Slovenský filmový ústav predstaví na 25. MFFK Febiofest filmy z archívu

Aj v programe jubilejného 25. ročníku Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest má Slovenský filmový ústav (SFÚ) ako spoluorganizátor svoje zastúpenie

pridal SFÚ 15.3.2018 o 17:57

Slovenský filmový ústav predstaví na 25. MFFK Febiofest filmy z archívu


Aj v programe jubilejného 25. ročníku Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest má Slovenský filmový ústav (SFÚ) ako spoluorganizátor svoje zastúpenie prostredníctvom filmov zo svojich archívnych fondov, nových koprodukčných projektov a je aj partnerom niektorých sprievodných podujatí. SFÚ významne participuje tiež na príprave aktivít v časti určenej pre filmových profesionálov Industry Days v bratislavskom Kine Lumière. 25. MFFK Febiofest sa v Bratislave koná od 15. do 21. marca 2018.

Filmové skvosty z archívnych zbierok SFÚ

Do divácky obľúbenej festivalovej sekcie Klubový jukebox sa dostal film Dušana Hanáka Ružové sny (1976), komédia o mladom dedinskom poštárovi Jakubovi a cigánke Jolanke, ktorých autenticky stvárňujú Juraj Nvota a Iva Bittová. Film, v ktorom hlavných hrdinov rozdeľujú predsudky voči vzťahu ľudí z rôznych kultúrnych a rasových komunít, sa v sekcii premietne vďaka výberu mladých hercov Noëla Czuczora a Dominiky Morávkovej po tom, ako sa organizátori rozhodli tento rok pri príležitosti 25. výročia festivalu zveriť výber filmov nie samotným divákom, ale osobnostiam slovenskej umeleckej scény. Hanákov film sa premietne v nedeľu 18. marca o 17.00 hod. v Kine Lumière. Z archívnych fondov ústavu sa na špeciálnej projekcii v Café Berlinka Slovenskej národnej galérie v nedeľu 18. marca o 20.00 hod. premietne digitálne reštaurovaný animovaný film Krvavá pani (1980) od režiséra Viktora Kubala. Film o zločine a láske inšpirovaný historickou legendou o krutej Čachtickej panej zachytáva na pozadí romantického ľúbostného príbehu večný boj dobra so zlom a na projekcii bude uvedený s hudobným sprievodom skupiny Talent Transport v zložení Vladislav „Slnko“ Šarišský, Marián Slávka a Filip Hittrich.

Po minuloročnej pozitívnej skúsenosti sa aj tento rok počas Febiofestu premietne za osobnej účasti tvorcov pásmo krátkych filmov Obrazy (proti) extrémizmu, ktoré zostavila filmová historička Eva Filová. V sekcii Filmový kabinet deťom je určené predovšetkým pre mladých ľudí a podľa slov zostavovateľky, „jeho hlavným zámerom je posilnenie historického povedomia študentov, scitlivenie ich vnímania a porozumenia reprezentácií závažných spoločenských tém a podôb extrémizmu... Do tohtoročného programu sme vybrali filmy na tému rasová a etnická neznášanlivosť a holokaust.“ Z archívnych zbierok SFÚ diváci uvidia strihový film Jána Kadára o fašistických zločinoch Tisovej vlády Sú osobne zodpovední za zločiny proti ľudskosti! (1946) a dokumentárny film o novom živote Rómov ako plnoprávnych občanov republiky Upre Roma (1955) režiséra Dimitrija Plichtu. Doplnia ich snímky O Soni a jej rodine (2006) režisérky Daniely Rusnokovej, ktorá v rómskej osade Rudňany sledovala viac ako dva roky jednu z rodín, a príbeh židovského stolára, ktorý zvrátil chod dejín, v réžii Michala Toporcera pod názvom Stolár (2015). Projekcia sa uskutoční v nedeľu 18. marca o 13.30 hod. v Kine Lumière.

SFÚ na Febiofeste ako koprodukčný partner

V sekcii Slovenská filmová krajina, ktorá v premiérach a predpremiérach prináša najnovšie slovenské filmy a televízne projekty, sa divákom predstaví nový dokumentárny film Válek (2018) režiséra Patrika Lančariča, ktorého je SFÚ koprodukčným partnerom. Film je portrétom básnika a politika Miroslava Válka, ktorý v uplynulom storočí výrazne poznamenal slovenskú kultúru a dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií a základným východiskom filmu sa pre nich stal Válkov vnútorný rozpor medzi básnikom a politikom, medzi intímnym a verejným. Film bude na slávnostnej premiére v pondelok 19. marca o 20.00 hod. v Artkine za zrkadlom uvedený za účasti režiséra Patrika Lančariča a ďalších tvorcov.

Krst filmovej publikácie aj večer filmologického časopisu Kino-Ikon

Počas Febiofestu sa v piatok 16. marca o 17.00 hod. v Kine Lumière uskutoční krst knihy Martina Palúcha Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989, ktorá vyšla vo vydavateľstve Drewo a srd v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Publikácia sa venuje téme mocenského zasahovania do umeleckého diela, ktoré zvykneme označovať pojmom cenzúra, a sledovaniu rôznych foriem a prejavov cenzorských zásahov, s ktorými sa v slovenskom dokumentárnom filme stretávame v ponovembrovej realite. V utorok 20. marca o 20.00 hod. bude Kino Lumière hostiť Večer Kino-Ikonu, filmologického časopisu pre vedu o filme a pohyblivom obraze, ktorého spoluvydavateľom je SFÚ, za účasti priateľov a redakčnej rady časopisu. Pri tejto príležitosti festival v sekcii Kino Ikon+ predstaví unikátnu tvorbu francúzskeho režiséra, scenáristu, kameramana, strihača a antropológa Jeana Roucha.

Bohatý program pre filmových profesionálov na podujatí Industry Days 

Významnou časťou sa SFÚ podieľa na podujatí Industry Days, určenom predovšetkým filmovým profesionálom, producentom a študentom filmových škôl. Už tretí ročník sa uskutoční v dňoch 20. a 21. marca v Kine Lumière a jeho hlavným pilierom je prezentácia pripravovaných slovenských projektov Works In Progres. Tento rok sa jej zúčastní deväť dlhometrážnych a tri krátkometrážne filmy. Z hraných filmov sa budú prezentovať Správa režiséra Petra Bebjaka, Malý Juraja Lehotského, Loli paradička režisérskej dvojice Richard Staviarsky a Víťo Staviarsky, Nech je svetlo Marka Škopa, VILLA LUCIA Michala Kollára a tiež dokumentárne snímky Raj na zemi Jara Vojteka, Čiary Barbory Sliepkovej, Skutok sa nestal Barbory Berezňákovej a Pátranie po zvláštnych ženách Mira Rema. Doplní ich trojica krátkometrážnych titulov Kid Gregora Valentoviča, Experiment Jany Smokoňovej a Po sezóne, ktorý pripravuje Andrea Kalinová. Počas prezentácie sa jej účastníci dozvedia viac o európskej platforme LIM – Less Is More, zameranej na podporu a vývoj projektov nízkorozpočtových hraných filmov, ktorú predstaví jej kurátor Massimo Nardulli.

Počas dvojdňového podujatia sa za účasti filmových profesionálov, tvorcov, sales agentov i zástupcov prestížnych medzinárodných filmových festivalov z Toronta, Berlína, Benátok, Varšavy, Karlových Varov a mnohých ďalších uskutoční aj panelová diskusia na tému Menej je niekedy viac – prečo potrebujeme krátke filmy, zameraná na podporu a profesionálne zázemie pre krátky film na Slovensku. Témou ďalšej panelovej diskusie Slovenská filmová krajina – zdroje a rezervy budú aktuálny stav a výzva slovenského filmového priemyslu z hľadiska financovania, infraštruktúry, služieb a prezentácie. Pripravené sú aj dva masterclassy. Na jednom z nich svoju tvorbu predstaví mladá režisérka a scenáristka Jacqueline Lentzou, absolventka London Film School, ktorá má na svojom konte viacero úspešných krátkych filmov, druhý masterclass Inovácia, inšpirácia a technológie budúcnosti: Umelecké filmové projekty a ich využitie bude viesť rakúska nezávislá výskumníčka Claudia Schnugg, ktorá poukáže aj na hravý prístup umenia k novým technológiám.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.