TV TIPY 7.3. - 12.3. 2023

TV TIPY 7.3. - 12.3. 2023

VOD recenzia



Utorok, 7. marec

Masaryk (Česko, Slovensko, 2016, Julius Ševčík), Jednotka, 21:35
Nie Tomáš Garrique, ale jeho syn Jan Masaryk je predmetom skúmania režiséra koprodukčného filmu Masaryk Juliusa Ševčíka. Toho vo výpravnej životopisnej snímke stvárnil Karel Roden. Dôležitý štátnik a umelec, užívajúci si život plnými dúškami, strávil život na cestách a bol aj veľkým vlastencom. Masaryk získal celkovo 12 Českých levov, 8 slovenských cien Slnko v sieti a Roden zabodoval ako najlepší herec sezóny aj u českých kritikov a získal tamojšiu Cenu českej kritiky.

Spáči (Sleepers, USA, 1996, Barry Levinson), Jednotka, 22.05
Skupinke kamarátov vo vykričanej newyorskej štvrti sa jeden z ich žartíkov vymkol z rúk a skončil smrťou. Dostali sa do nápravného ústavu pre mladistvých, kde im sadistickí dozorcovia spravili zo života peklo, kvôli ktorému po rokoch nemyslia na nič iné, ako rafinovanú a zničujúcu pomstu. V hlavných úlohách uvidíte Kevina Bacona, Billyho Crudupa, Roberta de Nira aj Dustina Hoffmana

Bosé nohy v parku (Barefoot in the Park, USA, 1967 Gene Saks), ČT 2, 22:20
Podľa námetu divadelnej hry Neila Simona nakrútil v roku 1967 Gene Saks inteligentnú konverzačnú komédiu s Robertom Redfordom a Jane Fonda v hlavných úlohách pohľadných novomanželov. Advokát Paul a jeho krásna žena Corie začali spoločne žiť v podkrovnom byte v New Yorku. Byt to však nie je ideálny, na šieste poschodie sa musia trepať peši a ani veľkosť nie je ideálna. Medzi dvojicou to skele isrkí a dialógy patria v tomto ľahšom žánri medzi tie najvydarenejšie.

TV tipy 7.3. - 12.3. 2023

Streda, 8. marec

Poslední leč (Československo, 1981, Boleslav Polívka, Vladimír Sís), CS Film, 18:00
Veľmi netradičné a experimentálne filmové dobrodružstvo, herecký koncert Bolka Polívku a Jiřího Pechu. Základ príbeh je prostučký. Doktor Burke každý rok navštevuje starého revírnika. Nie sú to však obyčajné návštevy dvoch priateľov, ale jedinečné prelínania fantazíjnych svetov. Tento sčasti pantomimický film vznikol na základe Polívkovej a Pechovej divadelnej hry.

Nickyho rodina (Slovensko, Česko, Usa, Izrael, Kambodža, VB, 2011, Matej Mináč), ČT 1, 22.00
„Pokračovanie“ oceňovaného dokumentu Sila ľudskosti s názvom Nickyho rodina ďalej ponúka divákom osudy Nicholasa Winstona a niekoľkých rodín, ktoré vďaka nemu prežili holocaust. Nickyho rodina kombinuje klasické dokumentárne postupy s inscenovanými hranými pasážami a robí to veľmi divácky atraktívne. Vo filme tak účinkujú aj profesionálni herci, ako Klára Issová alebo mladý Slovák Samuel Spišák. Nickyho rodina je ukážkou toho, že iba ľudia sú zodpovední za to, či urobia svet krajším miestom pre život.

To (It, USA, 2017, Andy Muschietti), Dajto, 22:40
Keď záhadne zmizne malý Georgie, jeho brat Bill chce silou mocou zistiť, čo sa vlastne stalo. Za pomoci svojich kamarátov zisťuje strašné odhalenie – že Georgie nie je jediným dieťaťom, ktoré v okolí zmizlo. Našiel ale niečo, čo všetky prípady spája – odohrali sa presne 27 rokov po sebe. Čoskoro vo svojom okolí začnú stretávať klauna menom Pennywise, rýchlo zistia, že je úzko so zmiznutiami prepojený.

TV tipy 7.3. - 12.3. 2023

Štvrtok, 9. marec

Hugo a jeho veľký objav (Hugo, USA, Francúzsko, 2011, Martin Scorsese), Nova Cinema, 20:00
Obrovský hold počiatkom kinematografie a špeciálne zakladateľovi jej fantastickej odnože Georgesovi Meliésovi zložil režisér Martin Scorsese v Hugovi a jeho veľkom objave. Na vec však ide pomerne netradične, nesledujeme žiaden životopis filmára, ale nahliadame do jeho života po tom, čo sa jeho kariéra dávno zrútila prostredníctvom dobrodružstiev chlapca Huga v Paríži. Scorsese nakrútil film aj 3D technológiou, čo zážitok z dobového digitálneho Paríža ešte viac umocňuje. Ak má film srdce, nevadí ani množstvo CGI.

Zrodila sa Astrid (Unge Astrid, Švédsko, Dánsko, Nemecko, 2018, Pernille Fischer Christensen), ČT art, 20:15
Snímka sa sústredí na detstvo a dospievanie jednej z celosvetovo najúspešnejších spisovateliek. Astrid Lindgrenovú poznajú čitatelia v mnohých krajinách sveta, postavy z jej pera sú súčasťou nejednej detskej knižnice – spomeňme napríklad Pippi, dlhú pančuchu či Emila z Lönnebergy. Koprodukčná dráma sa zameriava na šťastné aj náročné okamihy jej života – po nevydarenom vzťahu so starším kolegom totiž ostala slobodnou matkou a kvôli tomu bola nútená sa aj presťahovať.

Terapia láskou (Silver Linings Playbook, USA, 2012, David O. Russel), Nova Cinema, 22:35
Terapia láskou bola svojho času veľmi populárnym a oceňovaným film, ktorý bol nominovaný na ôsmich Oscarov. Napokon sa podarilo získať len jedna sošku, ktorú vyhrala Jennifer Lawrence. Terapia láskou je romantickou komédiou, ale s viacerými dramatickými či hlbšími psychologickými znakmi, čím osviežuje tradičný žáner. Sledujeme dvoch sympatických, ale utrápených ľudí (so značným psychickými problémami), ktorí si k sebe postupne hľadajú cestu prostredníctvom tanečnej súťaže...

TV tipy 7.3. - 12.3. 2023

Piatok, 10. marec

Údolie tieňov (We Were Soldiers, USA, Nemecko, 2002, Randall Wallace), ČT 2, 21:45
Plukovník Moore je vynikajúci vojak, ktorý sa mimo služby venuje svojim piatim deťom, ktoré vychováva v katolíckej viere. Mierový stav však narúša vojna vo Vietname, kde má Moore viesť jednu z nasadených jednotiek. Ich misia však nesie názov podľa neúspešnej misie z bitky pri Little Big Horne. Moore zrazu váha, keďže pôvodná misia sa skončila smrťou všetkých členov jednotky. Rozhodne sa ísť do boja s cieľom zmeniť osud spájaný s Prvým práporom siedmej kavalérie.

Kristian (Československo, 1939, Martin Frič), CS Film, 22:00
Kvalitná konverzačná a situačná komédia, exceluje v nej výnimočný český herec Oldřich Nový. Spolu s Natašou Gollovou vytvorili duo, ktoré sa osvedčilo aj v ďalšej fričovskej komédii z roku 1939: Eva tropí hlouposti. Nový v Kristianovi stvárňuje Aloisa Nováka, muža, ktorý sa stále viac zamotáva do pavučín vlastných lží. Novák totiž žije život dvoch odlišných mužov: znudeného úradníka Aloisa a bohatého elegána Kristiána. Kolaps oboch identít sa teda nevyhnutne blíži...

Krstný otec (The Godfather, USA, 1972, Francis Ford Coppola), ČT 1, 22:20
„Krstný otec“ všetkých gangsterských filmov a jeden z najlepších filmov všetkých čias, nielen vo svojom žánri. Sága rodiny Corleoneovcov od A po Z, až po tretiu časť. Režisér Francis Ford Coppola skombinoval klasické hollywoodske prvky s prvkami európskej moderny, geniálne naštartoval opätovne kariéru Marlona Branda a urobil superzhiezdy z Roberta De Nira či Ala Pacina. Okrem nich excelujú v trilógii aj Robert Duvall, James Caan, John Cazale alebo Diane Keaton.

TV tipy 7.3. - 12.3. 2023


Sobota, 11. marec

Noční motýl (Československo, 1941, František Čáp), ČT 1, 10:15
Na svoju dobu, respektíve v časoch slávnych československých ľahkých komédií s obľúbenou zápletkou zámien osôb veľmi odvážna romantická dráma Františka Čápa. Kam až môže viesť nenaplnená láska k nedosiahnuteľnému mužovi? Krásna Marta je vychovávateľka, ale presťahuje sa do Prahy, ktorá nemá na ňu najlepší vplyv a kde začne pracovať ako barová speváčka. Tu neunikne pozornosti mnohých pochybných mužov túžiacich ju dostať do postele. V hlavnej úlohe sa predstavila Hana Vítová.

Harold a Maude (Harold and Maude, USA, 1971, Hal Ashby), ČT Art, 20:15
Nepochybne kultový film scenáristu Colina Higginsa a režiséra Hala Ashby. Sledujeme príbeh dvoch zvláštne sympatických ľudí, ktorí sa jednoducho našli. Veková hranica nie je problém, napriek tomu, že Harold je násťročný mladík a Maude 80-ročná babka. Veľmi ľudský film, ale zároveň čiernohumorný, excentrický, politicky nekorektný. Film, ktorý diváci aj kritici ocenili až časom.

T2 Trainspotting (Veľká Británia, 2017, Danny Boyle), Markíza, 22:55
Ubehlo 20 rokov. Mark Renton (Ewan McGregor) sa vracia tam, kde bol jeho život nasýtený najsilnejšími zážitkami. Stretáva Spuda, Sick Boya aj Begbieho a sú to stretnutia, ktoré majú ambivalentný náboj. Životom unavený Renton jednoducho spomína; prechádza sa minulosťou v súčasnosti. Pokračovanie Trainspottingu rozhodne nie je dobré ako jednotka, ale nie je ani tak zlé, ako vravia niektorí kritici. Problémom je práve ten neustály dôraz na nostalgickú nôtu a fakt, že T2 nie je pri tom všetkom spomínaní dostatočne kreatívny a nekonvenčný.

TV tipy 7.3. - 12.3. 2023


Nedeľa, 12. marec

Kladivo na čarodejnice (Československo, 1969, Otakar Vávra), CS Film, 20:00
Inkvizítor prichádza do malého mesta, aby vyriešil priestupok žobráčky. V procese chce dosiahnuť priznanie všetkých obžalovaných. Neváha pri tom obetovať nevinných a robiť všetko pre to, aby našiel to, čo hľadá. Film vznikol podľa rovnomenného románu Václava Kaplického, čerpá však aj zo skutočných záznamov z procesov z čarodejnicami. Hoci sa jedná o jedinečnú tému v dejinách československého filmu, Vávra spoločne s Ester Krumbachovou, ktorí scenár napísali, sa postarali o to, aby bola vo filme jasne viditeľne analógia s politickými procesmi 50. tých rokov.

Neľútostný súboj (Heat, USA, 1995, Michael Mann), Dvojka, 20:10
Michael Mann je silný hollywoodsky autor s mimoriadne vyvinutým citom pre žánrovú kombináciu drámy, trileru, krimi a gangsterky. Neľútostný súboj je možno Mannovou najlepšie odvedenou prácou v spomenutej oblasti. V hlavných úlohách excelujú dvaja top hollywoodski herci svojej generácie: Al Pacino a Robert De Niro. Jeden stvárňuje gangstra, druhý policajta (v utajení). Mannovo rozprávanie vychádza z neustáleho porovnávania oboch hlavných postáv a ozrejmuje ich vzájomnú charakterovú podobnosť.

Spalovač mrtvol (Československo, 1968, Juraj Herz), ČT Art, 20:15
Pôvodom slovenský režisér Juraj Herz bol vždy osobitým režisérom, ktorý sa rád pohrával s hororovými žánrovými znakmi. Spalovač mŕtvol je najreprezentatívnejším Herzovym filmom a jeden z najlepších filmov československej novej vlny. Hlavnou postavou je Karel Koprfing (asi najlepšia v kariére rola Rudolfa Hrušinského), zamestnanec krematória, talentovaný psychopat, ktorého psychopatickému rozvoju praje psychopatická doba 2. svetovej vojny spojená s rýchlo sa šíriacou infekciou nacizmu. Spalovač mŕtvol si doma veľa divákov neužil a čoskoro po uvedení poputoval rovno do trezora. Následná normalizácia značne poškodila Herzovu žánrovú kariéru. Škoda, veľká škoda, mohli sme mať skutočne svetového hororového režiséra.

TV tipy 7.3. - 12.3. 2023


autor Lukáš Šútor 7.3.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.