Nadčasový príbeh o učiteľke, na prvý pohľad milej a láskavej...

Nadčasový príbeh o učiteľke, na prvý pohľad milej a láskavej, ktorá rafinovaným spôsobom manipuluje žiakmi a ich rodičmi, je inšpirovanými skutočnými

pridal PR 13.7.2016 o 23:35

Nadčasový príbeh o učiteľke, na prvý pohľad milej a láskavej...


Nadčasový príbeh o učiteľke, na prvý pohľad milej a láskavej, ktorá rafinovaným spôsobom manipuluje žiakmi a ich rodičmi, je inšpirovanými skutočnými udalosťami. Dej strhujúcej a veľmi aktuálnej snímky o sile ľudského charakteru sa síce odohráva začiatkom 80. rokov minulého storočia, no ide o príbeh univerzálny, ktorý by sa mohol odohrať kdekoľvek a v akomkoľvek čase. Korupcia a prospechárstvo, rovnako ako ľudská malosť a vypočítavosť vládnu totiž svetom neustále.

„Každý dospelý a väčšina detí zažili situáciu, keď cítili, že to, čo je práve momentálne výhodné, je zároveň nesprávne. A naopak, že zachovať sa podľa vlastného svedomia či len slušnej výchovy môže byť nebezpečné, alebo prinajmenšom nevýhodné. Preto tomuto príbehu môže porozumieť každý,“ hovorí režisér Jan Hřebejk.

V hlavnej úlohe triednej učiteľky Márie Drazdechovej exceluje Zuzana Mauréry, v postavách rodičov jej sekundujú vynikajúci herci Csongor Kassai, Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Judita Hansman, Martin Havelka, Ondřej Malý a ďalší. V jednej z hlavných detských postáv sa predstaví aj vnuk Mariána Labudu - Richard.

Projekt vznikol ako slovensko-česká koprodukcia s hlavným producentom spoločnosťou PubRes (Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská), českým koproducentom spoločnosťou Offside Men (Ondřej Zima a Jan Prušinovský), ktorá má na svojom konte o.i. šiestimi Českými levmi ocenený film Kobry a užovky, a v koprodukčnej spolupráci s verejnoprávnymi vysielateľmi oboch krajín, Rozhlas a televízia Slovenska a České televízia. Film sa nakrúcal koncom leta 2015 v Bratislave.

Zuzana Mistríková k produkcii filmu dodáva: „Pre realizáciu filmu Učiteľka bol zásadný vstup Rozhlasu a televízie Slovenska do projektu. Literárna predloha Petra Jarchovského v kombinácii s možnosťou pracovať na Slovensku s režisérom Janom Hřebejkom viedla programového riaditeľa Tibora Búzu a jeho tím k rozhodnutiu spolupracovať s nami na Učiteľke ako na kvalitnom televíznom filme s výnimočnými hereckými príležitosťami. Už pri prípravách sme však spoločne dospeli k názoru, že film s najväčšou pravdepodobnosťou obstojí aj v kritériách filmovej distribúcie. Pozvanie do súťaže festivalu v Karlových Varoch potvrdilo, že sme sa nemýlili. Veľmi si dôveru, ktorú tomto projektu RTVS preukázal, vážime. Na ňu potom nadviazalo rozhodnutie Audiovizuálneho fondu, Českej televízie a Státniho fondu kinematografie vznik filmu podporiť. Neustále preto pripomíname - bez RTVS by film Učiteľka nevznikol.“

KINEMAVIDEO3966.

Príbeh z pera Petra Jarchovského odkazuje svojou témou, atmosférou a stvárnením na film Musíme si pomáhať. „A tak ako témou filmu Musíme si pomáhať nebol holokaust či nacizmus, tak ani tu nehovoríme o komunizme a šikanovaní. Našimi témami sú strach, oportunizmus, ľudská dôstojnosť a podobne,“ objasňuje Jan Hřebejk. Tvorcom sa podarilo do filmu Učiteľka obsadiť vynikajúcich hercov na čele so Zuzanou Mauréry. Kasting bol pre Jana Hřebejka podľa jeho vlastných slov „osviežujúci“, vrátane obsadzovania detských postáv. Z dospelých hercov v minulosti spolupracoval zatiaľ len s Csongorom Kassaiom.

„Zápas s učiteľkou, ktorá zneužíva svoje postavenie, odráža dobou podmienené aj nadčasové dilemy. Skutočný príbeh svojou intenzitou pretrval v našej rodinnej mytológii. Celé roky sme si ho znovu a znovu pripomínali pri najrôznejších príležitostiach. Udalosti, ktoré sa odohrali na jednom konšpiračnom rodičovskom združení ma inšpirovali k variácii na žáner drámy zo súdnej siene,“ hovorí Petr Jarchovský. Pre väčšiu presvedčivosť a nadčasovosť tvorcovia filmu postavu učiteľky vybavili väčšou rafinovanosťou, inteligenciou a sex-appealom. „Na scenári a na mojej postave sa mi páčilo, že z textu nebolo jednoznačné, či ide o komédiu alebo drámu. Usilovala som sa učiteľku Drazdechovú v tejto polohe udržať, čo nebolo až také náročné, pretože som dostala do ruky výborne napísaný scenár,“ spomína na nakrúcanie predstaviteľka hlavnej úlohy Zuzana Mauréry. Filmári Učiteľku nakrútili v Bratislave a podľa slov tvorcov, energia, s akou v slovensko-českom štábe film vznikal, mu dodala dôležité nové impulzy.

Rozhovor s režisérom Janom Hřebejkom

Čo vás na scenári k filmu Učiteľka, zaujalo natoľko, že ste sa ho rozhodli nakrútiť?
Ten príbeh poznám už veľmi dlho. Petr Jarchovský mi ho rozprával začiatkom osemdesiatych rokov ako svoju celkom nedávnu príhodu… Sú to skrátka naše témy: strach, oportunizmus, ľudská dôstojnosť a podobne.

Od témy partnerských vzťahov ste sa tentoraz presunuli k širšej téme sily a kvality ľudského charakteru. Myslíte si, že práve to ľudí v súčasnosti zaujíma?
Nás to zaujíma! Keby sme to nepovažovali za mimoriadne zaujímavé, tak sa do toho nepúšťame. Je to pôsobivý film. Keď ho premietame náhodnému publiku, pôsobí veľmi emotívne, divák sa k nemu vracia aj niekoľko dní. Nie je to primárne politický film, ale je trochu ťažké sa takejto nálepke vyhnúť. Hovoríme mu „Pupendo s príbehom“.

Atmosféra filmu je relatívne komorná. Bol to zámer?
Áno, chceli sme, aby to bolo čo najzovretejšie. Aby štylizácia bola čo najprirodzenejšia, najčistejšia.

Inšpirovali ste sa pri spracovaní témy nejakými konkrétnymi filmami?
Nie, ale ak niekomu čo i len trochu pripomenie Medzi stenami alebo Dvanásť rozhnevaných mužov, tak budeme pochopiteľne radi.

Ako veľmi dôležitý bol kasting detských hercov a ako sa vám podarilo nájsť takých výrazných a pritom autentických predstaviteľov detských rol?
To je pri takomto príbehu samozrejme kľúčová vec, hlavne pre jeho emocionálny účinok. Moje poďakovanie patrí predovšetkým Ingrid Hodálovej, ktorá kasting pripravovala a hercov aj deti mi odporučila.

Ako ste vlastne hľadali a našli predstaviteľku učiteľky?
Kameraman Martin Žiaran mal jasnú a konkrétnu predstavu už dávno predtým, než sme Zuzanu Mauréry obsadili. Bola to správna intuícia.

Je náhoda, že herec, ktorý hrá Karola, je vnuk Mariána Labudu, alebo ste na neho dostali nejaký tip?
Richard Labuda je ako detský herec vraj už celkom známy, nie je to jeho prvá rola. Jeho starý otec je herecká legenda, otec je výraznou osobnosťou dnešného divadla Astorka. S oboma som sa síce už stretol, obdivujem ich ako hercov, no pracoval som len s Richardom.

Máte osobnú skúsenosť s manipuláciou či zastrašovaním? Čerpali ste pri práci z nejakého osobného zážitku?
Podobné morálne dilemy, manipuláciu a pochybnosti sme riešili nielen za komunistov, ale každý ich denne riešime aj dnes. Na túto tému vzniklo niekoľko československých filmov, napríklad Obchod na korze, Kachyňove a Svobodove filmy z 80.rokov, Protektor Marka Najbrta a ďalšie...

Konzultovali ste niektoré témy, ako napríklad šikanovanie žiakov zo strany učiteľov aj s nejakými psychológmi? Čo je ústrednou témou Učiteľky?
Témou Učiteľky nie je šikanovanie žiaka zo strany učiteľky! Dnes sú dokonca aktuálne aj opačné prípady. Témou je strach ako skúška charakteru. A tak ako témou filmu Musíme si pomáhať nebol holokaust či nacizmus, tak ani tu nehovoríme o komunizme a šikanovaní žiakov učiteľmi.

Myslíte si, že podobné príbehy sa na školách dejú aj dnes, keď učitelia paradoxne skôr strácajú prirodzený rešpekt a často sa stávajú obeťou šikanovania zo strany detí, či dokonca rodičov?
Áno, všetko sa opakuje, vracia. Každý dospelý a väčšina detí zažili situáciu, keď cítili, že to, čo je práve momentálne výhodné, je zároveň nesprávne. A naopak, že zachovať sa podľa vlastného svedomia či slušnej výchovy môže byť nebezpečné, alebo prinajmenšom nevýhodné.

Príbeh je nadčasový a dá i dnes aplikovať na najrôznejšie pr





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.