O Cenu Febiofestu sa uchádzajú aj filmy o utečeneckej kríze

Maďarský lekár, ktorý sa spriatelí so sýrskym utečencom, arabskí migranti, ktorí snívajú svoj sen v Rakúsku, vietnamské dievča, ktoré vyrastá v českom malomeste

pridal PR 16.3.2018 o 13:03

O Cenu Febiofestu sa uchádzajú aj filmy o utečeneckej kríze


Maďarský lekár, ktorý sa spriatelí so sýrskym utečencom, arabskí migranti, ktorí snívajú svoj sen v Rakúsku, vietnamské dievča, ktoré vyrastá v českom malomeste. Aj ich filmové príbehy sa budú uchádzať o hlavnú cenu 25. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 15. do 21. marca 2018.

V súťažnej sekcii s názvom V strede Európy sa už po piatykrát v existencii festivalu stretne 20 krátkych filmov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

V súťažnom výbere nechýba ani nový film slovenského mladého talentu, režiséra Michala Blaška, ktorý svoj predošlý krátky film Atlantída, 2003 uviedol v svetovej premiére na prestížnom festivale v Cannes a odvtedy žne úspechy na zahraničných prehliadkach a je dokonca nominovaný na Českého leva.
V produkcii FAMU teraz vytvoril spolu s Adamom Machom snímku Kamion, inšpirovanú tragickými udalosťami z leta 2015, keď bola pri rakúsko-slovenských hraniciach nájdená odstavená dodávka s vyše 70 mŕtvymi utečencami.

 „Zdá sa, akoby sa mladí filmári začali vracať k podstatným témam solidarity, slobody, filantropie
a je jedno či medzigeneračnej, multikultúrnej alebo akejkoľvek inej. A to aj napriek tomu, že „dospelý“ svet to dnes vníma ako slabosť. Ak možno v rámci tohtoročných prihlásených filmov hovoriť o jednej prevažujúcej téme, tak je to potom téma kritiky ľahostajnosti, ktorá sa ako červená niť tiahla snímkami mladých filmárov naprieč krajinami Vyšehradskej štvorky. Aj v našom finálnom výbere buble táto téma pod povrchom, a vo filmoch, ktoré sa sústreďujú na utečeneckú krízu alebo medziľudské vzťahy, úplne organicky vypláva na povrch,“ hovorí umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

S témou utečeneckej krízy a vzťahu väčšiny a menšiny sú úzko späté aj ďalšie krátke snímky z Maďarska, Rakúska i Česka.

Maďarský film Zlyhanie pľúc Ambrusa Fatéra zobrazuje osamelého lekára pred šesťdesiatkou, ktorého naplánovaný život sa prevráti naruby, keď sa objaví starý sýrsky utečenec. Hoci sa spolu nevedia dohovoriť, vznikne medzi nimi nepravdepodobné priateľstvo.

Rakúsko-nemecký experimentálny film Making Off (Germania Dreamland) Istvana Gyöngyösiho zas pozoruje troch migrantov v ošiali zábavného parku, na obrovskom kolotoči. Ako dlho však môže trvať ich „krajina snov“?

Z mladej českej tvorby uvidia diváci na MFFK Febiofest aj dve snímky zaoberajúce sa otázkou menšín, ktoré získali nomináciu na Cenu Magnesia za najlepší študentský film, udeľovanej v rámci ocenení Český lev.

Dokumentárny film Bo Hai režiséra Dužana Duonga, ktorý sa narodil v Hanoji, ale od štyroch rokov žije v Česku, rozpráva o vzťahu staršej generácie Vietnamcov, ktorí sa prisťahovali do Česka a začali tu podnikať s ich deťmi, ktorých domov sa už stalo Česko. Dužan Duong nebude v súťaži MFFK Febiofest nováčikom, v roku 2015 tu už získal Zvláštne uznanie poroty za krátky dokument Mat goc.

Ďalšou snímkou od susedov, ktorá má šancu zabodovať na Českých levoch, je Přátelské setkání nad sportem režiséra Adama Kolomana Rybanského, ktorý tiež sleduje stret väčšiny a menšiny. A to konkrétne na amatérskom dedinskom nohejbalovom turnaji, ktorý „naruší“ príchod rómskeho športového tímu zvaného Jamajka.  

Tento rok sa do súťaže MFFK Febiofest prihlásilo rekordných 154 filmov, z toho 26 slovenských. Domácu kinematografiu bude vo festivalovej súťaži reprezentovať 5 krátkych snímok.

Mladá režisérka Martina Buchelová, ktorej predošlý film Magic Moments bol vybratý do súťaže krátkych filmov na jednom z najväčších svetových filmových prehliadok v Toronte, bude na Febiofeste súťažiť s novinkou Idiot, inšpirovanou Dostojevského dielom. V 13-minútovej snímke o tom, že najväčšia a najneznesiteľnejšia bolesť je istota, že duša vyletí z tela a človek viac už nebude človekom, sa v hlavných úlohách predstavia Rebeka Poláková, Daniel Fischer aj  Maroš Kramár.

Krátky film o pomáhaní Alexandry Gojdičovej je zas esejou o osamelej žene v stredných rokoch, ktorá sa rozhodne stať osobnou asistentkou hendikepovaných. Jej prvý klient, vozíčkar, je pre ňu však príliš ťažký a príliš neprístupný, a tak je čoraz menej jasné, kto komu pomáha.

Hraná satirická snímka I want to Believe Matúša Ryšana reaguje na konšpirátorské nálady, ktoré sa vznášajú nad dnešným svetom a skúma entuziastu, ktorý zasvätil život záchrane ľudstva. Niečo v ňom – to, čo ho ženie – možno nakoniec nie je až také bizarné.

Krátky dokumentárny film 43 rokov bratislavského metra Lucie Kašovej sa snaží nájsť odpoveď, kde sa stala chyba, že z veľkolepého dopravného projektu zostal len opustený 300-metrový tunel. Bratislavské metro je legenda a zároveň ukážka neschopnosti komunálnej politiky riešiť dopravu v hlavnom meste.

Z domáceho animovaného filmu sa predstaví Fifi Fatale Márie Kralovič o dychberúcej tanečnici, okolo ktorej sa večer čo večer v zapadnutom lokále všetci točia. Až kým sa v bare neobjaví nepozvaný mladý muž, ktorý odhalí tajomstvo jej sily.

Divákom sa počas jubilejného 25. ročníka MFFK Febiofest predstaví v slovenských premiérach vyše 100 zahraničných a domácich snímok a po hlavnej bratislavskej časti sa festivalový výber filmov presunie až do 10 slovenských miest – do Banskej Bystrice, Kežmarku, Košíc, Levíc, Martina, Popradu, Prešova, Prievidze, Trenčína a Trnavy.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.