Okrídlený Oscar

Pre fanúšika filmu sú Oscary bodkou za „plesovou“ sezónou v kinematografii. Je to práve zlatý plešivec, ktorý po BAFTA, Glóbusoch, gildách, nezávislých a všelijakých iných oceneniach korunuje

pridal Lukáš Slovák 24.2.2015 o 23:57

Okrídlený Oscar


Pre fanúšika filmu sú Oscary bodkou za „plesovou“ sezónou v kinematografii. Je to práve zlatý plešivec, ktorý po BAFTA, Glóbusoch, gildách, nezávislých a všelijakých iných oceneniach korunuje ultimátneho víťaza daného ročníka. Toto ocenenie má však mnoho neprajníkov skrz konzervatívne zloženie akadémie. Prestíž mu dáva len dlhoročná tradícia a post posledného významného podujatia, ktoré mapuje dianie vo filme za ostatnú sezónu.

87. ročník sa odohral v nedeľu 22. februára v losangeleskom Dolby Theatre. Moderátorom večera bol komik Barney Stinson Neil Patrick Harris. Bohužiaľ, do 24 kategórií sa nedajú nominovať všetky skvosty. Osobne by som prijal viac Fincherovho dievčaťa, Nightcrawlera či animák Lego. Isto nie som jediný. No aj tak famózny výber. 2014 bol úrodným rokom a v hlavnej kategórii sa objavili dokonca dva filmy z festivalu nezávislých filmov Sundance. Žeby nový trend? Dúfajme že áno.

Po promenáde na červenom koberci, počas ktorej mal takmer každý návrhár či fashion blogerka zo tri orgazmy otvoril NPH ceremóniu piesňou plnou kultových snímok, scén a mágie pohyblivých obrazov. Zaspievali si aj Anna Kendrick a Jack Black. Od začiatku bolo vidno, že témou tohtoročných Oscarov je zrkadlenie súčasného stavu hollywoodskeho piesočku.

Na základe témy večera som teda šípil zlé vyhliadky do budúcnosti pre Chlapčenstvo Richarda Linklatera. A tak sa aj stalo. Výnimočný kinematografický experiment bol ocenený len v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, kde bolo rozhodnuté už niekedy v polovici minulého roka.

KINEMAVIDEO2032.

Jedným z dvoch filmov s najvyšším počtom nominácii (9) bol Grandhotel Budapešť. Ceny začal zbierať už v úvode večera. Divácky obľúbená komédia Wesa Andersona bola ocenená za kostýmy a masky. Silnou konkurenciou pri maskách mu bol Foxcatcher, ktorý nakoniec nepremenil ani jednu z piatich nominácií. Hotel neskôr pridal ďalšie sochy za hudbu a výpravu a dekoráciu scény. Štyri z deviatych je skvelý výkon. Andersonovi ale ušlo to hlavné. Film, držiaci sa v povedomí takmer rok po premiére by si zaslúžil aj jednu z tých dôležitejších cien.

Korunovaným kráľom na najbližší rok je ale divadelno-kritický návrat Alejandra G. Iňarritua Birdman. Nečakal som, že Akadémia vzdá hold filmu, ktorý v podstate ide proti ideálom Hollywoodu. Ale stalo sa. Kameru mal istú, no prekvapivo exceloval aj ako pôvodný scenár. Iňarritu vyfúkol sošku Linklaterovi aj pri réžii. Definitívna porážka dvanásť rokov nakrúcaného nezávislého filmu sa konala pri poslednej kategórii, najlepšom filme.

KINEMAVIDEO3187.

V tvrdej konkurencii výborne obstál víťaz minuloročného Sundance - ambiciózna hudobná temnota Whiplash. Postupne zbieral ceny za mix zvuku, strih a herca vo vedľajšej úlohe. O výkone J.K. Simmonsa sa bude ešte dlho vravieť. Vyše tri tucty rôznych ocenení je skvelá výslužka. Chýbal už len adaptovaný scenár, ktorý prekvapivo skončil v štábe Kódu Enigmy.

Technické kategórie boli rozobraté na všetky smery. Ušlo sa aj Interstellaru a Americkému ostreľovačovi. Mimoriadne silné kvinteto mužských a ženských hereckých výkonov v hlavnej úlohe vyústilo vo víťazstvo hercov s chorobopisom, Eddieho Redmaynea, resp. Julianne Moore. Zaujímalo by ma či bude v najbližšej dobe ocenené aj herecké zmŕtvychvstanie. Mickey Rourke za Wrestlera ani teraz Michael Keaton to nedali. Si na rade, Nicolas Cage.

KINEMAVIDEO3220.

Oscary sú vždy veľkou show, pokiaľ majú dobrého moderátora. NPH splnil svoju úlohu na výbornú. Okrem trefných vtipov sa blysol najmä kombo scénou Birdman – Whiplash a vystúpením na pódium len v trenkách. Pôsobivými bývajú aj vybrané ďakovné prejavy, zatieňujúce klasické „ďakujem rodine, mame, psovi“. Patricia Arquette vyzvala na mzdovú rovnoprávnosť žien, skvelú ďakovačku vytiahli raper Common a spevák John Legend. Divákov v sále odzbrojil aj Redmayne, ktorý venoval svojho prvého Oscara Stephenovi Hawkingovi a ľuďom trpiacim ochorením ALS.

Začína sa teda znova od piky. Dva veľké festivaly sa už skončili (Berlinale, Sundance), ďalšie sú pred nami spolu so značnou porciou kvalitných filmov. Rok čo rok ich vzniká množstvo. Stačí len správne selektovať burinu od magnólií. A nezabudnite – „€fink is 8.“

Kompletné výsledky 87. ročníka udeľovania Oscarov nájdete TU.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.