Mrazivý experiment na filmovom plátne. Experiment alebo realita?

DAU je aktuálne prebiehajúci experiment, ktorý vznikol zo životopisného filmu sovietskeho fyzika menom Lev Davidovič Landau a narástol - z časti

pridal Eva Labayová 21.1.2019 o 10:13

Mrazivý experiment na filmovom plátne. Experiment alebo realita?


O projekte DAU

DAU je aktuálne prebiehajúci experiment, ktorý vznikol zo životopisného filmu sovietskeho fyzika menom Lev Davidovič Landau a narástol - z časti ako filmový cyklus, z časti ako behaviorálny experiment - do projektu obrovských rozmerov zahrňujúc stovky účastníkov po celom svete.

Kombinuje prvky filmu, divadla, psychológie, architektúry, výtvarného umenia a vytvoril tak svet, ktorý treba skôr prežiť než len vidieť. Uvedenie do kín bude koncom januára v Paríži.

V roku 2009 vyše 400 ľudí opustilo svoje každodenné životy na 3 roky a vrátili sa v čase do Sovietskeho zväzu, aby tam žili a pracovali za stenami tzv. Inštitútu a podriadili sa jeho požiadavkám. Boli to ľudia z rôznych oblastí života, umelci, filozofovia, barmani, celé rodiny, laureáti Nobelovej ceny, pouliční upratovači, politici, vládni agenti, ale aj zločinci, všetci súhlasili s tým, že sa „odrežú“ od okolitého sveta a budú žiť v nových podmienkach. Vytvorili sebestačný svet fungujúci podľa svojich vlastných prísnych pravidiel a tento svet sa stal ich každodennou realitou. Obyvatelia mali podmienky presne rovnaké ako mali pôvodní obyvatelia inštitútu pred vyše 30 rokmi – tie isté zariadenia, nábytok, jedlo, nápoje, sociálne vybavenie a voľnočasové aktivity. Zároveň sa podrobili vedeckým výskumom a boli za vykonanú prácu zaplatení platidlom tej doby.

Inštitút bola pôvodne obrovská budova postavená v Kharkove na Ukraine a slúžila ako zariadenie pre vedecké experimenty. Bola utajenou, prísne stráženou, autonómnou základňou pre sovietskych vedcov.

Mnohí z účastníkov projektu sú známe osobnosti zo sveta vedy, umenia, divadla a filmu a stali sa z nich ambasádori DAU. Napríklad fyzici a matematici Carlo Rovelli, Dimitri Kaledin, David Gross, a Shing Tung Yau; dirigent Teodor Currentzis; divadelní režiséri Peter Sellars, Romeo Castellucci a Anatoly Vassiliev; umelci Carsten Höller, Marina Abramovic, Boris Mikhailov a Philippe Parreno; japonská módna návrhárka Rei Kawakubo a mnohí ďalší…

Projekt DAU je postavený na základoch 700 hodín filmu, 2,5 miliónov obrázkov, 40 000 kusov dobového oblečenia, 8 000 hodín zvuku a 4 000 dokumentov, ktoré sú dedičstvom Inštitútu. Z tohto surového materiálu sa zostavil cyklus celovečerných filmov, televízny seriál ako aj fyzické a duchovné miesto na opätovné oživenie skúseností z Inštitútu a jeho príbehov.

Svoj hlas projektu prepožičali Isabelle Huppert, Willem Dafoe, Monica Bellucci, Hannah Schygulla, Isabelle Adjani, Iris Berben, Gerard Depardieu, Lars Eidinger, Fanny Ardant, Barbara Sukowa a ďalší.

DAU Paríž

Na svetovej premiére v Paríži od 24. januára do 17. februára 2019 bude projekt DAU okupovať 24 hodín denne 7 dní v týždni dve lokality - Théâtre du Châtelet a Théâtre de la Ville. Tretím dejiskom bude národné Centrum umenia a kultúry Centre Pompidou počas svojich otváracích hodín. V noci budú tieto tri miesta prepojené červeným svetelným trojuholníkom svietiacim na oblohe nad mestom.

Ak sa ocitnete vo vnútri DAU, stávate sa účastníkom prebiehajúceho experimentu, ktorý začal v Inštitúte v roku 2009. Váš zážitok začína premietaním celovečerného filmu zachytávajúceho životy a príbehy odohrávajúce sa v samotnom Inštitúte. Možno si pozriete jeden film, alebo budete chcieť vidieť všetky v závislosti od toho, ako vás svet DAU vtiahne do seba po duchovnej, intelektuálnej a umeleckej stránke.

DAU je neustále sa vyvíjajúci experiment, ktorý v skutočnosti nikdy neskončí. Čím viac ho skúmate, tým viac možností sa vám otvára. Ak sa rozhodnete venovať mu napríklad šesť hodín, váš „výlet“ bude unikátny, maximálne prispôsobený vašej osobnosti, názorom a skúsenostiam do tej miery, ako ste ochotní sa o ne podeliť.

Ak sa do DAU opakovane vrátite, pravdepodobne uvidíte všetko v inom svetle, nakoľko svet DAU bude vašou prítomnosťou zmenený a počas vašej neprítomnosti sa bude vyvíjať ďalej. Presne ako život.

Na vstup do DAU potrebujete víza, ktoré existujú v troch formách: na 6 hodín (35 eur), 24 hodín (75 eur) a na neobmedzený čas (150 eur). V posledných dvoch prípadoch bude váš vstup na mieru prispôsobený podľa psychometrických testov pri registrácii. Tieto administratívne kroky sú nutné na vytvorenie jedinečného zážitku pre každého návštevníka.

Ako ďaleko sa dostanete a ako hlboko DAU preskúmate záleží len na vás.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.