DGA: The Revenant posilnil v oscarovom boji

Nový týždeň, nové šance favoritov a vypratávanie nádejí ostatných. Sobota priniesla najmä kľúčovú udalosť DGA Awards, kde sa zamiešali karty pre Najlepší film

pridal Michal Šmajda 8.2.2016 o 16:29

DGA: The Revenant posilnil v oscarovom boji


Jeden z najneistejších súbojov o Oscara ostáva zamotaný; The Revenant odsúva Mad Maxa z boja...

Nový týždeň, nové šance favoritov a vypratávanie nádejí ostatných. Sobota priniesla najmä kľúčovú udalosť DGA Awards, kde sa zamiešali karty pre Najlepší film a Najlepší dokument, ale aj Annie Awards. Na Annie podľa očakávaní triumfoval animák V hlave s 10 cenami, získal najlepší animák, režiséra, scenár a ešte aj cenu pre hlas Smuťky v originálnom znení. Dobrý dinosaur sa uspokojil s najlepšími animovanými efektmi a jednu cenu získal aj na Oscara nomiovaný A Boy and the World.

Prevalcujú mexické kartely Amy?

Ale späť k DGA. Okrem hlavnej ceny sa pozornosť uprela aj na dve ďalšie kategórie. Dokument bol dlhý čas považovaný za vybavený v duchu, že „Amy to vyhrá“. Ale hľa, máme tu silného vyzývateľa, ktorého sledujem už od čias tipovania nominácií: Cartel Land. Pozícia tohto dokumentu je výborná, má aktuálnu tematiku a ak budú hlasy Akadémie preferovať skôr tému ako celebritu, po rade všetkých víťazstiev sa môže Amy dočkať nemilého prekvapenia.

Ďalšou zaujímavou kategóriou je novinka DGA – cena za najlepší režijný debut. Tu boli nominované rozhodne pútavé prvotiny: napríklad Darček od Joela Edgertona (áno, chlapíka z Exodu či Špinavej dohody), The Diary of a Teenage Girl od Marielle Heller či Saulov syn od Laszlo Nemesa. No vyhrala Ex Machina od Alexa Garlanda, čo je celkom zaslúžený film.

KINEMAVIDEO3802.

Inarritu zvyšuje svoje šance na Oscara

Na DGA mohol vyhrať cenu za réžiu prakticky hociktorý režisér a voľbu by sme mohli akceptovať. Áno, aj Ridley Scott, ktorý sa na oscarovú listinu nedostal. Zatiaľ čo víťazstvo Adama McKaya za Stávku na neistotu či Toma McCarthyho za sledovačku by posilnili šance ich filmov, jeden z dvojice Inarritu-Miller by sa stal favoritom na najlepšieho Oscara za réžiu.

Stalo sa. Alejandro G. Inarritu je prvý režisér v histórii, ktorý na DGA skóroval dva roky po sebe. Mnohí tvrdili, že také víťazstvo je nepravdepodobné a tipovali na zisk ceny Georgea Millera (vrátane mňa). Ale očividne je Innarituov The Revenant veľmi silno vnímaný nielen medzi HFPA novinármi, ktorí mu udelili Zlatý Glóbus, ale aj medzi samotnými režisérmi. Je to vzácna cena, ktorá mení šance na Oscaroch, a to v dvoch líniách.

Hoci si stále myslím, že aj na Oscara za najlepšiu réžiu bude treba zabojovať zas a Millerove šance nie sú malé, zrejme je Innaritu v brandži na koni a jeho šance razantne stúpli. Minimálne púta väčšiu pozornosť ako dvojica McCarthy-McKay a do súboja o sošku ide teraz ako veľký favorit. Potvrdzuje to súčasne aj teóriu, že na túto kategóriu sa vďaka jeho víťazstvu treba pozerať samostatne a nespájať ju úplne s Najlepším filmom kvôli Stávke a Sledovačke. Na druhej strane, iba 14 DGA víťazov nešlo na Najlepší film na Oscaroch, čo by znamenalo, že kategórie by sa deliť nemuseli a po vzore Glóbusov vyhrá The Revenant obe hlavné ceny – film i réžiu. No nič nie je isté pri Najlepšom filme, lebo...

KINEMAVIDEO3799.

Vyhrá The Revenant aj Najlepší film?

...slušne povedané, v oscarovej tipovačke začína byť dosť veľký bordel a tri soboty po sebe ukázali iné mená filmov. PGA: Stávka na neistotu. SAG: Sledovačka. DGA: The Revenant. Naposledy nastala táto situácia pred 11 rokmi... (PGA: Letec. SAG: Bokovka. DGA: Million Dollar Baby). Znamená to, že The Revenant je teraz na najlepšej ceste vyhrať nielen réžiu, ale aj Najlepší film?

Áno, aj nie. Jedna vec je istá: Mad Max vypadáva z hry o Najlepší film a jeho šance na Najlepšiu réžiu sa zmenšili. Po prvotnom ošiali z desiatich nominácií a kritických cien je zrejmé, že medzi guildami ani neboduje a keď nezískal cenu pre Millera, aj na Oscaroch to bude skôr boj o technické kategórie.

Otvorený súboj núka troch vyrovnaných favoritov ako nikdy. Áno, aj rok 2013 vyzeral byť silný s 12 rokmi otrokom, Gravitáciou a Špinavým trikom, no posledný menovaný rýchlo vypadol z hry a súboj prebiehal iba v dvojici. (Jedna SAG cena nestačí, potrebujete mať viac – čo teoreticky spochybňuje Sledovačku).

DGA štatistika je však solídna: iba 14 zo 66 režisérov sa nepretlačilo na Najlepší film za Oscara. Ale aj PGA čísla sú silné: posledných osem filmov vyhralo PGA i Oscara. Takže pri tejto konštelácii sa nám súboj mení a väčšími favoritmi vyzerá byť The Revenant a Stávka na istotu, za nimi Sledovačka.

Cenné DGA víťazstvo pre The Revenant teda znamená nielen zaradenie sa medzi troch najlepších, ale aj väčšie šance. Zatiaľ by som neznačil The Revenant za lídra pelotónu, ale od Zlatych Glóbusov idú jeho preferencie nahor...

Budúci víkend nás čakajú WGA ceny i BAFTA. Hoci vlani sa BAFTA neukázala byť smerodajná, lebo tam bral ceny Richard Linklater a Chlapčenstvo, dva roky dozadu sa kombo 12 rokov-Cuarón ukázalo byť správne. A rovnako aj víťazstvá Argo, The Artist, Kráľovej reči a najmä Smrť čaká všade pred šiestimi rokmi. Bacha na Britov, ich štatistiky sú dostatočne silné na určenie trendu, takže ak tam The Revenant zvíťazí, ide na Oscara už z prvého miesta. Ak vyhrá niečo Sledovačka či Stávka na neistotu, zlepšia sa zase ich šance.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.