A TIME TO KILL

A TIME TO KILL

článok



FILM: Na začiatku je hrozný zločin ... Na juhu USA dvaja belosi, rasisti, znásilnia 10-ročné černošské dievčatko. Je to Tonya, dcéra černocha Carl Lee Haileyho (Samuel L. Jackson). Aj keď polícia zločincov chytí, Carl Lee sa rozhodne zobrať spravodlivosť do vlastných rúk a cestou k pojednávaniu ich obidvoch zastrelí. Teraz je on sám pred súdom a poprosí miestneho mladého a neskúseného právnika Jakea Brigancea (Matthew McConaughey), ktorý už zastupoval jeho brata, aby mu pomohol. Štát v tomto prípade zastupuje najlepší žalobca Mississsippi, Rufus Buckley (Kevin Spacey) a jeho úlohou je vybojovať trest smrti za dvojnásobnú vraždu ...
Táto dvojnásobná vražda bielych černochom však vyprovokovala v Savanne rasové nepokoje a znovu-zavedenie do funkcie Ku-Klux-Klanu. Preto sa Jake Brigance snaží o presunutie súdu vyššie na sever, avšak sudca Omar Noose (Patrick McGoohan) mu to nedovolí. Jake musí vybojovať už vopred prehraný zápas. V jeho boji mu pomáhajú jeho priateľ Harry Rex Vonner (Oliver Platt) a čerstvo vyštudovaná Ellen Roark (Sandra Bullock). Ale ani ich obetavá činnosť nepomáha - Carl Leemu hrozí smrť a potom nebude mať kto živiť jeho rodinu. Navyše on sám už teraz nemá peniaze, a tak nemôže zaplatiť Jakeovi. Ani pomoc bývalého Jakeovho učiteľa Luciena Wilbanksa (Donald Sutherland), ktorý bol exkomunikovaný advokátskou komorou za nevhodné správanie, nedokáže priniesť žiadaný zvrat v už aj tak zlej situácii. A ešte k tomu všetkému sa prejaví aktivita Ku-Klux-Klanu pálením krížov v Jakeovej záhrade a ohrozovaním jeho rodiny. Jakeovi nezostáva nič iné, iba tento boj, ktorý medzitým prerástol do boja medzi rasami, dobojovať aj za cenu osobných strát ...

Ako poznať podľa počtu postáv, scenár je založený na knihe, a to nie hocijakej - predlohou je bestseller Johna Grishama v slovenskom vydaní s titulom Porota. Réžie sa ujal Joel Schumacher, ktorý sa preslávil filmami Batman navždy alebo Klient. Kto film videl mi dá za pravdu, že réžia je niečo, čomu v tomto prípade divák nevenuje pozornosť. Téma filmu je totiž ešte aj dnes veľmi žhavá a rozhodne priťahuje všetku pozornosť. Dá sa povedať, že réžia bola. V tomto kontexte musím spomenúť, že na tvorbe filmu, réžii a hlavne písaní scenáru sa veľkou mieroupodieľal sám John Grisham (ako tomu bolo aj pri Klientovi). Výsledkom je nielen perfektné prepracovanie a prenesenie knihy na veľké plátno, ale aj hodnovernosť charakterov a ich stvárnenia.

Obsadenie filmu je špičkové. Myslím, že som ešte v jednom filme nevidel pokope toľko superhviezd. Najskôr samozrejme Matthew McConaughey (Svadby podľa Mary, Kontakt), ktorý bol vybraný samotným Johnom Grishamom - hneď ako ho Grisham videl na skúške vedel, že našli ich hlavnú postavu. McConaughey sa ukázal ako talentovaný herec a perfektne zahral osudom a láskou "trestaného" advokáta.
Ďalšou superhviezdou je Kevin Spacey (Pošli ďalej, Americká krása, Vyjednávač, LA utajené skutočnosti, ...) stvárňujúci vo filme to, čo je "správne". Avšak cez jeho presvedčenie, že nikto nesmie zobrať spravodlivosť do vlastných rúk, sa postupne stáva, aspoň v očiach publika, zlým.
Oliver Platt (Jazero, Traja mušketieri) a Sandra Bullock (Miss Undercover, Nebezpečná rýchlosť I a II, Sieť) patria k ďaším hviezdam filmu, ale ich role sú skôr menšie a ich výkony nevybočujú z normy.
Významnejšie tu už pôsobí Donald Sutherland (Smrtiaca nákaza, Škandalózne odhalenie, JFK, Citizen X) ako Jakeov starý, nevrlý učiteľ, ktorý "si sľúbil, že nikdy viac nevkročí do súdnej siene" potom, ako ho advokátska kancelária exkomunikovala za pomoc svedkovi. Vo filme si zahral aj jeho skutočný syn Kiefer Sutherland (Traja mušketieri), tentoraz ako aktivista Ku-Klux-Klanu.
Významnú úlohu ešte zohral Patrick McGoohan (Statočné srdce) ako nepriateľský biely sudca. Za zmienku ešte stojí, že Jakeovu ženu si zahrala Ashley Judd, terajšia superhviezda, ktorá ale vtedy ešte iba vychádzala.

A Time To Kill A Time To Kill

VYBAVENIE DVD: Zvuková verzia filmu je iba jedna - a to anglická v Dolby Digital 5.1. Ako obyčajne obsahuje disk veľa titulkov, medzi nimi aj české, anglické, arabské, grécke atď. Zvuk je kvalitný, nepostrehol som žiadne poškodenie stopy.
Obraz je widescreen 16:9, avšak nie anamorfický. Kontrast aj jas sú v norme, obraz je kvalitný a ostrý.
Zvláštnosťou je, že film, ktorý má 143 minút, je rozdelený do 46 kapitol, z čoho 23 je na jednej strane a 23 na druhej strane disku. Aj keď som o takomto rozdelení už počul, musím povedať, že ma prekvapilo. Je to veľmi nepríjemné a rušivé, keď sa v polovici filmu objaví znak ruky s diskom oznamujúci, že mám otočiť DVD ...

BONUSY DVD: Tých nie je moc. Na disku nájdeme interaktívne menu, produkčné poznámky, výber scén a kino trailer. Kľudne mohlo byť bonusov viac, ale film je dlhý, tak sa dá pochopiť obmedzenosť miesta.

VERDIKT: Hviezdne obsadenie na tretiu, perfektný, silný a hlavne kontroverzný príbeh zaoberajúci sa hĺbkou ľudskej nenávisti a jedinečná atmosféra, to sú klady tohto filmu. Kto má rád knihy Johna Grishama, alebo príbehy zo súdnych siení, bude milovať A Time To Kill. Takisto odporúčam do pozornosti fanúšikom psychologického thrilleru a thrillerov všeobecne.
Aj keď je film geniálny, o DVD sa to bohužiaľ povedať nedá. Málo bonusov a "obojstrannosť" disku sú príčiny sklamania a horšieho celkového dojmu. Ale ako obyčajne - fanúšikom, a tým, ktorým sa film páčil, to vadiť nebude, a pre ostatných to nie je zaujímavá kúpa.

CENA:
699,- Sk






autor Marek Vojtko 18.10.2001
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.