Čo nové vo svete scifi seriálov?

Seriálovú sezónu 2015/2016 môžeme označiť aj ako sezónu návratov. Konkrétne sa na obrazovky vrátili sci-fi seriály – niektoré dokonca aj kvalitné. Stanica SyFy akoby nabrala druhý dych

pridal Sirius 29.3.2016 o 21:00

Čo nové vo svete scifi seriálov?


Seriálovú sezónu 2015/2016 môžeme označiť aj ako sezónu návratov. Konkrétne sa na obrazovky vrátili sci-fi seriály – niektoré dokonca aj kvalitné. Stanica SyFy akoby nabrala druhý dych.3

Všetko to začalo už v roku 2014, minisériou The Ascension. Ide o príbeh generačnej lode USS Ascension, ktorá sa blíži k polovici svojej 100-ročnej cesty a práve vtedy je na jej palube spáchaná vražda. Kapitán William Denninger (Brian Van Holt) sa  musí rozhodnúť ako ďalej. Budú pokračovať? Alebo opustia svoju misiu a vrátia sa na Zem? Nebude to jednoduché rozhodnutie, pretože intrigy prekvitajú aj v izolovanej spoločnosti akou je paluba vesmírnej lode.

Plaviť sa vesmírom a nevedieť kto z posádky je vrah nie je žiadna výhra. Svoje o tom vedia aj hrdinovia ďalšej novinky stanice SyFy Dark Matter. Keď sa šestica neznámych ľudí preberie na palube opustenej lode, majú čo robiť, aby zachovali pokoj: nikto z nich si nič nepamätá a nevedia kto ich  o spomienky pripravil.  Situácii nepomáha ani fakt, že osadenstvo na palube lode nie sú žiadni slušní občania a vlastne ani všetci nie sú ľudia (android v podaní Zoe Palmer).

Ďalšia posádka vesmírnej lodi, ktorá vletela na naše obrazovky v minulom roku (znova zásluhou SyFy), vie presne čo je zač a čo je ich cieľom. Sú to Killjoys, vesmírni lovci odmien, pre ktorých je zatykač všetkým. Nukážu, ako sa chyto rodina a priatelia sú predsa len viac. Veliteľka Dutch (Hannah John-Kamen), jej parťák John Jaqobis (Aaron Ashmore) a jeho brat D’avin Jaqobis (Luke Macfarlane) vám ukážu, ako sa chytajú zločinci vo vesmíre.

Agenti Killjoys však nie sú jediní, kto pátra po stratených ľuďoch vo vesmíre. Aj detektív Miller (Thomas Jane) zo seriálu The Expanse vie, ako nájsť niekoho, kto sa ukrýva v temnote vesmíru. Keď dostane za úlohu vypátrať Julie Mao (Florence Faivre), dcéru bohatých obchodníkov, neváha. Počas svojho pátrania skríži cestu kapitánovi Holdenovi (Steven Strai) a zvyšku posádky ťažobnej lode Canterbury, ktorá bola zničená neznámou ľodou. To sa stane zámienkou pre vojnu medzi Marsom, Zemou a vonkajšími planétami. Prvá séria sleduje cca prvú tretinu knihy Leviathan Wakes od  James S. A. Corey.

Aby sme nemuseli lietať vesmírom a pátrať po mimozemských formách života, rozhodli sa nás tieto formy navštíviť osobne. A rovno si našu planétu podrobiť. To je také krátke zhrnutie seriálu Colony. Tí, čo prežili Ich príchod (nevieme ako mimozemšťania vyzerajú ani ako sa nazývajú),  žijú teraz relatívne normálny život v kolóniách obohnaných obrovskými múrmi. A práve jeden z týchto múrov rozdelil rodinu Bowmanovcov. Ich najmladší syn Charlie ostal na druhej strane múru, ktorý chráni kolóniu Los Angeles. Willl (Josh Holloway)  a Katie (Sarah Wayne Callies) Bowmanovci sú ochotní spraviť všetko preto, aby sa k nim vrátil, aj keď si zvolia rozdielny spôsob ako to dosiahnuť – či už kolaboráciou s nastrčenou ľudskou vládou alebo pomocou odboja. Napäté situácie a nedôvera budú pre manželov na dennom poriadku, no naši hrdinovia nezhody prekonajú, pretože každý si zaslúži druhú šancu.

Second Chance dostane aj šerif Jimmy Pritchard (Robert Kazinsky, Philip Baker Hall). Po tom ako je zavraždený, ho späť k životu privedie geniálny zakladateľ počítačového gigantu Lookinglass Otto Goodwin (Adhir Kalyan). Šerif je späť ako moderné monštrum Dr. Frankensteina.  Je mladý, má nadľudskú silu a túžbu ochrániť svoju rodinu. No jeho znovuzrodenie malo svoj dôvod a jeho tvorca trvá na jeho naplnení.

Druhú šancu nedostal len hrdina v predošlom seriáli, ale aj niektoré staršie scifi filmy, ktoré boli obnovené v podobe seriálov. Tento osud “postihol” napríklad Minority Report. Seriál sa odohráva niekoľko rokov po udalostiach filmu, keď jeden z trojice jasnovidcov začne znova zachraňovať ľudí, ktorých vraždy vidí vo svojich víziách. Samotný seriál sa však dožil len jednej série.

Tiež film Limitless má svoje seriálové pokračovanie. Dokonca si v ňom zopakuje svoju úlohu s filmu aj Bradley Cooper. Opäť sa stretávame s tajomnou látkou NZT-48, ktorá hlavnému hrdinovi pomôže sprístupniť plnú kapacitu jeho mozgu.

Ak by ste mali dosť vesmíru a  mimozemšťanov, skúste seriál Humans, prípadne jeho severský originál Äkta människor. Uvidíte, aké by to bolo keby sme mali k dispozícií robotov, ktorí by sa miesto nás starali o seniorov, deti, nákupy atď. A tiež ako by to dopadlo, keby títo roboti získali vedomie. Samozrejme, nie všetci sú z robotov nadšení, pretože okrem morálnych výhrad majú aj obavy, že roboty im berú pracovné miesta. Od čias BSG sme nemali hlbší seriálový pohľad do duše robotov, diskusiu na témy, čo sa stane, keď odstránite robotom reštrikcie vyplývajúce z Asimovových zákonov, či je legálne a morálne zamilovať sa do robota a kto ponesie následky v prípade, že robot niekoho zabije. Viac na serialy.sk





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.