Padesátka vás môže prekvapiť. Žiadni Snowboarďáci po 10 rokoch

Nová česká komédia Padesátka vás prekvapí. Podľa ukážky vyzerá na veselú záležitosť s dobrými hercami v známom prostredí českých hôr a obľúbeného športu

pridal Michal Korec 25.12.2015 o 21:38

Padesátka vás môže prekvapiť. Žiadni Snowboarďáci po 10 rokoch


Nová česká komédia Padesátka vás prekvapí. Podľa ukážky vyzerá na veselú záležitosť s dobrými hercami v známom prostredí českých hôr a obľúbeného športu. No keď ju sledujete do konca, zrazu v nej objavíte kopu nečakaných prvkov, formálnych i obsahových, a výsledný efekt je nečakane iný.

Celý dej sa odohráva počas 24 hodín, žiadne zdĺhavé sviatky na horách nečakajte. Titulný pretek sa odohrá takmer za 20 minút a nasleduje zvyšný deň Troch kráľov, kedy sa skladá mozaika postáv s ich minulosťou, do ktorej sa neraz vrátime v šikovných flashbackoch. V súčasnosti máme Pavku, chlapa, ktorému otec zomrel na horách a on nechal porodiť svojho syna na Sněžke, aby mal lepšie pľúca a raz lepšie časy na bežkách. Lenže Jura má iné záujmy, resp. padesátku nikdy nedokončí a skôr sa sústredí na ženy s týmto vekom. To Jan Hilský sem prišiel nielen zvládnuť parádny čas, ale nájsť svojho otca, ktorý by mal byť na horskej chate, ale jeho mama mu na jednej strane drží palce, ale veští z hrnčekov a tam čaká nedobrý osud. Za 24 hodín však stihnú traja malí koledníci nielen obísť celé stredisko, ale naši hrdinovia zažijú množstvo stretov, oživia si spomienky a nájdu nové putá i cesty k sebe.

Padesátka rozhodne nie sú Snowboarďáci po 10 rokoch. A nie sú to Sněženky či rozjuchaná komédia s dvomi generáciami hercov. O sexuálne narážky i témy nie je núdza, tvorcovia si radi strihnú aj pár sekúnd súlože (a nie vždy štandardné) a určitý čas máte pocit, že všetko, čo sa stalo na horách, ostane na horách, len sa k tomu po rokoch vrátime. Čo je stále skvelý námet na medzisviatočnú komédiu, po ktorej vám ostane dobrý pocit. Lenže finálny dojem nie je taký ľahučký a film doznieva inak.

KINEMAVIDEO3769.

Hoci sa to z výpočtu postáv nezdá, nie je ich málo a prvú polovicu filmu sa vám môžu mýliť, resp. nie vždy pochopíte, kto koho hrá kedysi a dnes. Vďaka za mená a charaktery, ktoré orientáciu uľahčujú. Pavka je na jednej strane dobrý horal a na druhej posadnutý chmuľo, čo si nevie nájsť cestu k synovi. Hilský je spočiatku ťažko uchopiteľná postava, ktorej príliš nefandíte, v polovici sa to zlomí, aby prišli momenty, kedy sa vám zase vzdiali. Jeho mama je nátura, že si ľúbi vypiť, koketovať, ale aj starať sa o syna a dôverovať. A Jura je síce dobrák, ale vydaté paničky by klátiť nemusel. Kvarteto hlavných postáv jasne potvrdzuje, že v tejto komédii nie sú čiernobiele, ich motivácie sú rôznorodé, nie je ľahké si k nim hľadať cestu. Čo je trošku bizarná situácia, lebo v Snouborďákoch ste nemali problém držať palce, nech si predsa chlapci užijú. Na vrstevnatých postavách nie je nič zlé, len sa treba pripraviť, že v druhej polovici tvorcovia z ľahšej komédie preradia na vážnejšie scény, ktoré spočiatku nečakáte a aj humor je zrazu poriadne čierny tak, že by sa zaň nehanbili ani Coenovci či iní majstrovskí cynici.

To je paralelne dobrá vizitka filmu, ktorý sa nebál ostáť iba na divadelných doskách (nevedel som, ale je to tak a film vznikol podľa hry) a Kotek ho adaptuje do kinoverzie celkom šikovne a pridáva fajn filmárske elementy. Napríklad pretek Padesátky a titulky sú sprevádzané vhodne vybranou slovenskou piesňou. Veľmi rýchlo začne Kotek sekať aj spomínané flashbacky, ktoré majú dokonca iný pomer na plátne – sú točené na užší formát ako zvyšok filmu a ľahko spoznáte rok scény. Na to prídete rýchlo aj podľa dobových kostýmov, hudby a celkového vyznenia. Ako retro funguje film výborne a robí si švandu z českých reálií. Navyše postavy v minulosti majú top casting (Jirka Mádl, Tereza Voříšková, Eliška Křenková). Dobre zvolený je aj strih – niekedy trvajú flashbacky dve sekundy a striedajú sa s prítomnosťou v jednej scéne aj viackrát. Je to vtipné, dobre natočené a vhodne zakomponované.

Lenže ako sa odkrývajú nitky z minulosti a postavy v poslednej tretine vyťahujú nečakané vyhlásenia, Padesátka je už vážna, postavy po sebe ziapu a ľahký pocit je preč. Osobne mi to nevadí a dočkáme sa dobrého konca, ktorý k celej šlamastike celkom sedí. Klamstvá, odhalenia vs. zamlčané či nepovedané vety, to sú správne kombinácie. Väčšina humoru sa sústredí skôr na vhodne podané repliky ako gagy zo situácií na horách – a v tomto smere má film solídny casting aj v prítomnosti. Na jeho čele Jakub Prachař, ktorý prakticky pri každej druhej vete vystrúha dobrú pointu či zábavnú vetu. Oldřich Kaiser vo flashbackoch poteší. Ondřej Pavelka a Marek Taclík to majú najťažšie kvôli svojim postavám...

Ako variabilný film Padesátku beriem. Neservíruje príjemnú komédiu na sviatky ako mnohí čakajú, a má dobré gagy (politicky nekorektní Poliaci musia odpustiť), nečakane sa hrá s formou: flashbacky, strih, hudba prekvapia. Má lepšie jednotlivé pasáže ako celkovú skladbu, ale netreba ju prehliadnuť.

Hodnotenie: 6/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.