TV TIPY 18.10. - 23.10. 2022

TV TIPY 18.10. - 23.10. 2022

článok



Utorok, 18.10.

Smrt krásných srnců (1986, Československo, Karel Kachyňa), ČT1, 20:10
Karel Heřmánek podruhé, tentokrát za asistencie Rudolfa Hrušínskeho alebo Jiřího Krampola. Režisér Karel Kachyňa preniesol na plátno poviedkovú knihu Otu Pavela, pojednávajú o živote židovsko-českej rodiny v predvojnových a vojnových časoch. Kachyňa sa neubral smerom jednoduchej moralitky a divák tak Heřmánkového predavača vysávačov, zvodcu a rybára v jednom berie so všetkými jej kladmi a zápormi. Smrt krásných srncú je film viac o osude, ako o tom, že naše činy sú príčinami našich neskorších úspechov či neúspechov.

Apokalypsa: Hitlerovo ťaženie na Západ 1940 (Apocalypse: Hitler attaque á l´ouest, Francúzsko, 2020, Isabelle Clarke, Daniel Costelle), ČT2, 23:30
Isabelle Clarke a Daniel Costelle je dvojica skúsených a úspešných dokumentaristov s témami svetových vojen. Clarke aj Costelle tvoria takmer vždy spoločne a vždy pracujú s bohatým dobovým a dodatočne kolorovaným archívnym materiálom. Samozrejmosťou je prepracovaná zvuková plocha, strhujúce tempo rozprávania a faktický presný, emocionálne strohý rozprávač (v originálnom znení je ním známy francúzsky herec Mathieu Kassovitz). Franšíza Apokalypsa je teda vždy znakom špičkového historického materiálu.

Eric Clapton, JOJ Cinema, 23:50
Eric Clapton bol prelomový muzikant a skladateľ, ktorý posunul hranice belošského blues niekde veľmi blízko hraníc vzniku rocku a tvrdšej gitarovej hudby. Stopážou celkom výživný dokument režiséra Zanuckiho reflektuje najdôležitejšie momenty Claptonovej kariéry. Robí to však trochu (značne) povrchným spôsobom, pričom (bohužiaľ) nechýbajú ani populistické témy ako Claptonove lásky, frajerky a pod.. Ak chcete poznať Claptona ako muzikanta, tak sa veľa nedozviete. Ak chcete nazrieť Claptonovi do súkromia, tak sa asi trošku dozviete, ale nie zas veľa a len letmo. S takým Bob Dylan: No Direction Home od Scorseseho sa Zanuckiho film nedá ani porovnať.

TV tipy 18.10. - 23.10. 2022

Streda, 19. 10.

Faunovo velmi pozdné odpoledne (Československo, 1983, VěraChytilová), CS Film, 12:00
Jeden z najprístupnejších filmov Věry Chytilovej rozpráva príbeh postaršieho bohéma, ktorý si skrátka neuvedomuje, že mladosť je dávno preč a stále sa zameriava na mladé ženy. Občas ale niektorá aj podľahne, takže sa ani niet čo čudovať. Leoš Suchařípa predviedol možno najpamätnejší výkon svojej kariéry, na pľaci ale panovala medzi ním a režisérkou napätá atmosféra, ako to už bolo zvykom na nakrúcaní filmov Věry Chytilovej. Snímka vznikla na motívy poviedky Jiřího Brdečky.

Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2:The Judgment Day, USA, 1991, James Ccameron), Dajto, 20:30
T-800 zabiť Sarah Connorovú nedokázal, a tak je z budúcnosti na začiatok rokov deväťdesiatych vyslaný jeho upgrade v podobe T-1000. T-800 má tentokrát za úlohu ženu a jej syna Johna pred takmer nezničiteľným T-1000 chrániť. James Cameron nakrútil v roku 1991 jedno z najlepších pokračovaní úspešného filmu a jedno z najlepších sci-fi diel vôbec. T-2 je predovšetkým akčným filmom s revolučnými trikmi, ale s citlivo napísanými postavami a zaujímavými podnetmi na premýšľanie.

Gravitácia (Gravity, USA, Veľká Británia, 2013, Alfonso Cuarón), Dajto, 23:20
Spolupráce režiséra Alfonsa Cuaróna a kameramana Emmanuela Lubezkiho sú stále kinematografickým zážitkom. Výnimkou nie je ani tento vesmírny thriller, v hlavných úlohách so Sandrou Bullock a Georgeom Clooney. Kým Clooney je skúsený astronaut, Bullocková je skôr vedkyňa. Spoločne cestujú k Hubblovmu teleskopu, kde majú dodať nové systémy. V momente sa však všetko pokazí a odkázaní sú iba jeden na druhého. Neskôr sa ale budú môcť spoľahnúť jedine na seba.

TV tipy 18.10. - 23.10. 2022


Štvrtok, 20. 10.

Forman vs. Forman (Česko, Francúzsko, 2019, Helena Třeštíková), ČT2, 20:10
Spomienka na možno najvýznamnejšieho filmového režiséra, aký sa v Česku sa v Česku narodil. Miloš Forman zomrel v roku 2018 a Třeštíková svoj film uviedla asi rok po Formanovej smrti. Třeštíkovej dokumenty sú unikátne (aj zo svetového hľadiska) svojou poctivou časozbernou formou. Forman vs. Forman taký celkom nie je. Možno i tam je kameň úrazu. Občas sa zdá, že ide o trochu nesústredený filmový kompilát záberov z rôznych zdrojov. Ale základný obraz o Formanovej persóne – či už verejnej alebo súkromnej – si z Třeštíkovej  filmu určite vieme utvoriť.

Proč? (Československo, 1987, Karel Smyczek), CS Film, 22:00
Jeden z najodvážnejších a najkontroverznejších filmov osemdesiatich rokov má na svedomí režisér Karel Smyczek a nakrútil ho podľa scenára Radeka Johna, ktorého poznáte z publicistických relácií TV Nova. Ide o rekonštrukciu „výletu“ priaznivcov Sparty Praha na dôležitý ligový zápas. Tí spôsobili vo vlaku hotovú katastrofu, aká nemala v našej histórii obdobu. Hrané sekvencie sú prestrihávané s reálnou anketou na ulici, čo pripomenie napríklad niektoré diela francúzskej novej vlny.

Špina (Slovensko, Česko, 2017, Tereza Nvotová), JOJ Cinema, 23:55
Mimoriadne náročnú tému si pre svoj celovečerný film zvolila Tereza Nvotová. Rozpráva v ňom totiž príbeh Leny, ktorej život zmení od podlahy strašný čin – znásilní ju totiž jej učiteľ. Dievča sa s hrozným činom nevie vysporiadať, traumu si nosí so sebou, nevie ju zo seba zmyť. Musí si ale uvedomiť, že na čine nemá žiaden podiel viny ona sama. O to sa pokúša terapiou, ktorá je ale pre Lenu aj pre jej okolie mimoriadne náročná. Oveľa náročnejšia však bude cesta k normálu.

TV tipy 18.10. - 23.10. 2022


Piatok, 21.10.

Zabil jsem Einsteina, pánové... (Československo, 1969, Oldřich Lipský), CS Film, 20:00
Legendárna sci-fi komédia Oldřicha Lipského si kladie jedinú otázku – do akej miery by smerovanie sveta zmenila predčasná smrť Alberta Einsteina? V potenciálnej blízkej budúcnosti, kedy sa film odohráva, totiž Einsteinove vedecké poznatky viedli k vytvoreniu tzv. G bomby, ktorá môže ohroziť osud ľudstva. Navyše ženy strácajú schopnosť rodiť deti. Odpoveď je jednoduchá – treba vycestovať do minulosti.

Voľný pád (Falling Down, USA, 1993, Joel Schumacher), ČT 1, 21:45
Michael Douglas snáď ešte nikdy nebol tak presvedčivý. Častý predstaviteľ arogantných boháčov, či promiskuitných alfa samcov tentokrát stvárnil chlapíka zo strednej vrstvy, ktorému skrátka jedného dňa v dopravnej zápche pretiekli nervy. Film Joela Schumachera sa odohráva v krátkom časovom úseku a v niekoľkých dlhších sekvenciách nám predvádza, ako môže padnúť človek na samotné psychické dno. Jeho vyčíňanie v Los Angeles sleduje postarší policajt Robert Duvall, ktorý to taktiež nemá doma najjednoduchšie.

Scarface (USA, 1983, Brian De Palma), Jednotka, 22:00
Svojho času jedna z najšpinavších a najdrsnejších gangsteriek, ktorá obrátila dovtedajšiu paradigmu žánru. Preč sú elegantní mafiáni s klobúkom na hlave z Krstného otca. Preč je ich zločinecká česť, určité zásadovosť či zmysel pre rodinné dobro. De Palmov prístup k látke je antitézou toho Coppolovho. Drogy, štetky, bordel, špina a číre zlo. Vynikajúci, surový a strhujúci film o ceste nuly na mafiánsky vrchol. Všetko s hereckým démonom menom Al Pacino.

TV tipy 18.10. - 23.10. 2022


Sobota, 22.10.

Muži v čiernom (Men in Black, USA, 1997, Barry Sonnenfeld), Nova, 17:30
Čisto komerčná hračička, ktorá svojho času stála nemalé peniaze (rozpočet: 90 miliónov, tržby: 580 miliónov). Ide však o vtipný a milý film, ktorý ocenia hlavne detskí diváci. V centre rozprávania príbehu o ľuďoch a mimozemšťanoch stoja dve protikladné postavy mužov v čiernom smokingu: užvanený a prchký Will Smith + pokojný a elegantný Tommy Lee Jones. Ako malý chlapec som tú dvojku miloval. Pôsobivá je i triková stránka filmu a pozoruhodná zmes žánrov: sci-fi, akčný filmu, horor, detektívka či fantasy.

Kill the Irishman (USA, 2011, Jonathan Hensleigh), ČT 2, 22:05
Klasická gangsterská verzia amerického sna; from zero to hero. Rozprávanie sleduje kariérny vzostup Dannyho Greena, ktorý sa krok po kroku prepracuje na čelo mafie v Clevelande. V Clevelande neboli 70. roky dvakrát bezpečným obdobím a v meste kvitla mafia tak, ako v máloktorom americkom meste. Prezývka „Bomb City“ hovorí za všetko – skúste hádať prečo Clevelandu prischla.

Tri (Juhoslávia, 1962, Alexander Petrovič), Dvojka, 22:40
Aleksandar Petrović, bývalý študent pražskej Famu, patril medzi najpozoruhodnejšie postavy kinematografie bývalej Juhoslávie. Petrovićove filmy sú odvážnou reflexiou juhoslovanskej spoločnosti. Tematickou dominantou je psychológia medziľudských vzťahov obnažená na kosť, čoho súčasťou je i otvorené rozprávanie o sexe a erotike. Film Tri tvoria tri poviedky, ktoré rámcujú spoločnú tému 2. svetovej vojny v Juhoslávií. Prvá poviedka sa odohráva pred vojnou, druhá poviedka počas vojny, tretia poviedka po vojne.

TV tipy 18.10. - 23.10. 2022

Nedeľa, 23.10.

Smrtonosná pasca 3 (Die Hard With a Vengeance, USA, 1995, John McTiernan), Prima Cool, 20:15
John McClane po prvýkrát čelil teroristom v mrakodrape, po druhýkrát na letisku a tentokrát bude jeho bojiskom s nepriateľom celý New York. Kto má ale vedieť, že okrem premysleného plánu, ako vylúpiť banku na Wall Street, ide hlavnému arcizloduchovi aj o osobnú pomstu. Gruberov brat totiž berie smrť svojho brata osobne. Akciou a rýchlymi zmenami prostredia nabitá vyše dvojhodinová jazda je pre mnohých to najlepšie z celej série. Nakoniec dôjde aj na telefonát s manželkou.

Orbis Pictus (Slovensko, 1997, Martin Šulík), Dvojka, 21:45
Dorota Nvotová si zahrala hlavnú postavu šestnásťročnej Terezy v štvrtom celovečernom filme Martina Šulíka. Odchádza z ústavu a vyberá sa na dlhú cestu do Bratislavy za svojou mamou (v podaní Emílie Vašáryovej), ktorá však o ňu doteraz nejavila záujem. Tereza zažíva na ceste množstvo zážitkov, smutných aj veselých. Všetky si ich poctivo zaznamenáva do svojej slepej mapy. V snímke sa objaví aj Božidara Turzonovová, Marián Zednikovič alebo František Kovár.

Nebe (Česko, Čína, 2021, Tomáš Etzler, Adéla Špajlová,), ČT2, 23:20
Kvalitný dokument Tomáša Etzlera a Adéli Špajlovej. Etzler strávil v Číne 7 rokov a svoj pobyt si zaznamenával; zajímali ho hlavne každodenne aspekty života. Vznikla tak pozoruhodná reflexia čínskej spoločnosti a čínskeho autoritárskeho režimu, v ktorom jednotlivec a jeho všedné problémy, neznamenajú pre systém vôbec nič. Autentický portrét krutosti a ľahostajnosti.


autor Lukáš Šútor 19.10.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.