlinale aj so slovenským zastúpením


7. februára sa začal v Berlíne jeden z najprestížnejších svetových filmových festivalov s názvom Berlinale. Potrvá do 17.2., ale záverečný ceremoniál a odovzdávanie cien pre víťazov prebehne večer 16.2. Na akcii bude prebiehať aj európsky filmový trh. Ako dobre viete, hlavnou cenou je tzv. Zlatý medveď, ktorého silueta sa stala jednou z ikon cinefilov. Okrem toho sa budú odovzdávať ceny International Jury (a v nej Strieborné medvede pre najlepšieho režiséra, herca, herečku, scenár atď.), International Short Film Jury, Generation, GWFF Best First Feature Award, Glashütte Original – Documentary Award, Independent Juries a Berlinale Camera. Pripomeňme, že minuloročným víťazom Zlatého medveďa bola experimentálna dráma Touch Me Not v koprodukcii Rumunska, Nemecka, Česka, Bulharska a Francúzska v réžii Adiny Pintilie.

Premietania sú rozdelené do mnohých sekcií, spomeňme napríklad Berlinale Shorts, Berlinale Special, Berlinale Series, Panorama, Forum, Generation alebo Retrospective. Porote bude predsedať slávna francúzska herečka Juliette Binoche (Anglický pacient, Čokoláda). Festival prinesie aj retrospektívu filmov so skvelou britskou herečkou Charlotte Rampling, ktorá je zároveň aj hosťom podujatia. Poďme sa pozrieť na niektoré zaujímavé tituly nadchádzajúceho tohtoročného festivalu v Berlíne. Neuvádzame napríklad filmy Mid90s alebo Vice (a ďalšie), v túto chvíľu už verejnosti dostupné.

Šarkan (Slovensko, Martin Smatana)
Slovenský animovaný krátky film síce nepatrí do kategórie najočakávanejších diel festivalu, ale nás určite bude zaujímať, ako si bude počínať v kategórii Generation Kplus, kde bol vybratý medzi 16 súťažných snímok spomedzi 2600 prihlásených.

8 Tage (Nemecko, R. Parente, P. Kocyla, S. Ruzowitzky, M. Krummenacher)
Zaujímavo znie námet tohto nemeckého sci-fi. K Zemi sa blíži asteroid a zasiahne ju o 8 dní. Príbeh sleduje jednu berlínsku rodinu snažiacu sa s blízkosťou konca Európy vysporiadať.

Farewell to the Night (Francúzsko, Nemecko, André Téchiné)
Legenda francúzskej kinematografie André Téchiné prináša ďalší svoj film, tentokrát s Catherine Denevue v hlavnej úlohe. Muriel chová kone na svojej farme a miluje svojho vnuka Alexa. Ten však má skryté úmysly.

Amazing Grace (USA, Sidney Pollack)
Legendárna soulová speváčka Aretha Franklin nahrala za dva dni v januári 1972 svoj album Amazing Grace. Ten spravádzal aj koncert, ktorého záznam sa momentálne dostáva na plátna svetových kín.

The Boy Who Harnessed the Wind (VB, Chiwetel Ejiofor)
Úspešný herec Chiwetel Ejiofor sa predstavuje ako debutujúci režisér a zároveň aj ako predstaviteľ hlavnej úlohy. Ide o skutočný príbeh chlapca z chudobnej rodiny v súčasnom Malawi.

Who You Think I Am (Safy Nebbou, Francúzsko)
Medzi netrpezlivo očakávanými snímkami nesmie chýbať ani ten, kde sa predstaví predsedkyňa poroty Juliette Binoche. Hrá 50–ročnú krásnu ženu, ktorá sa zaľúbi do oveľa mladšieho muža Alexa.

Elisa Y Marcela (Isabel Coixet, Španielsko)
Renomovaná režisérka Isabel Coixet prináša príbeh lásky medzi dvoma dievčatami z prelomu 19. a 20. storočia. Napriek všeobecnému zákazu podobnej náklonnosti ženy odmietajú svoj vzťah skončiť.

Der Goldene Handschuh (Fatih Akin, Nemecko)
Novinkou sa prezentuje aj slávny Fatih Akin, ktorý naposledy zaujal aktuálnou drámou Odnikiaľ. Ide o portrét sériového vraha Fritza Honku vraždiaceho v neslávnej hamburgskej štvrti St. Pauli.

By the Grace of God (Francois Ozon, Francúzsko)
Otázkou zneužívania detí v rámci katolíckej cirkvi sa zaoberá vo svojej novinke Francois Ozon. Muž menom Alexander zisťuje, že kňaz, ktorého kedysi obvinil zo zneužívania, naďalej pracuje s deťmi.

The Kindness of Strangers (Lone Scherfig, Dánsko, Kanada, Švédsko, Nemecko)
Lone Scherfig prináša mozaiku skupiny ľudí ocitajúcich sa v krízovej životnej situácii. V modernej mestskej rozprávke o láske, nádeji a nových začiatkoch si zahrala napríklad aj Zoe Kazan.

Light of my Life (Casey Affleck, USA)
Na režijnú dráhu sa vydáva aj Casey Affleck a pochopiteľne si pod vedením samého seba aj zahral. Ide o post-apokalyptickú komornú drámu, kde sa v spoločnosti bez žien snaží ochrániť svojho syna.

Mr. Jones (Agnieszka Holland, Poľsko, VB, Ukrajina)
Stále veľmi aktívna Poľka sa tentokrát vydáva na Ukrajinu 30. rokov, do dôb obrovského hladomoru spôsobeného Stalinovou politikou. Hlavným hrdinom je welšký novinár Gareth Jones.

The Operative (Yuval Adler, Nemecko, Izrael, Francúzsko, USA)
Diane Kruger a Martin Freeman v špionážnej snímke o tajnom agentovi Mossadu pôsobiacom v Teheráne. The Operative sa odohráva vo viacerých krajinách a v rôznych časoch a sľubuje exkluzívny zážitok.

Skin (Guy Nattiv, USA)
Jamie Bell sa netradične predstavuje aj potetovaný neonacista, ktorý sa zaľúbi do príťažlivej matky trojročnej Júlie a začne prehodnocovať svoj doterajší život. S Bellom si v dráme Skin zahrala Vera Farmiga.

The Souvenir (Joanna Hogg, VB)
Joanna Hogg obsadila do jednej snímky matku a dcéru, Tildu Swinton a Honor Swinton Byrne. Autobiografická dráma zobrazuje študentu filmu a jej vzťah k svetu skrze kameru. Do jej života vstupuje tajomný muž.

One Second (Zhang Yimou, Čína)
Režisér monumentálnych celosvetovo populárnych čínskych historických veľkofilmov nás zavedie opäť do minulosti, ale tentokrát si odskočíme „iba“ do doby čínskej kultúrnej revolúcie v druhej polovici minulého storočia.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.