Utopia od Channel 4 je späť!

Ak vám chýbali konšpiračné teórie o experimentoch vlastnej vlády na ľudoch, zabijacke vírusy a Helix vám nesadol, nezúfajte. Utopia sa včera vrátila flashbackovou epizódou na obrazovky Channel 4

pridal Ivica Kopčoková 25.7.2014 o 9:50

Utopia od Channel 4 je späť!


Ak vám chýbali konšpiračné teórie o experimentoch vlastnej vlády na ľudoch, zabijacke vírusy a Helix vám nesadol, nezúfajte. Utopia sa včera vrátila flashbackovou epizódou na obrazovkyChannel 4. A ak je vaša pamäť asi taká ako moja, nelámete si hlavu, prinášame vám ľahké zhrnutie 1. série.

A teda, o čom je tento britský totálne pošahaný seriál s vizuálom lepším ako niektoré kinofilmy? O konšpirácii, ktorá sa točí okolo komiksu. Predstavte si, že doma pekne pri kávičke čítate Iron Mana a zrazu k vám vtrhne do bytu robustný zástupca hrubokrkých cicavcov a so zbraňou na vás vyvalí otázku “Kde je Stan Lee?” Vy, samozrejme, nemáte ani potuchy, či je na nejakom cone a podpisuje knihy alebo točí cameo v ďalšom filme. Smola pre vás, konečná pre váš život. A takto to ide ďalej. Ale teda k veci. Nasledujúci text obsahuje spoilery.

Skupina geekov stretávajúcich sa na online fóre si dohodne stretko po tom, ako sa jednému z nich podarí získať nepublikovaný druhý diel už kultového komiksu The Utopia Experiments. Tým sa začnú všetky ich problémy. Tajomná organizácia The Network idúca po komikse ich začne prenasledovať a zároveň hľadajú osobu menom Jessica Hynes (Fiona O’Shaughnessy), ktorú nik z nich nepozná. Na miesto stretnutia dorazia len traja členovia, Ian (Nathan Stewart-Jarrett), Becky (Alexandra Roach) a Wilson (Adeel Akhtar), len nie Bejan, majiteľ záhadného komiksu, ktorého The Network dostane po ceste. Všetko ale sledoval asi 11-ročný fafrnok Grant (Oliver Woollford), ktorý komiks ukradne… teda, zachráni. Každý z nich sa postupne stáva obeťou falošných a vykonštruovaných obvinení zo zločinov, ktoré nespáchali, vrátane vraždy, a našila to na nich The Network.

Druhá lína sleduje život úradníka Michaela Dugdala (Paul Higgins), ktorého vďaka ruskej milenke The Network tiež vydiera. The Network má svojich ľudí v každej väčšej štátnej organizácii vrátane tajných služieb a rôznymi spôsobmi si zaisťuje, aby veci bežali ako potrebujú. Michael to čoskoro spozná na vlastnej koži.

Na konci prvého dielu sa na scéne objavuje samotná Jessica Hynes, dcéra druhého autora Utopie, ktorá strávila celý život na úniku.

Skupina prenasledovaná The Network sa vydá na útek a zakotví v opustenom dome, kde sa pokúcia dešifrovať manuskript komiksu a nájsť dôvod prečo im ide o život. Vysvitne, že The Network založili Phillip Carvel a Mr. Rabbit ešte počas studenej vojny na vytvorenie biologickej zbrane, poistky proti rusom. Po studenej vojne ale vláda ustúpila od plánov, no obaja pokračovali vo svojej práci až to Carvel nezvládol a pomiatol sa. V inštitúcii pre mentálne chorých stvoril komiks The Utopia Experiments, ale nik ho nepovažoval za nič viac ako výtvor poblúznenej mysle. Ukryl však do neho činy, ktoré v minulosti spáchali a predpovede do budúcnosti.

The Network pokračuje vo svojej činnosti v mnohých podobách po celom svete a pomocou rôznych prídavkov do potravín ich kontaminovala dormantnou formou vírusu pomenovaného Janus. Ak ste doteraz nedôverčivo študovali všetky Ečka na obale chipsov, odteraz nebudete spávať. Cez The Network a príslušných úradníkov ako Dugdale pod ich palcom, si zabezpečili nákup vakcíny, ktorá funguje len u určitej časti obyvateľstva. Ich ultimátny cieľ sa na prvý pohľad zdá ako naplnenie sna Adolfa Hitlera a “očistiť” ľudstvo od nežiaducich genetických profilov a rás, no v skutočnosti im ide o dobro celej ľudskej rasy. Janus totiž sterilizuje 90% populácie a tým vyrieši problém preľudnenej planéty a ubúdajúcoch zdrojov energie a jedla. Aspoň podľa ich slov. Morálnu dilemu tohto problému ponechám na vás.

Po rôznych peripetiách so zákonom, útekoch, mučeniu a iných príjemných veciacg nakoniec vysvitne, že Carvel skryl podstatu Janus vírusu nie do komiksu ako sme si mysleli, ale do DNA svojej dcéry, Jessicy Hynes. A ako to už býva, skupina sa rozpadá a jej členovia sa obracajú proti sebe.

Utopia stojí za to už len kvôli vizuálu, ktorý strčí poetiku Hannibala (NBC) do vrecka. K tomu sa pridáva dobrá hudba, čistá psychedélia a dobre vykreslené postavy každá s vlastnou motiváciou, ktorá počas prvej série prejde charakterovým vývojom. A to najdôležitejšie, nie je ako mnoho amerických seriálov, ktoré to s odpoveďami na záhady predstavené v pilote naťahujú ako gumu v trenkách, ale postupne počas šiestich dielov vám dávkuje odpovede a objasnenia.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.