17. MFF Bratislava uvedie kvalitné európske filmy

17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava uvedie v novembri najlepšie a najpozoruhodnejšie európske filmy tohto roka. Mustang, Zvizdan

pridal PR 12.10.2015 o 14:23

17. MFF Bratislava uvedie kvalitné európske filmy


17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava uvedie v novembri najlepšie a najpozoruhodnejšie európske filmy tohto roka. Mustang, Zvizdan, Mediterranea, Flotel Europa, O pochodie nižšie - to je len niekoľko filmových titulov, ktoré prinesie samostatná programová sekcia Europa. MFF Bratislava sa uskutoční v  termíne od 12. do 17. novembra v bratislavských mestských a klubových kinách.  

17. ročník MFF Bratislava so sebou prináša niekoľko programových zmien. Jednou z nich je vyčlenenie samostatnej sekcie Europa, ktorá bude každoročne venovaná výberu toho najlepšieho zo súčasnej európskej produkcie. V takomto rámci bude možné sledovať po akých témach tvorcovia siahajú a ako sa európska myšlienka prenáša do filmov, ktoré v tomto priestore vznikajú. Audiovizuálna politika Európskej únie je okrem iného založená na podpore koprodukčných spoluprác, aj preto má čoraz väčší zmysel uvažovať o európskom filme ako o celku, v ktorom sa hranice medzi jednotlivými národnými kinematografiami čiastočne stierajú.

Návštevníci festivalu tak budú mať možnosť zhliadnuť najzaujímavejšie európske  filmy tohto roka. Medzi ne jednoznačne patrí festivalový hit - dokumentárna snímka Flotel Europa režiséra Vladimira Tomića. Ten svoju životnú skúsenosť utečenca vložil do filmu, ktorý je vyskladaný z fragmentov dobových domácich videí. Brilantne vystavané rozprávanie o odlúčení a hľadaní domova má charakter odzbrojujúco otvoreného, intímneho denníka. Vďaka nadčasovému prístupu k téme migrácie môže byť snímka Flotel Europa vnímaná ako príspevok k aktuálnej spoločenskej diskusii o údele utečencov.

Sekcia Europa prinesie aj najnovší film jedného z  najvýraznejších predstaviteľov tvz. rumunskej novej vlny režiséra Radua Munteana, ktorého snímku V utorok po VianociachMarţi, după Crăciun / Tuesday, after Christmas) uviedol bratislavský filmový festival v roku 2010. Minimalistická dráma O poschodie nižšie (Un etaj mai jos / One Floor Below) je príbehom o obyčajnom človeku, ktorý má morálnu dilemu. Pedantný a obetavý otec rodiny sa musí rozhodnúť medzi pohodlím a vlastným svedomím. Film mal premiéru na tohtoročnom festivale v Cannes v súťažnej sekcii Un Certain Regard.

Do Bratislavy sa vráti tiež chorvátsky režisér a scenárista Dalibor Matanić, ktorý tu osobne uviedol v roku 2011 svoju snímku Mezanín (Mezanin / Mezzanine) v Súťaži krátkych filmov. Jeho nový film Zvizdan (The High Sun) patrí k najoceňovanejším snímkam roka. Z festivalu v Cannes si odniesol Cenu poroty Un Certain Regard, čo odštartovalo mimoriadne úspešné putovanie filmu po festivalovom okruhu. Strhujúci príbeh lásky navzdory nábožensky a národnostne motivovaným predsudkom a nenávisti sa odvíja v troch častiach naprieč troma dekádami. Odohráva sa na pozadí tragickej histórie regiónu od začiatku 90. rokov až po súčasnosť. Snímka Zvizdan figuruje medzi nomináciami na Európsku filmovú cenu a dostala sa tiež do desiatky filmov, nominovaných na Cenu LUX 2015.

V sekcii Europa MFF Bratislava predstaví aj trojicu tohtoročných finalistov Ceny LUX, ktorú od roku 2007 udeľuje Európsky parlament s úmyslom prispieť ku kultúrnej výmene distribúciou vybraných filmov v členských krajinách EÚ. Do najužšieho výberu sa dostala turecká režisérka Deniz Gamze Ergüven s filmom Mustang, ktorá si z canneskej nezávislej sekcie Quinzaine des Réalisateurs odniesla hneď dve ocenenia. Snímka je v rámci Európskych filmových cien nominovaná na ocenenie Discovery a Francúzsko bude reprezentovať aj v zápolení o Oscara.

Ďalšími finalistami Ceny LUX 2015 sú bulharská režisérska dvojica Kristina Grozeva a Petar Valčanov s drámou Lekcia (Urok, The Lesson), ktorá už má na svojom konte niekoľko festivalových ocenení a americký rodák pochádzajúci zo zmiešanej rodiny Jonas Carpignano so svojím celovečeným debutom Mediterranea. Práve tento film odštartuje 17. ročník MFF Bratislava jedinečným festivalovým warm up podujatím. Už v stredu 11. novembra prebehne v Kine Mladosť projekcia filmu, ktorá v jednom čase virtuálne prepojí kiná vo viacerých európskych mestách. Diváci naprieč Európou budú následne môcť interaktívne cez Twitter stenu klásť režisérovi Jonasovi Carpignanovi svoje otázky priamo do bruselského kina Bozar, ktoré bude zdrojovým kinom celého podujatia. 





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.