12/10 bohužiaľ nemáme - Boyhood

Najnovší film Richarda Linklatera nie je úžasný iba v procese vzniku (partia tvorcov točila niekoľko dní počas 12 rokov), ale vo výsledku. Dlhočizný film o živote chlapca podáva silné svedectvo

pridal Michal Korec 18.8.2014 o 18:50

12/10 bohužiaľ nemáme - Boyhood


Najnovší film Richarda Linklatera nie je úžasný iba v procese vzniku (partia tvorcov točila niekoľko dní počas 12 rokov), ale vo výsledku. Dlhočizný film o živote chlapca podáva silné svedectvo. Aby sme nahliadli do seba, prehodnotili rozhodnutia či pohľad na život. A spoznali obyčajného chlapca.

Je potešujúce vidieť to najznámejšie (pohľad chlapca z plagátu) hneď v prvých minútach – o to viac sa necháme prekvapiť. Tucet rokov fičí závratne rýchlo, orientáciu v dianí nechá Linklater na divákovi. Neponúka otrocké delenie na kapitoly, nie je nutné vnímať všetkých 12 rokov života. Chlapčenstvo sa posúva vpred ladne, iba plynie a neodchádzajte ani na dve minúty zo sály, nikdy neviete, o čo prídete.

Strih je mimoriadne šikovný; film trvá 166 minút, ale nenudíte sa. Strieda dlhé scény s kratšími, žiadna nie je navyše. V niektorých situáciách by ste si želali zotrvať dlhšie, iné chcete mať skôr za sebou – rovnako ako hrdinovia v trápnych momentoch. Najväčší paradox príde na konci, keď si želáte, aby film trval aj o 30 či 60 minút viac: zvládli by ste to a užili si ešte viac z chlapcovho života.

V rozsahu 12 rokov nemôže film podchytiť všetky kľúčové momenty života Masona, ale sústredí sa na formujúce. Mason už od začiatku čelí stavu rozbitej rodiny: otca rok a pol nevidel, mama sa háda asi s novým priateľom. Téma celistvej rodiny mapujúca aj náročný vzťah s matkou, ktorá sa pretĺka životom je jedna z najdôležitejších. Pocit domova z veľkej časti absentuje, Mason cestuje, mení domy či mestá častejšie, ako by si želal a zrejme si ťažšie môže hľadať kamarátov na celý život. Môžete na ňom vidieť dopad každej scény, životného rozhodnutia a neskôr formovanie nátury v puberte.

KINEMAVIDEO3147.

Navyše je Chlapčenstvo i v tejto línii výsostne aktuálny film: za posledný tucet rokov každé druhé manželstvo skrachuje, preto je šanca 50:50 na to, že Mason nebude z tradičnej rodiny a bude to mať ťažké. Je to smutný obraz doby – nielen vďaka soundtracku a aktuálnym songom (je ich tu 53!) sa radí film medzi tie vykresľujúce podobne ako Lietam v tom a o 20 rokov poslúži ako sonda do určitej éry.

Absencia celistvej rodiny je využitá vo fragmentovaný, no silný vzťah Masona so svojím otcom, ktorý je v podaní Ethana Hawkea skvelo zahraný. Dialógy so skutočným otcom a občasné pasáže života sú pomyselnými vrcholmi: prvé stretnutie po roku a pol, debaty na bowlingu (i vtipná o antikoncepcii pre sestru), výlet na preberanie prvej lásky alebo absolútne vymakaná scéna dialógu o rozchode a zmysle života. V živote má Mason viacerých otcov, resp. partnerov mamy, ale ich spoločným menovateľom je, že sa ani jeden vo vnútri nevyrovná tomu, čo je s ním azda iba každý (druhý) víkend.

Aj téma príchodu a odchodu ľudí zo života patrí k výborne vykresleným. Linklater hádže do diania tucet postáv, mnohé si jasne pamätáte aj po skončení filmu. Vedľajšie postavy sa rovnako vyvíjajú, niektoré môžete sledovať s presahom do Masonovho života, najmä sestru Samanthu. Vlastná mama je ešte zapeklitejší prípad, no Patricia Arquett podáva jeden z najlepších výkonov. Živiteľka dvoch detí má najsugestívnejšie scény vrátane predfinálnej, kde máte šancu vyroniť prvú a poslednú slzu.

Lebo Chlapčenstvo je vo väčšine stopáže pozitívny film. Zložený iba z civilných scén, ktoré bežný divák odpáli so slovami, že sa tam nič nedeje. Ale naopak, film otvára desiatky formujúcich tém. Radosti i starosti očami chlapca od domácich úloh cez záľuby, kamarátov, zakázané ovocie po vzťah s inými ľuďmi – a áno, v puberte či adolescencii aj osoby opačného pohlavia. Tento film treba vidieť aspoň trikrát, potom ho rozbiť na kúsky a hovoriť o nich desať hodín, taký presah môže mať do života.

Kto si film najlepšie vychutná? Každý muž od 18 do 35 rokov, v ktorom drieme chlapčenstvo ešte doteraz a sám si spomenie na všetky silné chvíle. Otcovia vychovávajúci deti, lebo môžu unikátne nahliadnuť do života synov z druhej strany – v civile sa im to možno ešte nepodarilo. Nie je tu striktný návod na výchovu, ale pár silných tipov. Pre všetkých rodičov vrátane matiek, tie sa uvidia v postave Patricie Arquett, ako sa snaží zabezpečiť svoje deti, ktoré raz vyletia z hniezda.

Chlapčenstvo je o detstve, puberte, adolescencii a osamostatnení či premene jedného chlapca v muža. Úžasne zahraný Mason v podaní Ellara Coltranea je postava, ktorú spoznáme ako nikoho predtým.

Richard Linklater povýšil svoje schopnosti scenáristiky a režiséra nad trilógiu Pred..., ktorej som sa zdráhal dať plný počet (vždy 9/10). V tejto optike je Chlapčenstvo niekde na úrovni 12/10, absolútny unikát, ktorý príde raz za pár rokov. Toto nie je iba najlepší film roka 2014, z mojich 690 recenzií za 12 rokov hneď katapultoval do TOP5.

Hodnotenie: 10/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.