Pocity Film Fest ponúkne Cooltúru ale aj Neónového Démona

Filmová prehliadka POCITY FILM FEST, ktorá sa 4. – 9. októbra po siedmykrát uskutoční v Prešove, bude v znamení domácej kinematografie

pridal 21.9.2016 o 11:47

Pocity Film Fest ponúkne Cooltúru ale aj Neónového Démona


Filmová prehliadka POCITY FILM FEST, ktorá sa 4. – 9. októbra po siedmykrát uskutoční v Prešove, bude v znamení domácej kinematografie. Obnovenú premiéru filmu ANDYHO ŽENA podporí silná zostava tvorcov na čele s hercom Borisom Farkašom, ktorý vo filme stvárnil jednu z ústredných postáv. Predstaviť film festivalovému publiku prídu aj režisér filmu Richard Staviarsky, autor predlohy a spoluscenárista Víťo Staviarsky a ďalší členovia filmového tímu, ktorý Andyho ženu nakrútil.

K ťahákom festivalu bude patriť nový film „najzakazovanejšieho“ slovenského dokumentaristu Mira Rema COOLTÚRA, ktorý úsmevne, ironicky i vážne hovorí o tom, ako dnes vyzerá slovenská kultúra. Režisér si cielene vyberá situácie, ktoré sú na hrane, ktoré v sebe nesú problém. „Počas celého festivalu budú môcť diváci zhliadnuť tituly, ktoré sa do bežnej slovenskej distribúcie nedostávajú, kvalitou však prekonávajú multiplexový mainstream“, hovorí dramaturgička festivalu Nina Šilanová. Film na festivale uvedie režisér Miro Remo osobne.

KINEMAVIDEO1844.

Premiéru bude mať v Prešove film domácich tvorcov TAM KDE PADLA NOC. Temný žánrový experiment inšpirovaný zväčša absurdnými a stále viac vyhranenými sociálnymi vzťahmi. Hlavný hrdina filmu August sa zahráva so svojím vlastným životom len pre kúsok zábavy, ktorú ponúkajú nekontrolovateľné stavy násilia. „Všetko sa však zmení, keď sa v jeho hlave vyvinie zvrhlá posadnutosť a láska k Mesiacu. Rozpadáva sa mu vzťah s dievčaťom a stáva sa druhoradým členom skupiny, ktorého jediným uspokojením je ubližovanie ostatným – iba takto sa dokáže viac priblížiť k obrovskému a tak vzdialenému Mesiacu“, komentoval tajomne novinku režisér Ľuboš Oravec.

Spojenie filmu a hudby "KINOFONIK" nebude chýbať ani na 7. ročníku prešovského filmového festivalu. Rekonštruovanú kópiu nemej komédie MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNIKA plnej naháňačiek a dvojníckych scén bude doprevádzať živá hudba PREŠOVSKÉHO DIXIELANDU. Neopakovateľný Vlasta Burian sa rozprávaním vymyslených historiek o vraždách svojich mileniek vo filme pokúša uniknúť manželstvu. Pozrite si film ako za starých čias, keď ešte neexistovali zvukové snímky. Unikátny a neopakovateľný audiovizuálny zážitok spojenia nemého filmu s živým doprovodom kapely.

Experimentálnu tvár kinematografie predstavia v klube Wave českí filmoví performeri František Týmal a Jan Kulka. V projekcii NÁVRAT DINOSAUROV predstaví Týmal techniku chemického leptania a abstraktných, ručne robených filmov. Kulkova KÚZELNÁ SKRINKA je špeciálne projekčné zariadenie inšpirované výskumom subjektívnych zrakových vnemov, které realizoval Jan Evangelista Purkyně v prvej polovici 19. storočia. Ide o voľnú adaptáciu niektorých jeho pokusov. Špecifické vlastnosti ručne ovládaného aparátu umožňujú projekciu pôsobiacu v hraničných oblastiach zrakového zmyslu, čím otvárajú cestu k netušeným svetom bežne sa nevyskytujúcich vizuálnych vnemov.

KINEMAVIDEO3921.

Festival POCITY FILM FEST bude prýkrát premietať aj v Cinemaxe. V stredu 5.10. premietneme rodinný western, ktorého hlavnými hrdinami sú hlodavce s vtipným dabingom Jiřího Lábusa PIDIOBRI: MALÍ HRDINOVIA 3D. Snímka sa v uplynulom roku stala najnavštevovanejším filmom olomouckého kina Metropol. Svoju výnimočnosť Pidiobri potvrdili už pri 50. ročníku Academia Film Olomouc, kde to vo finále dotiahli na Cenu divákov. Produkcia BBC Earth vsadila na roztomilosť zvieracích protagonistov, prepracovanú technológiu 3D kamier i prepojenie časozberného dokumentu s napínavým žánrom westernu. Výsledkom je oslnivý dobrodružný vizuálny zážitok, ktorý baví naprieč generáciami.

Festival pokračuje v tradícii večerného hororu. NEON DEMON však nie je prvoplánovým strašením, ale ponurým pohľadom na odvrátenú stranu sveta modelingu.  Neónový pulz večierkov a sektárska atmosféra fotografických seáns začínajú hlavnú hrdinku Jesse natoľko pohlcovať, že prehliada varovné signály – prostredie plné odleskov a luxusného pozlátka totiž ukrýva zlo, ktoré sprevádza kult krásy odpradávna. Pre naivnú Jesse v ríši divov už ale môže byť neskoro. Zatiaľčo prežíva svoj neónový sen, v diaľke sa prebúdzajú prízraky vrážd, nekrofílie a kanibalizmu. Farboslepý dánsky provokatér Nicolas Winding Refn vyzýva diváka, aby s ním vstúpil do pestrofarebného prázdna, ktoré požiera pôvab a nevinnosť. Horor o kráse a ničote i o kráse ničoty. Napätie a podmanivú erotickú atmosféru prinesie thriller KOMORNÁ. Príbeh mladej ženy, ktorá sa stáva slúžkou tajomnej bohatej japonskej dedičky. Jej úloha však nespočíva v tom, aby jej slúžila. Je len súčasťou plánu ako sa dostať k jej majetku. Dobre premyslený plán ale začína hatiť vášeň, ktorá medzi dvoma dievčatami vzplanie. Čoskoro prestáva byť jasné, kto koho v skutočnosti podvádza. Film nakrútil jeden z najvýraznejších juhokórejských režisérov súčasnosti Park Chan-wook. 

Symbolicky 5. Októbra bude mať na festivale premiéru film 5 OCTOBER. Tichý príbeh o mužovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“, ktorým je 5. október. Je to príbeh o hľadaní miesta na svete, o tom, aké je ťažké opäť si nájsť domov. Cesty hlavného hrdinu sú kombináciou útekov a stavov absolútneho pokoja. Sú kontaktom s ľuďmi, ktorých hrdina stretáva a ktorým rozpráva o svojich cestách. Sú vyjadrením jeho špeciálneho spôsobu prepojenia s prírodou a so zvieratami. Film získal Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc za najlepšiu réžiu slovenského dokumentárneho filmu.

Filozofovať sa na festivale bude pri filme PERVERZNÝ SPRIEVODCA IDEOLÓGIOU. Mgr. Pavol Sucharek, PhD. z prešovskej univerzity bude komentovať svojho kolegu na plátne, slovinského filozofa Slavoja Žižeka a následne sa bude diskutovať o vzťahu kinematografie a ideológie.

Nielen fanúšikovia filmovej klasiky by si v sekcii Archívne Pocity nemali nechať ujsť skvelý návrat do československej filmovej histórie. Snímka Petra Solana KÝM SA SKONČÍ TÁTO NOC z roku 1965 ponúkne herecký koncert Stana Dančiaka, Mariána Labudu, Júliusa Pántika, Viliama Polónyiho, Jany Gýrovej a ďalších skvelých hercov.

Časť prešovskej filmovej prehliadky budú môcť rovnako ako pred rokom vidieť aj diváci v Bardejove. Premietať sa bude v Poľsko-slovenskom dome. Veľký priestor dáva festival mladým umelcom z východoslovenského regiónu na prezentáciu svojho filmového umenia a vlastných filmov.  “Našou snahou je jednak prezentovať snahy mladých filmárov poskytnutím priestoru na svoju prezentáciu, ale zároveň aj poukázať na fakt, že v regióne je množstvo mladých talentov, ktorí nemajú často priestor na dostatočnú prezentáciu, čo znižuje aj ich motiváciu pokračovať ďalej. Považujeme za nevyhnutné podporovať mladých začínajúcich umelcov a upozorňovať širokú verejnosť na ich tvorbu”, uviedli organizátori z občianskeho združenia PO.CITY. Možnosť predstaviť svoju tvorbu dostanú David Suchar, Michal Kunes Kováč, Marek Gabriš, Martin Krestián a Martin Hlavatý.

Pestrý filmový program doplní 7.10. hudobný koncert folkového textára a speváka Sashu Booleho v kaviarni Christiania, kde nasledujúci sobotňajší večer budú môcť návštevníci vidieť aj najlepšie filmy z budapeštianskeho festivalu BUSHO. A nezostane len pri krátkych filmoch z budapeštianskeho festivalu. Diváci na POCITY uvidia aj najlepšie „kraťasy“ z festivalov ART FILM FEST a ANČA FEST.            

Akcia občianskeho združenia PO.CITY sľubuje počas všetkých šiestich dní premietania v prešovskom kine Scala, Cinemaxe, kaviarni Libresso a kluboch Wave a Christiania atraktívnu ponuku aj pre najnáročnejších milovníkov filmu.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.