Deväť dôvodov prečo treba vidieť - The Revenant

Existuje veľa dôvodov, prečo vidieť The Revenant. A mnohé z nich vyniknú na veľkom plátne, lebo hoci vám pár kamošov nahovorí, že je to taký film, čo je viac

pridal Michal Korec 17.1.2016 o 19:49

Deväť dôvodov prečo treba vidieť - The Revenant


Existuje veľa dôvodov, prečo vidieť The Revenant. A mnohé z nich vyniknú na veľkom plátne, lebo hoci vám pár kamošov nahovorí, že je to taký film, čo je viac artový ako poriadny blockbuster, treba ho vidieť na gigantickej ploche. Innaritu už dávno netočí iba poviedkové trilógie; posunul sa ďalej a rok po roku núka úplne odlišné filmy, ale tento má po Babel šancu byť jedným z najlepších. A kto sa už stihol pozrieť nadol, vidí, že tu svieti silné hodnotenie – a presne 9 dôvodov, prečo ísť do kina.

TEXT OBSAHUJE ČASTI DEJA, KTORÉ SÚ VŠAK AJ SÚČASŤOU ANOTÁCII, PR MATERIÁLOV A TRAILEROV. 

1. Silný scenár, čo zaplnil 156 minút – na vychutnanie filmu stačí iba premisa, že DiCaprio sa živí zbieraním koží. Pri jednom love sa situácia zvrtne, lovcov napadnú indiáni, vydajú sa na útek, po pár dňoch DiCapria hrôzostrašne napadne medveď. Jeho telo skupina vláči, kým sa dá, no napokon sa ho rozhodnú nechať pozadu so skupinkou, ktorá ho má decentne pochovať. Fitzgerald (Tom Hardy) ho chce odkrágľovať skôr, zhrabnúť bonus, dobehnúť skupinu. Pri akte zomiera hrdinov syn, DiCaprio je pochovaný, no preberie sa a brodí sa divočinou pre jediný cieľ: pomstiť sa. Nič viac nepotrebujete vedieť a potom budete sami prekvapení, ako sa dá poskladať dlhý epos. Námet funguje, ale jednotlivé scény nie sú iba novým variantom Stroskotanca v zime, nepekne dohrýzeným medveďom...

2. Túžba prežiť a pachtiť sa za cieľom – je silná a hlavná myšlienka. Nakoniec slovenský podtitul Zmrtvýchvstanie nie je iba jedinou scénou, ale napĺňa podstatu, kvôli čomu chce DiCaprio ďalej žiť, keď už o to najcennejšie prišiel. Žena-indiánka je mŕtva, teraz zahynul syn, ale koľko dokáže vydržať jeden človek v neľudskej divočine, aké prekážky dokáže prekonať, adaptovať svoje správanie alebo čím prejsť, to zobrazuje Innaritu naplno. Vybrané momenty sa dostávajú pod kožu, súčasne tasí scenár dravé nápady. Niekedy len na to, ako sa vhodne schovať. Inokedy ako preľstiť skupinu protivníkov. Alebo aj ako prežiť chladnú noc do rána či dostať sa k istému jedlu, keď je teplota sotva nad nulou. Nie je to však iba cieľ DiCapria: vedľajšie postavy (kapitán, ďalší lovci, indiánka) sa snažia o to isté. A potom tu máte samostatnú motiváciu Fitzgeralda, výborne napísaného protivníka.

KINEMAVIDEO3798.

3. Autentické zachytenie roka 1823 – vybraný rok diania je jedným z elementov, prečo film funguje. Osobité zachytenie pomerov a živobytia viacerých skupín ústi do potrebných kolízií i zvratov. Spája sa putovanie lovcov s naštvanými indiánmi, ktorí nemôžu bielych ani cítiť (ale občas urobia obchod), operujú tu Francúzi i anglicky hovoriaci jedinci, aj junák z Texasu. Príroda pred 200 rokmi nenúkala veľa príležitostí sa zohriať, pušky sa dlho nabíjajú a pušný prach je vzácny. To všetko vytvára unikátne pravidlá pre prežitie – a presvedčí vás, že v tejto dobe by ste asi žiť nechceli.

4. Drsný film o neľútostnej zimnej prírode – The Revenant saje z ľudí život. Doslova. Umierajú tu hlavné i vedľajšie postavy. Ľudia bojujú o holú existenciu v nepríjemných podmienkach. Utečenci sa potulujú a za jedlo sú ochotní dať celý majetok, čo majú pri sebe. Príroda útočí na počkanie: telá hnijú, obete útokov sa váľajú v daždi i krvi. Nad všetkým sa týčia dva elementy: perfektná scéna s útokom medvedice (veľa ste o nej čítali, no musíte ju vidieť) a najmä všadeprítomná zima. Je to film, kde z toho veľkého plátna na vás sála totálna mrazivá atmosféra a empaticky ste s DiCapriom v rieke, v snehu, pod ľadom, bez ohňa, v blizarde či po pás v snehu. Noci sú chladné, ale dni tiež. Príroda síce núka krásny pohľad na súmrak či mesiačik, ale sami by ste už najradšej boli v chatrči s ohňom.

5. Chivo a jeho večne sugestívna kamera – na ten mesiačik sa nebudete pozerať raz a kameraman Emmanuel Lubezki sa opäť predvádza krásnymi zábermi. Ale nielen na nočnú, dennú prírodu. Na tie rieky, nekonečne zasnežené pastviny, pohoria, samotného pútnika. Aj na stádo bizónov, ktoré narušia hladní vlci. Alebo agresívny vstup do ľadových perejí rozbúrenej rieky, kam musí DiCaprio utiecť pri vynikajúco snímanych skalách a snoriacich Indiánov. Korunu všetkému nasadzuje štart finále, najmä úvodná znamenitá scéna napadnutia tábora kožiarov pripomínajúca legendárny štart vojaka Ryana – aj Chivo nechá drsnú bojovú vravu vyznieť a tasí jednozáberovky, ktoré sa vám zaryjú do pamäti.

KINEMAVIDEO3799.

6. Ryuichi Sakamoto i básne miesto hudby – Ryuichi chce prekonať samého seba i Babel. Hudba sa síce neobjavuje často, ale o to výraznejšie dokáže pôsobiť pár minút. Keď si pripočítate bubnovanie alebo aj iné efekty, odzbrojí vás zo všetkých strán. Je citlivá, aj hlučná a niekedy nechá recitovať hlas, ktorý sa sem náramne hodí. Menej je niekedy viac, na vystihnutie atmosféry i stavu hrdinu to stačí.

7. Tom Hardy vs. Domhnall Gleeson – že casting odviedol dobrú robotu, o tom viete. Že Tom Hardy predvádza jeden zo životných výkonov, o tom ste počuli a azda to od neho v súčasnosti aj čakáte. Jeho Fitzgerald je komplexná postava, ktorú od začiatku podozrievate, neskôr nenávidíte a pred finále by ste mu sami rozbili gebuľu kameňom, k človeku má už ďaleko. Má nezameniteľný prízvuk i prejav a ak sa rozhodnete, možno sa s jeho konaním stotožníte. Ale na pozícii vedľajšej roly hviezdi i kapitán misie, ktorý má azda iba polovicu scén a absentujú mu také oscarové nájazdy, no odovzdá výborný výkon najmä v poslednej tretine. A pred pár týždňami ešte ziapal ako chce zničiť Republiku...

8. Leonardo DiCaprio v životnej oscarovej roli – najväčší magnet i najväčšia devíza. DiCaprio hrá celým telom a rola napísaná na neho si žiada všetko. Aby sa pol filmu plazil, potácal, chradol, soptil, hovoril po indiánsky, vychovával i oplakal syna, viedol sociálne kontakty na prahu prežitia, zháňal si potravu a dusil v sebe túžbu po pomste. Je to komplexný výkon, oproti ktorému vlani Matt Damon pestoval rastlinky a robil vtipy na Marse či Michael Fassbender kecal pred tromi tlačovkami... Moju preferenciu poznáte: ak za túto rolu nepríde Oscar, bude to absolútny zločin Akadémie.

KINEMAVIDEO3800.

9. Vizionárstvo a urputnosť Alejandra G. Innaritu – aby tento celok držal pokope a nenudili ste sa ani jednu zo 156 minút, potrebujete odovzdaného chlapíka s víziou, ktorý dá celku nezabudnuteľnú tvár. Innaritu od prvých chvíľ zobrazí mystické zábery, boj o prežitie i dobovosť mieša s flashbackmi do malých pekných momentov, ale aj nečakané ukážky prírody. Prekročený rozpočet a tvrdohlavosť presvedčenia natáčať v reálnej zime, svetelných podmienkach a nehostinnej Argentíne sa vyplatila, je to jeden z mála filmov, ktorý vás opantá prostredím, dianím a lomcujú vami rôzne emócie. Innaritu si dokázal veľa – nám zanechal navždy film s vysokým stupňom drsnosti, neľútosti prírody a odhodlania charakterov: DiCaprio i Hardy sú pamätní.

Hodnotenie: 9/10

PS – Autenticitu The Revenant môžu teoreticky navodiť aj slovenskí kinári, ktorí by vás nechali 156 minút sedieť v nevykúrenej sále. Netreba, nohy v čižmách vás môžu oziabať už po polhodinke filmu.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.