Visegrad Film Forum sa začína už tento týždeň

Už tento týždeň sa začína 4. ročník vzdelávacieho a networkingového podujatia Visegrad Film Forum 2015. Medzi 11. a 14. marcom príde do Bratislavy

pridal 10.3.2015 o 14:30

Visegrad Film Forum sa začína už tento týždeň


Už tento týždeň sa začína 4. ročník vzdelávacieho a networkingového podujatia Visegrad Film Forum 2015. Medzi 11. a 14. marcom príde do Bratislavy hollywoodsky zvukár Christopher Newman, držiteľ troch Oscarov, vrátane kultového hororu Vyháňač diabla. Ďalej sicílski režiséri a scenáristi Fabio Grassadonia a Antonio Piazza, ktorí získal v Cannes 2013 dve ceny. Tiež Mads Brügger, dánsky filmár, investigatívny reportér a televízny moderátor ocenený v Sundance známy filmom Veľvyslanec (2011), v ktorom si vytvoril falošnú identitu libérijského diplomata, aby mohol odhaliť korupčné praktiky miestnych politikov a podnikateľov zo Západu. So skúsenosťami zo svetových filmových festivalov sa príde podeliť dramaturgička a programová konzultantka Ľudmila Cviková. Z Maďarska príde mladá strihačka Brigitta Bacskai predstaviť svoju prácu na hranom debute Free Entry, ktorý sa nakrúcal počas dvoch ročníkov hudobného festivalu Sziget.

Štvordňové podujatie slávnostne otvorí v stredu 11. marca premietanie Krstného otca za účasti Christophera Newmana, ktorý bol za zvuk k filmu nominovaný na Oscara. Nasledujúci deň bude oscarový zvukár viesť celodenný masterclass na tému zvuku vo filme. Obidve podujatia sa budú konať vo filmovom klube 35mm na pôde FTF VŠMU.

Vo štvrtok sa bude premietať aj v KC Dunaj, kde svoj hraný debut Free Entry (2014) uvedie strihačka Brigitta Bacskai. Film sa odohráva počas jedného dňa. Sleduje dve mladé dievčatá Betty a V ako sa tajne vkradnú na najväčší maďarský hudobný festival a ich dobrodružnú cestu k dospelosti.  Film sa nakrúcal s malým štábom počas dvoch ročníkov festivalu Sziget a získal cenu Cineuropa Prize na festivale Cinema City v Novom Sade.

Večer v KC Dunaj bude patriť sicílskym filmárom. Fabio Grassadonia a Antonio Piazza predstavia svoj nízkorozpočtový debut Salvo, ktorý hneď na svetovej premiére v Cannes získal dve ocenenia. O tom ako vzniká malý európsky film, ktorý vynikne na najväčšom svetovom festivale porozprávajú obidvaja autori v osobitnej prednáške na druhý deň v kinosále VŠMU. Budú hovoriť o workshopoch, ktorých sa zúčastnili počas vývoja filmu a najmä o Torino Film Lab, kde získali kľúčové financie. Prednášku bude moderovať bývalý riaditeľ MFF Bratislava a súčasný programový riaditeľ Torino Film Lab, Matthieu Darras.

Na prednášku sicílskych tvorcov voľne nadviaže Ľudmila Cviková. S účastníkmi fóra podelí o skúsenosti zo zákulisia medzinárodných filmových festivalov, ktoré získala napríklad v Karlových Varoch, Locarne,  Sarajeve či Rotterdame, kde pôsobila pätnásť rokov.

KC Dunaj medzitým premietne najlepšie animované filmy zo 7. ročníka medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča. Piatkový program zakončí Mads Brügger a jeho Červená kapela (2009) - dokumentárny film nakrútený vďaka falošnej identite v cenzormi kontrolovanej Severnej Kórei.

Posledný sobotný deň bude len o Madsovi Brüggerovi. V kinosále na Vysokej škole múzických umení najprv premietne svoj druhý a zatiaľ posledný film Veľvyslanec (2011). Po filme bude mať prednášku o svojej metóde „role-playing“, čiže hrania sa na niekoho iného. Vďaka používaniu falošnej identity vie získať prístup tam, kde by ho ako priznaného dokumentaristu či novinára nikdy nepustili. 

Od štvrtka do soboty sa budú premietať tie najlepšie študentské filmy z partnerských filmových škôl. Účastníci fóra budú mať jedinečnú možnosť dozvedieť sa o študentskej tvorbe na filmových školách vo východnej Európe a porovnať ich kvalitu. Porovnávanie kvality naznačuje aj naprogramovanie filmov. Školy budú premietané po dvojiciach v jednom bloku systémom priateľskej konfrontácie (friendly battle).

Neoddeliteľnou súčasťou Visegrad Film Forum sú aj večerné afterparties, ktoré sa budú konať vždy od 21:00 v KC Dunaj. Na parties budú hrať DJ Beyuz, DJ MtotheG, rockové duo Whatever, Prezident Lourajder (SK) Ventolin (CZ), Bluesraiders, DJAZZ a.k.a DJ Mikro a Mário Belák. Záverečná kostýmová party sa bude niesť v duchu súčasných televíznych seriálov.

 

Visegrad Film Forum (VFF) 2015 je 4. ročník intenzívneho vzdelávacieho a networkingového podujatia. Počas štyroch dní môžu slovenskí študenti a mladí filmoví profesionáli získať aktuálne poznatky od rešpektovaných filmových odborníkov. Podujatie prepája domáce audiovizuálne prostredie s tvorcami a najlepšími filmovými školami v strednej a východnej Európe. VFF prináša na Slovensko osobnosti európskeho a svetového filmu, ktoré odovzdávajú svoje skúsenosti budúcej generácii našich i zahraničných filmárov. Dlhodobým cieľom VFF je rozvoj kreativity a koprodukčnej spolupráce filmárov nášho regiónu pri jednotlivých filmových projektoch. Na VFF sa zúčastňuje takmer desiatka partnerských filmových škôl z Chorvátska, Česka, Slovinska, Litvy, Poľska, Maďarska a Rumunska. Bratislavská Vysoká škola múzických umení je organizačným partnerom podujatia. Všetky zúčastnené školy premietnu na VFF svoje filmy.

 

Visegrad Film Forum 2015 - praktické informácie

Dátum: 11. - 14. marca 2015

Miesto konania: Filmová a televízna fakulta VŠMU v Bratislave, KC Dunaj

Cena akreditácie: 30 Eur / 20 Eur pre študentov

Partnerský Hostel Blues ponúka akreditovaným návštevníkom podujatia zľavnenú cenu za ubytovanie - 9,90 € za noc - www.hostelblues.sk.  





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.