Fenomén Aktov X

Začínať tento článok tým, že Akty X sú seriál, ktorý netreba špeciálne predstavovať, je asi to najväčšie klišé, no je to pravda. Aj tí, čo ich nikdy nepozerali, spoznajú mátajúcu melódiu úvodných

pridal Sue 27.1.2016 o 16:07

Fenomén Aktov X


Začínať tento článok tým, že Akty X sú seriál, ktorý netreba špeciálne predstavovať, je asi to najväčšie klišé, no je to pravda. Aj tí, čo ich nikdy nepozerali, spoznajú mátajúcu melódiu úvodných titulkov a poznajú po mene hlavnú vyšetrovateľskú dvojicu Muldera a Scullyovú. Už dnes má premiéru dlho očakávaná 10. séria a preto je najvyšší čas ohliadnuť sa za tým, čo spravilo z tohto spočiatku nenápadného sci-fi seriálu taký kult a fenomén – a aký mal dopad na popkultúru a ďalšiu televíznu tvorbu.

Hlavná premisa seriálu je jednoduchá. Agentka FBI a lekárka Dana Scullyová (Gillian Anderson) je preradená do obskúrneho oddelenia FBI s názvom X-Files, aby špehovala na agenta Foxa Muldera (David Duchovny). Ten vedeniu ležal v žalúdku pre svoje neortodoxné metódy vyšetrovania a neotrasiteľnú vieru v mimozemšťanov a všetky veci nadprirodzené a nevysvetliteľné. Aj napriek ich rozdielnosti – Scullyovej vedecký a racionálny prístup a Mulderovej náchylnosti veriť v konšpirácie a nadprirodzeno – sa z nich stávajú neočakávaní spojenci. Spoločne odhaľujú rozsiahlu vládnu konšpiráciu o kolonizácii planéty mimozemšťanmi a popri tom riešia rôzne „nevyriešiteľné“ prípady. Aj keď Akty X sú najviac asociované práve s mimozemšťanmi, Mulder a Scullyová strávili väčšinu epizód vyšetrovaním prípadov rôznorodého nadprirodzeného pôvodu – od mutantov, cez duchov a upírov, až po vraždiacu umelú inteligenciu.

Keď tvorca Chris Carter ponúkol v roku 1992 stanici FOX pilot The X Files, asi sa mu ani len nesnívalo, že seriál sa dožije 9 sérií s 202 epizódami, dvoch filmov a kultového statusu. Seriál sa tešil pozitívnemu hodnoteniu kritikov a pozornosti fanúšikov už od prvej série a s každou ďalšou sériou jeho popularita len rástla a rástla. V čom spočívalo to tajomstvo, ktoré zo sci-fi seriálu s prvkami hororu spravilo taký fenomén v čase, keď to ešte nebolo cool?

Samozrejme, postavy. Fox Mulder a Dana Scullyová sú dokonalé protiklady – ona je racionálna vedkyňa, večný skeptik, kým on verí v nadprirodzeno, konšpirácie a hocičo akokoľvek nereálne. Aj keď nejde o až tak prevratné postavy (podobnú dichotómiu nachádzame už v Star Treku u Kirka a Spocka alebo u Sherlocka Holmesa a Johna Watsona), istú revolúciu predstavujú – už len v tom, že v postave toho racionálneho a logického z dvojice sa vyskytuje Dana Scullyová ako žena a práve ona najviac spochybňuje Muldera.

Hoci stret racionálnosť verzus emocionálnosť predstavuje v profesionálnom vzťahu Scullyovej a Muldera ústredný konflikt, je to prekvapivo aj spojivo, ktoré ich spája. Pri odhaľovaní konšpirácie, ktorá ničí ich profesionálne, ale aj súkromne životy, sú jediní, na koho sa môžu spoľahnúť. Aj keď neveria rovnakým veciam, dôverujú sebe navzájom a sú ochotní pre toho druhého opakovane riskovať väzenie alebo život. Nehovoriac o tom, že UST medzi Mulderom a Scullyovou bolo vyhnané do extrémnych rozmerov aj napriek tomu, že do siedmej série sa ani len nepobozkajú.

Akty X boli jeden z prvých seriálov, ktorý si vytvoril vlastnú „mytológiu“ – vlastný svet, ktorý postupne expandoval a tvoril ústrednú dejovú líniu seriálu. Tú tvorilo odhaľovanie vládnej konšpirácie o kolonizovaní Zeme mimozemšťanmi. Samozrejme, Chris Carter nie je vizionár, ktorý prišiel s konceptom na seba nadväzujúcich epizód (také seriály už existovali), ale podarilo sa mu niečo iné.

Mytologické epizódy poprekladal epizódami s uzavretým dejom, tzv. standalone epizódami alebo (v prípade Aktov X) Monster-of-the-Week epizódami. Vznikli tak základy pre veľké, celosériálové zápletky, ktoré sa rozvíjali a riešili pomedzi „jednohubky“. Pri týchto epizódach kvalita (úplne pochopiteľne) kolísala a kým niektoré by sme bez pochýb mohli označiť za krátke filmy, pri iných spravíte asi najlepšie, ak si ich ani nepozriete.

Špeciálnu kategóriu epizód tvorili tie vtipné, kde sa seriál prestal brať smrteľne vážne a robil si srandu sám zo seba. Práve rôznorodosť v tematike ale aj žánri jednotlivých epizód je niečo, čo robí z Aktov X výnimočný seriál – kým jedna epizóda vo vás vyvolá neotrasiteľnú paranoiu z toho ako vláda klame ľuďom, po ďalšej sa budete báť ísť v noci na záchod a ďalšia vás rozosmeje svojim absurdným humorom.

Bohužiaľ, neustále obnovovanie seriálu na nové série so sebou nieslo aj nutnosť expandovať mytológiu. Nie je tajomstvom, že tvorcovia ju vymýšľali a dotvárali za pochodu, takže čím ďalej tým viac sa zauzľovala a strácala na svojej počiatočnej kvalite, až postupne dávala stále menší a menší zmysel. („The Chris Carter Effect“ sa stal termínom na označenie seriálu, ktorý má tak komplikovanú mytológiu a zvraty, že fanúšikovia už neveria, že by mohol mať nejaký uspokojivý a uveriteľný koniec.) To je však prekliatie seriálov s viac ako piatimi sériami – a Akty X sa dožili až deviatich!

Úpadok seriálu bol pomalý, ale istý – posledné dve série boli už len odleskom jeho zašlej slávy. David Duchovny sa chcel od Aktov X a Foxa Muldera dištancovať a sústrediť sa na iné projekty, takže v seriáli sa objavoval len sporadicky a v deviatej sérií dokonca len v záverečnej dvojepizóde. Prišli nové postavy – agent John Doggett (Robert Patrick) a agentka Monica Reyesová (Annabeth Gish), ale tí seriál už nespasili.

Akty X sú okrem iného známe aj tým, že slúžili ako odrazový mostík pre dnes už známych a etablovaných scenáristov. Medzi najznámejších patrí asi Vince Gilligan, otec dnes už takisto kultového a obľúbeného seriálu Breaking Bad. Možno by ste to nečakali, ale Akty X slúžili pre Breaking Bad ako inšpirácia, čo priznal vo viacerých rozhovoroch. (Fun fact: v Aktoch X si zahral aj predstaviteľ Waltera Whitea, Bryan Cranston. Vlastne, v seriáli si zahralo viacero známych hercov a sledovať, kto sa tam objavil bola celkom zábava.) Okolo seriálu sa mihol aj tvorca seriálu Bones – Hart Hanson, ktorý bol vtedy ešte príliš mladé ucho, aby písal scenáre, no statočne všetkým nosil kávu. Niekoľko epizód napísal aj Howard Gordon, ktorý neskôr pracoval na seriáli 24 a je spolutvorcom Homelandu.

Akty X okrem už spomínaného Breaking Bad inšpirovali viacero seriálov. Hart Hanson ich takisto označil za výraznú inšpiráciu pri budúcej tvorbe – veď priznajte, Kosti fungujú na dosť podobnej dynamike medzi hlavnými postavami. Jeden z tvorcov seriálu Haven takisto pripúšťa, že Akty X mali výrazný vplyv pri tvorbe jeho vlastného projektu, hlavne pri vytváraní mixu mytologických a samostatných epizód. Jedným z najvýraznejšie ovplyvnených seriálov je Fringe, kde možno nájsť viacero paralel. Oba seriály majú podobnú dynamiku postáv (vyšetrovateľ a





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.