Rozhovor s režisérkou filmu Mustang - Deniz Gamze Ergüven

Chcela som hovoriť o tom, aké je to byť dievčaťom a ženou v dnešnom Turecku, kde otázka žien je viac ako kedykoľvek predtým veľkou

pridal 28.9.2016 o 17:31

Rozhovor s režisérkou filmu Mustang - Deniz Gamze Ergüven


Narodili ste sa v Ankare, ale väčšinu života ste strávili vo Francúzsku. Prečo ste sa rozhodli svoj celovečerný debut nakrútiť v Turecku?

Väčšia časť mojej rodiny v Turecku žije a celý život sa tam vraciam. Príbehy odohrávajúce sa v Turecku ma obzvlášť priťahujú, pretože je to oblasť naplnená nepokojom, všetko sa tu mení. Situácia sa v poslednej dobe posunula opäť viac konzervatívnym smerom, ale stále je tu cítiť sila a energia. Máte tu pocit, že ste v srdci niečoho dôležitého, že všetko sa môže okamžite dať do pohybu nečakaným smerom. Je to tiež neuveriteľný zdroj príbehov.

Mustang je príbehom emancipácie, rovnako ako váš krátky absolventský film. Ako tento projekt vznikol?

Chcela som hovoriť o tom, aké je to byť dievčaťom a ženou v dnešnom Turecku, kde otázka žien je viac ako kedykoľvek predtým veľkou spoločenskou témou. Skutočnosť, že sa vďaka častým pobytom vo Francúzsku pozerám na situáciu inými očami, hrala samozrejme dôležitú úlohu. Zakaždým, keď sa vraciam do Turecka, cítim tu určitú formu nátlaku, ktorá ma vždy prekvapí. Všetko, čo nejako súvisí s ženskosťou je neustále redukované na sexualitu. Ako keby čokoľvek, čo žena alebo mladé dievča robí, bolo sexuálne sfarbené. Niektorí riaditelia škôl vraj napríklad zakazujú chlapcom a dievčatám po ceste do tried používať rovnaké schodisko. Stavajú pre ne oddelené. Prepožičiavajú tak silný erotický náboj aj tým najbanálnejším veciam; cesta po schodoch sa zrazu mení na niečo závažné. Poukazuje to na absurditu takého druhu konzervatizmu : všetko je sexuálne. Vedie to k tomu, že deti neustále hovoria o sexe. A vynára sa koncept spoločnosti, ktorý obmedzuje ženy na stroje určené k plodeniu detí, ktoré sú dobré len na domáce práce. Turecko bolo jednou z prvých krajín, ktoré v 30. rokoch minulého storočia priznalo ženám možnosť voliť. A zrazu musíme hájiť ich základné práva, ako napríklad právo na potrat. Je to smutné.

Prečo dostal film anglicky znejúci názov – Mustang?

Mustang je divoký kôň, ktorý skvelo symbolizuje päticu mojich odvážnych a neskrotných hrdiniek. Aj vizuálne ich vlasy pripomínajú hrivy a po dedine sa pohybujú ako stádo mustangov. Aj príbeh samotný sa ženie vpred tryskom ako divoký kôň, a táto energia je srdcom môjho filmu.

KINEMAVIDEO3582.

Nakoľko je váš film osobnou spoveďou?

Situáciu z úvodu filmu, kedy dievčatá vyvolajú škandál tým, že vylezú chlapcom na ramená a stihne ich za to krutý trest, som sama zažila ako tínedžer. S tým rozdielom, že som vtedy sklonila hlavu a v žiadnom prípade nemala odvahu sa tomu postaviť. Ubehli roky, kým som si dovolila čo i len protestovať. Chcela som, aby postavy vo filmovej verzii boli skutočnými hrdinkami. A ich odvaha sa im musela vyplatiť. Vidím tú päticu dievčat ako päťhlavú dračicu, ktorá príde o hlavu, kedykoľvek niektorá z nich zmizne z príbehu, ale posledná časť, ktorá ostane napriek tomu nakoniec zvíťazí. Je to preto, že staršie sestry sa nechali zviesť predstavou, že najmladšia, Lale, odmieta ich osud.

Vyzerá to, že podľa vás predstavuje jedinú cestu von vzdelanie.

Zamedzenie prístupu do školy a reakcie na to sú pre príbeh zásadné, ale nie som v tomto ohľade militantná. Film nie je politický predslov. Film dokáže vyjadriť veci omnoho citlivejšie a silnejšie, ako by som to vedela vyjadriť slovami. Vidím to ako rozprávku s mytologickými motívmi – ako je Minotauros, hydra (pätica dievčat spojených v jedno telo) a lopta, znázornená futbalovým zápasom, ktorého sa dievčatá chcú zúčastniť.

RECENZIA FILMU TU

Rodina s piatymi mladými dcérami, ktoré prebúdzajú túžbu miestnych chlapcov, a preto musia byť chránené pre ich vlastné dobro. Nedá sa nespomenúť si na film Smrť panien Sofie Coppola. Aké sú vaše filmové inšpirácie?

Videla som Smrť panien po premiére a čítala aj knižnú predlohu Jeffreyho Eugenidesa, ale Mustang nie je odkazom na ňu. O nič viac, než je odkazom na Rocco a jeho bratia. Omnoho viac ma ovplyvnil film Saló alebo 120 dní Sodomy, v tom zmysle, že Pasolini rozpráva pomocou nechutného príbehu príbeh spoločnosti v zajatí fašizmu. Hľadala som podobnú formu oddelenia štýlu od obsahu. Často som si pri písaní scenára nechávala DVD s filmom bežať na pozadí. Pozrela som si aj mnoho filmov o úteku z väzenia, ako napríklad Útek z Alcatrazu. Hoci je môj príbeh zasadený do dôverne známeho rodinného života, ide vlastne o príbeh úteku z väzenia.  Kým sme začali nakrúcať, púšťala som herečkám každým deň jedno DVD – Bergmannove Leto s Monikou, Fish Tank, Nemecko v roku nula, Dieťa bratov Dardennových a rôzne ďalšie filmy – zakaždým s nejakým konkrétnym zámerom. Niektoré som im tiež púšťala jednotlivo. Napríklad Illaydĕ Akdoğan, ktorá hrá Sonay, som pustila Zbesilosť v srdci Davida Lyncha a mnoho filmov s Marilyn Monroe, kvôli stvárneniu neostrej hranice medzi nevinnosťou a otvorenou sexualitou.

Nie je náhodou, že ste za dejisko príbehu zvolila odľahlú dedinu Inebola pri Čiernom mori, 600 km od Istanbulu. Izolácia prispieva k pocitu útlaku, ktorý diváci prežívajú...

Áno. To miesto zdôrazňuje pocit, že ste na konci sveta. Išlo mi primárne o umelecký dojem z rozprávkovej krajiny a kľukatými sa pobrežnými cestami a lesmi. Je to miesto, na ktoré je ťažké sa dostať. Pár mesiacov pred nakrúcaním tu nebolo žiadne letisko a nikto tu nikdy nenakrútil žiadny film. Mala som skutočný pocit izolácie. Nielen, že sa do tých najodľahlejších dedín novinky dostane len prostredníctvom oficiálnych kanálov, v každom dome tiež nájdete vrece s uhlím – darček od vtedajšieho premiéra, ktorý je dnes už prezidentom. Ľudia cítia blízkosť, až rodinné puto s režimom, ktorý k nim dôverne prehovára z médií. Iba na málo miestach by ste nenašli zapnutý televízor s rečniacimi papalášmi. Keď sme skončili, postavili 90 kilometrov od miesta, kde sme nakrúcali, letisko, odkiaľ odlieta jedno lietadlo denne. Bol to ako závan čerstvého vetra, ako by sa niečo zlomilo.

Počas nakrúcania, ste boli tehotná. Aké to pre vás bolo?

Bolo to úderné komando. Bola som presne v polovici tehotenstva, keď sme začali a nakrúcali sme 12 hodín denne, šesť dní v týždni. Bola som v rovnako zraniteľnej pozícii ako dievčatá, čo nebolo zlé, pretože to znamenalo, že sme na rovnakej lodi. Tri týždne pred začiatkom hlavného nakrúcania, keď bolo všetko pripravené, nás opustil producent. Bolo to, ako by pilot v polovici letu vystúpil z lietadla. Nakrúcanie sa zastavilo, štáb sa začal rozpadať. Všetko, čo som pripravila, sa začalo rozpadať. Nakoniec sme zohnali iného producenta a pokračovali v nakrúcaní, ale situácia, kedy som takmer o všetko prišla, pre mňa bola obrovskou motiváciou. Bola to taká dráma, že som všetky donútila prekonať samých seba a film zachrániť. Každý záber bol otázkou života a smrti. Ľudia sú schopní neuveriteľných vecí, keď príde kríza. Denne sme doslova od základov stavali scény, ktoré sme v ten deň nakrúcali. Bolo to neuveriteľne intenzívne dobrodružstvo a balansovanie na hrane. A veľký zázrak.

Prečo ste produkovali film vo Francúzsku?

Moje filmové korene sú vo Francúzsku, vyštudovala som filmovú školu La Fémis, a stretla tu ľudí, ktorí zásadne ovplyvnili moju kariéru. Napríklad Oliviera Assayasa, ktorý ma priamo a nepriamo podporoval, vždy tu pre mňa bol a dával na mňa pozor. To isté platí o Davidovi Chizalletovi, mojom hlavnom kameramanovi, ktorý nakrúcal aj môj záverečný školský projekt Une goutte d´eau. David má skvelé videnie, energiu a nadšenie, v zmysle akým sprevádza hercov. Pohybuje sa okolo nich ako mačka. Je tiež absolútnym filmovým nadšencom. V Cannes boli tri jeho





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.