TV TIPY 16.5. - 21.5. 2023

TV TIPY 16.5. - 21.5. 2023

VOD recenzia



Utorok, 16. máj

Batman sa vracia (Batman Begins, USA, Veľká Británia, Christopher Nolan), Nova Cinema, 9:45
Tim Burton ani Joel Schumacher to na trilógiu nedosiahli. V prvom prípade by to aj šlo, v tom druhom ale Schumacher vymenil herca v hlavnej úlohe a značku Batman doslova zabil na niekoľko rokov. Anglický režisér Christopher Nolan uchopil látku po svojom, menej goticky ako Burton a bez gýčovej Schumacherovej pompéznosti a sústredil sa na psychológiu hlavnej postavy. Gotham je na nerozoznanie od súčasných amerických megapolisov a v spojitosti s realistickým scenárom ako z gangsterky nám ponúkol súčasnému svetu najviac sa blížiacu adaptáciu komiksovej predlohy s hrdinom so špicatými čiernymi ušami.

Prvý človek (First Man, USA, Japonsko, 2018, Damien Chazelle), Nova Cinema, 20:00
Chazelle očaril snáď celý filmový svet hudobnou drámou Whiplash, neskôr ovládol odovzdávanie Oscarov muzikálom La La Land. V roku 2018 sa pustil do životopisného príbehu o Neilovi Armstrongovi. Sleduje roky pred slávnym vstupom na Mesiac, samotnú vesmírnu exkurziu aj chvíle po návrate na Zem. Kozmonauta skúma aj ako obyčajného muža s rodinou, Chazelle vytvára skvelý Armstrongov protiklad v jeho manželke v podaní Claire Foy. Armstronga si zahral Ryan Gosling.

Obchod na korze (Československo, 1965, Ján Kadár Elmar Klos), CS Film, 21:40
Prvý československý oscarový film nám predstavuje Jozefa Krónera ako jednoduchého dedinského muža menom Brtko. Ten príde v rámci arizácie podnikov k predajni knoflíkov patriacej starej židovskej pani. Ako slepé kura k zrnu. Na druhú stranu si ale uvedomuje nespravodlivosť systému, aký nastal v Slovenskom štáte. Ten, kto sa prispôsobí, sa bude mať lepšie a Brtka čaká mnoho morálnych dilemat.

TV tipy 16.5. - 21.5. 2023


Streda, 17. máj

Věra´68 (Česko, 2012, Olga Sommerová), ČT 2, 16:35
Portrét legendárnej českej gymnastky Věri Čáslavskej, sedemnásobnej olympijskej víťazky, štvornásobnej majsterky sveta, jedenásťnásobnej majsterky Európy a druhej najpopulárnejšej ženy planéty za rok 1968. Angažovala sa aj v politickom živote a v roku 1968 podpísala najvýznamnejší dokument pražskej jari Dva tisíce slov. Hoci Čáslavská prežila mimoriadne úspešný profesnú dráhu, v súkromnom živote sa neraz trápila – aj kvôli svojej politickej aktivite. Sommerovej Dokumentárny film vznikol pri príležitosti Čáslavskej 68. narodenín.

Let domov (Česko, Slovensko, 2022, Tomáš Bojar), ČT 2, 17:05
Dokumentárny film o českých letcoch, ktorí zohrali dôležitú úlohu na viacerých bojiskách druhej svetovej vojny. Režisér Tomáš Bojar a strihač Šimon Špidla zostavili veľmi pôsobivú mozaiku archívnych záberov doplnenú o osobné svedectvá a rozprávania dvoch hrdinských pilotov.

Lietam v tom (Up in the Air, USA, 2009, Jasom Reitman), Nova Cinema, 20:00
Ryan Bingham je naoko úspešný muž. Má atraktívny a dobre platený džob, je obdivovaný a šarmantný. Jeho práca vyžaduje, aby väčšinu života trávil v lietadle a na letiskách, pričom príručnú batožinu má so sebou pri každej príležitosti. Keď sa však v Ryanovom pracovnom i súkromnom živote objaví Alex, jeho svet sa začne postupne rúcať. Skvelý George Clooney v hlavnej úlohe, Alex hrá Vera Farmiga. Režisérom tejto komediálnej drámy je kanadský nezávislý režisér Jason Reitman, syn slovenského rodáka Ivana Reitmana.

TV tipy 16.5. - 21.5. 2023


Štvrtok, 18. máj

Po stopách krve (Československo, 1969, Petr Schulhof), CS Film, 20:00
Petr Schulhof možno nepatrí k notoricky známym režisérskym esám československej kinematografie, znalci kriminálok ho však poznajú určite veľmi dobre. Natočil totiž sériu kriminálok s hlavnou postavou majorom Kalašom v podaní famózneho Rudolfa Hrušínskeho. Po stopách krve je už tretím filmom, nasleduje po Strachu a Vrah skrýva tvář. Všetky spomínané a aj tie, čo nasledovali po Po stopách krve majú svoj predobraz v reálnych zločinoch a patria k špičke žánru v našom prostredí.

The Comedian (USA, 2016, Taylor Hackford), Nova Cinema, 21:50
Robert De Niro v nenápadnom filme režiséra Taylora Hackforda (Diablov advokát, Ray, Parker) stvárňuje starnúceho komika Jacoba. Pred 30 rokmi sa Jacob preslávil rolou v televíznom seriáli, ktorá s ním ťahá dodnes. Ľudia v ňom nespoznávajú Jacoba, ale „Eddieho“. Jacob sa s tým vyrovnáva so sarkastickým humorom sebe vlastným. A je to vskutku šťavnatý proces.

Oheň ohňom (Out of the Furnace, USA,VB, 2013, Scott Cooper), JOJ Cinema, 22:15
Zložité vzťahy dvoch sebavedomých bratov žijúcich odlišným spôsobom života je vďačný námet pre drsné rodinné drámy s príchuťou gangsterky. Solídne dopadol aj podobne ladený kúsok s názvom Oheň ohňom, kde si toho musia veľa povedať Christian Bale a Casey Affleck. Do hry vstupuje aj miestny zlodej s tvárou Willema Dafoeho. Hviezdnu zostavu dopĺňajú v tomto hustom cool filme Woody Harrelson, Zoe Saldana, Forest Whitaker a Sam Shepard.

TV tipy 16.5. - 21.5. 2023


Piatok, 19. máj

Balón (Ballon, 2018, Michael Herbig, Nemecko), JOJ Cinema, 14:25
Nemecko dvoch tvárí, rok 1979, studená vojna, jedna rodina, jeden balón a 2 pokusy o útek z Východného Nemecka. Režisér Michael Herbig a jeho dráma Balón, natočená podľa skutočnej udalosti, zaujala divákov a získala ich cenu na Nórskom medzinárodnom filmovom festivale v Haugesunde. Toto ocenenie samozrejme nebolo náhodné, Herbigov film je divácky veľmi vrúcny a zrozumiteľný. Bohužiaľ; nešvárom takýchto filmov je prílišná konvenčnosť. Taký je aj Balón.

Poviedka o policajtovi (Flic Story, 1975, Francúzsko/Taliansko, Jacques Deray), Jednotka, 22:30
Dlhodobí filmoví partneri, režisér Jacques Deray a herec Alain Delon nakrútili spoločne množstvo filmov, Poviedka o policajtovi patrí medzi ich najlegendárnejšie kúsky. Delon hraje policajného komisára Rogera Bornicha, ktorý je posadnutý dolapením zabijáka Emilla Buisona v podaní Jeana-Louisa Trintignata. Film sa venuje hre na kočku a myš týchto dvoch machrov vo svojich oboroch a smeruje k nevyhnuteľnej konfrontácii. Románovú predlohu napísal sám Roger Bornich.

Terminátor 3: Vzbura strojov, Dajto, 20:30 (Terminator 3: Rise of the Machines, USA, Nemecko, Veľká Británia, 2003, Jonathan Mostow), Dajto, 20:30
Zápletka filmu režiséra Jonathan Mostowa sa sústreďuje na priebeh onoho posledného, súdneho dňa, kedy sa prebudí SkyNet; nesmierne inteligentný počítačový program a rozhodujúci „trigger“ rýchlej a efektívnej jadrovej vojny. John Connor, potenciálny záchranca ľudstva, je v hlavnej dejovej linke mladým, no už dospelým mužom pripraveným naplniť svoj osud. Podarí sa to? Nerobte si ilúzie. Mostow nie je Cameron a tretí Terminátor hrá kvalitatívne nižšiu ligu ako jednotka a dvojka. Trojka je plná klišé a tie najzaujímavejšie myšlienkové konštrukty pochádzajú z už vytvoreného fikčného univerza predchádzajúcich dvoch častí. Stále ide o kvalitne prevedené akčné remeslo. Neponúka však niečo viac. Ale skúste to, ak nemáte čo.

TV tipy 16.5. - 21.5. 2023

Sobota, 20. máj

Michael Kocáb – rocker verzus politik (Česko, Slovensko, 2022, Olga Sommerová), ČT 1, 21:20
Dokumentárny portrét Michaela Kocába, aktivistu, umelca, podnikateľa, politika. Kocáb – politik zohral dôležitú úlohu v dobe, ktorá vypravila komunistický režim z nášho územia. Kocábova životná dráha je však veľmi košatá a je ťažké ju uchopiť v jednom filme. Skúsená portrétistka Olga Sommerová sa o to pokúsila a výsledok určite nie je nedostatočný, ale ani výborný. Posúďte sami.

Brazil (Veľká Británia, 1985, Terry Gilliam), ČT Art, 21:55
Brazil, legendárny film jediného amerického Monty Pythona Terryho Gilliama, je povestný svojou surealistickou a psychedelickou atmosférou, ktorá vás prenesie do iného sveta. Film je to tak bláznivý, že si sami budete pripadať ako v blázinci. Gilliamov film satiruje, paroduje a zároveň je presvedčivý v dramatickej rovine svojho rozprávania. Hlavným hrdinom je nesmelý úradník Sam Lowry (Jonathan Pryce), ktorému sa každý noc sníva jeden krásny sen. A hoci po zobudení vždy prichádza návrat do ťaživej prítomnosti, sen má reálnejší základ, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať...

Vlk z Wall Street (The Wolf of WallStreet, USA, 2013, Martin Scorsese), Nova Cine, 22:20
Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy a implicitnou kritikou nekontrolovateľného kapitalizmu a ukážkou, ako dokážu moc a peniaze zmeniť ľudský charakter. Lenže FBI nikdy nespí a i keď sa zdá, že niekedy možno pracuje pomaly, svojho cieľa sa nikdy nevzdá. Scorsese nakrútil vo svojej filmografii pomerne nekonvenčne pojatý film a snaží sa aj experimentovať. Leonardo DiCaprio si svoju úlohu nesmierne užíva.

TV tipy 16.5. - 21.5. 2023


Nedeľa, 21. máj

Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012, USA, Nemecko, Tom Tykwer, Lana, Lilli Wachowski), JOJ Plus, 20.10
Monumentálny projekt súrodencov Wachovských a Nemca Toma Tykwera je adaptáciou románu Davida Mitchella. Na ploche takmer troch hodín sa ocitáme vo viacerých časových rovinách, ktoré sú medzi sebou či už príbehovo, alebo myšlienkovo poprepájané. Film vzbudil pozornosť najmä vďaka divokému zamaskovaniu mnohých hereckých hviezd v rôznych úlohách, spomeňme Toma Hanksa, Halle Berry, Hugha Granta, Jima Sturgessa, Huga Weavinga, Bena Wishawa, Susan Sarandon alebo Jima Broadbenta.

Temný rytier (The Dark Knight, USA, VB, 2008, Christopher Nolan), Prima COOL, 20.15
Jeden z najlepšie hodnotených filmov všetkých čias je druhá časť trilógie Christophera Nolana venujúcej sa postave z DC univerza, Batmanovi, s názvom Temný rytier. Tomu sa do cesty tentokrát postaví nevyspytateľný zločinec Joker. Jeho ciele sú nepredvídateľné, pretože jeho motivácia je rozpútať v Gothame čistý chaos. Temný rytier sa inšpiroval v klasických gangsterských príbehoch, pričom sa ale snaží uspokojiť aj ortodoxných komiksových fanúšikov a tento mix zvládol Nolan dokonale.

Porota (Runaway Jury, USA, 2003, Gary Fleder), ČT 2, 21:35
Skvelá dráma podľa autora knižných bestsellerov Johna Grishama (Firma, Prípad Pelikán) nás privádza na mimoriadne dôležitý súdny proces, kde ide okrem spravodlivosti aj o veľké peniaze. Práve tu a práve teraz sa rozhodne o budúcnosti zbraní. A zbrane, to sú nekonečné zisky. Wendell Rohr by pre spravodlivosť urobil čokoľvek. Tento mimoriadne bystrý právnik sa aj preto nechal najať vdovou, aby zažaloval zbrojárske firmy za voľný predaj zbraní. Dátum prvého pojednávania je už vytýčený a okrem Rohra sa na kľúčový proces pripravuje aj konzultant zbrojárskeho trustu Rankin Fitch a porotca Nick Easter so svojou priateľkou Marlee. Rozhodnutie poroty bude mať bezprecedentné následky. Kto presvedčí porotu, ten vyhrá...

TV tipy 16.5. - 21.5. 2023


autor Lukáš Šútor 16.5.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.