Miniséria Big Little Lies bola seriálovou udalosťou (vlaňajšieho) roka

Hollywoodsky ansámbel v zložení Witherspoon, Kidman, Dern a Kravitz, štedrý priestor na obrazovke prestížnej televízne siete HBO a spŕška hneď štyroch

pridal Hana Lippová 30.1.2018 o 16:56

Miniséria Big Little Lies bola seriálovou udalosťou (vlaňajšieho) roka


Hollywoodsky ansámbel v zložení Witherspoon, Kidman, Woodley, Dern a Kravitz, štedrý priestor na obrazovke prestížnej televízne siete HBO a spŕška hneď štyroch Zlatých glóbusov. Ak by ste to náhodou ešte nevedeli, miniséria Big Little Lies (po česky Sedmilhářky) bola tak trochu seriálovou udalosťou (vlaňajšieho) roka. Svojou témou sa pri tom z množiny TV hitov posledných rokov slušne vymyká. Nie že by bol seriál taký závratne originálny – vlastne by sa dalo, paradoxne, povedať, že je to presne naopak.

V zlatej ére malej obrazovky, ktorej kraľuje fantasy, história, krimi či politika sa, totiž, v podobe Big Little Lies opäť presadila čistokrvná vzťahovka. Navyše, plná amerických zbohatlíckych paničiek, aké nám ešte v 90. rokoch pili krv v seriáloch typu Sex v meste. O scenár sa, napokon, postaral pán menom David E. Kelley, ktorého meno ste mohli vidieť aj v titulkoch k Ally McBealovej či Nemocnici Chicago Hope. Každopádne, predsudky bokom. Big Little Lies je seriál, ktorý si svoj úspech vo viacerých ohľadoch naozaj zaslúži, hoci s ním aj treba mať kus trpezlivosti...

Dej, ktorý vychádza z knižnej predlohy austrálskej autorky Liane Moriarty, sa začína tak trochu od konca – jedna z prvých informácií, ktoré sa dozvedáme je, že v idylickom kalifornskom mestečku Monterey došlo k brutálnej vražde. No ak ste fanúšikom faktov vedzte, že na tie týkajúce sa tohto zločinu sa ešte slušne načakáte. Miesto toho vás seriál bude neustále zavádzať útržkami z výsluchov dobrosrdečných sused, nie-až-tak-dobrých kamarátok a vševedúcich spoluobčanov, ktorí sú presvedčení o tom, že všetkému dokonale rozumejú.

Nie len však, že sa nedozviete kto vraždil, ale nedozviete sa ani koho to vlastne zabili. A nik sa na vás nemôže hnevať, ak si spočiatku budete priať, aby obeťou bola niektorá z hlavných hrdiniek (alebo, napokon, prečo nie rovno všetky). Seriál vás, totiž, zavedie do prostredia unudených zbohatlíckych paničiek na kalifornskom malomeste, kde sa z nedostatku iných problémov neustále pretriasajú nejaké malicherné intrigy a žabomyšie spory. Dámy si robia napriek kvôli ochotníckemu divadlu, konfliktom medzi ich deťmi, alebo rivalite v láske. Každý tu pri tom každého má neustále na očiach, ale tiež, takpovediac, v ústach. Je to, skrátka, miesto, ktoré by citlivého introverta vedelo dohnať hádam aj k skoku z toho krásneho útesu, ktorý na nás hľadí z úvodných titulkov.

Postupne však tento sedemdielny seriál začína odhaľovať každú z hrdiniek aj v trochu lichotivejšom, alebo, povedzme, humánnejšom svetle. A jednotlivé herečky tak dostávajú nemalý priestor predviesť, čo sa v nich skrýva, čo väčšina z nich využije naozaj znamenite.

Najvýraznejšou (a najhlučnejšou) postavou je Madeline v podaní Reese Witherspoon. Hrdá matka v domácnosti, ktorá svoje dni trávi lobingom za uvedenie kontroverznej hry v miestnom divadle, výchovou dvoch dcér a nenávisťou k sexi partnerke svojho bývalého muža (Zoe Kravitz). Distingvovaná Celeste (Nicol Kidman) žije v manželstve, ktoré by jej, na prvý pohľad, mohli závidieť aj Barbie s Kenom. V skutočnosti sa však za stenami ich vily deň čo deň odohráva nebezpečná hra plná násilia a manipulácie. Renata (Laura Dern) je energická karieristka, ktorá si, evidentne, na dieťa pomyslela tak trochu na poslednú chvíľu. V živote svojej šesťročnej dcéry sa hádam aj preto angažuje s priam vražednm nasadením, čo vyústi do poriadnej mely v okamihu, keď jej potomka ktosi začne šikanovať. No a do tejto „idylky“ prichádza šedá myška Jane (Shailene Woodley). Slobodná matka zo skromných pomerov, ktorá do Monterey prišla, aby dopriala synovi detstvo v tom najlepšom prostredí. Ale tiež preto, aby sa tu pokúsila zabudnúť na desivé tajomstvo z vlastnej minulosti…

Scenár od prvých až po posledné minúty nástojčivo graduje ústrednú líniu vopred priznanej vraždy, ku ktorej ale z chronologického hľadiska dôjde až v samom závere. Táto zápletka však v skutočnosti nie je zďaleka tým najzaujímavejším, ani najdôležitejším v seriáli Big Little Lies. Na to je, predsa len, príliš predvídateľná a klišoidná. Oveľa atraktívnejšie a znepokojivejšie sú mikropríbehy jednotlivých postáv, ktoré dokážu vtiahnuť spôsobom, ktorý by ste spočiatku určite nečakali. Scenár, skrátka, za každou tou povrchnou zápletkou a odpudivou povahovou črtou nachádza funkčný a obsažný druhý plán. Neuspokojuje sa so suchým konštatovaním a demonštráciou, ale rozoberá jednotlivé problémy až do nepríjemných detailov a intimity.

Tu treba jednoznačne vypichnúť, že Big Little Lies je predovšetkým seriál o ženách (hoci iste nie len pre ženy). Trápi ich, skúša ich, oslavuje ich, ale aj sa im mstí za ich slabosti a chyby. Spracúva celú plejádu tém, ktoré sú pre životy žien v západnom svete 21. storočia príznančné – dilema medzi prácou a rodinou, kríza tradičných rodových rolí v partnerstvách, konflikt medzi srdcom a rozumom vo svete, kde už manželstvo pre ženu dávno nie je nevyhnutným prostriedkom sebazáchovy. Je vysoko pravdepodobné, že sa ako diváčka toto seriálu v niektorej z jeho postáv aspoň do určitej miery nájdete, hoci sa aj sprvu zdá, že žijú vo svete, ktorý by od toho vášho už ani nemohol byť vzdialenejší.

Big Little Lies z hľadiska invenčnosti možno nepatrí k úplným veličinám a iste sa nájde nemálo divákov, ktorým jeho čaro celkom unikne. Svojim spôsobom je však vítanou obrodou vlastného žánru, navyše celkom sviežou a príťažlivou a vo veľa oblastiach veľmi realistickou. A za to si nejaký ten kredit určite zaslúži.

Hodnotenie: 8/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.