TV TIPY 7.2. - 12.2. 2023

TV TIPY 7.2. - 12.2. 2023

článok



Utorok, 7. február

Panelstory aneb jak se rodí sídlište (1979, Československo, Věra Chytilová), CS Film, 20:00
Dokonale zachytená atmosféra a vzťahy na socialistickom sídlisku dôb minulých v jednom z tých povedzme že relatívne diváckejších filmov Věry Chytilovej. A to najmä preto, že divák presne vie, o čom rozpráva. Alebo ten, ktorý túto dobu zažil. Ten dnešný už nepochopí, že sa kedysi ľudia medzi sebou v paneláku aj rozprávali, navštevovali a samozrejme aj hádali cez celé poschodia na schodisku alebo požičiavali múku, ak došla. Výstavba podobných králikární ale nebol iba problémom východného bloku.

Mladý muž a bílá velryba (Československo, 1978, Jaromil Jireš), CS Film, 22:00
Príbeh trojice veľmi rozdielnych hrdinov. Viktor je pasívny muž s nedostatkom sebavedomia. Naopak jeho kamarát a  Bréťa si chce užívať život plnými dúškami. Na obzore sa objaví krásna žena v podaní Jany Brejchovej a muži o ňu začnú prejavovať záujem. Edita je však sebavedomá žena a ide si pevne za svojou kariérou. Ide o adaptáciu románu Vladimíra Párala, ktorej sa ujal renomovaný režisér Jaromil Jireš.

Čiary (Slovensko, 2021, Barbora Sliepková), Dvojka, 23:10
Vynikajúci umelecký dokument nadanej Barbory Sliepkovej. Sonda do priestoru postsocialistickej Bratislavy. Pojem priestoru hrá v tomto filme zásadnú úlohu. Sliepková skúma jeho hranice; kde končí intimita a začína verejný priestor? Hlavných postáv je tu viacero, ale tou najhlavnejšou je Bratislava. V krásnom čiernobielom obraze a s Pjoniho delikátnym hudobným sprievodom (Pjoni zaň získal Slnko v svieti).

TV tipy 7.2. - 12.2. 2023


Streda, 8. február

Mesto anjelov (City of Angels, USA, Nemecko, Brad Sillberling), Nova Cinema, 9:35
Ultra-romantická dráma Mesto anjelov je nakrútená na základe pôvodného scenára WimaWendersa a Richarda Reitingera, ktorého filmové spracovanie Der Himmelüber Berlin/Nebo nad Berlínom pozná každý fanúšik európskej kinematografie. V americkej verzii je zamilovaným anjelom Seth v podaní Nicolasa Cagea. Jeho vyvolenou, pre ktorú je ochotný obetovať svoju nesmrteľnosť je lekárka Maggie (Meg Ryan). Seth jej prináša toľko hľadaný pokoj, no zároveň však neverí jeho tvrdeniam, že je skutočným anjelom.

Perfektný deň (Un día perfecto, Španielsko, 2015, Fernando León de Aranoa), JOJ Cinema, 21:55
Horko-sladký príbeh o čistení studne; od mŕtveho tela a uprostred balkánskej vojnovej zóny. Hlavnými postavami sú pracovníci humanitárnej organizácie Aid Across Borders, ktorí sa potrebujú zladiť, aby dosiahli cieľ. To samozrejme nie je jednoduché. Perfektný deň má veľmi slušnú hereckú súpisku. Benicio Del Toro, Olga Kurylenko, Tim Robbins a Mélanie Thierry.

Ali G Indahouse (Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko, 2002, Mark Mylod), Nova Cinema,22:40
Prvý film v hlavnej úlohe s jedným z najvplyvnejších komikov posledných dvoch desaťročí; Sachom Baronom Cohenom. Smiešny rapper Ali G bolo prvé Cohenove alter ego, ktoré sa dočkalo vlastného filmového rozprávania. Na rozdiel od neskoršieho Borata, Bruna či Diktátora, Ali G sa podstatne menej spolieha na improvizované gagy či efekt „skrytej kamery“ a ide skôr o konvečnejšie komediálne rozprávanie. Nechýba však tvrdý a nekompromisný humor od postavy, ktorá svojou hlúposťou provokuje svoje okolie k ešte hlúpejším reakciám.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2023


Štvrtok, 9. február

Noční motýl (1941, Československo, František Čáp), CS Film, 12:00
Na svoju dobu, respektíve v časoch slávnych československých ľahkých komédií s obľúbenou zápletkou zámien osôb veľmi odvážna romantická dráma Františka Čápa. Kam až môže viesť nenaplnená láska k nedosiahnuteľnému mužovi? Krásna Marta je vychovávateľka, ale presťahuje sa do Prahy, ktorá nemá na ňu najlepší vplyv a kde začne pracovať ako barová speváčka. Tu neunikne pozornosti mnohých pochybných mužov túžiacich ju dostať do postele. V hlavnej úlohe sa predstavila Hana Vítová.

Flash Gordon (Veľká Británia, USA, 1980, Mike Hodges), Prima Cool, 22:00
Roztomilá hollywoodska bizardnosť, ktorá pracovala s obrovským rozpočtom (na danú dobu): približne 30 miliónov dolárov. Už len tá absurdnosť zápletky je neodolateľná. Istý mimozemšťan menom Ming chce zničiť našu matičku Zem. To svet (a hlavne NASA) nemôže pripustiť. Jeden z vedcov požiada superhrdinu Flash Gordona, aby nás ochránil pred tým šialeným mimozemským diktátorom. Flash neodmietne. Mimochodom, soundtrack k tomuto osudovému boju nahrala kapela Queen.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2023


Piatok, 10. február

Interstellar (USA, VB, 2014, Christopher Nolan), Dajto, 20:30
Christopher Nolan nakrúca stále naratívne zložitejšie a zložitejšie filmy a vrcholom hier s časom a priestorom je zrejme sci-fi Interstellar. V ňom sa bude snažiť skupina vedcov a kozmonautov nájsť nielen novú obývateľnú planétu pre obyvateľov umierajúcej Zeme, ale aj spôsob, akým ich na toto zatiaľ neznáme nové miesto presunúť. Film ponúka niekoľko dychberúcich sekvencií a absolútne zdrvujúce finále v čiernej diere. Ide o inteligentné, pomalé sci-fi kombinované s naratívnymi a štylistickými postupmi súčasných blockbusterov.

Brutálna Nikita (Nikita, 1990, Francúzsko, Taliansko, Luc Besson), Jednotka, 22:25
Nikita je krásna rebelka závislá na drogách. Podarí sa jej ako jedinej prežiť prepadnutie lekárne. Namiesto nástupu na výkon trestu však dostane nezvyčajnú ponuku na spoluprácu. Môže začať pracovať pre tajné služby ako agentka, inými slovami aj ako nájomná vražedkyňa. Nikita je šikovné dievča a rýchlo sa učí... Legendárny film Luca Bessona bol predobrazom viacerých televíznych seriálov, pretože tento námet je vďaka stále novým a novým úlohám pre zamestnankyňu v podstate nevyčerpateľný.

Nákaza (Contagion, USA, Spojené arabské emiráty, 2011, Steven Soderbergh), Markíza, 23:50
Film, ktorý v roku vydania chválili pre filmové umenie, v roku 2020 je však braný ako desivé proroctvo. Situácie, ktoré film zobrazuje si niektoré krajiny mohli bohužiaľ vyskúšať aj na vlastnej koži. Počas lockdownu, ktorý zasiahol niektoré krajiny v Európe aj v USA sa film stal najsťahovanejším a každý, kto ho prvýkrát videl až v tomto roku neveril, ako mohol film zobraziť realitu tak verne, hoc ešte vtedy nemal žiadne barličky o ktoré by sa mohol oprieť.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2023


Sobota, 11. február

Spartakus (Spartacus, USA, 1960, Stanley Kubrick), ČT2, 20:00
Spartakus je jeden z najslabších filmov velikána Stanleyho Kubricka, to však neznamená, že ide o nekvalitný film. Naopak, Spartacus je poctivý hollywoodsky historický veľkofilm, ktorého štýl sa dá porovnať ku Kleopatre (1963) či k Lawrenceovi z Arábie (1962) od Davida Leana. Takéto veľkofilmy však majú svoje muchy (istá konvenčnosť, ťažkopádnosť rozprávania, pátos, snaha zapáčiť sa každému...) a tým sa nevyhýba ani Spartakus (čo je pri takom invenčnom umelcovi, akým Kubrick bol, zvlášť škoda).

Účtovník (The Accountant, USA, 2016, Gavin O´Connor), Markíza, 20.30
Kombinácia konšpiračného trileru a akčného filmu, kde si hlavnú úlohu zahral Ben Affleck. Ten si zahral matematického génia a zároveň účtovníka niekoľkých zločineckých organizácií Christiana Wollfa. Tým však ide po krku ministerstvo financií a logicky sa dostávajú aj na Wollfovu stopu. Nedávno sme získali informáciu, že by sa v látke mohlo pokračovať prostredníctvom televízneho seriálu. Okrem Afflecka uvidíte J. K. Simmonsa ako vedúceho vyšetrovateľa a Annu Kendrick.

Tiesňové volanie (Den skyldige, Dánsko, 2018, Gustav Mőller), ČT Art, 23:00
Filmy odohrávajúce sa na jednom mieste a takmer v priamom prenose nie je vôbec jednoduché napísať a nakrútiť, napriek tomu patria medzi neustále sa opakujúce tituly v kinematografii už od dôb 12 rozhnevaných mužov. Asger Holm pracuje počas nočných služieb ako telefonista na stanici, kde musí počas šícht riešiť telefonáty zúfalých ľudí. Jeho dnešná noc však bude výnimočná, pretože mu zavolá žena, ktorá tvrdí, že bola unesená. Muž sa bude snažiť iba prostredníctvom útržkových informácií v telefóne zistiť, kde sa nachádza.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2023


Nedeľa, 12. február

Bílá nemoc (Československo, 1937, Hugo Haas), CS Film, 12:00
Dystopické sci-fi z obdobia tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny, to neveští nič dobré pre jeho tvorcov. Našťastie si Bílú nemoc na motívy predlohy Karla Čapka môžeme dnes vychutnať už „za studena“, bez hrozby nástupu Tretej ríše, na ktorý fikčný svet Bílej nemoci odkazuje. Krajina pod nadvládou diktátora je sužovaná epidémiou neliečiteľnej formy malomocenstva, až kým istý lekár menom Galén nevynájde na chorobu liek. Režisér Hugo Haas spolupracoval na scenári s Karlom Čapkom.

Obchod na korze (Československo, 1965, Ján Kadár Elmar Klos), ČT Art, 20:15
Prvý československý oscarový film nám predstavuje Jozefa Krónera ako jednoduchého dedinského muža menom Brtko. Ten príde v rámci arizácie podnikov k predajni knoflíkov patriacej starej židovskej pani. Ako slepé kura k zrnu. Na druhú stranu si ale uvedomuje nespravodlivosť systému, aký nastal v Slovenskom štáte. Ten, kto sa prispôsobí, sa bude mať lepšie a Brtka čaká mnoho morálnych dilemat.

Skrotenie zlej ženy (La bisbetica domata, Taliansko, USA, 1967, Franco Zeffirelli), ČT2, 22:00
Okrem Kupca benátskeho sa tento týždeň v televízii objaví aj ďalšia z filmových adaptácii divadelných hier Williama Shakespeara. Skrotenie zlej ženy na plátno preniesol legendárny talianský režisér FrancoZeffirelli, odborník na sfilmovanú klasiku. Tým sa ale stal až počas svojej niekoľko dekád trvajúcej kariéry, ktorá začínala práve touto snímkou. Neskôr sfilmoval aj iné divadelné hry (Rómeo a Júlia – 1968, Hamlet – 1990, Othello – 1986), venoval sa ale aj opere – režíroval televízny záznam opery Carmen, pre plátno nakrútil La Traviata a vytvoril aj biografiu vari najslávnejšej opernej speváčky MarieCallas s titulom CallasForever.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2023


autor Lukáš Šútor 7.2.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.