Nina Juraja Lehotského vstupuje do slovenských kín

Len pár dní pred vstupom do slovenskej distribúcie režisér osobne uviedol NINU v americkej premiére na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte

pridal PR 20.9.2017 o 2:21

Nina Juraja Lehotského vstupuje do slovenských kín


Nový film medzinárodne uznávaného režiséra Juraja Lehotského NINA vstupuje do našich kín. Od 21. septembra 2017 si ho môžu pozrieť diváci po celom Slovensku.

Len pár dní pred vstupom do slovenskej distribúcie režisér osobne uviedol NINU v americkej premiére na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte a hneď po návrate domov ju v slovenskej festivalovej premiére predstavil po prvýkrát domácemu publiku v zaplnenej kinosále na MFF Cinematik v Piešťanoch. Svetovú premiéru absolvoval druhý hraný film Juraja Lehotského – rovnako ako jeho debut ZÁZRAK – na MFF v Karlových Varoch.

Tvorcovia a herci filmu sa už v premiérový deň 21. septembra vyberú osobne za divákmi na špeciálne turné – počas troch dní zavítajú s NINOU do piatich slovenských miest. Delegácia na čele s režisérom Jurajom Lehotským a hlavnou hrdinkou v podaní Bibiany Novákovej postupne uvedie film v Poprade, Košiciach, Martine, v Novom Meste nad Váhom a v Trenčíne.

„Filmy Juraj Lehotského sa hrali v Cannes aj v Toronte. Našou misiou je spolupracovať s tvorcami, ktorí majú presah. NINA je pravdivý, tradične pocitový slovenský film, ale dokáže rezonovať aj na veľkých svetových prehliadkach. Bude sa páčiť divákom, ktorí chodia do kina raz za rok,  aj skúsenému festivalovému publiku,“ povedal Ivan Hronec, CEO Film Europe Media Company, ktorá ako distribútor prináša NINU do slovenských kín.

Nina je 12-ročné dievča, ktorého svet sa otriasa v základoch. Otec a mama sa rozvádzajú, no tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Ale zahltení nezhodami, akoby mysleli len na seba. Nina žije medzi ich hádkami, oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie – dáva jej pocit pokoja a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

Režisér Juraj Lehotský a scenárista Marek Leščák mali túžbu nakrútiť citlivý ponor do detského myslenia, konfrontovaný so svetom dospelých, v momentoch, keď rodina zažíva „malú smrť“ a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov.

KINEMAVIDEO4348.

„Prišlo nám najprirodzenejšie reflektovať svet, v ktorom žijeme. Obaja sme ženatí, obaja máme deti a obaja sme boli svedkami toho, ako sa vzťahy našich známych rozpadávali. Z doživotnej lásky sa stala kriminalizácia toho druhého a často boli toho svedkom deti, potomkovia,“ vysvetľuje scenárista snímky Marek Leščák. „Stáva sa akousi bežnou vecou, že dieťa prestane mať jednu rodinu, jeden pevný základ a jeden domov. Začína žiť dva životy v dvoch domovoch, oddelene u mamy a otca. Ako to však prežíva? Ako sa cíti? Častokrát sa na to pozeráme len vlastnými, dospeláckymi očami. Preto som chcel vplávať do života dieťaťa, pochopiť ho a prežiť jeho pocity v neľahkom období rozchodu vlastných rodičov,“ dopĺňa Juraj Lehotský.

„Nechceli sme moralizovať. Nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám, dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly. Našou snahou bolo ukázať dieťa, ktoré sa snaží byť iné, je hravé, verí sebe svojim snom a má oboch rodičov rado. Chce všetko chápať, ale paradoxne napriek jeho ústretovosti mu rodičia v rámci toho, že konajú v "jeho dobre", zoberú to, na čom mu najviac záleží. Výsledok je, že dieťa im nastaví zrkadlo,“ dodáva scenárista.

„Považujeme za dôležité otvoriť túto tému, a dúfame, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému “stratenému“ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ konštatuje režisér.

V hlavnej postave otca sa predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme nemohol vidieť, veľký filmový debut v roli matky odohrala režisérka a choreografka Petra Fornayová, komplikovanú rolu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu.

„Keď si film pozrú dospelí, mal by ich upozorniť na to, aby sa nezamýšľali len nad tým, čo je to dobré len pre nich, ale aj, čo je dobré pre dieťa,“ myslí si 13-ročná Bibiana Nováková, ktorú pred dvoma rokmi našiel režisér na kastingu a zveril jej komplikovanú úlohu hlavnej hrdinky Niny. Za svoj výkon momentálne žne pochvaly v recenziách zahraničných médií. Prestížny americký filmový portál IndieWire po svetovej premiére snímky na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch napísal, že “ak na tohtoročnej festivalovej scéne hľadáte niečo naozaj prelomové, neprehliadnite hviezdu filmu NINA, Bibianu Novákovú”.

„Nie som ani prvý ani posledný, komu sa podobný príbeh ako tento filmový prihodil. A samozrejme poznám kopec ľudí, ktorí si prešli alebo prechádzajú niečím podobným a udržiavajú v zvláštnej hybernácii svoj partnerský vzťah alebo kontakt s dieťaťom. Tento film ukazuje, aké je to kontraproduktívne a ako sa to človeku môže škaredo vrátiť,“ hovorí Robert Roth, ktorý považuje film za dôležitý preto, že autenticky, jednoducho a „nehrane“ ukazuje príčiny i dôsledky stratu komunikácie.

 „Pre mňa je ten film o rovnováhe - že kde sa nachádza tá tenká hranica medzi tým, že uprednostním seba, svoje individuálne šťastie a tým, že principiálne musím spraviť všetko pre to, aby dieťa netrpelo, lebo to dieťa je primárne. A to, čo tento film ukazuje, s tým bojuje v podstate celá civilizácia,“ myslí si Petra Fornayová.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.