Diváci Febiofestu si môžu zostaviť vlastnú sekciu filmov

Filmoví nadšenci si aj tentokrát budú môcť zostaviť vlastnú sekciu na 23. ročníku Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Jeho bratislavská časť

pridal 2.2.2016 o 18:24

Diváci Febiofestu si môžu zostaviť vlastnú sekciu filmov


Filmoví nadšenci si aj tentokrát budú môcť zostaviť vlastnú sekciu na 23. ročníku Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Jeho bratislavská časť potrvá od 17. do 23. marca 2016 a počas siedmich festivalových dní predstaví vyše stovku snímok.

Vlastný výber filmových hitov na želanie ponúkne sekcia Klubový Jukebox. Filmoví fajnšmekeri môžu hlasovať za svoj najobľúbenejší film prostredníctvom facebookovej stránky festivalu. V hre je desiatka najúspešnejších klubových snímok a päť titulov s najvyšším počtom hlasov sa dostane do programu MFFK Febiofestu 2016.

O divácku priazeň v hlasovaní sa uchádzajú aj dva slovenské filmy, ktoré získali veľký ohlas aj na prestížnych zahraničných filmových festivaloch: film Koza režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý si za rok od svetovej premiéry na slávnom festivale Berlinale pripísal na konto dvadsiatku medzinárodných ocenení a snímka Marka Škopa Eva Nová s Emíliou Vášáryovou v hlavnej úlohe, ktorá si vyslúžila medzinárodný úspech po svetovej premiére na festivale v Toronte a už týždeň po slovenskej premiére a zaradila do top desiatky najnavštevovanejších filmov v našich kinách.

KLUBOVÝ JUKEBOX: HLASOVANIE SPUSTENÉ! TU

Kandidáti:

Eva Nová, r. Marko Škop, SK/ČR
Eva by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac – svojho syna. Eva je vyliečená alkoholička, ale pred rokmi bola známou herečkou. Snímka v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou si vyslúžila medzinárodný ohlas po svetovej premiére na festivale v Toronte a už týždeň po slovenskej premiére a zaradila do top desiatky najnavštevovanejších filmov v našich kinách.

Koza, r. Ivan Ostrochovský, SK/ČR
Pred dvadsiatimi rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante. Dnes žije boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, so svojou ženou Mišou a dieťaťom na hranici chudoby. Ako jediný slovenský dlhometrážny film sa Koza dostal do oficiálneho programu 65. ročníka Berlinale a ako jediný slovenský film vôbec získal od riaditeľa Berlinale nomináciu na prestížne ocenenie - Cenu pre najlepší hraný debut. Na konte má dvadsiatku medzinárodných ocenení.

Kukuričný ostrov, r. George Ovashvili, Gruzínsko
Poetický film, nakrútený na 35mm filmový materiál prináša jednoduchý príbeh – metaforickú filmovú báseň. Priezračná dráma o prepojení človeka s prírodou sa odohráva pri rieke Inguri, ktorá je prirodzenou hranicou rozdeľujúcou Gruzínsko a Abcházsko. Film získal Krištáľový glóbus a cenu Ekumenickej poroty na 49. MFF Karlove Vary.

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, r. Iain Forsyth, Jane Pollard, Veľká Británia
Hudobný dokument o jednej z najfascinujúcejších a najtajomnejších postáv hudobného a filmového sveta. Invenčná dokudráma predstavuje austrálskeho speváka, textára, príležitostného skladateľa, básnika a herca ako ústrednú postavu, ale zároveň aj ako spolukonšpirátora. Dokumentuje jeho umelecké pôsobenie a prináša príbeh jeho 20 000-dňového pôsobenia na planéte. Na MFF Sundance 2014 získala snímka cena za réžiu.

Cudzí obed, r. Riteš Batra, India
Vtipná, elegantná a pozitívne ladená romanca, odohrávajúca a v súčasnej Bombaji. Stala sa indickým klubovým kasovým trhákom a po piatich týždňoch od nasadenia sa udržala v 300 indických kinách. Po svetovej premiére na MFF Cannes sa predal do všetkých teritórií a bol zaradený do programu takých významných festivalov ako MFF Toronto, Telluride, Sarajevo, a Londýnsky filmový festival.

Proti prírode, r. Ole Giæver, Nórsko
Cesta do drsnej nórskej krajiny a do hlavy tridsiatnika Martina, mladého otca a manžela, ktorý si pripadá odcudzený od svojich kolegov v práci aj od svojej rodiny. Má pocit nedostatočnosti, pretože nedokáže zaujať rolu, v ktorej by sa cítil pohodlne. Vyráža preto sám na víkendovú túru do hôr a my počujeme jeho necenzurované myšlienky: nekompromisné úprimné postrehy o jeho usporiadanom malomestskom živote, o ňom samotnom a o ľuďoch v jeho okolí.

Hľadanie Vivian Maier, r. John Maloof, Charlie Siskel, USA
Príbeh záhadnej ženy, ktorá od roku 1950 až do svojej smrti v roku 2009 nafotila vyše 100 000 dych-vyrážajúcich fotografií. Žiadnu z nich však za svojho života nikomu neukázala. Fotografie strávili desiatky rokov v zaprášených krabiciach a objavili ich čírou náhodou. Vivian Maier je dnes považovaná za jednu z najvýraznejších osobností svetovej fotografie 20. storočia. Film bol uvedený v programe prestížnych MFF Toronto, MFF Berlinale, MFF Sundance.

Hadewijch - Medzi Kristom a Alahom, r. Bruno Dumont, Francúzsko
Matka predstavená je šokovaná slepou a fanatickou vierou mladej novicky Hadewijch a posiela ju preč z kláštora. Jej vášnivá láska k Bohu, hnev a stretnutie s moslimami ju však zvedú na nebezpečnú cestu. Hadewijch je fascinujúca štúdia následkov, ktoré môžu vzniknúť z neobmedzenej viery v božiu lásku. Film je psychologickou štúdiou fanatizmu a zároveň je príbehom o terorizme. Na MFF v Toronte 2009 získal Cenu FIPRESCI.

Dior a Ja, r. Frédéric Tcheng, Francúzsko
Francúzska dokumentárna snímka otvára divákom dvere do mýtmi opradeného sveta módneho domu Christian Dior. Nový umelecký riaditeľ Raf Simons práve pripravuje svoju úplne prvú kolekciu haute couture, s ktorou musí celý svet presvedčiť o svojej vízii a vyrovnať sa s odkazom slávneho zakladateľa značky. Krehký proces kreatívnej tvorby je ukázaný ako kolektívna práca celého tímu, od samotného návrhára, cez neúnavné krajčírky až po riaditeľa spoločnosti.

Nevestinec, r. Bertrand Bonello, Francúzsko
Obdobie veľkých sociálnych zmien na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia postihlo aj slávne parížske nevestince. Svetu, v ktorom sa na jednej strane ponúkala krása a potešenie, zároveň však ukrýval bolesť a poníženie, hrozil zrazu zákaz existencie. Snímka, ktorá sa dostala do súťažného výberu na MFF Cannes 2011 aj MFF Toronto vychádza z dobovej sociologickej štúdie o “domoch lásky”.

Divákom sa predstavia snímky aj v sekciách Slovenská filmová krajina, Klubový film dnes, Zrkadlo minulosti, Novinky ASFK, Osobnosti klubového filmu, Filmový kabinet deťom, Kinoikon+ a novinkou v programe bude špeciálna sekcia Experimental.

Výber filmov z bratislavskej časti poputuje od 31. marca do 16. apríla 2016 do Trenčína, Košíc, Banskej Bystrici, Kežmarka, Prešova, Martina, Prievidze, Trnavy a Levíc.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.