Rok 2015 patrí určite agentom, špiónom a paródiam

Guy Ritchie je režisér so správnym citom pre vrstevnaté zápletky, špičkovú formu a čoraz častejšie aj charizmatických hrdinov. Namiesto trojky Sherlocka

pridal Michal Šmajda 15.8.2015 o 23:18

Rok 2015 patrí určite agentom, špiónom a paródiam


Rok 2015 patrí určite agentom, špiónom a paródiam. Pred dvomi týždňami tu poletoval Ethan Hunt, o tri mesiace dorazí Bond. Vo februári sme sa nechali naverbovať ku Kigsmanovi, v júni zažili Špióna a teraz prichádza kinoverzia pol storočia starého seriálu, ktorej sa ujal rovno Guy Ritchie!

Dej začína vo východnom Berlíne, kde Napoleon Solo zachraňuje dievčinu; mechaničku s prenikavým pohľadom treba dostať za železnú oponu. CIA zabezpečila eskort, KGB je proti a nechce si nechať ujsť tento citeľný subjekt zo svojho územia. No slečna nebezpečná je iba súčasťou oveľa väčšieho plánu – jej nezvestný otec niekde v Európe vyrába bombu a obe strany pochopili, že teraz treba na tajňáka spojiť sily a odvrátiť možnú katastrofu. A tak posielajú trojicu v prestrojení do Ríma, kde by sa Gaby napojila na strýka, ostatní na lokálny klan a spoločne vyriešili nukleárnu hrozbu.

Guy Ritchie je režisér so správnym citom pre vrstevnaté zápletky, špičkovú formu a čoraz častejšie aj charizmatických hrdinov. Namiesto trojky Sherlocka točí pre Warnerov nápaditejší, zábavný a štýlový film. Už pôvodná myšlienka uviesť CIA a KGB na spoločnú misiu znie výborne, ale keď sledujete plagáty, márne hľadáte obrovské mená. Tento projekt sčasti riskantný, lebo Henry Cavill, ani Arnie Hammer nepatria medzi áčkové hviezdy. Ale nebol by to Ritchie, ktorý by im k hviezdnosti nehelfol.

KINEMAVIDEO3434.

Od ústredného dua sa totiž odvíja úspech celého filmu. Musí tu šľapať chémia: bratia v trabloch, prvá rivalita i posledná facka, všetko treba posadiť do kontextu. No výber castingu bol perfektný: Cavill (Muž z ocele) si CIA chlapíka užíva znamenite, je neustále nad vecou, mentor i zabávač súčasne, čo nedokáže minúť. Púta na seba úplne nový pohľad a azda aj Supermana budeme na rok vnímať inak. Arnie Hammer dostal náročnú úlohu: byť zádumčívý Rus s ťažším životopisom a ruským prízvukom. Nie je to iba prízvuk, ktorý ho posúva vpred, ale aj vlastný šarm či kontrola situácie. Spolu im to ladí parádne, prakticky celú prvú hodinu sa hľadajú i dopĺňajú v akcii, či podľa plánu alebo v improvizácii. Sú to drobné doberačky, vychytávky (kto má akú technickú výbavu či metódy), ktoré vás presvedčia.

Krycie meno U.N.C.L.E. nepotrebuje veľa zásadných akčných scén, lebo dynamický je neustále. No štart v Berlíne je super a celá rímska kapitola ponúka zopár pomyselných vrcholov. Nočná scéna misie i finále sú nádherne pripravené a Ritchie sa vyžíva naplno. Nechýba mu dynamická kamera (ale nie je ňou posadnutý, skôr tu a tam urobí pekný záber typu otváranie trezora), rozdeľovanie obrazu (skvelý nápad pri invázii v poslednej tretine, kde ušetríme pár minút v stopáži) a najmä vynikajúci soundtrack.

Na tomto mieste sa treba pozastaviť, lebo U.N.C.L.E. fantasticky pracuje s hudbou. Nezúfajte, že teraz nekomponuje hudbu Hans Zimmer, skôr sa nalaďte na starostlivo vybrané songy ako u Tarantina. Tie sú navyše fantasticky prepojené s dianím na plátne a niekedy úmyselne prehlušia dialógy, zvuky, ruch. V polovici filmu príde scéna, pri ktorej sa vaše vnímanie nadobro zlomí: je vtipná, je zručne natočená a použitá pieseň v kontexte s akciou nemá chybu. V tom momente si uvedomíte, že Ritchie sa prišiel hrať s formou a ten efekt ešte niekoľko ráz zopakuje. Hudba a excelentné použitie pridali cca 2 body.

No chváliť môžete ďalšie nuansy. Napríklad veľmi dobré použitie retro výpravy – rok 1963 a dobový Berlín a Rím už dlho nevyzerali tak dobre. Či konštantne servírovaný humor – drobné vtipy i veľké momenty sa striedajú a vy sa nestačíte nudiť. Občas príde vážna situácia, ale rýchlo ju rozstrieľa ďalší gag či dobrá pointa. Zápletka je na pohľad jednoduchá, roly mnohých zúčastnených sú vopred dané, ale do dvoch tretín si nemôžete byť istí, kam nás dej zavedie. Finále je veľké, napínavé, dôvtipné...

A netreba zabudnúť na Aliciu Vikander, ktorá nám po Ex Machine na plátne rastie a ukazuje svoju vtipnú stránku. Malá, talentovaná Švédka si užíva nejednu scénu a s pánmi jej to svedčí. Hugh Grant, Jared Harris či ďalší chlapíci sú tu presne obsadení v roličkách, ale sotva na pár scén.

Je to štart novej série a šanca pre dlhodobejšiu zábavu? Rozhodne áno. Ritchie prehodil výhybku na iný štýl, čo je pre jeho kariéru i všetkých zúčastnených dobre. Dvojka o dva roky? Bodaj by!

 

Hodnotenie: 8/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.