Oscaroví nominanti aj víťazi z Cannes exkluzívne na Febiofeste

Oscarových nominantov a snímky ocenené na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach aj Rotterdame ponúkne v exkluzívnej slovenskej predpremiére

pridal PR 17.2.2017 o 15:17

Oscaroví nominanti aj víťazi z Cannes exkluzívne na Febiofeste


Oscarových nominantov a snímky ocenené na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach aj Rotterdame ponúkne v exkluzívnej slovenskej predpremiére blížiaci sa Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest. 24. ročník filmového maratónu sa v Bratislave rozbehne od 2. do 8. marca 2017 a výber z neho poputuje do 7. apríla 2017 do kín desiatich slovenských miest. Divácky obľúbená sekcia Ochutnávka: Novinky ASFK ponúkne kolekciu ostro sledovaných svetových noviniek, ktoré sa na slovenské festivalové plátno dostanú len krátko po uvedení na zahraničných prehliadkach a ešte pred oficiálnym vstupom do našej kino distribúcie.

MFFK Febiofest 2017 prinesie na plátna aj troma oscarovými nomináciami ovenčenú drámu JACKIE oceňovaného režiséra Pabla Larraína. V hlavnej úlohe ikonickej prvej dámy Spojených štátov sa predstaví Natalie Portman. Svetové médiá označujú jej rolu za najnáročnejšiu a súčasne najpôsobivejšiu v jej hereckej kariére. A je za ňu nominovaná na zlatú sošku za najlepší ženský herecký výkon. Divák sa ocitá vo svete Jacqueline Kennedyovej počas dní, ktoré nasledovali po jednom z najdôležitejších a najtragickejších okamihov v dejinách USA, po vražde prezidenta Johna F. Kennedyho. Prvá dáma bojuje o znovuzískanie viery, ale aj o odovzdanie historického odkazu svojho manžela Amerike a svetu. Film získal cenu za najlepší scenár na MFF Benátky 2016.

KINEMAVIDEO4125.

S nomináciou na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film prichádza na MFFK Febiofest snímka KLIENT / THE SALESMAN slávneho iránskeho režiséra Asghara Farhadiho. Podľa svetovej kritiky sa radí medzi tých, čo majú najväčšiu šancu odniesť si zlatú sošku. Jedného Oscara už na konte má – a to za drámu Rozchod Nadera a Simin. Filmár, ktorý do svojich filmov vkladá silné morálne posolstvá a nebojí sa ukazovať náboženské, politické i medziľudské krízy, sa však rozhodol tohtoročnú hollywoodsku oscarovú slávnosť bojkotovať. A to pre dekrét amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý obmedzuje vstup moslimských obyvateľov do USA. Klient sa podobne ako Rozchod Nadera a Simin sústreďuje na manželský pár. Dvojica hercov Ranaa a Emad sú nútení prenajať si byt od svojich kolegov. Nevedia však, pred nimi tam bývala prostitútka s početnou klientelou. Raz večer do bytu zavíta jeden z jej bývalých klientov, a to práve vtedy, keď je Ranaa sama doma. Udalosti, ktoré nasledujú, obrátia pokojný život tohto páru úplne naruby. Film získal Cenu za scenár a cenu pre najlepšieho herca na minuloročnom festivale v Cannes.

KINEMAVIDEO4205.

Do iránskej kultúry zavedie aj snímka RADIO DREAMS režiséra Babaka Jalaliho, ktorý za ňu získal Zlatého tigra, najvyššie ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Rotterdam. Ukazuje jeden deň v živote malej rozhlasovej stanice iránskych emigrantov, ktorá vysiela v perzštine zo San Francisca. Štúdio sa pripravuje na mimoriadnu udalosť – do vysielania má prísť zahrať naživo Metallica s prvou rockovou skupinou z Afganistanu Kabul Dreams. Poetická komédia v štýle Jima Jarmuscha a Akiho Kaurismäkiho ponúka mikrosvet postavičiek, ktoré odišli do exilu a snažia sa sem preniesť svoju kultúru prostredníctvom hudby a umenia, no narážajú pri tom na realitu komerčnej stanice. A na bedrách nesú problém, ako presvedčiť spoločnosť o tom, že keď sa hlási do boja o „našu“ kultúru, mala by ju aspoň najprv poznať.

MFFK Febiofest sa vo svojom programe môže pochváliť aj poslednou snímkou svetoznámeho filmového maestra Andrzeja Wajdu ODRAZY / AFTERIMAGE. V svetovej premiére ju uviedol na festivale v Toronte len mesiac pred svojou smrťou, európskej premiéry sa už nedožil. Oscarový režisér vo svojom poslednom filme zobrazuje život avantgardného maliara Władysława Strzemińského – podmanivý príbeh o človeku pevných zásad, ktorý čelil ľahostajnosti a onedlho nato aj hnevu úradných činiteľov, odhodlaných skoncovať s každým, kto spochybnil líniu strany.

KINEMAVIDEO4178.

Sekcia Ochutnávka: Novinky ASFK prinesie na festivalové plátno aj ďalšie oceňované filmy. Diváci sa môžu tešiť aj na animovanú snímku ČERVENÁ KORYTNAČKA / THE RED TURTLE, ktorá je prvým počinom kultového japonského štúdia Ghibli s európskou koprodukciou. Príbeh stroskotanca na tropickom ostrove, ktorý obývajú len korytnačky, kraby a vtáky, je zároveň univerzálnym príbehom všetkých zásadných okamihov v živote človeka. Rozpráva ho režisér Michaël Dudok de Wit, držiteľ Oscara. Magický príbeh získal na MFF Cannes Zvláštnu cenu v sekcii Un Certain Regard.

V programe nebude chýbať ani film, ktorý po svojej premiére na minuloročnom Cannes vzbudil kontroverzné reakcie – OSPALÁ ZÁTOKA / SLACK BAY vychýreného francúzskeho režiséra Bruna Dumonta s Juliette Binoche v hlavnej úlohe. Film o nezvestných turistoch a kanibalskej rodine zo začiatku minulého storočia je zaobalený do grotesky a bláznivej situačnej komédie.

KINEMAVIDEO4165.

Do kolekcii sekcie sa dostala aj BELGICA, príbeh dvoch bratov, ktorí vedú najvychýrenejší nočný klub v meste, romantická dráma TANEČNICA / THE DANCER o farmárskej dcére z amerického stredozápadu, ktorú nič nepredurčovalo na to, aby tancovala v parížskej Opere, no napokon k jej nohám padali aj Toulouse-Lautrec, Rodin či bratia Lumièrovci či dokument HITCHCOCK/TRUFFAUT, v ktorom sa slávni režiséri ako Wes Anderson, David Fincher či Martin Scorsese, ako ich ovplyvnili ich legendárni režisérski kolegovia.

Publiku sa počas MFFK Febiofestu 2017 predstaví 122 snímok v 10 sekciách: V strede Európy, Slovenská filmová krajina, Klubový film dnes, Zrkadlo minulosti, Novinky ASFK, Osobnosti klubového filmu, Klubový Jukebox, Filmový kabinet deťom, Kinoikon+ a Experimental.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.