Exkluzívne: True Detective – The Long Bright Dark (pilot)

Nový detektívny seriál z dielne HBO nesie názov True Detective a jeho pilot bude v premiére odvysielaný už o pár hodín. My sme však mali exkluzívnu možnosť

pridal Elendilka 13.1.2014 o 18:28

Exkluzívne: True Detective – The Long Bright Dark (pilot)


Nový detektívny seriál z dielne HBO nesie názov True Detective a jeho pilot bude v premiére odvysielaný už o pár hodín. My sme však mali exkluzívnu možnosť pozrieť si ho v predstihu a tak už teraz prinášame jeho recenziu. Ak si chcete porovnať názor, od rána sa k nemu zadarmo dostanete na HBOGO, kde vás bude čakať už s českými titulkami. Na samotnej česko-slovenskej mutácii HBO bude uvedený večer o 20:00 s menej ako 24-hodinovým odstupom od svetovej premiéry v USA.

True Detective sa zaoberá dvomi detektívmi, Rustom Cohlom (Matthew McConaughey) a Martinom Hartom (Woody Harrelson). Časť príbehu sa odohráva v súčastnosti, kde títo protagonisti spätne rozoberajú detaily okolo rituálnej vraždy, ktorú má na svedomí sériový vrah, ktorý vyčíňa už sedemnásť rokov. Rekapitulujú udalosti a súčasní policajti sa vďaka tomu snažia odhaliť nejaké detaily, ktoré by im pomohli. Tento rozhovor v súčastnosti však dej len rámcuje, samotný seriál sa odohráva v deväťdesiatych rokoch.

Martin Hart je poctivým detektívom, ktorý si okrem poriadne vypracovaných papierovačiek dáva naozaj záležať na tom, aby bol neustále dostupný pre svoju rodinu. V práci bolo všetko v poriadku, až kým mu nepridelili veľmi zvláštneho partnera. Rust Cohle má za sebou veľkú traumu, keďže mu zomrela dcérka. Vyrovnáva sa s ňou po svojom – únik hľadá v drogách, liekoch, či alkohole. Neváha a často siaha po nevšedných metódach vo vyšetrovaní. Takisto je veľmi sčítaný a zbehlý v mnohých aspektoch detektívnej práce – zaoberá sa napríklad aj psychologickými aspektami vrážd. Obaja sa snažia rozlúštiť vraždu mladej ženy, ktorá nie je prvou obeťou tohto vraha. Príbeh sleduje nie len ich pokrok v práci, ale aj nevšedné vzťahy, ktoré ich prácu sprevádzajú.

True Detective sa odohráva v Louisiane, čo hodnotím ako výrazné plus. Vzhľadom na to, že zvolená bola práve vražda rituálneho typu, okolie dokresľuje dôveryhodnosť a zasadilo celý seriál do výbornej atmosféry. Takisto veľmi chválim krásne zábery na prírodu a okolie ako také – je to osviežujúce oproti tej tone kriminálok, ktoré sa odohrávajú v New Yorku, či v Kalifornii.

Zároveň si vás určite získa herecké obsadenie. Obaja hlavní protagonisti sú uveriteľní napriek pomerne atypickým charakterom.

Prekvapil ma hlavne Woody Harrelson, ktorý sa v poslednej dobe objavuje skôr v komédiách (dokonca aj do Hunger Games sa mu podarilo prepašovať komický aspekt). Tu je však hlavou rodiny a zároveň serióznym detektívom a budete mu hltať každé slovo. Matthew McCounaghey sa pochlapil takisto. Jeho Rust Cohle je omnoho temnejší a veľmi komplexný, no herec to zvláda s prehľadom.

K obsadeniu hlavných hrdinov sa nedá povedať nič lepšie len to, že sú obaja výborní. Okrem nich sa v seriáli vyskytujú aj Michelle Monaghan, Bruce Elliott, či David Stephen Mitchell. Celkovo, herecké obsadenie je na jednotku.

Seriál ako taký je veľmi prepracovaný a je jeden z mála, kde dialógy dávajú zmysel a nie sú ploché. Keď Rust povedal Martinovi, že každý človek trpí predstavou, že je niekým a v skutočnosti sme všetci aj tak bezvýznamným nikým, musela som epizódu na chvíľu zastaviť, aby som sa nad tým poriadne zamyslela. To sa často nevidí, aby mal seriál (a ešte k tomu detektívka) takto hlboké a pekné myšlienky. Seriál stojí na rozhovoroch a som veľmi rada, že si tvorcovia dali naozaj záležať na tom, aby neboli prázdne.

True Decetive sa tak trochu obtrel aj okolo populárneho sherlockovského motívu, keďže Rust Cohle je inteligentný, všímavý a sčítaný detektív, ktorý pracuje systematicky a občas týmto motívom zaváňa. Páči sa mi však, že to nie je to, na čom seriál stojí, ale zjaví sa to, až keď sa nad tým spätne zamyslíte. A je naozaj osviežujúce vidieť, že sa dá napísať kvalitná detektívka bez výstredného hlavného hrdinu. V True Detective nezaostáva ani jeden.

Jediné, čo by som pilotnej epizóde vytkla, je dĺžka. Prvá časť trvala takmer hodinu, čo je pre HBO štandardný čas, no keďže ja si s detektívkami veľmi nerozumiem, miestami som sa chcela trochu rozptýliť. Ak však máte radi kriminálky, tento detail ani nepostrehnete. True Detective je naozaj výnimočný televízny klenot, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Otázky okolo vraždy, ktoré boli nastolené bude radosť lúštiť s týmito hlavnými hrdinami. (serialy.sk)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.