Seriálový objav roka 2014

Los Angeles, dnešná doba, úspešná americká rodinka. Otec rodiny chce celý pilot svojim dospelým ratolestiam niečo prezradiť. Očividne je to veľmi náročné. Starý pán so sebou zápasí, bojí sa reakcie

pridal Namuras 15.10.2014 o 22:57

Seriálový objav roka 2014


Los Angeles, dnešná doba, úspešná americká rodinka. Otec rodiny chce celý pilot svojim dospelým ratolestiam niečo prezradiť. Očividne je to veľmi náročné. Starý pán so sebou zápasí, bojí sa reakcie, emocionálne je v kýbli. Čo sa seriálových potomkov týka, sú to tri neuverieľne hrozné exempláre: najstaršia dcéra má aféru so svojou láskou z univerzity, syn je zamilovaný do svojej opatrovníčky z detstva a najmladšia dcéra má problém plne uchopiť realitu. Ťažké pozeranie. Až ku koncu prvej epizódy poteší srdce ostrieľaného diváka maličká lesbická akcia (to je tá najstaršia dcéra), do ktorej náhodou vojde spomínaný otec. Odetý od hlavy po päty v ženských šatoch. S oveľa lepším účesom, ako ja budem kedy mať. Tadáá – Transparent.

Hoci stáli čitatelia mojich stĺpčekov majú tušenie, prečo som si pilot pustila (#lesbičky), všetci uznáme, že moja povrchná láska v hocičom teplo-ženskom má ďaleko od plnohodnotného pochopenia tématiky genderu, vôbec už nehovoriac o otázke transgenderných osôb. Práve z toho dôvodu som sa bála, že seriál Transparent bude dokonale mimo moje pochopenie. Bolo pre mňa príjemným prekvapením, že scenár z pera ostrieľanej tvorkyne nadčasových rodinných seriálov Jill Soloway (Six Feet Under) má v sebe veľa ľahko preložiteľných momentov, s ktorými viem ako divák empatizovať. Inými slovami, je to dobre spravené a aj natoľko dvojrozmerní ľudia ako ja si dokážu postavy zaľúbiť.

Amazon vypustil svoj nový seriálový počin v príjemnom maratónovom formáte desať 30-minútových epizód naraz, čo znamená krásne strávený víkendový večer. Ústredná hrdinka Maura, ktorej dnešnú aj minulú tvár (vtedy s menom Mort) stvárnil 70-ročný Jeffrey Tambor, prechádza silnou citovou jazdou obohatenou o flashbackový historický exkurz so seriálovým miláčikom Bradleym Whithfordom a jeho krásnymi nohami v lodičkách. Hereckému obsadeniu starej gardy sa nedá nič vytknúť, páni herci si očividne Transparent užívali. Ťažko si predstaviť lepší casting pre úlohu zlomeného muža, ktorý sa mení na prekvitajúcu ženu.

Oveľa bohatší priestor je poskytnutý hroznému súrodeneckému triu, ktoré klame, podvádza a úmyselne ubližuje ľuďom naľavo a napravo. Krásna existenčná dramédia veľmi pomaly odhaľuje, kde sa to v tých ľuďoch berie, prečo nie sú “správňáckí” ako všetci ostatní americkí hrdinovia – lebo sú len ľudia. Geniálne načasovaná náhoda robí ich peripetie o to pikantnejšími. Zmes absurdných situácií a realistického snímania robí z tejto Amazonovky jednu z najpodarenejších svedectiev o rodine a o tajomstvách.

Seriál sa ponoril do transgendernej témy nielen na obrazovke, ale aj za ňou. Jednu z vedľajších postáv stvárnila Alexandra Billings, ikona chicagskej trans scény a prvá trans žena, ktorá stvárnila trans postavu na televíznej obrazovke (menovite v roku 2003 v minisérii stanice ABC – Romy and Michele: In the Beginning). Tvorkyňa seriálu najala medzi hercov a scenáristov 20 trans umelcov, spolu s dvomi trans poradcami pre zachovanie pravdivosti scenára a záchody v štúdiu boli gender-neutrálne. Transparent išiel zjavne plnou parou trans.

Kritici nevedia Transparent vynachváliť ako objav roka 2014 a musím uznať, že aj u mňa predbehol druhú sériu Orange is the New Black a celý Faking It. Nerozprávame sa o bežnej televíznej produkcii – na obrazovke uvidíme oveľa viac bradaviek a charakterových vád, než sme ako publikum americkej televízie navyknutí a to vyvolá určitý element zamračeného diváckeho obočia. Ale po stránke myšlienkovej bázy a samotného prevedenia je to jednoznačne najsofistikovanejší kúsok americkej rodinnej televízie, ktorý som tento rok zažila. Čo je najlepšie, nehrá sa na nič prehnane múdre. Mnohé menej kvalitné seriály sa potopili v hlbinách seba-dôležitosti, alebo uviazli na plytčinách prehnane konformných dejových zápletiek. Transparent nás neposiela po vysvetlenie na Mesiac, ani na nás nevyťahuje americký úsmev na dva palce. Je to vo svojej podstate jednoduchý seriál, ktorý sa nám snaží ukázať, aké ťažké je žiť v pozícii neúprimnosti voči sebe samému a aká je zmena ťažká – nielen pre človeka, ktorý ju podstupuje, ale aj pre jeho okolie.

Ak máte radi príbehy o rodine a o ľudských bytostiach, určite si Transparent zapnite. Nie je možné, aby vás sklamal.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.