TV TIPY 2.5. - 8.5. 2023

TV TIPY 2.5. - 8.5. 2023

VOD recenzia



Utorok, 2. máj

Hra o jablko (1976, Československo, Věra Chytilová), CS Film, 14:00
Ďalší z tých „normálnejších“ filmov Věry Chytilovej rozpráva príbeh tridsiatnika doktora Johna a jeho večné spory s opačným pohlavým. To je preňho predovšetkým objektom jeho erotických chúťok, ale vek sa oklamať nedá a ženy v jeho okolí stále viac vyžadujú od mužov zodpovednosť. V hlavnej úlohe „hráča“ sa predstavil Jiří Menzel. Stane sa z jeho života nakoniec niečo viac ako hra? Snímka prekvapila odvážnymi scénami pôrodov a často sa do záberov zakotúľa ono symbolické jablko z názvu.

Tajemství hradu v Karpatech (1981, Československo, Oldřich Lipský), Nova Cinema, 18:10
Česká „verneovka“, tentokrát od kultového režiséra Oldřicha Lipského. Pološialené herecké kreácie Hrušínského a Kopeckého utkvievajú v pamäti. Film trochu zostarol, o tom žiadna. Aj dnešného diváka však môže baviť svojská výtvarnosť spracovania a hravosť pri miešaní žánrov.

Biely palác (White Palace, USA, 1990, Luis Mandoki), ČT 2, 22:55
Romantická dráma o vášnivom vzťahu staršej ženy (Susan Sarandon) a mladého muža (James Spader). Obaja navyše pochádzajú z odlišných sociálnych tried: ona je servírka z podniku s hamburgermi, on je úspešný reklamný agent. Ich vzťah však nie je založený len sexuálnej príťažlivosti a citovo-emocionálna väzba milencov je vážnejšia a hlbšia, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2023


Streda, 3. máj

A.I.: Umelá inteligencia (Artificial Intelligence: A.I., 2001, USA, Steven Spielberg), Nova Cinema, 06:10
Má niekto čas pozerať o šiestej ráno v televízii film? Ak áno, Spielbergova A.I.: Umelá inteligencia je jasná voľba. Svet blízkej budúcnosti nám prostredníctvom malého robota Davida s tvárou Haleyho Joela Osmenta predstavil v roku 2001 Steven Spielberg. David je naprogramovaný aj s programom, ktorý umožňuje pociťovať lásku a to sa začne prejavovať v momente, keď si ho adoptuje rodina so synom v dočasnom umelom spánku. Veci sa však preňho nezačnú vyvíjať tým psrávnym smerom. Spielberg nakrútil A.I. na motívy poviedky Briana Aldissa a projekt mal v pláne zrealizovať už Stanley Kubrick.

Vítejte v KLDR! (Česko, 2008, Linda Kallistová Jablonská), ČT 2, 16:30
Filmová klasika pre českých a slovenských záujemcov o turistický trip po Severnej Kórei. Dokument Lindy Kallistovej Jablonskej nám sprítomňuje jeden takýto výjazd. Dominantou filmu nie sú len severokórejské turistické atrakcie a bizarné výklady od severokórejských turistických sprievodcov, ale aj reakcie českých účastníkov zájazdu. Tie sú občas tiež docela bizarné.

Blok 99 (Brawl in Cell Block 99, USA, 2017, S. Craig Zahler), Nova Cinema, 22:05
Niečo chutné pre fanúšikov temných, akčných a veľmi násilných filmov. Vince Vaughn stvárňuje bývalého boxera, ktorý zo všetkého najviac túži po riadnom, usporiadanom a rodinnom živote s jeho manželkou. Ale nejde to, nefunguje to, nedarí sa a neustále sa to komplikuje. A končí to v podsvetí, vo väzení, v kalužiach krvi, v rozdrvených lebkách (uvidíte). Svojská autorská výpoveď S. Craig Zahlera o násilí okolo nás a láske k blížnemu.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2023


Štvrtok, 4. máj

Jánošík (1935, Československo, Martin Frič), CS Film, 16:00
Druhé filmové spracovanie jánošíkovskej legendy. Po nemej verzii Jaroslava Siakeľa v produkcii USA z roku 1921 sa látky chopil workoholik Martin Frič a do hlavnej úlohy obsadil Pavla Bielika, neskoršieho autora najslávnejšej celovečernej verzie z roku 1961. Frič nám prestavuje všetky povinné, notorické známe udalosti z legendy o našom najslávnejšom zbojníkovi a príliš sa nezdržiava dlhou expozíciou, režirér stihol prerozprávať všetko najdôležitejšie vo svižnom tempe za 75 minút.

V tieni Beethovena (Copying Beethoven , USA, Nemecko, Maďarsko, 2006, Agniezska Holland), Dajto, 20:30
Máte radi klasickú hudbu? Beethovena? Deviatu symfóniu? Ak áno, film od poľsko-českej režisérskej legendy Agniezsky Holland vás zaiste poteší. Prenesie vás do obdobia, kedy Beethoven skladal svoje najvýznamnejšie dielo. Sám umelec proti všetkým. Sám vo svojej hlave, sám vo svojej hudbe. Vlastne – nie tak celkom sám. Zbližuje sa s mladou, ambicióznou hudobníčkou, nachádza v nej múzu. Holland natočila tento film v medzinárodnej koprodukcii a k dispozícii mala kvalitných a medzinárodne známych hercov: Eda Harrisa, Diane Kruger, Matthewa Goodea či Joea Andersona.

Drsný Harry (Dirty Harry, USA, 1971, Don Siegel), Prima Cool, 22:00
Clint Eastwood v ikonickej úlohe vyšetrovateľa v San Franciscu, ktorý ide po krku istému masovému vrahovi. Ten zabíja svoje obete okrem iného aj zo striech svojou puškou na veľké vzdialenosti, takže chytiť ho nebude vôbec jednoduché. Dokonca Harry bude občas v situáciách, kedy tajomný vrah bude mať nad ním výraznú prevahu. Drsná krimi Dona Siegela určite nestojí len na cool Eastwoodových pohľadoch, ale je aj kritickým komentárom k spoločenskej situácii 70- rokov.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2023


Piatok, 5. máj

Pianista (Le Pianiste, Francúzsko, Poľsko, Nemecko, Veľká Británia, USA, 2002, Roman Polanski), Nova Cinema, 21:50
Wladyslaw Szpilman je vynikajúci pianista, ktorý žije vo Varšave so svojou rodinou. Po napadnutí Poľska nacistickým Nemeckom sa však ich život tragicky zmení. Ako židia musia nosiť na rukávoch pásky s hviezdou a postupne sú nútení rozpredať svoj majetok, vrátane Wladyslawovho piana, aby prežili. Napokon sa ocitnú na mieste, ktoré vstúpilo do dejín ako Varšavské ghetto...

Dvaja muži v meste (Deux hommes dans la ville, Francúzsko, Taliansko, 1973, José Giovanni), Jednotka, 22:05
Bankový lupič v podaní Alaina Delona sa vracia po dlhých rokoch z väzenia s túžbou nového, plnohodnotnejšieho života. Vracia sa späť k manželke, ale kumpáni z podsvetia by ho radi videli opäť medzi sebou. K tomu, aby sa tak nestalo, mu dopomáha vychovávateľ s tvárou Jeana Gabina. Muža však začne až notoricky prenasledovať miestny policajný komisár a bude sa snažiť Gina nachytať pri ďalšom zločine. Je možné, aby sa bývalý zločinec zmenil? Na to sa pýta film Dvaja muži v meste Josého Giovanniho.

Divoký Django (Django Unchained, USA, 2012, Quentin Tarantino), Dajto, 22:10
Prvý western kultového amerického autora Quentina Tarantina je zasadený do polovice 19. storočia, kedy v Amerike zúri občianska vojna. Jamie Foxx stvárňuje černošského otroka Djanga, ktorému sa naskytne unikátna príležitosť vyslobodiť sa zo zajatia. Nájomný lovec ľudí, dr. Schultz (Christoph Waltz), poverí Djanga úlohou polapiť diabolských bratov Brittlových. Django sa do zadania púšťa s nasadením, ktoré je obdivuhodné a desivé zároveň.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2023


Sobota, 6. máj

Krotká (Československo, 1967, Stanislav Barabáš), Dvojka, 15:55
Stanislav Barabáš adaptoval Dostojevského poviedku krátko pred tým, ako sa rozhodol pred emigráciou. Snímku charakterizuje dôraz na psychologizáciu postáv, hlavne mladučkej ženy (Magda Vašáryová) majiteľa záložne (Ctibor Filčík), ktorá sa rozhodne pre samovraždu. Manžel svoju mladú nevestu nechápe a nevie sa jej citovo dotknúť. Príbeh je rozprávaný pomocou vnútorného monológu manžela, zatiaľ čo Vašáryovej herectvo je redukované do nepatrných gest či mimiky.

Spojenci (Allied, Veľká Británia, USA, 2016, Robert Zemeckis), Dajto, 20:30
Spojenci, film slávneho Roberta Zemeckisa, režiséra Forresta Gumpa či trilógie Cesta do budúcnosti, je žánrovo nesmierne bohatý film (historický vojnový film, akčný film, romantická melodráma, špionážny triler) s precíznou výpravou a retro-hollywoodskou štylizáciou. Prenesieme sa do 40. rokov minulého storočia a vžijeme sa do lásky amerického vojaka (Brad Pitt) a krásnej Francúzky (Marion Cotillad). Všetko za hudobného doprovodu Alana Silvestriho.

Rocketman (Veľká Británia, Kanada, USA, 2019, Dexter Fletcher), ČT 1, 21:20
Fletcher len pár mesiacov pred premiérou tohto filmu dokončoval za Bryana Singera iný film o britskej legende – skupine Queen. Rocketman je ale vskutku len Fletcherovým úspechom. Výpravný muzikál o detstve, dospievaní a profesionálnej kariére jedného z najvýznamnejších hudobníkov Eltona Johna je zmesou fantazijných ale aj kruto realistických prvkov. Film sa nebojí ukázať svoj subjekt v zlom svetle, čo je nepochybne aj dôkazom skvelej kreatívnej spolupráce medzi režisérom a samotným Johnom. Film ponúka aj najznámejšie hity, ktoré ale neprezentuje v rámci chronologickej línie, ale využíva ich na posúvanie deja.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2023


Nedeľa, 7. máj

Smrt krásných srnců (1986, Československo, Karel Kachyňa), ČT1, 16:00
Režisér Karel Kachyňa preniesol na plátno poviedkovú knihu Otu Pavela, pojednávajú o živote židovsko-českej rodiny v predvojnových a vojnových časoch. Kachyňa sa neubral smerom jednoduchej moralitky a divák tak Heřmánkového predavača vysávačov, zvodcu a rybára v jednom berie so všetkými jej kladmi a zápormi. Smrt krásných srncú je film viac o osude, ako o tom, že naše činy sú príčinami našich neskorších úspechov či neúspechov.

Dunkirk (Veľká Británia, Holandsko, Francúzsko, USA, 2017, Christopher Nolan), Nova Cinema, 20:00
Britský režisér Christopher Nolan pravidelne strieda vo svojej tvorbe mysteriózne sci-fi snímky a „civilnejšie“ záležitosti, pokiaľ tak môžeme nazvať aj osudy Batmana. Dunkirk je film nakrútený na základe skutočných udalostí počas bojov v druhej svetovej vojny na pobreží francúzskeho Dunkirku. Opäť však ide o netradične prerozprávané dielo. Paralelne sledujeme boje na zemi, vo vzduchu a na vode. Tešte sa na Toma Hardyho, Cilliana Murphyho, KennethaBranagha alebo Marka Rylancea.

Tichá bolest (Československo, 1990, Martin Hollý ml.), CS Film, 20:00
Asi vrcholný film Martina Hollého mladšieho, jedného z najlepších slovenského režisérov v našich kinematografických dejinách. Scenár vychádza z predlohy Jiřího Križana, ktorú napísal už v 60. rokoch, ale normalizácia neskôr stopla vydanie knižky. Križan následe vlastný text prispôsobil scenáru k Hollého spracovaniu. Tragikomický príbeh Tichej bolesti rozpráva o krutých československých spoločenských a politických pomeroch 50. rokov. Rozprávanie sa odvíja v dvoch časových rovinách: spomínanie hlavnej postavy na detstvo (1) a vojenskú službu (2). Postava dedka je hlavnú postavu pevným svetlým bodom spomínania.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2023


Pondelok, 8. máj

Pieseň o sivom holubovi (Československo, 1961, Stanislav Barabáš), Dvojka, 12:40
Pieseň o sivom holubovi je poviedkový film z obdobia druhej svetovej vojny a SNP. Na vojnu sa tu pozeráme prizmou skupiny detí. Stanislav Barabáš vo filme neoslavuje prvoplánovo žiadnu armádu ani odboj, ale detskú odvahu jej čeliť, i keď tu vôbec nejde o detské hry. Pieseň o sivom holubovi je prostá sentimentu, pátosu a propagandy a preto dodnes patrí k najvýraznejším slovenským dielam o tomto úseku našich dejín. Taktiež aj dnes zaujme diváka vynikajúcou kamerou Vladimíra Ješinu.

Obchod na korze (Československo, 1965, ElmarKlos, Ján Kadár), Jednotka, 16:55
Jediný slovenský film, aký kedy získal Oscara. Je samozrejme otázne, či ide skutočne o slovenský film, alebo viac film československý. Každopádne sa o réžiu postarala autorská československá dvojica Kadár – Klos. Sledujeme osudy jednoduchého človeka Tóna Brtka v časoch arizácie na slovenskej dedine. Muž sa dostane k vlastníctvu predajne knoflíkov, kde predáva stará židovská žena. Tá vôbec nemá potuchy, čo sa v skutočnosti deje, Tóno si ale veci začne rýchlo uvedomovať.

Nepriateľ pred bránami (Enemy at the Gates, USA, Nemecko, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, 2001, Jean-Jacques Annaud), Dajto, 20:30
Historický veľkofilm sa vracia do filmovo stále nevyčerpaného obdobia druhej svetovej vojny. V centre záujmu je bitka o Stalingrad, pri ktorej si boli obe strany vedomé, že práve tam sa rozhodne o ich osude a aj o finálnom výsledku zdrvujúceho konfliktu. Príbeh o strete ruského ostreľovača Zajceva a nemeckého majora Koniga je inšpirovaný rovnomennou knihou historika Williama Craiga. Režisér Jean-Jacques Annaud je veľkolepými filmami známy, režíroval aj Meno ruže, Sedem rokov v Tibete alebo Milenca.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2023


autor Lukáš Šútor 2.5.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.