TV TIPY 16.5. - 22.5. 2022

TV TIPY 16.5. - 22.5. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 16. máj

Ja, Daniel Blake (I, Daniel Blake, Veľká Británia, Francúzsko, Belgicko, 2016, Ken Loach), Dvojka, 22.05
Film legendárneho režiséra Kena Loacha, ocenený Zlatou palmou v Cannes. Daniel Blake po celý život poctivo manuálne pracoval, po prekonaní infarktu mu však lekár už takúto prácu neodporúča. Pre byrokratický systém je však ešte stále príliš zdravý na to, aby sa mohol stať príjemcom podpornej dávky. Dostáva sa tak do začarovaného kruhu absurdných byrokratických procesov, v ktorom spoznáva aj slobodnú matku dvoch detí Kate, ktorej hrozí, že sa ocitne bez strechy nad hlavou...

Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: Judgement Day, USA, Francúzsko, 1991, James Cameron), Prima COOL, 20.15
T-800 zabiť Sarah Connorovú nedokázal, a tak je z budúcnosti na začiatok rokov deväťdesiatych vyslaný jeho upgrade v podobe T-1000. T-800 má tentokrát za úlohu ženu a jej syna Johna pred takmer nezničiteľným T-1000 chrániť. James Cameron nakrútil v roku 1991 jedno z najlepších pokračovaní úspešného filmu a jedno z najlepších sci-fi diel vôbec. T-2 je predovšetkým akčným filmom s revolučnými trikmi, ale s citlivo napísanými postavami a zaujímavými podnetmi na premýšľanie.

1917 (USA, Veľká Británia, 2019, Sam Mendes), JOJ Cinema, 20.15
Režisér Sam Mendes nakrútil pred dvoma rokmi technicky náročný film, zdanlivo nakrútený na jeden záber, ako poctu vojakom padlým v Prvej svetovej vojne. Príbeh o dvojici mladých vojakov, ktorí musia doručiť správu o zastavení bojového útoku je plný napätia, keďže v hre sú stovky životov, vrátane života brata jedného z nich. Námet rozpracoval Mendes podľa príbehu, ktorý mu kedysi vyrozprával jeho starý otec, prozaik Alfred Mendes na základe vlastných zážitkov z vojny.


Utorok, 17. máj

Smrtonosná zbraň (Lethal Weapon, USA, 1987, Richard Donner), Prima MAX, 21.55 Otec všetkým policajných buddy filmov. Predobrazmi mnohých policajných dvojíc sú bezpochyby seržant Roger Murtaugh a jeho mladší kolega Martin Riggs. Pochopiteľne sú obaja nesmierne odlišní, prvý dodržiava všetky predpisy a chcel by si užiť pokojný dôchodok, ten druhý je emocionálne nestály a nemá ďaleko od spáchania samovraždy. Avšak ako vyšetrovacej dvojke im to ide nesmierne dobre, stoja totiž proti nebezpečnému miestnemu gangu predávajúcemu drogy. Film dostal ďalšie tri úspešné pokračovania.

Eštebák (Slovensko, Poľsko, Česko, 2011, Juraj Nvota), ČT1, 20.10
Tak trochu tunajšia verzia slávnych Životov tých druhých, ale našťastie predsa len dostatočne odlišná. Adam je dispečerom na športovom letisku, okolnosti ho ale prinútia podpísať zmluvu s ŠtB a stane sa špecialistom na odpočúvanie. Jeho cieľom je tak ochrániť priateľku Evu pred dotieravou vyššou mocou. Režisér Juraj Nvota sa po Muzike opäť pustil do čias socializmu, tentokrát sa ale viac zameriava na fungovanie štátneho aparátu.

Láska pod kapotou (Česko, Slovensko, 2021, Miro Remo), ČT2, 21.50
Odhodlaný päťdesiatnik Jaroslav má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po spackanom manželstve vrátila nádej a chuť ísť ďalej. Jitka, služobne najstaršia autokrosová vodička v Čechách, by sotva našla lepšieho mechanika a kouča, než je Jaroslav. Ten pre ňu znova a znova stavia z ojazdených vozidiel pretekárske autá a spoločne dúfajú vo víťazstvo. Športové zápolenie je len kulisou pre skutočný "závod života", v ktorom pár zatiaľ nepatril medzi favoritov. Frustrácia a dezilúzie minulosti tak môžu nabrať prekvapivý smer. Režisér Miro Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenskom pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.


Streda, 18. máj

Strach (Československo, 1963, Petr Schulhoff), ČT1, 21.40
Kriminálnych seriálov je v československom diskurze viac než dosť, Strach je ale špecifickým titulom – nielen vzhľadom na dobu svojho vzniku. Veľký priestor z minutáže je venovaný forenzným postupom detektívov, ktorí sa snažia vyriešiť záhadnú vraždu na česko-nemeckých hraniciach. Detektívnu dvojicu vytvorili legendy českého herectva Rudolf Hrušínsky a Radek Brzobohatý. Detektívka je zaujímavá aj svojim vizuálnym spracovaním, kde čerpá najmä z nemeckého expresionizmu.

Svetlo medzi oceánmi (The Light Between Oceans, USA, Nový Zéland, Veľká Británia, 2016), Prima MAX, 20.00
Podľa knižnej predlohy M.L.Stedmana bola natočená táto dráma o Tomovi vracajúcom sa domov z vojny. Po traumatickej skúsenosti si túži nájsť vo svete skutočne pokojné miesto, kde by mohol byť šťastný. Stáva sa strážcom majáka na Janusovom ostrove pri Austrálii, podarí sa mu aj nájsť ženu, ktorú miluje. Idyla sa ale končí poznaním, že Isabel nemôže mať dieťa, čo obráti ich život naruby. Jedného dňa však príliv prinesie loďku s mŕtvym námorník a živým bábätkom na palube. Dvojica sa musí rozhodnúť, či bude konať podľa rozumu, alebo podľa srdca.

Gattaca (USA, 1997, Andrew Niccol), AMC, 18.15
Kedysi patril Andrew Niccol k najväčším talentom americkej kinematografie, čo dokazovala najmä snímka Gattaca. Tá ponúka neošúchanú zápletku v pomerne banálne zobrazenej spoločnosti budúcnosti fungujúcej na genetickom inžinierstve. Mladík Vincent však pre dosiahnutie svojich cieľov podstúpi istú veľmi bolestivú lekársku procedúru, tá navyše nie je otázkou jedného zákroku, ale dlhých mesiacov. V hlavných úlohách Ethan Hawke, Jude Law a Uma Thurman. V menších úlohách sú k videniu Ernest Borgnine a Alan Arkin.

 

Štvrtok, 19. máj

Limonádový Joe aneb koňská opera (Československo, 1964, Oldřich Lipský), Dvojka, 22.45
Len nedávno odišiel na večnosť predstaviteľ titulnej roly, český herec Karel Fiala. Práve s postavou Limonádového Joe bol za svoju dekády trvajúcu kariéru spätý. Legendárna československá paródia na westerny z dielne Oldřicha Lipského patrí medzi lokálne snímky zo 60. rokov, ktoré ale zarezonovali aj v zahraničí. Režisér si za réžiu dokonca vyslúžil Striebornú mušľu z Festivalu v San Sebastian.

Proxima (Francúzsko, Nemecko, 2019, Alice Winocour), JOJ Cinema, 18.15
Astronautka Sára je po úspešnej vedeckej kariére vybraná do vytúženej misie. Tá obnáša ročný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Keď sa začne namáhavý fyzický aj psychický tréning, Sára si začína uvedomovať dosah, aký bude mať tento pobyt na jej rodinu – starších rodičov, no najmä na jej sedemročnú dcéru Stellu. Sára sa navyše musí vyrovnať s faktom, že je v tíme vedenom uznávaným astronautom jedinou ženou.

Volyň (Wołyń, Poľsko, 2016, Wojciech Smarzowski), JOJ Cinema, 20.15
Meno Wojciecha Smarzowského sa vám nepochybne asi najaktuálnejšie spája s poľským filmom Kler, ktorému sa ale dostalo chvál po celom svete. Snímu Volyň natočil v roku 2016, príbehom sa však vracia do obdobia druhej svetovej vojny. Ústrednou lokalitou je mesto Volyň, ktoré bolo ku koncu vojny miestom etnických čistiek, ktorých obeťami boli nielen Poliaci, ale aj Židom, Arméncom a iným menšinám. Snímka v roku 2017 ovládla Poľské národné filmové ceny, keď získala až 9 cien, vrátane Ceny divákov a Ceny pre najlepší film aj Najlepšieho režiséra.


Piatok, 20. máj

Studená vojna (Zimna wojna, Poľsko, Francúzsko, Veľká Británia, 2018, Paweł Pawlikowski), ČT art, 23.10
Príbeh vášnivého vzťahu dvoch ľudí na pozadí studenej vojny a meniacej sa politickej situácie sa odohráva v Poľsku, Nemecku, Juhoslávii i Francúzsku. Všade tam sa stretávajú a rozchádzajú hudobný skladateľ Wiktor a speváčka Zula, ktorých k sebe púta osudová vášeň, ale ich láska miestami tiež pripomína skôr vojnu mocností, ako fungujúci vzťah. Snímka bola nominovaná na troch Oscarov – za réžiu, za Najlepší zahraničný film a za kameru pre Łukasza Źala.

Klub bitkárov (Fight Club, USA, Nemecko, 1999, David Fincher), Jednotka, 22.00
Jack (Edward Norton) je úspešný muž pracujúci v poisťovni, ktorého život sa krúti bezpečnou rýchlosťou. Žiadne prekvapenia, žiadne neistoty. Je otrokom konzumu, ale niekde v jeho vnútri to vrie. Stačí tak málo. Stačí jedno stretnutie s Tylerom (Brad Pitt) a všetko sa zmení. Jeho byt niekto vyhodí do vzduchu a on je celkom sám. Celkom slobodný. On a jeho päste. On, jeho päste a prvý klub bitkárov. Klub, ktorý sa každým dňom rozrastá a ktorého členovia sú čím ďalej tým viac zlostnejší...

Pán prsteňov: Návrat kráľa (The Lord of the Rings: The Return of the King, USA, Nový Zéland, 2003, Peter Jackson), Dajto, 20.30
Tretí film zo série Pána prsteňov býva označovaný ako najlepší. V kinách zarobil viac ako miliardu dolárov a na Oscaroch v roku 2003 absolútne vymazal konkurenciu so ziskom 11 sošiek. Putovanie za zničením Prsteňa sa blíži ku koncu. Kým Gandalf sa spoločne s Gimlim, Legolasom a Aragornom ponáhľajú na pomoc Gondoru, Frodo so Samom a Glumom postupujú čoraz hlbšie do Mordoru.

 


Sobota, 21. máj

Sedím na konári a je mi dobre (Československo, Západné Nemecko, 1989, Juraj Jakubisko), Dvojka, 20.10
Juraj Jakubisko sa v tomto filme zo sklonku osemdesiatych rokov asi najviac zbavil vizuálnych ozdôb jeho diel tohto obdobia (prítomné však stále sú) a sústredil sa najmä na príbeh. Ide o milostný trojuholník, ktorého pozadím je druhá svetová vojna a v centre pozornosti je skrytý poklad, čo pridáva dielu na dobrodružnosti. Jakubiskovi sa podarilo vystihnúť milostné túžby a lásku ako to najdôležitejšie v živote mužov a žien a to aj vtedy, ak ide doslova o život.

Bolesť a sláva (Dolor y gloria, Španielsko, Francúzsko, 2019, Pedro Almodóvar), ČT art, 22.30
Pedro Almodóvar je známy svojimi excentrickými, hlučnými, niekedy šokujúcimi a veselými snímkami. Pre svoj najaktuálnejší dlhometrážny film, čerpajúci aj z jeho vlastného života sa však stíšil. Rozpráva príbeh režiséra, ktorý sa náhle zasekne, pociťuje vyhorenie a nie je schopný tvoriť. Naordinuje si tak seba-analýzu v snahe zistiť dôvod tejto krízy – v myšlienkach zablúdi do svojho detstva vo Valencii, do Madridu, kde zažil prvú lásku a s tým spojenú bolesť z prvého rozchodu. Uvedomuje si, ako veľmi mu útechou v živote bol film a písanie. V hlavnej úlohe exceluje Antonio Banderas.

Atlas mrakov (Cloud Atlas, USA, Nemecko, Singapur, Čína, Hongkong, 2012, Lana Wachowski, Lilly Wachowski, Tom Tykwer), Plus, 20.30
Monumentálny projekt súrodencov Wachovských a Nemca Toma Tykwera je adaptáciou románu Davida Mitchella. Na ploche takmer troch hodín sa ocitáme vo viacerých časových rovinách, ktoré sú medzi sebou či už príbehovo, alebo myšlienkovo poprepájané. Film vzbudil pozornosť najmä vďaka divokému zamaskovaniu mnohých hereckých hviezd v rôznych úlohách, spomeňme Toma Hanksa, Halle Berry, Hugha Granta, Jima Sturgessa, Huga Weavinga, Bena Wishawa, Susan Sarandon alebo Jima Broadbenta.


Nedeľa, 22. máj

Psycho (USA, 1960, Alfred Hitchcock), Dvojka, 21.00
Horor všetkých hororov alebo psychothriller všetkých psychothrillerov. Notoricky známy príbeh jedného nešťastníka s istou psychickou poruchou, vraždiaceho nešťastných návštevníkov jeho motela. Alebo vraždí v skutočnosti jeho matka? Hitchcock prekvapil dlhou expozíciou, ktorá diváka navnadí na úplne iný príbeh, aby sa dej nečakane zlomil a pokračoval expozíciou s predstavovaním novej postavy. Životná úloha Anthonyho Perkinsa.

Temný rytier (The Dark Knight, USA, Veľká Británia, 2008, Christopher Nolan), Prima COOL, 20.15
Jeden z najlepšie hodnotených filmov všetkých čias je druhá časť trilógie Christophera Nolana venujúcej sa postave z DC univerza, Batmanovi, s názvom Temný rytier. Tomu sa do cesty tentokrát postaví nevyspytateľný zločinec Joker. Jeho ciele sú nepredvídateľné, pretože jeho motivácia je rozpútať v Gothame čistý chaos. Temný rytier sa inšpiroval v klasických gangsterských príbehoch, pričom sa ale snaží uspokojiť aj ortodoxných komiksových fanúšikov a tento mix zvládol Nolan dokonale

Orlie pierko (Československo, 1971, Martin Hollý ml.), Jednotka, 16.10
Pokračovanie nesmierne úspešného horského filmu Medená veža s názvom Orlie pierko sa stretlo taktiež u divákov s úspechom. Osudy troch kamarátov, vysokohorských nosičov, sa tentokrát odohrávajú častejšie v dolinách a v civilizácii, čo príbehu trochu uberá na príťažlivosti, každopádne divák je už s postavami natoľko zžitý, že mu to ani neprekáža. V hlavných úlohách sa opäť predstavili Ivan Mistrík, Ivan Rajniak a Vlado Müller. Príbeh sa zameriava na pomstu chlapov voči nadporučíkovi Pardekovi.


autor Tatiana Rusnáková 16.5.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.