Febiofest 2017 pozná víťazov: Hlavnú aj divácku cenu získal slovenský film

Po týždňovom filmovom maratóne sa v stredu večer zavŕšila bratislavská časť 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest

pridal PR 9.3.2017 o 23:19

Febiofest 2017 pozná víťazov: Hlavnú aj divácku cenu získal slovenský film


Po týždňovom filmovom maratóne sa v stredu večer zavŕšila bratislavská časť 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest.

Na záverečnom ceremoniáli boli vyhlásené ocenenia súťažnej sekcie V strede Európy, v ktorej sa stretlo 20 krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných či experimentálnych snímok zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

Hlavnú cenu získal slovenský krátky film O SESTRE, dokumentárna esej režisérky Barbory Sliepkovej o dospievajúcom dievčati, ktoré sa nedobrovoľne rozhodlo izolovať sa od okolitého sveta. 24-ročná víťazka Ceny Slovenskej asociácie producentov v audiovízii za najlepší film MFFK Febiofestu 2017 si odniesla aj finančnú prémiu 3000 EUR.

„Ide o jedinečný, intímny, citlivý, umelecký pohľad do duše mladého dievčaťa, ktoré bojuje s vlastným strachom a ostychom," znelo odôvodnenie hlavnej medzinárodnej poroty, ktorá tento rok pracovala v zložení: slovenský režisér Miro Remo, maďarský režisér Gyula Nemes a poľský festivalový zástupca a filmár Krzysztof Sienkiewicz. A prekvapivo sa s verdiktom odbornej poroty zhodlo aj publikum, pretože film O SESTRE si odniesol aj Divácku cenu.

Hlavná porota sa rozhodla udeliť aj dve zvláštne uznania, obe putovali poľským filmom. Hraná snímka na pomedzí performance, hraného dokumentu aj fikcie KŔČ ŽUVACIEHO SVALU režiséra Kordiana Kadzielu zaujala porotu, pretože „ironicky reflektuje vnímanie umeleckých hodnôt“ a dokument TRI ROZHOVORY O ŽIVOTE režisérky Julie Staniszewskej zas „dokonale poukazuje na problematiku generačných rozdielov, na svet, ktorý je čím ďalej tým zložitejší pre nárast nových možností reprodukcie a na kontrast so starším hierarchickým systémom hodnôt.“

O víťazoch po prvýkrát na MFFK Febiofest rozhodovala aj špeciálna porota vybraná Medzinárodnou asociáciou filmových klubov. Jej členovia - slovenská dramaturgička filmových klubov Nina Šilanová, nemecká filmová kurátorka Christl Grunwaldová-Merzová, srbský filmár Dragan Milinkovič Fimon - odmenili Cenou Dona Quijota poľskú animovanú snímku DEBUT režisérky Katarzyny Kijek, ktorá diváka komediálnym aj hororovým spôsobom prevedie útrapami tvorivého písania filmára.

Po prvýkrát sa táto porota rozhodla udeliť aj dve zvláštne uznania – a to krátkym filmom DIALÓG maďarského režiséra Gábora Fabriciusa, ktorý je trefnou reakciou na utečeneckú krízu a pripomína aj historickú stratu pamäti a dokumentu FUCK THE CANCER! rakúskeho režiséra Thomasa Renoldnera, ktorý je dojemnou sériou „selfie“ videí ako onkologického pacienta, ktorými zachytáva svoju liečbu.

Kolekciu víťazných filmov si budú môcť pozrieť aj diváci MFFK Febiofest v ďalších 10 slovenských mestách.

Záverečný ceremoniál 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest včera vyvrcholil slávnostným uvedením poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenského filmu CEZ KOSTI MŔTVYCH, ktorý mal svetovú premiéru len pred pár dňami na prestížnom festivale v Berlinale.

"Som veľmi rada, že Slovensko je, okrem berlínskeho festivalu a Poľska, prvá krajina, kde tento film ukazujeme," vyhlásila na MFFK Febiofest Agnieszka Holland, svetoznáma režisérka, ktorá si za film z hlavnej súťaže na Berlinale odniesla Strieborného medveďa - Cenu Alfreda Bauera. Hlavnou postavou filmu je excentrická učiteľka a milovníčka zvierat v dôchodkovom veku, v ktorej okolí sa v rýchlom slede odohrá niekoľko záhadných vrážd. Agnieszka Holland označuje svoj nový film za morálny thriller, kombinuje v ňom mystérium s filozofiou. Snímka po včerajšej festivalovej premiére prichádza do slovenských kín.

Symbolický filmový kotúč - Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov ASFK za prínos svetovej kinematografii si zo slávnostného večera odniesol držiteľ Strieborného medveďa, medzinárodne uznávaný rumunský režisér Radu Jude, ktorý na Febiofeste 2017 osobne uviedol svoju novinku ZJAZVENÉ SRDCIA, ocenenú na slávnom festivale v Locarne.

MFFK Febiofest 2017 sa v hlavnom meste konal od 2. do 8. marca. V 10 programových sekciách uvedol 7-dňový festivalový maratón v Bratislave 122 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkych titulov, spolu na 153 premietaniach v 5 kinách klubových kinách – Kino Lumière, Kino Mladosť, Foajé, Kino KLAP VŠMU a Artkino za zrkadlom – celkom v 9 kinosálach. Celkovo tohtoročný MFFK Febiofest spolu s regiónmi uvedie 235 projekcií v 11 mestách a 16 kinách po Slovensku. Od dnes putuje MFFK Febiofest až do 7. apríla do ďalších desiatich slovenských miest - do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.