Unikátna prehliadka špičkových severských filmov - Scandi

Česká a slovenská premiéra vynikajúceho filmu Roya Andersonna Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote - aktuálneho víťaza festivalu v Benátkach - zaháji

pridal 19.12.2014 o 10:48

Unikátna prehliadka špičkových severských filmov - Scandi


Česká a slovenská premiéra vynikajúceho filmu Roya Andersonna Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote - aktuálneho víťaza festivalu v Benátkach - zaháji historicky prvý ročník festivalu severských filmov SCANDI. Od 14. do 18. januára SCANDI ponúkne najnovšie filmy i reštaurovanú severskú klasiku v komplexnej distribučnej zostave – 15 filmov v trinástich českých a slovenských kinách, 20 VOD (Video-On-Demand) titulov na portáloch partnerov festivalu (v Českej republike O2 a na Slovensku Slovak Telekom) a 23 filmov v prémiovej televízii Film Europe Channel. Nenechajte si ujsť mimoriadne výdatnú, kvalitnú a intenzívnu severskú filmovú lekciu!

„Severské krajiny sú príkladom kreativity, podnikavosti, schopnosti prežiť a umenia premeniť nevýhody na zaujímavosti. Krajiny severu, rovnako ako ich vlajky, tvoria napriek rozdielom vo farbách jeden pocitový a kultúrny celok. Dáni, Švédi, Nóri, Fíni a Islanďania ponúkajú viac ako 100 filmov ročne, entuziasticky koprodukujú, dokážu zorganizovať fungujúcu sieť škôl, kín, inštitúcií, festivalov. Ich kinematografia  má oporu v kvalitnej a na export dobre pripravenej seriálovej televízii.  Vitálny severský film sa dokáže moderne komerčne predať, ale i vyhrať ”staré” Benátky,“ uviedol Ivan Hronec, prezident mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá SCANDI organizuje.

Rovnako ako Be2Can, úspešná festivalová prehliadka súťažných filmov z Cannes, Berlinale a Benátok, ktorou spoločnosť Film Europe v októbri minulého roku nadchla milovníkov súčasnej kvalitnej kinematografie, i festival SCANDI umožňuje divákom zvoliť svoju obľúbenú distribučnú platformu. Výnimočné filmové zážitky si budú môcť vychutnať v tradičnej atmosfére kamenných kín, z pohodlia domova na televíznej obrazovke alebo operatívne na mobile či tablete prostredníctvom služby Video-On-Demand.

KINEMAVIDEO3257.

Kiná

Priaznivci klasického „veľkého plátna“ môžu od 14. do 18. januára zamieriť na očakávané české premiéry severských filmov i reprízy aktuálnych titulov. Premietať sa bude v Prahe – kino Lucerna, kino Evald, v Brne – kino Art, v Ostrave – Minikino, v Chomutove – kino Svět, v Havířove – kino Centrum, v Bratislave – Kino Film Europe, kino Mladosť, v Košiciach – Kasárne Kulturpark, v Poprade – Kinoklub Film Europe a v Martine – kino Strojár.

Zahajovacím filmom festivalu bude víťaz Zlatého leva z MFF Benátky 2014 - Anderssonov Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote. Premiérového uvedenia v Čechách a na Slovensku sa vďaka SCANDI dočká taktiež  mysteriózny horor z Cannes Keď zvieratá snívajú (réžia J. A. Amby), antihomofóbna komédia Levie srdce (réžia D. Karukoskiú) či „skutočný“ thriller V hlbinách (réžia E. Skjoldbjaerg).  Diváci si radi pripomenú hit Sex, drogy a dane (réžia Christoffer Boe) alebo O koňoch a ľuďoch Benedikta Erlingssona. Exkluzívnou udalosťou - ozdobou festivalového programu -  bude kolekcia zreštaurovaných filmov legendy svetového filmu Ingmara Bergmana – oscarová snímka Fanny a Alexander, Siedma pečať, Lesné jahody a Jesenná sonáta. Detská sekcia SCANDI poteší tradičnými zimnými filmovými rozprávkami Cesta za vianočnou hviezdou a Magické striebro.

KINEMAVIDEO3352.

VOD

Internetovú videotéku poskytne spoločnosť Slovak Telekom, vďaka ktorej si môžu záujemcovia pozrieť  20 VOD premiér na svojich počítačoch, tabletoch alebo mobilných telefónoch. Okrem spomínaných rozprávok a vybraných filmov Ingmara Bergmana zaradilo O2 do svojej ponuky napríklad filmy Únos Tobiasa Lindholma, Odhalený prístav, Perfect Sense, trilógiu Easy Money či Call Girl.    

TV

Lákadlom prémiového televízneho kanálu Film Europe Channel, tretej platformy k sledovaniu festivalových filmov, bude trierovská kolekcia filmových provokácií vrátane Nymfomanky (1 a 2), Melanchólie alebo Antikrista. Mezi 23 pozoruhodnými snímkami zaujme taktiež Správny chlap i dokumentárny film o jednom z najvýznamnejších fínskych režisérov Akimovi Kaurismäkim. 

Severských filmových prehliadok je v Čechách  a na Slovensku dostatok, ale ako by im niečo chýbalo. Veľké festivaly, distribútori i verejnoprávna televízia nemajú energiu na pravidelnosť a detaily a dramaturgovia menších prehliadok nemajú nástroje na solídny programový koncept. Napriek tomu im však patrí vďaka. Vybudovali nadšené severské filmové publikum, ktoré teraz SCANDI pozýva na prvú filmovú severskú lekciu v novom roku,“ dodal k poslaniu festivalu Ivan Hronec.

Záštita

Dôkazom výnimočnosti a atraktívnosti novej filmovej prehliadky SCANDI  je záštita, ktorú  nad podujatím prevzali   dve  významné inštitúcie – veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva a Veľvyslanectvo Fínskej republiky. Prehliadku exkluzívnej kolekcie severských filmov otvorí otvorí  Dušan Chrenek - vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.  





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.