TV TIPY 19.7. - 24.7. 2022

TV TIPY 19.7. - 24.7. 2022

článok



Utorok, 19. júl

Lásky jedné plavovlásky (Československo, 1965, Miloš Forman), CSFilm, 20.00
Jedna z najvtipnejších československých komédií všetkých čias, avšak so značným spoločensko-kritickým presahom. Ide o sériu dlhých sekvencií ukazujúcich osudy jednej mladej naivnej dievčiny Anduly v podaní Hany Brejchovej. Legendárne sa tak stali scény zo zábavy a z domácnosti jej mladého milenca, klaviristu Mildu. Jeden z pilierov českej novej vlny v réžii Miloša Formana sa dočkal aj nominácie za najlepší zahraničný film na udeľovaní cien akadémie v roku 1967.

Viditeľný svet (Slovensko, 2011, Peter Krištúfek), Dvojka, 21.55
Peter Krištúfek patril medzi najvýraznejších prozaikov na slovenskej literárnej scéne. Za vydarený debut však niektorí považujú aj film Viditeľný svet, ktorý natočil podľa vlastného scenáru. Oliver, v podaní Ivana Trojana, je dispečer na bratislavskom letisku, ktorý si užíva možnosť ostať v anonymite. Žije na sídlisku, kde sa rýchlo stratí. Nachádza si záľubu v sledovaní mladej rodiny, ktorá býva naproti nemu. Čoskoro sa ale záľuba zmení na posadnutosť a Oliver si uvedomuje, že túži po tom, čo tá rodina predstavuje.

Aféra Thomasa Crownea (The Thomas Crown Affair, USA, 1999, John McTiernan), Prima MAX, 17.40
Snímka Johna McTiernana je remakeom rovnomenného titulu z roku 1968. V oboch spracovaniach si zahrala legendárna Faye Dunaway, v tomto prípade ako psychoanalytička, ktorej sa zveruje hlavný hrdina, multimilionár Thomas Crowne, v podaní Piercea Brosnana. Ten je príliš bohatý a príliš znudený, čo býva obvykle recept na katastrofu. Jediné, čo ho vzrušuje je plán krádeže slávneho Monetovho obrazu. Proti nemu však stojí krásna, nesmierne inteligentná vyšetrovateľka poisťovne Catherine. Najhoršie, čo by Crowne mohol urobiť, by bolo Catherine podceniť.

TV tipy 19.7. - 24.7. 2022

Streda, 20. júl

Spoznáš muža svojich snov (You Will Meet a Tall Dark Stranger, USA, Španielsko, 2010, Woody Allen), Filmbox, 20.00
Woody Allen komentuje aj v tomto svojom diele to, čo vie komentovať najlepšie – medziľudské vzťahy. Svoj príbeh rozohráva so štyrmi postavami, jednou rodinou – dlhoročnými manželmi Alfiem a Helenou a ich dcérou Sally a jej mužom Royom. Všetko sa začne rúcať vtedy, keď Alfie opustí Helenu a všetok svoj voľný čas venuje dievčaťu na telefón. Helena z tohto dôvodu opúšťa racionálny spôsob života a radšej sa riadi radami kartárky. Sally má zas problémy s Royom už dlhšie, zapletie sa tak s atraktívnym riaditeľom galérie. Roy sa zas zapozeral do tajomného dievčaťa, ktoré vídava z okna.

Pí a jeho život (Life of Pi, USA, Taiwan, Veľká Británia, Kanada, 2012, Ang Lee), Prima MAX, 20.00
Vizuálne nádherný film Anga Leeho zaujal americkú akadémiu natoľko, že ho ocenila štyrmi Oscarmi, čím paradoxne Pí a jeho život dodnes trochu trpí. Príbeh chlapca menom Pí a jeho strastiplnej cesty z Indie do Kanady, kedy sa nešťastnou náhodou ocitá sám uprostred oceánu na člne spoločne s hladným tigrom. Ang Lee nám predkladá dej očami mladíka prostredníctvom retrospektívneho rozprávania. Ide o úchvatný detský film, ktorý vo viacerých smeroch môže pripomenúť Nekonečný príbeh.

Narušený (Unhinged, USA, 2020, Derrick Borte), Markíza, 20.30
Nostalgicky sa práve touto snímkou dá zaspomínať na nedávne pandemické obdobie a časy, kedy sa do kín odvážil len máloktorý film. Práve tento akčný thriller bol jedným z nich. V hlavnej úlohe sa predstaví Russell Crowe. Zahrá si frustrovaného muža, ktorý si hnev vybíja najmä v cestnej premávke. Keď na neho na semaforoch raz zatrúbi neznáma žena, je odhodlaný prenasledovať ju, nájsť ju a udeliť jej životnú lekciu.

TV tipy 19.7. - 24.7. 2022

Štvrtok, 21. júl

Válek (Slovensko, 2018, Patrik Lančarič), Dvojka, 20:10
Kontroverzná je postava slovenského básnika Miroslava Váleka. Počas trvania Slovenskej socialistickej republiky od roku 1969 až 1988 zastával pozíciu Ministra kultúry. Práve to je temná stránka básnikovej legendy, inak jedného z najvplyvnejších poetov slovenskej literatúry. Prísť na kĺb záhade Miroslava Váleka sa podujal mladý režisér Patrik Lančarič. Ten odmieta mytologizáciu jeho postavy, sústredí sa len na fakty a historické okolnosti.

Happy End (Československo, 1967, Oldřich Lipský), Dvojka, 22.25
Snímku si netreba zamieňať s Hanekeho drámou, v tomto prípade ide o celkom iný divácky zážitok. Komédia Oldřicha Lipského a Miloša Macourka je neobyčajným experimentom, ktorý v mnohých ohľadoch predbehol svoju dobu. Dej filmu je totiž vyrozprávaný odzadu. V hlavnej úlohe mäsiara a odsúdenca Beřicha Frydrycha exceluje Vladimír Menšík.

Good Time (USA, 2017, Benny Safdie, Josh Safdie), ČT art, 23.10
Komu sa páčila snímka Uncut Gems od bratov Safdieovcov, ten si nepochybne užije aj ich skorší počin Good Time. Rovnako napínavá a v rovnakom tempe sa odohrávajúca krimi dráma sleduje Connieho, ktorý sa za jednu noc snaží dostať na slobodu svojho brata Nicka. Keďže sa snaží získať dosť peňazí na jeho kauciu, je nútený ponoriť sa do samého podsvetia. Rýchlo si ale uvedomí, že nebojuje len o bratov, ale aj o svoj život a slobodu.

TV tipy 19.7. - 24.7. 2022

Piatok, 22. júl

Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých (Halloween, USA, 1978, John Carpenter), Filmbox, 23.40
Počiatok legendárnej série, ktorá trvá dodnes bol jedným z komerčne najúspešnejších filmov 70. rokov. Práve Halloween Johna Carpentra bol prvým titulom v novom žánri slasher hororov, ktoré sa stali snáď najvyužívanejším podžánrom na dlhé roky potom. Príbeh opatrovateľky Laurie, ktorej sa nejaký čas zdá, že ju niekto sleduje. Pocit vyvrcholí v Halloweensky večer, kedy stráži malého chlapca Tommyho. Po krku jej ide Michael Myers, muž, ktorý pred 15 rokmi zabil svoju sestru a teraz utiekol z psychiatrie, aby sa pomstil.

Ronin (Veľká Británia, Francúzsko, USA, 1998, John Frankenheimer), Jednotka, 22:10
Roninovia boli síce samuraji opustení vlastnými pánmi v Japonsku, ide však aj o pracovnú prezývku nájomných vrahov, ktorí hľadajú svoje miesto na výslní po skončení studenej vojny. Jedna takáto skupinka má malú prácičku vo Francúzsku, všetko sa však pochopiteľne skomplikuje. John Frankenheimer nám dokázal aj v 90-rokoch, že na to stále má a v jeho akčnom thrilleri sa stretla herecká smotánka čítajúca hercov, ako Robert De Niro, Jean Reno Stellan Skarsgard, Sean Bean, Natascha McElhone

Pán a pani Smithovci (Mr. & Mrs. Smith, USA, 2005, Doug Liman), AMC, 20.10
Krátko pred premiérou tejto akčnej snímky sa verejnosť dozvedela o senzácii v podobe vzťahu medzi jej dvoma hlavnými predstaviteľmi – Bradom Pittom a Angelinou Jolie. Lepšiu reklamu si zrejme tvorcovia nevedeli ani predstaviť. Príbeh rozpráva o manželoch, ktorí sú na prvý pohľad klasickým, nadľudsky dobre vyzerajúcim párom. V skutočnosti sú ale tajní agenti pracujúci pre konkurenčné agentúry. Nanešťastie majú obaja tú istú misiu – zneškodniť toho druhého.

TV tipy 19.7. - 24.7. 2022

Sobota, 23. júl

John Wick (2014, USA, Chad Stahelski, David Leitch), JOJ, 20.35
Pokiaľ sa vám nechce hrať nejaká akčná počítačová hra plná strieľačiek, vyskúšajte si pozrieť Johna Wicka ako nesmrteľného akčného hrdinu, ktorý skosí za hodinu a pol nepreberné množstvo darebákov. Tí mu totiž zabili psa a to sa nerobí. V hlavnej úlohe sa predstavil Keanu Reeves a táto úloha znamenala v jeho kariére comeback do prvej ligy. V súčasnosti sa dokončuje už tretie pokračovanie. Vo vedľajšej úlohe sa predstavil predčasne zosnulý švédsky herec Michael Nyqvist.

Na východ od raja (East of Eden, 1955, Elia Kazan), ČT art, 23.00
James Dean nakrútil počas svojej krátkej raketovej kariéry tri filmy, režisér Elia Kazan omnoho viac, Na východ od raja patrí ale medzi jeho najvydarenejšie. Príbeh mladého muža, ktorý sa snaží zavďačiť svojmu otcovi, ten má však pochopenie iba pre jeho brata. Povahovo rozdielni mladíci si spolu nerozumejú a zložité vzťahy v rodine vedú k mnohým konfliktom. Cal zisťuje, že nebyť milovaný a živiť v sebe nenávisť je peklo. Vyslobodením je iba zmierenie so sebou a okolím a láska.

Zvony pre bosých (Československo, 1965, Stanislav Barabáš), Dvojka, 20.10
Po Piesni o sivom holubovi nakrútil významný slovenský režisér Stanislav Barabáš ďalšiu klasiku vojnového subžánru o bojoch druhej svetovej vojny na našom území, Zvony pre bosých. Tentokrát však rozohral partiu na oveľa menšej ploche a stavia konfrontáciu medzi našimi vojakmi, mladou ženou a jedným z Nemcov na komornosti jednej chaty v horách. Zvony v názve predstavujú vzdialený zvuk z kostola v neďalekej dedine. Ide o adaptáciu knihy Ivana Bukovčana, ktorý pre filmové spracovanie napísal sám aj scenár.

TV tipy 19.7. - 24.7. 2022

Nedeľa, 24. júl

Kingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service, Veľká Británia, USA, 2014, Matthew Vaughn), Prima COOL, 20.15
James Bond nie je jediný britský agent, ktorý stojí za zmienku. O slovo sa hlási aj nadnárodná špionážna agentúra Kingsman, zostavená skutočnými gentlemanmi a využívajúca najnovšiu technológiu a najmodernejšie zbrane. Eggsy je chlapec, mrhajúci svoj talent na pouličné priestupky. Osloví ho však Harry Hart s ponukou, aby sa k špiónom pridal. Jeho prvá misia však príde veľmi skoro – ekologický bojovník Valentine chce vyhubiť ľudstvo devastujúce jeho milovanú Zem. Harry a Eggsy teda musia spraviť všetko v ich silách, ak chcú planétu aj s jej obyvateľmi zachrániť.

Smrť šitá na mieru (Československo, 1979, Martin Hollý ml.), Jednotka, 16.20
Príbeh sa odohráva počas hospodárskej krízy za čias prvej republiky. Dvoch odlišných ľudí spojí tragický, bizarný motív – objednávka vraždy. Majiteľ luxusného krajčírskeho salónu (Vlado Müller) bol stále úspešný podnikateľ, kríza však jeho podnikanie zrazila na kolená. V hlave mu teda skrsne nápad – požiada dávneho priateľa (Milan Kiš), aby ho zabil. Tým bude jeho životná poistka vyplatená rodine, ktorá bola doteraz závislá od príjmov salónu.

Rozhnevaný muž (Wrath of Man, Veľká Británia, USA, 2021, Guy Ritchie), JOJ Cinema, 20.15
Mysteriózný pán H je novým prírastkom v bezpečnostnej agentúre Fortico. Spoločnosť sa zaoberá prevozom veľkých súm peňazí a zamestnáva len tých najlepších. Samotný H spravil testy len veľmi tesne, navyše sa s nikým z kolegov nebaví a drží sa stranou. Jeho kolegovia nevedia, čo si o ňom myslieť a či náhodou nemá v agentúre nejaký postranný úmysel. Keď pri prevoze súm prepadnú práve jeho dodávku, ľavou zadnou si so zlodejmi poradí a ešte aj zachráni svojho parťáka. Niektorým kolegom ani to však nestačí.

TV tipy 19.7. - 24.7. 2022


autor Tatiana Rusnáková 19.7.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.