Blast from the past: Seinfeld (1989-1998)

Nikto nemôže odoprieť americkej NBC to, že má na svojom konte jedny z najlepších sitcomov, aké na svete vznikli. Táto televízia je domovom Priateľov, Frasiera, 30 Rock, Cheers a niekde medzitým aj

pridal serialy.sk 22.7.2016 o 13:53

Blast from the past: Seinfeld (1989-1998)


Nikto nemôže odoprieť americkej NBC to, že má na svojom konte jedny z najlepších sitcomov, aké na svete vznikli. Táto televízia je domovom Priateľov, Frasiera, 30 Rock, Cheers a niekde medzitým aj Seinfelda, komédie, ktorá definovala súčasnú éru tej situačnej.

Prvú vec, ktorú sa o seriáli Seinfeld dočítate, je, že je to seriál o ničom. A je to tak. Jeho hlavným hrdinom je Jerry Seinfeld, stand-upový komik, ktorý v podstate ukazuje to, ako prichádza na materiál do skečov. Asistujú mu pri tom traja najbližší priatelia – excentrický sused Kramer, kamarát z detstva George a jeho bývalá priateľka Elaine. Seinfeld bol prelomový nie len v témach, ktoré zobrazoval, ale hlavne v tom, že úplne odignoroval tradičnú trojdejstvovú štruktúru v stavbe epizódy.

Predstavte si komédie, ktoré sa v tom čase vysielali. Napríklad The Cosby Show – v úvode sa načrtol nejaký problém, v strede epizódy na ten problém prišli postavy a v závere sa všetko vyriešilo a zväčša ešte stihli aj ponaučiť obecentsvo. Doteraz tak nejaké sitcomy do istej miery fungujú (napríklad The Big Bang Theory). V Seinfeldovi táto rovnica úplne vypadla, rovnako ako mravné ponaučenia. Často sa v seriáli stáva, že sa rovno nejaký problém rieši, no na konci to všetci vzdajú, alebo má niekoľko epizód spoločnú zápletku a kontinuálny príbeh, čo bolo takisto nevídané.

Sitcom sa dožil deviatich sérií a bol tak veľmi populárny, že by sa vysielal až dodnes, no Jerry Seinfeld (ten reálny, nie fiktívny zo seriálu) si povedal, že chce mať aj osobný život, oženiť sa a mať deti, tak to zabalil. Keďže je deväť rokov pomerne dlhý čas, aj seriál sa vyvýjal s dobou. Prvé časti vždy rámcoval stand-up, ktorý nejako súvisel s témou epizódy. Skeče boli na začiatku a na konci, spočiatku aj uprostred epizódy. Postupne sa to vytratilo úplne a čoraz väčší priestor dostal samotný dej a vedľajšie postavy, ktorých potenciál si tvorcovia plne uvedomovali (napríklad poštár Newman, Jerryho úhlavný nepriateľ). Seriál takisto búral rôzne bariéry – Michael Richards sa v roli seinfelďáckeho Kramera objavil v Murphy Brown, seriáli konkurečnej CBS.

Seinfeld sa nakrúcal klasickým štýlom pred živým publikom so stálymi kulisami. Hlavný dej sa zväčša odohráva v Jerryho byte, v blízskej reštaurácii Monk’s a menšie časti v bytoch ostatných hrdinov, alebo v práci. Jerry pracuje hlavne večer a často cestuje, kam ho so svojou stand-upovou show pozvú. George je niekoľko sérii nezamestnaný a potom sa mu podarí uchytiť sa v manažmente športového tímu u New York Yankees. Elaine pracuje ako editorka v rôznych spoločnostiach a Kramer… je zamestnaný sám sebou. Nikto nevie, odkiaľ presne berie peniaze, ale má kadejaké kšefty a fušky, čo ostatných väčšinou namočí do kadejakých problémov.

Seriál si je takisto vedomý sám seba a keď sa dá, strieľa si z toho. Dokonca jeho hrdinovia v istom bode dostanú ponuku na vytvorenie seriálu o Jerrym v samotnom sitcome, a tiež tam predstavia komédiu o ničom. V čase, keď bežal v USA na obrazovkách, bol nazvaný “watercooler seriálom” – deň po jeho odvysielaní sa o deji chceli totiž všetci rozprávať, tak odchádzali od stolov v práci so zámienkou naliať si vodu. Okrem toho sa niektoré výroky okamžite stávali hitmi a prenikali do bežných rozhovorov. Seinfeld vtedy každý týždeň ovplyvňoval a menil kultúru.

Prečo je však tento seriál taký legedárny a prečo mi to stálo za pol roka intenzívneho sledovania? V prvom rade musím na seriáli oceniť, že je to jeden z tých, ktorý predpokladá, že divák má určitý intelekt a nepoužíva primitívny humor. Sám Jerry Seinfeld je vyznávačom filozofie, že ak v stand-upe zaznie vulgarizmus, automaticky sa ľudia smejú na nadávke a už nie na vtipe. Okrem toho boli scenáre písané nadčasovo a aj keď na niektorých skečoch cítiť éru (telefónny zoznam,…), zväčša v ňom boli zápletky, ktoré takisto pasujú aj dnešok. Hlavne vzťahy – s rodičmi a s opačným pohlavím, priateľstvo, susedia, či bežné a každodenné záležitosti.

Okrem tohto všetkého sa tvorcovia, hlavne Larry David, neštítili pustiť sa aj do kontroverzných tém. V jednej z epizód sú Jerry s Georgom považovaní za homosexuálny pár, v ďalšej je zasa miestny kuchár z polievkárne prezývaný “polievkový nazi” a jedna celá časť je v podstate o masturbácii (respektíve o tom, kto koľko vydrží bez nej) a nie je tam ani raz priamo pomenovaná. Takisto, aj Jerry Seinfeld a aj Larry David videli, akí sú ostatní herci v hlavných úlohách dobrí a pomerne často boli dejové línie A (tie hlavné) ich, a dejové línie B (vedľajšie) Jerryho. Obzvlášť musím oceniť aj to, ako v seriáli funguje charakter Elaine Benes, jedinej ženy v skupine, ktorá nikdy neskĺzla do archetypu pastvy pre oči a nikdy z jej úst nevyšlo ani jedno klišé.

Jack Whitehall, Alfie Wickers z Bad Education, v jednom z interview k svojmu pásmu stand-upov v USA povedal, že keď prichádzal za veľkú mláku a vypočúvali ho policajti v hraničnej kutici, zistili, že prišiel do Štátov robiť komédiu. Ako prvé sa ho hneď opýtali, či je vtipnejší ako Jerry Seinfeld. On s hrôzou a malou dušou odpovedal, že nie, na čo ho pán colník pustil von a povedal mu, že samozrejme, že nie je. Nikto pre kontrolóra nebol taký vtipný, ako Jerry. A je to plne pochopiteľné, Seinfeld dominoval životom americkej populácie v deväťdesiatych rokoch a ak sa do toho pustíte, bude vládnuť aj tomu vášmu. Aby ste to mali o niečo jednoduchšie, pripravila som sumár tých najlepších epizód, ktorým by ste určite mali dať šancu. Viac na serialy.sk





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.