TÉMA: AMERICKÉ RETRO-FILMY ZASADENÉ DO 50. ROKOV

TÉMA: AMERICKÉ RETRO-FILMY ZASADENÉ DO 50. ROKOV

článok



Dekáda, kedy sa spoločnosť ešte liečila z 2. sv. vojny a do toho prišla studená vojna a jadrová hrozba. Američania sa vtedy báli najmä dvoch vecí: ruských agentov a mimozemšťanov. Z tínedžerov sa stali rebeli (bez príčiny), priniesli novú módu obliekania a na ich vlasoch pristála pomáda. V dineroch jedli burgre, pili milkshaky a púšťali songy z jukeboxu. Temné stránky amerických dejín písal mccarthizmus a jeho vyšetrovanie neamerickej činnosti („hon na čarodejnice“) a kľúčový bol nástup televízie (1). Filmári toto obdobie zbožňujú a radi sa doň vracajú. My tiež. Vy tiež?

TOP 10 titulov odohrávajúcich sa (no nenakrútených) v 50tkách

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Pomáda (Grease, r. Randal Kleiser, 1978)

Divadelné predstavenie bolo úspešné po celej krajine, no až filmová verzia urobila z retro muzikálu nesmrteľný kult. Letný románik skončí, no Danny (Travolta) a Sandy (Olivia Newton-Johnová) sa nečakane znovu stretávajú na strednej škole. Ich vzťah však prechádza krízou, keď sa ukáže, že pre vodcu chlapčenského gangu nie je dosť dobrá. Za totálne 50tky tu kope atmosféra strednej školy, školská tanečná súťaž, rock´n´rollové šialenstvo, tínedžerské gangy, diner Frosty Palace, auto-kino, kožené bundy, džínsy a pomáda vo vlasoch.

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Návrat do budúcnosti (Back to the Future, r. Robert Zemeckis, 1985)

Spielberg, Zemeckis, esencia filmových 80tiek a ešte väčšia šťava dobových 50tiek! Marty nasadne do auta DeLorean, slúžiaceho ako stroj času, a prenesie sa z 1985 do 1955. Následne nevedomky prekazí prvé stretnutie svojich rodičov a hrozí, že sa do seba nezamilujú a on sa nikdy nenarodí. Musí tak dať dokopy svojich mladých rodičov a vrátiť sa späť do budúcnosti. Máme tu ukážkovú, dobovú retro atmosféru: prvý televízor v domácnosti, tínedžerský milkshake bar, jukebox s vinylovými platňami, neónový nápis barber shopu či školský ples so živou kapelou hrajúcou džez a rokenrol.

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Ed Wood (r. Tim Burton, 1994)

Jeho vzorom bol Orson Welles a hereckým favoritom zašlá hviezda hororov Béla Lugosi, legendárny predstaviteľ Draculu. Scenárista, producent a režisér v jednej osobe – Edward D. Wood, Jr. (1924 - 1978), jedno z najbizarnejších zjavení hollywoodskej histórie. Jeho parketou boli žánre horor a sci-fi, B-čková kombinácia stvorená pre 50te roky. Touto esenciou je nasiaknutý titulkový „otvárak“. Burton svojou atmosférickou čiernou komédiou o „najhoršom režisérovi všetkých čias“ nevyznal lásku len pohyblivým obrázkom, ale tiež dobe. Jeho Ed Wood je „50tkový“ filmárskym štýlom (krásny čiernobiely vizuál, dobové rakurzy a strihové prechody) a tiež atmosférou: ulice s typickými obchodíkmi, rodinné domy v radovej výstavbe, dobové filmové ateliéry či retro kino plné divokých študentíkov. Viaceré scény navyše dajú zaspomínať na Sunset Blvd. (1950).

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Quiz Show (r. Robert Redford, 1994)

Hutná konverzačná dráma prináša zaujímavé nahliadnutie do zákulisia vedomostnej súťaže z čias, kedy bol televízny priemysel v plienkach. A to s výborným remeslom, skvelými hercami (Torturro, Fiennes) a dobovou výpravou. Signifikantný je tu nástup televízie, ktorá sa stala stredobodom pozornosti amerických domácností. A nástrojom zábavy. Ako nové médium sa akosi automaticky stala serióznym zdrojom informácií. Tento príbeh podľa skutočných udalostí spomínaný predpoklad prirodzene vyvracia. Divák si vychutná časté detailné zábery na televízne prijímače (s malou uhlopriečkou), ktoré vtedy predstavovali vkusný kus nábytku.

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Záskok (The Hudsucker Proxy, r. Joel a Ethan Coenovci, 1994)

Retro komédia o tom, ako mamutia spoločnosť schválne obsadí za riaditeľa naivného sprostáčika (Tim Robbins), ktorý sa v nej horko-ťažko zamestnal ako poslíček internej pošty, aby zrazila cenu svojich akcií prudko nadol a nakúpila ich tak za lacno. Coenovci namiešali opojnú atmosféru New Yorku končiacich 50tych rokov. Nezamestnaní stoja pred výkladom pracovnej agentúry s aktuálnou ponukou prác, neskôr si to zamieria do typického amerického dineru a decentne vyobliekané deti vybiehajú zo školy a nachádzajú na ulici nové „vzrúšo“ (hula hoop). Štylistický mix, ktorý pripomenie fantazijnú hravosť Tima Burtona, temnú bizarnosť Terryho Gilliama a tiež zvláštnu rozprávkovosť Franka Capru (a jeho vianočnú klasiku Život je krásny).

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

L. A. – Utajené skutočnosti (L. A. Confidential, r. Curtis Hanson, 1997)

Prvotriedny retro-noir o praktikách losangeleskej polície zasadený do 50tych rokov. Príbeh skrz troch ústredných detektívov prezentuje tri odlišné prístupy k policajnej práci: učebnicový (Pearce), impulzívny (Crowe) a „hollywoodsky“ (Spacey). Oscarom ocenený scenár podľa románu Jamesa Ellroya (známeho pokračovateľa príbehov „americkej drsnej školy“) si berie na paškál rivalitu medzi oddelením narkotík a vrážd, nekalé vyšetrovacie praktiky, korupciu, drogy, pornografiu... Dobové krimi je poctou hard-boiled noirovkám (40-50´s), filmom s Veronicou Lake (na ktorej je založená postava oscarovej Kim Basinger) a poukazuje na odvrátenú stranu jednak polície, jednak Hollywoodu.

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Pleasantville (r. Garry Ross, 1998)

Súrodenecká hádka o televízny ovládač vyústi v to, že sa postavy zrazu záhadne ocitnú vo svojom obľúbenom čiernobielom seriáli Pleasantville z 50tych rokov. Návrat manžela z práce s radostným zvolaním „Miláčik, som doma!“. Láskavé privítanie manželky s úsmevom na perách a pripravenou večerou. Aktuálne noviny a čerstvé mlieko každé ráno až k vaším dverám. Vonku na korze americký diner, milkshake-burger bar, barber shop, soda shop či požiarnici zachraňujúci mačky zo stromov. Všetci šťastní a usmievaví. Americký sen. Toto všetko je esencia rokov 50tych a vizitka idylického mestečka Pleasantville, v ktorom hrdinovia – nečakaní účastníci sitcomu – narúšajú fungovanie na pohľad dokonalého, no vo vnútri nesmierne prázdneho sveta.

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Majestic (The Majestic, r. Frank Darabont, 2001)

Jim Carrey hrá hollywoodskeho scenáristu, ktorý sa v 1951 nečakane stane terčom Úradu pre vyšetrovanie neamerickej činnosti. Následne sa opije, havaruje a prebúdza sa s amnéziou niekde úplne mimo LA... Zmes filmu o filme, mccarthizmu a najmä nostalgickej romantickej drámy z malého mestečka. Kľúčovou zložkou je milá atmosféra 50tych rokov a kúzlo titulného malomestského retro-kina Majestic (uvádzajú v ňom Električku zvanú Túžba či Deň, kedy sa zastavila Zem). Aj napriek bohatosti motívov (tiež strata blízkeho vo vojne, znovunájdenie rodiny a lásky) ide Darabontovi predovšetkým o ľúbivú a schválne sladkú poctu 50´s a Hollywoodu.

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night, and Good Luck., r. George Clooney, 2005)

Dokumentárne vierohodná rekonštrukcia sporu komentátora spravodajstva stanice CBS – Edwarda E. Murrowa (David Strathairn) so senátorom Josephom McCarthym, ktorý v rokoch 1953-54 viedol Výbor pre vyšetrovanie neamerickej činnosti. Jeho protiústavné verejné vypočúvania, v ktorých ľavicovo orientované osobnosti verejného života obviňoval z komunistickej špionáže, si vyslúžili prívlastok „hon na čarodejnice“. Aj keď ide o interiérovú konverzačku, z každej scény cítiť nefalšovanú atmosféru 50tiek: studená vojna, jadrová hrozba, džez, strach z komunizmu prekladaný strachom z vyšetrovania protiamerickej činnosti, blues, televízia ako nové médium, ideály o jej verejnoprospešnej funkcii + dostatok archívnych záberov vsunutých do hraného deja. Clooneyho najlepší film!

Téma: Americké retro-filmy zasadené do 50. rokov

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, r. Steven Spielberg, 2008)

Mnohí tomuto Indymu vyčítali jeho sci-fi zápletku. Avšak, vo filmových 50tych bol dominantou brakového filmu (spolu s filmom noir) práve žáner sci-fi. A nezabúdajme, že v tejto dekáde sa Američania hystericky obávali len dvoch vecí: komunistických agentov a mimozemšťanov. Prvá tretina je esenciálnou pohľadnicou z 50tiek: motív po stopách údajného incidentu v Roswelle 1947, hrozba jadrovej vojny, atómový hríb, ruskí špióni, mccarthizmus a nenávisť voči Rusákom ("Better Dead Than Red"), rock´n´roll, pomáda vo vlasoch, automobilové veterány, Harleyky, UFO či kruhy v poliach.

Ďalšie tipy:
Frajer Luke (1967)
Posledné filmové predstavenie (1971)
Krstný otec (1972)
Zapadákov (1973)
Krstný otec II. (1974)
Zúriaci býk (1980)
Pri mne stoj! (1986)
La Bamba (1987)
Angel Heart (1987)
Spoločnosť mŕtvych básnikov (1989)
Šofér slečny Daisy (1989)
Nožnicovoruký Edward (1990)
Zo života chlapca (1993)
Forrest Gump (1994)
Vykúpenie z väznice Shawshank (1994)
Lolita (1997)
Muž, ktorý nebol (2001)
Čistá duša (2001)
Veľká ryba (2003)
Walk the Line (2005)
Núdzový východ (2008)
Prekliaty ostrov (2010)
Strom života (2011)
Majster (2012)
Carol (2015)
West Side Story (2021)
Žiadne prudké pohyby (2021)
The Outfit (2022)

(1) S jej nástupom a popularitou je spojená kríza hollywoodskych štúdií v 60tkách a neskôr renesancia filmového priemyslu v podobe generácie Nového Hollywoodu.


autor Michal Šmajda 5.6.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.