TV TIPY 25.4. - 1.5. 2023

TV TIPY 25.4. - 1.5. 2023

VOD recenzia



Utorok, 25. apríl

Bílá paní (Československo, 1965, Zdeněk Podskalský st.), CS Film, 20:00
Vynikajúca česká komédia; veľmi odvážna v miere, v akej kritizuje súdobý režim. A aj to náležite schytala, keď vyše 20 rokov strávila v trezore. Film je adaptáciou poviedky Karla Michala, ktorý napísal scenár. On a režisér Podskalský rozprávajú „duchársky“ príbeh povestnej Bielej pani, ktorá sa stará o chudobných a slabých, zatiaľ čo arogantných a mocných ľudí trestá. Biela pani nepozná čas a nezastavuje sa pred ničím. Ani pred moderným socializmom.

Trabantom do posledného dychu (Slovensko, Česko, 2016, Dan Přibán), ČT 2, 20:00
Už názov napovedá, o čo v cestopisnom dokumente Dana Přibána pôjde. Skupinka dobrodruhov sa vydáva na cesty po svete v Trabantoch, čím si hneď koledujú o veľké prúsery, respektíve technické problémy, v tých najnevhodnejších chvíľach. No nájde sa tu aj starý Fiat a zopár motoriek. Film nám predstaví napríklad málo vídané vnútrozemie Austrálie alebo horiaci ostrov Sumatra zahalený v oblakoch dymu. Nakrútený materiál bol zostrihaný aj do televízneho seriálu.

Pupendo (2003, Česko, Jan Hřebějk), ČT 1, 21:30
O niečo vážnejšie a menej ľudové nové „Pelíšky“ Jana Hřebejka takmer zopakovali úspech jeho filmu z roku 1999. Pupendo vzniklo na motívy knihy Petra Šabacha a rozprávajú príbeh akademického sochára Bedřicha Máru, jeho ženy, keramičky Aleny a ich dvoch synov. Umelec sa dostal na prefirériu záujmu širšej verejnosti a dlhšie už iba živorí. Ocitáme sa v roku 1984, kedy síce už nie je najtvrdšia normalizácia, ale do novembra 1989 je ešte ďaleko. Hřebejk kombinuje vážne sekvencie s komickými, aby ulahodil každému divákovi.

TV tipy 25.4. - 1.5. 2023


Streda, 26. apríl

Karate Kid (The Karate Kid, USA, Čína, 2010, Harald Zwart), Nova Cinema, 13:35
Remake rovnomenného a mimoriadne populárneho akčného detského filmu z polovice 80. rokov. Kvalita originálu nie je vysoká, takže ani remake sa nemusel veľmi snažiť. A z tohto pohľadu to vyšlo – remake za originálom nezostáva...Chlapec Dre Parker sa presťahuje s maminou do nového mesta – Detroitu. Tu má chlapec problém zapadnúť do nového prostredia. Oporou sa mu stáva pán Han, introvertný majster kung-fu, ktorý začne chlapca trénovať. Dreho život sa tak začne meniť od základov. Jackie Chan stvárňuje Hana. Dreho hrá Jadan Smith, syn Willa Smitha.

Homolka a tobolka (Československo, 1972, Jaroslav Papoušek), Nova Cinema, 16:10
Tretie pokračovanie príbehu o rodine Homolkových. Tentoraz si rodinka vyrazila na zimnú rekreáciu do Krkonoš. Hneď po príchode ich čaká nepríjemnosť. V susednej izbe je ubytovaný akademický maliar Bradáček, ktorý na seba svojím hlučným chovaním poštve nielen deda Homolku, ale i babičku, ktorá neznáša, keď sa dedo baví s mladšími ľuďmi. Bradáček rodine Homolkových pripraví hneď niekoľko nepríjemných situácií.

Komando (Commando, USA, 1985, Mark L. Lester), Dajto, 23:10
John Matrix je bývalý príslušník elitnej jednotky, dnes už ale žije na vidieku so svojou dcérou. Jedného dňa ho však príde varovať generál Kirby, že jeho bývalý kolega sa mu chce pomstiť a neváhal sa preto spojiť s juhoamerickým diktátorom fiktívnej krajiny Valverde. John neprikladá týmto varovaniam veľkú váhu, keď však zmizne jeho dcéra Jenny, dostáva aj ultimátum – dcéru dostane späť, len ak zabije súčasného prezidenta Valverde.

TV tipy 25.4. - 1.5. 2023


Štvrtok, 27. apríl

Age of Consent (Austrália, 1969, Michael Powell), ČT Art, 20:15
Známy maliar Brad Morahan sa usadí na jednom z ostrovov Veľkého bariérového útesu. Brad sa tu schováva pred svojim konvenčným maliarskym životom, ktorý ho obťažuje a nudí. Všetko sa však zmení, keď Brad na ostrove spozná Coru, nádhernú umeleckú múzu v ženskom tele. Pohoda a láska sa však rýchlo zvrtne na niečo desivé a hrozné...Age of Consent je jedným z posledných filmov Michaela Powella, režiséra filmov ako Schody do neba (1946), Čierny narcis (1947), Červené črievičky (1948) či Peeping Tom (1960).

Spider-Man 3 (USA, 2007, Sam Raimi), Dajto, 20:30
Pod čiernu zem zakopávaný tretí diel trilógie Sama Raimiho nie je určite tak zlý film, ako sa o ňom traduje. Pravdou však je, že funguje viac ako séria vydarených akčných sekvencií, než ako súdržný celok. Ponúka hneď dvoch silných protivníkov ústrednej postavy, Sandmana a Venoma, mimozemského tvora, ktorý sa dostane doslova do Parkerovho tela. Od konca série tvorcovia ponúkli dva solídne diely s Andrewom Garfieldom, v súčasnosti je výborným „Spajdím“ Tom Holland, ale ako vieme, budúcnosť jeho Spider-Mana je neistá.

Stávka na neistotu (The Big Short, USA, 2015, Adam McKay), Nova Cinema, 21:50
Režiséra, scenáristu a producenta Adama McKaya sprevádza povesť úspešného hollywoodskeho rutinéra zábavných filmov. Stávka na neistotu, ocenená Oscarom za najlepší adaptovaný scenár, má aj serióznejšie dramatické ambície. Sledujeme osud štyroch (takmer) obyčajných mužov, ktorí zatočili s najväčším vlkmi z Wall Street a pekne sa nabalili na ich účtoch. Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling a Brad Pitt stvárňujú ústredné kvarteto chytrákov.

TV tipy 25.4. - 1.5. 2023


Piatok, 28. apríl

Bratříček Karel (Braciszek Karel, Česko, Poľsko, Krystyna Krauze) ČT 2, 15:00
Možno najlepší dokumentárny portrét všestranného umelca Karla Kryla. Osviežujúca je najmä poľská perspektíva na Krylovu tvorbu a osobnosť. A Poliakov, ktorí ho obdivujú, nie je málo. Veľmi osobný film pre poľsko-českú autorskú režisérku Krystynu Krauze, ktorej život je približne narovnako prepojený s Poľskom i Českom.

Na Hromnice o deň viac (Ground hogday, USA, 1993, Harold Ramis), Nova Cinema, 18:10
Znudený reportér mieri do malého mestečka, kde má točiť reportáž o každoročných oslavách Hromníc. Prácu chce mať čo najskôr za sebou, v meste ho však so štábom uväzní snehová kalamita. Na druhý deň ráno sa však zobúdza do povedomého dňa... Na rutinu si však treba veľmi dlho zvykať.

Kasíno (Casino, USA, 1995, Martin Scorsese), Jednotka, 22:20
Nik iný ako Martin Scorsese nemohol nakrútiť snímku o vzostupe prevádzkovateľa Kasína v Las Vegas Sama Rothsteina v podaní Roberta De Nira. Trojhodinová snímka zobrazuje jeho postup nahor od gamblera, cez dosadeného zamestnanca Kasína miestnou mafiou, až po nezákonné praktiky už v úlohe mocného muža podsvetia. Nesmie chýbať ani Joe Pesci, jeho milostná scéna so Sharon Stone patrí medzi tie nie príliš vzrušujúce, každopádne zvyšok filmu nemá chybu.

TV tipy 25.4. - 1.5. 2023


Sobota, 29. apríl

Hrdý Budžes (Jiři Shmiedt, Jan Brichcín, Česko, 2003), ČT Art, 20:15
Adaptácia knižky Ireny Douskovej a herecký koncert Barbori Hrzánovej, jednej z najlepších českých divadelných herečiek. V inscenácii Hrdý Budžes stvárňuje Helenu Součkovú, žiačku 2. triedy základnej školy, ktorá svojským spôsobom reflektuje obdobie násilnej normalizácie, ktorá započalo koncom 60. rokov. Jedna z najlepšie a najlepšie hodnotených divadelných inscenácií zaznamenaných kamerami ČT.

Divoký Django (Django Unchained, USA, 2012, Quentin Tarantino), Nova Cinema, 22:25
Prvý western kultového amerického autora Quentina Tarantina je zasadený do polovice 19. storočia, kedy v Amerike zúri občianska vojna. Jamie Foxx stvárňuje černošského otroka Djanga, ktorému sa naskytne unikátna príležitosť vyslobodiť sa zo zajatia. Nájomný lovec ľudí, dr. Schultz (Christoph Waltz), poverí Djanga úlohou polapiť diabolských bratov Brittlových. Django sa do zadania púšťa s nasadením, ktoré je obdivuhodné a desivé zároveň.

Samotári (Česko, 2000, David Ondříček), ČT 1, 22:35
Generačná mozaika siedmich relatívne mladých Pražákov na konci 90-rokov minulého storočia. Vďaka Samotárom sme sa dozvedeli, že húlení nemá v Čechách tradici, zároveň ale aj to, že húlenie vám môže spôsobiť amnéziu a nespomeniete si ani na melódiu štátnej hymny. A to ani nehovoríme o tom, že zabudnete aj na to, že máte šťastný vzťah. Vďaka filmu sa do popredia dostali Jiří Macháček a Ivan Trojan, viacrozmernejšie postavy ale stvárnili Saša Rašilov nejml. a Jitka Schneiderová.

TV tipy 25.4. - 1.5. 2023


Nedeľa, 30. apríl

A.I.: Umelá inteligencia (Artificial Intelligence: A.I., 2001, USA, Steven Spielberg), Nova Cinema, 17:15
Svet blízkej budúcnosti nám prostredníctvom malého robota Davida s tvárou Haleyho Joela Osmenta predstavil v roku 2001 Steven Spielberg. David je naprogramovaný aj s programom, ktorý umožňuje pociťovať lásku a to sa začne prejavovať v momente, keď si ho adoptuje rodina so synom v dočasnom umelom spánku. Veci sa však preňho nezačnú vyvíjať tým psrávnym smerom. Spielberg nakrútil A.I. na motívy poviedky Briana Aldissa a projekt mal v pláne zrealizovať už Stanley Kubrick.

Skřivánci na niti (Československo, 1969, Jiří Menzel), CS Film, 20:00
Možno najlepší film dua Jiří Menzel – Bohumil Hrabal. Dej sa odohráva v oceliarňach v českom Kladne, kde si odpykávajú trest v podobe tvrdej práce neprajníci režimu. Nebolo prekvapením, že film skončil na 20 rokov v trezore. Prostredie a atmosféra pripomínajú akési bezčasé dystopické sci-fi a tým s azvyšuje aj jeho nadčasovosť. Václav Neckář si zahral už Ostře sledovaných vlacích a dôležitú úlohu si tu zahral Rudolf Hrušínský. Otázka dňa znie: „kam sakra zmizel ten mlíkář?“

Zodiac (USA, 2007, David Fincher), Nova Cinema, 22:00
Zodiac bol skutočný sériový vrah, ktorý vyvádzal v Amerike v druhej polovici 60. rokov. Vraha zodpovedného za minimálne päť obetí nikdy nedolapili, i keď sa ho vypátrať snažilo niekoľko skupín. Jedno takéto pátranie zobrazuje aj krimi Zodiac Davida Finchera, nesústredí sa ale len na policajných inšpektorov (Mark Ruffallo, Anthony Edwards) a oficiálne vyšetrovanie. Vlastné riešenie priniesol aj karikaturista Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), potrebné informácie zozbieral aj reportér Paul Avery (Robert Downey Jr.)

TV tipy 25.4. - 1.5. 2023


Pondelok, 1. máj

Filmový dobrodruh Karel Zeman (Karel Zeman: Adventurer in Film, Česko, Kanada, 2015), ČT 2, 13:15
Kvalitne spracovaný popularizačný portrét Karla Zemana, jedinečného svetového režiséra animovaných filmov. Talentovaný a mladý český režisér Tomáš Hodan ponúka prierez Zemanovou zásadnou tvorbou, odhaľuje jej silné stránky a osvetľuje jej význam, ktorý v Zemanovom prípade ďaleko presahuje hranice Československa. Tim Burton, Wes Anderson, Terry Gilliam či Guillermo del Toro, áno, to sú všetko Zemanovi fanúšikovia a v ich tvorbe sa to aj jasne zračí.

Pianista (Le Pianiste, Francúzsko, Poľsko, Nemecko, Veľká Británia, USA, 2002, Roman Polanski), Jednotka, 20:30
Wladyslaw Szpilman je vynikajúci pianista, ktorý žije vo Varšave so svojou rodinou. Po napadnutí Poľska nacistickým Nemeckom sa však ich život tragicky zmení. Keďže sú Židmi, musia nosiť na rukávoch pásky s hviezdou a postupne sú nútení rozpredať svoj majetok, vrátane Wladyslawovho piana, aby prežili. Napokon sa ocitnú na mieste, ktoré vstúpilo do dejín ako Varšavské ghetto...

Hlava-22 (Catch 22, USA, 1970, Mike Nichols), ČT 2, 22:40
Režisér Mike Nichols a jeho slávna adaptácia románu Josepha Hellera z roku 1970. Sledujeme v nej osudy letcov s povinnosťou zhadzovať bomby na nepriateľské územie, pričom posádka sa ocitá pri oslobodzovaní Európy od nacizmu v Taliansku. Ide síce o satiru, humorných momentov sa ale veľa nedočkáme, naopak záberov na zúbožené zranené telá vojakov a ponížených žien dostatočne.

TV tipy 25.4. - 1.5. 2023


autor Lukáš Šútor 25.4.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.