TV TIPY 26.7. - 31.7. 2022

TV TIPY 26.7. - 31.7. 2022

VOD recenzia



Utorok, 26. júl

Vtáčkovia, siroty a blázni (Československo, Francúzsko, 1969, Juraj Jakubisko), Dvojka, 22.00
V bližšie neurčenom čase sa odohráva tento legendárny film Juraja Jakubiska. Ľúbostný príbeh dvoch mužov a jednej ženy dáva otázky o slobode a beznádeji a o tom, či maska blázna dokáže ochrániť pred realitou okolitého sveta. Snímka, ktorá po dokončení putovala priamo do trezoru odkazuje aj na politické udalosti doby, od sklamania z roku 1968 až po upálenie hlavnej postavy. V hlavných úlohách sa predstaví Magda Vašáryová, Jiří Sýkora a Phillipe Avron.

Unesené (Prisoners, USA, 2013, Denis Villeneuve), JOJ Cinema, 22.15
Jeden z najlepších temných psychologických thrillerov poslednej doby nakrútil Kanaďan Denis Villeneuve (Prvý kontakt, Blade Runner 2049). Kellerovi Doverovi a jeho manželke niekto unesie dcéru spoločne s jej kamarátkou. Polícia sa síce snaží, dokonca na čas zatkne aj podozrivého, ale prchký muž začne pátrať aj na vlastnú päsť. Aké prostriedky je ešte prípustné použiť pri podobnej nešťastnej udalosti? Villeneuve pokladá viacero zaujímavých otázok, na ktoré si musí ale divák odpovedať sám. Aj na otvorený záver.

Parfém: Príbeh vraha (Perfume: The Story of Murderer, USA, Nemecko, Španielsko, Francúzsko, 2006, Tom Tykwer), AMC, 22.00
Zdanlivo nesfilmovateľný historický román spisovateľa Patricka Süskinda sa pokúsil preniesť na plátno nemecký režisér Tom Tykwer, známy najmä „videoherným“ akčňákom Lola beží o život. A treba povedať, že do vysokej miery sa mu to aj podarilo. Príbeh mladíka, ktorý sa snaží z ľudských tiel vyrobiť parfém s vôňou, akú svet ešte necítil, je založený na princípe prenášania vôní, ale aj smradu prostredníctvom obrazov a zvukov na diváka. Pri scénach na špinavom trhu s predavačmi rýb budete dokonale chápať, o čom hovoríme.

TV tipy 26.7. - 31.7. 2022

Streda, 27. júl

Rain Man (USA, 1988, Barry Levinson), Prima MAX, 20.00
Rain Man patrí vo filmografii Toma Cruisea a Dustina Hoffmana k vrcholom ich závratných kariér. Cruise si zahral egocentrického fešáka Charlieho, ktorý zistí, že má brata Rymonda. Ten však trpí autozmom a ich spoločný výlet v aute po Spojených štátoch tak nebude pre žiadneho z nich prechádzkou ružovou záhradou. Typická hollywoodska rozprávka je tentokrát vyrozprávaná pomerne civilne a uveriteľne, čo je výsledkom predovšetkým silných hereckých výkonov oboch hercov. Oscar pre Hofmanna, Levinsona, za scenár a za najlepší film.

Woodstock (Woodstock: 3 Days of Peace & Music, USA, 1970, Michael Wadleigh), Dvojka, 22.00
Dokumentárny film o legendárnom hudobnom festivale, ktorý prináša záznam neopakovateľnej atmosféry a najmä vynikajúcich vystúpení tých najlepších hudobníkov šesťdesiatych rokov ako boli Jimi Hendrix, Carlos Santana, Janis Joplin, či The Who. Film vznikol krátko po festivale a v roku 1970 bol ocenený Oscarom za najlepší dokumentárny film.

David Lynch: Život v umení (David Lynch: The Art Life, USA, Dánsko, 2016, Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm, Rick Barnes), ČT art, 23.00
Meno Davida Lyncha je pre mnohých nepochybne úzko späté s filmom. Zaujímavú perspektívu si ale zvolili autoru tohto celovečerného dokumentu – na známeho režiséra totiž nazerajú skôr ako na výtvarníka. Jeho filmová kariéru tlačia do pozadia a vystupuje práve jeho výtvarné umenie, ktorému sa venuje už od detstva. Snímka využíva množstvo archívnych záberov, nazerá však aj do súkromia ikonickej postavy filmu.

TV tipy 26.7. - 31.7. 2022

Štvrtok, 28. júl

Plážový povaľač (The Beach Bum, USA, Francúzsko, Veľká Británia, Švajčiarsko, 2019, Harmony Korine), ČT art, 23.00
Harmony Korine je zlaté dieťa amerického nezávislého filmu, ktorý sa na výslnie dostal vďaka svojmu kontroverznému počinu Kids. V provokovaní pokračoval aj ďalšími svojimi snímkami ako Gummo či Trash Humpers. Pred dvoma rokmi sa po dlhšej pauze vrátil s príbehom o mužovi, ktorý sa nedá opísať nijak inak ako povaľač. Jeho hlavnou aktivitou sú drogy, ako bohatý básnik si ich a ničnerobenie môže ľavou zadnou dovoliť. Po havárii pod vplyvom alkoholu ale musí ísť na odvykačku. Tam je ale v platnosti iný svet, na aký nebol doteraz vôbec zvyknutý.

Pavarotti (Veľká Británia, USA, 2019, Ron Howard), ČT art, 20:15
Oscarový režisér Ron Howard si za hlavnú postavu svojho dokumentu volí vari najlegendárnejšieho operného speváka histórie – Luciana Pavarottiho. Pozerá sa na neho z osobného aj profesionálneho hľadiska a samotný život operného umelca poníma ako predstavenie – plné tragédii, zvratov, smútku ale aj úspechov. Medzi účinkujúcimi sa v snímke objavia aj Pavarottiho kolegovia, priatelia, rodina. Veľkú časť zo záberov použitých v dokumente ešte nemal nikto možnosť vidieť.

Adamove jablká (Adams æbler, Dánsko, Nemecko, 2005, Anders Thomas Jensen), Dvojka, 21:30
Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si uch pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh?

TV tipy 26.7. - 31.7. 2022

Piatok, 29. júl

Total Recall (USA, 1990, Paul Verhoeven), Prima Cool, 22:15
V ďalekej budúcnosti má obyčajný robotník záhadné sny – sníva sa mu o planéte, na ktorej nikdy nebol aj o záhadnej žene. Rozhodne sa navštíviť inštitúciu, ktorá ponúka sprostredkovanie spomienok na neexistujúce zážitky. Po zákroku je však všetko ešte mätúcejšie než predtým – jeho manželka sa ho zdanlivo pokúša zabiť a je ťažké vôbec rozlíšiť, čo je realita a čo len sen.

Priepasť (The Abyss, USA, 1989, James Cameron), Prima MAX, 22:15
Kariéra Jamesa Camerona je poznačená absolútnymi komerčnými trhákmi, Priepasť patrí medzi tie menej známe, i keď stále úspešné snímky. Vracia sa k nej do obdobia Studenej vojny. Tú nachádzame v boji o záchranu stroskotanej lode v Karibiku. Keď totiž uviazne na dne mora, rýchlo sa musí sformovať americký záchranný tím, keďže na ceste sú už aj sovietske jednotky. Na dne mora sa však skrýva niečo, čo nečakala ani jedna strana.

Chyť ma, ak to dokážeš (Catch Me If You Can, USA, 2002, Steven Spielberg), Jednotka, 22.10
Steven Spielberg nakrútil v roku 2002 dva absolútne rozdielne filmy, čiernohumorné dystopické sci-fi Minority Report a nostalgickú historickú komédiu Chyť ma, ak to dokážeš. Išlo o jeden z jeho najsilnejších ročníkov, v ktorých priniesol dva filmy. Ide o príbeh sympatického podvodníka Franka W. Abagnaleho, ktorému sa darí vždy presvedčiť zamestnávateľa, že je odborníkom v požadovanom odbore. Po krku mu ide ale FBI. Ale inak povedané, Tom Hanks sa snaží chytiť Leonarda Di Capria.

TV tipy 26.7. - 31.7. 2022

Sobota, 30. júl

Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, USA, 2016, Tim Burton), Plus, 20.00
Tim Burton si ako predlohu pre svoj projekt vybral úspešné detské fantasy z pera Ransoma Riggsa. V nej mladý Jake odhaľuje tajomné miesto – sirotinec slečny Peregrinovej – ktoré obývajú podobné deti ako on. Jedným sa však líši, majú totiž nadprirodzené schopnosti. Majú však aj nebezpečných nepriateľov, bojovať proti nim nie je ani zďaleka tak ľahké, ako by sa mohlo zdať. Jake sa teda rozhodne im pomôcť.

Mauritánec (The Mauritanian, Veľká Británia, USA, 2021, Kevin Macdonald), JOJ, 20.35
Podľa skutočného príbehu nakrútil drámu Mauritánec Kevin Macdonald. Jeho hrdinom je Mohamedou Ould Slahi, ktorého roky držali v obávanej Guantanámskej väznici bez toho, aby voči nemu vzniesla americká obžaloba akékoľvek obvinenia. S týmto prípadom chce Slahimu pomôcť právnička Nancy Hollander .Vehementne proti je však vojenský prokurátor, ktorý je mimoriadne silným súperom. V hlavnej úlohe dokázal aj herecké esá ako Jodie Foster či Benedict Cumberbatch prevalcovať Tahar Rahim.

Pieseň o sivom holubovi (Československo, 1961, Stanislav Barabáš), Dvojka, 20.10
Pieseň o sivom holubovi je poviedkový film z obdobia druhej svetovej vojny a SNP. Na vojnu sa tu pozeráme prizmou skupiny detí. Stanislav Barabáš vo filme neoslavuje prvoplánovo žiadnu armádu ani odboj, ale detskú odvahu jej čeliť, i keď tu vôbec nejde o detské hry. Pieseň o sivom holubovi je prostá sentimentu, pátosu a propagandy a preto dodnes patrí k najvýraznejším slovenským dielam o tomto úseku našich dejín. Taktiež aj dnes zaujme diváka vynikajúcou kamerou Vladimíra Ješinu.

TV tipy 26.7. - 31.7. 2022

Nedeľa, 31. júl

Hamilton: V záujme štátu (Hamilton: I nationens intresse, Švédsko, 2012, Kathrine Windfeld), ČT2, 23.15
Švédi sú machri na kriminálky a to sa týka ako literatúry, tak kinematografie. Oba umelecké druhy tak sú vzájomne previazané. Hamilton je ďalšia postava z rady úspešných drsných vyšetrovateľov, tentokrát vychádza z pera Jana Guilloua. Prvýkrát si ho zahral Peter Stormare v 90- rokoch, nijako za ním nezaostáva ani Mikael Persbrandt v moderných verziách románov. Agent Hamilton ide po stope únoscov raketových hlavíc a divák sa spoločne s ním pozrie do viacerých krajín sveta.

Noční jazdci (Československo, 1981, Martin Hollý ml.), Jednotka, 16.10
Najznámejší, najpopulárnejší a aj najkvalitnejší tunajší eastern nakrútil v roku 1981 Martin Hollý ml. s Radoslavom Brzobohatým a Michalom Dočolomanským v hlavných úlohách colníka z Prahy a miestneho pašeráka koní. Dej sa odohráva na poľsko-slovenskom pohraničí v časoch novozaloženej Československej republiky. Dôležitú úlohu tu zohráva drsná príroda, nesmú chýbať ani scény z krčmy a konfrontácia tvrdých chlapov na oboch stranách zákona v záverečnej prestrelke.

Zopár správnych chlapov (A Few Good Men, USA, 1992, Rob Reiner), AMC, 20.00
Podľa divadelnej hry Aarona Sorkina nakrútil Rob Reiner film o vyšetrovaní dvoch vojakov zo základne Guantanamo Bay, ktorí sú obvinení z vraždy svojho kolegu. Ich zastupujúci právnik im radí, aby sa k vražde priznali a dostali tak najnižší možný trest. Kapitán Gallowayová, ktorá prípad dozoruje sa však domnieva, že vražda má korene na vyšších miestach a je odhodlaná to aj dokázať.

TV tipy 26.7. - 31.7. 2022


autor Tatiana Rusnáková 26.7.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.