Na jihlavskom festivale dokumentárnych filmov aj slovenskí tvorcovia

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava je tradičným sviatkom pre všetkých milovníkov kvalitného dokumentu. Jeho 18. ročník sa začne už vo

pridal SFÚ 23.10.2014 o 11:24

Na jihlavskom festivale dokumentárnych filmov aj slovenskí tvorcovia


Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava je tradičným sviatkom pre všetkých milovníkov kvalitného dokumentu. Jeho 18. ročník sa začne už vo štvrtok 23. októbra 2014  a v jeho súťažných sekciách sa o priazeň poroty budú uchádzať až tri slovenské dokumenty. Festival potrvá do 28. októbra 2014 a zastúpenie budeme mať aj v sprievodnej časti pre filmových profesionálov.

SEKCIE OFICIÁLNEHO PROGRAMU 

V sekcii Medzi morami sa o priazeň poroty uchádzajú filmy zo strednej a východnej Európy. Tento rok v nej Slovensko budú medzi sedemnástimi snímkami zastupovať dva filmy. Jedným z nich je celovečerný debut Vladislavy Plančíkovej Felvidék – Horná zem (2014) o stále tabuizovanej téme slovensko-maďarských vzťahov, ktorý na nedávnom Medzinárodnom festivale dokumentárneho filmu v Budapešti získal v jednej z oficiálnych súťažných sekcií hlavnú cenu. Na jihlavskom festivale je Plančíkovej film zaradený aj do sekcie Prvé pohľady, v ktorej sa o prvenstvo uchádzajú filmové debuty z celého festivalového programu. Slovenskú kinematografiu v sekcii Medzi morami bude v premiére reprezentovať aj nový film investigatívnej dokumentaristky Zuzany Piussi Priamy prenos (2014), v ktorom režisérka na pozadí smrti utýraného dieťaťa odhaľuje nefungujúci systém sociálnej starostlivosti na Slovensku.

Do súťažnej sekcie Česká radosť o najlepší český dokumentárny film je medzi štrnásť českých snímok zaradený aj koprodukčný česko-poľsko-slovenský poviedkový film Gottland (2014), ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy poľského autora Mariusza Szczygiela o Českej republike ako o krajine hororu, smútku a grotesky. Režisérsky sa na ňom podieľala pätica tvorcov v zložení Petr Hátle, Lukáš Kokeš, Viera Čákanyová, Rozálie Kohoutová a Klára Tasovská, ktorá prináša originálny a kritický pohľad na naše dejiny. V sekcii experimentálnych filmov Fascinace, ktorá prehlbuje možnosti filmového vyjadrovania, bude uvedená krátkometrážna československá snímka z roku 1948 Pieseň strojov režiséra Vojtecha Andreánskeho, vizuálne výrazný dokument o premene Slovenska z agrárnej na industriálnu krajinu.

INDUSTRY PRE FILMOVÝCH PROFESIONÁLOV

Slovenské filmy budú na jihlavskom festivale zastúpené aj v sprievodnej časti Industry, určenej pre filmových profesionálov. Viaceré sú súčasťou mediatéky jedenásteho ročníka filmového trhu East Silver, ktorého zámerom je propagovať a podporiť kvalitné dokumentárne filmy z regiónu strednej a východnej Európy. Vďaka trhu sa predstavia domácim i zahraničným filmovým profesionálom, medzinárodným sales agentom, televíznym dramaturgom i ďalším festivalovým hosťom. Súčasťou trhu East Silver je už šesť rokov udeľovanie ceny Silver Eye pre najlepšie dokumentárne filmy zo strednej a východnej Európy. Tento rok sa o ňu spomedzi slovenských titulov v kategórii krátkych filmov budú uchádzať snímky Homo Video. Človek pozerajúci (2013) režisérky Kataríny Hlinčíkovej a Druhý pokus (2014) Petra Kerekesa, ktorý je súčasťou poviedkového filmu Slovensko 2.0 (2014). V kategórii dlhometrážnych filmov sú na cenu nominované najnovší celovečerný dokumentárny film Tak ďaleko, tak blízko (2014) režiséra Jara Vojteka zo života rodín s autistickými deťmi a koprodukčná snímka Gottland (2014).

Na treťom ročníku propagačného a vzdelávacieho projektu Emerging Producers, združujúceho talentovaných producentov dokumentárnych filmov z krajín Európskej únie, bude medzi dvanástimi účastníkmi z celého sveta Slovensko zastupovať producent a kameraman Michael Kaboš. Je producentom úspešného celovečerného dokumentu Všetky moje deti režiséra Ladislava Kaboša (2013) a v súčasnosti ako producent dokončuje dokumentárny portrét slovenskej ženy a jej rodiny v Lýbii a pripravuje dokument o rómskej kapele z východného Slovenska.

Počas festivalu je pripravené aj stretnutie Visegrad Accelerator, ktoré so zámerom rozvíjania myšlienky vzájomnej spolupráce poskytuje priestor pre propagáciu a podporu kinematografií krajín V4. Na stretnutí bude Slovensko zastupovať v mene Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Alexandra Strelková (SFÚ) s prezentáciou národnej filmovej ceny Slnko v sieti. Na pôde Industry časti sa uskutoční aj druhý ročník medzinárodného workshopu autorského filmu Ex Oriente Film, ktorý podporuje jeho vývoj a financovanie v celom regióne strednej a východnej Európy. Jedným z jeho lektorov bude aj slovenský režisér a producent Peter Kerekes, ktorý bude viesť masterclass na tému Práca s protagonistom.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov v Jihlave je etablovaným podujatím v kontexte stredoeurópskeho audiovizuálneho priestoru v oblasti autorskej dokumentárnej tvorby. Jeho aktuálny 18. ročník sa koná od 23. do 28. októbra 2014. (Tlačová správa SFÚ)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.