Svižný akčný thriller, aký na leto treba ako soľ!

Príchodom filmov s agentom Jasonom Bournom sa objavil prvok, ktorý nastavoval zrkadlo borcovi z britskej MI6. Medzičasom však aj Bond prešiel

pridal Lukáš Slovák 31.7.2016 o 23:30

Svižný akčný thriller, aký na leto treba ako soľ!


Príchodom filmov s agentom Jasonom Bournom sa objavil prvok, ktorý nastavoval zrkadlo borcovi z britskej MI6. Medzičasom však aj Bond prešiel viac do reálnej polohy, zatiaľ čo Bourne rozbíjal tváre borcom na albánsko-gréckych hraniciach a štafetu prebral rozťahaný medicínsky pokus s Jeremy Rennerom. Aj preto tu máme poriadny návrat – Matt Damon v záujme kamery a Paul Greengrass so svojou šialenou kadenciou. Toto duo zatiaľ nesklamalo, no nie je už tých filmov akosi veľa?

Zo začiatku dostávame konšpiračnú nálož. Bývalá Bournova spojka Nicky sa nabúra do databázy CIA, rozvíri pokojné vody a s ukradnutými materiálmi kontaktuje Bourna. Ten sa musí vzdať kariéry nádejného bitkára v nelegálnych zápasoch, keďže ide znova o kúsok z mozaiky jeho minulosti, ktorú má už takmer celú zloženú.

Séria zvykla pod Greengrassom vyťahovať staré záležitosti z predošlých dielov a pokračuje v tom aj tu. V trilógii bol načrtnutý vzťah medzi Nicky a Jasonom a prvá polovica piateho dielu z toho čerpá. Štvorku si v podstate môžete rovno odmyslieť. Štruktúra je ale opäť veľmi podobná. CIA na čele s vedúcim Dowdym (Tommy Lee Jones) a šéfkou kybernetickej bezpečnosti Heather Lee (Alicia Vikander) podozrieva Bourna, že ide znova po ich krkoch a do terénu posielajú už x-tého agenta (s tvárou Vincenta Cassella a spoločnou históriou s Bournom), aby ho raz a navždy vyriešil. A pritom on sa len snaží dopátrať k odpovediam.

Greengrass okrem réžie písal aj scenár, spolu s dvorným strihačom Christopherom Rousem. Nie že by šlo na papieri o zlý príbeh, no chýba mu uveriteľnejšia psychológia, ktorou sa pýšili kúsky od Tonyho Gilroya (druhý a tretí diel, no paradoxne vlažný štvrtý). Hrá viac priamočiaro a na horké témy, i keď sa stále niečo deje. Ak nie je akcia, tak niekto niekoho znova odpočúva alebo sa k tomu chystá. Informácií je mnoho a prím hrá téma narúšania súkromia obyvateľov. Šepkandu okolo internetových dát a možného zneužitia spravodajskými agentúrami si ale naplno užijeme o pár mesiacov v Snowdenovi od Olivera Stonea.

KINEMAVIDEO3896.

Na Bourna akoby zostalo menej priestoru, v hre ho udržiava najmä osobné napojenie na históriu CIA. Pôsobí viac unavene, ale pritom je rozhodnejší a menej chaotický. S primárnym motívom, návratom pamäte, sa ale takmer vôbec nepracuje a istá zacyklenosť série je badať aj tu. Ale rýchly sled udalostí a šialené tempo sú aj na dobro veci. Pre Greengrassa predsa voda na mlyn.

Nielen vychutnať, ale dokonale vstrebať musíte akčnú naháňačku v Aténach. Demonštranti v uliciach, extrémne nepokoje, oheň, výbuchy, peklo. A v strede najviac fungujúceho presahu vo filme prebieha malá neviditeľná vojna medzi Bournom a CIA. Greengrass má s podobnými scénami skúsenosti z Krvavej nedele (2002), v Aténach to vyšperkoval do dokonalosti a zintenzívnil surovú realitu svojho rukopisu. V druhej polovici potom dosahuje vrchol scénou v Las Vegas. Takto rozbiť Mesto hriechu sa nepodarilo ani Nicholasovi Cageovi s lietadlom a partiou prítulných väzňov. Stačilo len pár policajných áut a samozrejme praktické efekty, ktorých sa Greengrass chvalabohu nevzdal a ich renesanciu posúva ďalej. A pritom udržiava prehľadnosť s precíznosťou na stotiny sekundy, či lietajú vzduchom činky alebo tonové autá.

Prispievajú aj herci, samozrejme. Ale hádam sa nečakalo, že by talentovaná Alicia Vikander po Oscarovi niečo pokazila (to si dovolí len Eddie Redmayne) alebo Tommy Lee Jones zlyhal v štandardnej polohe, keďže hral obdobné úlohy aj v Utečencovi či Šerifoch. Matt Damon? Narodený pre Bourna, raz a navždy.

V iných prípadoch by piaty diel podobnej série vydal na slaboduché béčko hodné ohovárania, ale Bournova postava je stále zaujímavá a neúplná minulosť poskytuje možnosti, ako sa s ňou pohrať. Dejová prítomnosť je už istá naivná schéma a model sa obsahovo stáva nudným, v Greengrassovej réžii však stále vysoko pozerateľným. Jeho živelná réžia nabudúce nemusí stačiť, treba niečo novšie.

Na teraz ide o svižný akčný thriller, aký na leto treba ako soľ. V konkurencii pokračovaní obstál Bourne lepšie ako iné tohtoročné pokusy, do budúcna cítiť snahu o ďalšie pokračovania, ale mohli by ho už konečne nechať začať aj inú „kariéru“. CIA by sa mala poučiť, zatiaľ s ňou totiž vždy vybabral.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.