TV TIPY 5.4. - 10.4. 2022

TV TIPY 5.4. - 10.4. 2022

VOD recenzia



Utorok, 5. apríl

Listy z Iwo Jimy (Letters from Iwo Jima, USA, 2006, Clint Eastwood), Filmbox, 17.05
Clint Eastwood sa vo svojej tvorbe vracia aj k obdobiu Druhej svetovej vojny. Pristupuje k nej skutočne diplomaticky – v roku 2006 vydal dva filmy zobrazujúce americko-japonský konflikt. Kým Zástavy našich otcov sledujú americký uhol pohľadu, Listy z Iwo Jimy sa sústreďujú na japonských vojakov. Vracia sa k bojom, zároveň ich ale humanizuje aj za pomoci listov, ktoré po rokoch pochovaných pod lávovou pôdou vychádzajú na povrch a odkývajú úprimné svedectvá očitých svedkov

V srdci mora (In the Heart of the Sea, USA, 2015, Ron Howard), Dajto, 23.00
V polovici 19. storočia prichádza spisovateľ Herman Mellville, autor legendárneho Moby Dicka, za bývalým námorníkom, krčmárom Thomasom Nickersonom. Chce od neho jediné – aby mu ako jediný preživší vyrozprával príbeh o potopení lode Essex. Tá sa potopila pri stretnutí s vorvaňom, ku dnu išla vrátane celej posádky, okrem Thomasa. Ten je však udalosťou traumatizovaný a spisovateľovi sa nechce zdôveriť.

Sprisahanie (Conspiracy Theory, USA, 1997, Richard Donner), Prima MAX, 21.50
Taxikár Jerry otravuje každého zákazníka svojimi početnými konšpiračnými teóriami. Tí si ho vypočujú, no zriedkakedy mu aj uveria. Podobne je na tom aj právnička Alice, jeho pravidelná zákazníčka, do ktorej je Jerry zapozeraný. Práve Alice ale Jerry vyhľadá po tom, čo ujde z psychiatrickej kliniky. Tvrdí, že tam bol proti svojej vôli a jeho uväznenie je dôsledkom jeho znalosti o experimentoch s ľudskými mozgami.

TV tipy 5.4. - 10.4. 2022

Streda, 6. apríl

FREM (Česko, Slovensko, 2019, Viera Čákanyová), Dvojka, 23.45
Jeden z najpozoruhodnejších dokumentov v slovenskej produkcii vytvorila režisérka Viera Čákanyová. FREM nie je odpočinkový film a vyžaduje si plnú divácku účasť. Čákanyová v ňom reaguje nielen na klimatickú krízu ale aj na masívny rast technológie. Vo FREM sa snaží napodobniť umelú inteligenciu vo vnímaní krajiny a prírody. Snímku charakterizuje skvelé formálne spracovanie. Na Cenách Českej filmovej kritiky zvíťazil dokument v kategórii Najlepší audiovizuálny počin.

Najväčší showman (The Greatest Showman, USA, 2017, Michael Gracey), Prima MAX, 20.00
Muzikál Najväčší showman je príbehom Phineasa Barnuma, ktorý svoju kariéru vybudoval s prázdnou peňaženkou, no hlavou plnou nápadov. Tie dokázal priviesť do reality a vytvoril show plnú najlepších umelcov a výkonov široko-ďaleko. Jeho predstavenie plné žonglérov, tanečníkov aj kuriozít prírody sa stáva celosvetovou senzáciou, jeho meno sa ale čoskoro stáva synonymom nafúknutej reklamy. V hlavnej úlohe snímky na motívy skutočného príbehu sa objavil fantastický Hugh Jackman.

Utečenec (The Fugitive, USA, 1993, Andrew Davis), Dajto, 20.30
Jednoznačný vrchol kariéry Andrewa Davisa, ďalšia z ikonických postáv Harrisona Forda, jediný Oscar pre Tommyho Lee Jonesa a výsledkom je film, ktorý je neopozerateľný a dá sa k nemu vracať donekonečna. Až zaniká fakt, že príbeh nespravodlivo odsúdeného väzňa na úteku, lekára Richarda Kimblea bol nakrútený na motívy úspešného seriálu. Davisovi sa podarilo dodať takmer každej sekvencii potrebnú dávku napätia a ťažko nájdete film, kde budete tak pevne držať palce ústrednému hrdinovi.

TV tipy 5.4. - 10.4. 2022

Štvrtok, 7. apríl

Posledný autoportrét (Slovensko, 2018, Marek Kuboš), Dvojka, 22.50
Známy slovenský dokumentarista Marek Kuboš vo svojom avizovanom poslednom dokumentárnom filme pokúša o netradičnú sebareflexiu – ako umelca, syna, ale tiež obyčajného človeka. Prostredníctvom svojich dokončených, ale aj nezrealizovaných diel predstavuje ojedinelú úprimnú spoveď o tom, prečo veľmi vážne rozmýšľa nad ukončením na poli autorského dokumentu. Spolu s mnohými, dnes už etablovanými, slovenskými filmármi, ale aj ľuďmi z jeho skorších filmov, sa snaží nájsť na svoje neľahké otázky nie jednoduché odpovede…

Kapela (Slovensko, Česko, 2018, Ladislav Kaboš), Dvojka, 20.10
Stano Čonka ešte donedávna pomáhal stavať jednoduché murované domčeky v rómskej osade pod Tatrami. Teraz je manažérom novovznikajúcej kapely Gypsy Band Lomnické Čháve a snaží sa zo všetkých síl, aby sa "jeho chlapci" presadili na veľkom pódiu a ukázali svoje schopnosti. V polorozpadnutej dodávke sa vydávajú na cestu Slovenskom, od Košíc do Bratislavy, až po prestížny hudobný festival Pohoda v Trenčíne. Zo zakríknutých a neistých chlapov sa tam stávajú sebavedomí ľudia, ktorí majstrovsky ovládajú svoje remeslo a dokážu do rána baviť tisícky ľudí. No okamihy eufórie končia a nastúpi bežná realita.

Mission: Impossible (USA, 1996, Brian de Palma), Plus, 20.30
Úspešnú sériu s názvom Mission: Impossible ako prvý podľa úspešného seriálu adaptoval na veľké plátno Brian De Palma. Jeho prvá nemožná misia je dodnes zo všetkých 6 dielov najštýlovejšia a namiesto zbesilej akcie dáva prednosť značne prekombinovanej historke, kde si Ethan Hunt nemôže byť istý nikým vo svojom tíme ani okolí. Zo značnej časti sa nakrúcalo aj v Prahe. Okrem Toma Cruisea sa v ďalších dôležitých úlohách objavili Jean Reno, Jon Voight, Ving Rhames, Kristin Scott Thomas alebo Vanessa Redgrave.

TV tipy 5.4. - 10.4. 2022

Piatok, 8. apríl

Zabijaci (Tueurs, Belgicko, 2017, Jean-François Hensgens, François Troukens), Jednotka, 22.05
Belgická kriminálka Zabijaci je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré otriasli Belgickom v 80. rokoch minulého storočia. Vtedy celú krajinu šokovalo vyčíňanie tzv. brabantských zabijakov, ktorí sa pri vraždení neštítili ničoho. O tridsať rokov neskôr čaká sudkyňa Pirotteová v podzemnej garáži na informátora v nádeji, že sa konečne dostane na stopu záhadných kriminálnikov. Na miesto však prichádza gang, ktorý všetkých prítomných, vrátane sudkyne postrieľa. Je možné, že sa zabijaci vrátili?

Patriot (The Patriot, USA, Nemecko, 2000, Roland Emmerich), Film+, 20.00
Benjamin Martin je farmár, ktorého prioritou je jeho sedem detí. Prišiel o ženu a zažil vojnu na vlastnej koži, preto sa v tej novej – o nezávislosť od Veľkej Británii – nemieni angažovať. Usúdi, že sa radšej bude starať o svoju rodinu a ranených. Do bojov sa však zapletú jeho synovia a to Benjamina opäť vrhne do bojov. Smútok zo straty syna z neho robí postrach pre oponentov – práve snaha trestať za smrť svojich blízkych je pre neho väčšou motiváciou ako láska k vlasti.

Najväčšia hrozba (The Sum fo All Fears, USA, Nemecko, 2002, Phil Alden Robinson), Plus, 20.30
Príbeh rozpráva o časoch dávno po skončení Studenej vojny, predsa len sa ale na obzore objavujú staré hrozby. Na čelo Ruska sa dostáva nový prezident, čo zaktivuje pozornosť americkej tajnej služby. Do jej radov prichádza aj Jack, odborník na bývalý Sovietsky zväz. Tomu sa podarí zistiť, že nukleárny náklad havarovaného lietadla spred takmer 30 rokov sa dostal do nesprávnych rúk a môže pre USA predstavovať hrozbu nebývalých rozmerov.

TV tipy 5.4. - 10.4. 2022

Sobota, 9. apríl

322 (Československo, 1969, Dušan Hanák), Dvojka, 20.40
Celovečerný hraný debut Dušana Hanáka patrí medzi najdôležitejšie filmy tunajšej novej vlny. Číslo 322 odkazuje na diagnózu, ktorou trpí hlavný hrdina kuchár Lauko v netradičnom stvárnení Václava Lohniského. Ide o rakovinu hrdla. Ten chudák žije so stále atraktívnou ženou po rozvode v jednom byte a bývalá manželka má navyše ešte milenca. Čiastočne experimentálne dielo, využívajúce dokumentárne výrazové prostriedky, patrí medzi povinné slovenské filmové čítanie a v ankete časopisu Film.sk získala titul Slovenský film storočia.

Cenzorka (Slovensko, Česko, Ukrajina, 2021, Peter Kerekes), Jednotka, 22.30
Hraný debut dokumentaristu Petra Kerekeša sa ponára do netradičného sveta žien v Odeskej väznici. Sleduje svety na oboch stranách mreží. Mladá Ukrajinka Lesja nastúpila na sedemročný trest odňatia slobody, po tom, čo z vášne zabila svojho muža. Prežiť väzenie je však len jednou z jej skúšok. Lesja je tehotná. Väznica je na tieto situácie pripravená a tak má divák možnosť sledovať inštitucionalizované, častokrát neľútostné a absurdné fungovanie odsúdených matiek so svojimi deťmi.

Brazil (Veľká Británia, 1985, Terry Gilliam), Dvojka, 23.20
Groteskné prostredie dopĺňajú rovnako groteskné hlavné postavy. Hlavný hrdina Sam, ktorý sa postupne zbližuje s naivnou Jill, jeho matka, posadnutá plastickou chirurgiou, a Jack, ktorého úloha bola napísaná na mieru Michaela Palina a ktorého postava prechádza vo filme premenou z príjemného chlapíka na typický produkt zvráteného systému, ktorý napríklad svoju ženu oslovuje Barbara len kvôli tomu, že jeho šéf si nie je schopný zapamätať jej pravé meno.

TV tipy 5.4. - 10.4. 2022

Nedeľa, 10. apríl

66 sezón (Slovensko, Česko, 2003, Peter Kerekes), Dvojka, 15.15
Netradičný slovenský dokument nás zavedie do prostredia mestského kúpaliska v Košiciach, ktoré je prevádzkované už 66 sezón (v dobe vzniku filmu). Zábery na kúpajúcich sa ľudí počas horúceho dňa sa striedajú so spomienkami starších návštevníkov plavárne na minulosť siahajúcu až do čias Slovenského štátu, prípadne na okupáciu v roku 1968. Kerekes zaujme peknými strihovými prechodmi, či kamerovým filtrom evokujúcim „staré dobré časy“.

Výstrely pri O.K.Corrale (Gunfight at the O.K. Corral, USA, 1957, John Sturges), Dvojka, 21.00
Ďalší z rady westernov, ktorý reflektuje legendárnu postavu šerifa Wyatta Earpa nakrútil špecialista na tento žáner John Sturges. Earp v podaní Burta Lancastera sa spriatelí so zabijakom Docom Hollidayom s tvárou Kirka Douglasa. Muži budú musieť odísť do mestečka Tombstone, kde má problémy Wyattov brat Virgil s istým zlodejom dobytka. Film, ako názov naznačuje, smeruje k záverečnej napínavej prestrelke pri O.K. Corrale, ktorá patrí k akčným vrcholom celého žánru.

Stehlík (The Goldfinch, USA, 2019, John Crowley), Doma, 22.30
Theo príde o oboch rodičov pri teroristickom útoku v Metropolitnom múzeu v New Yorku. Zrazu sa v New Yorku ocitá úplne sám. Keď sa ho ujme bohatá rodina, všetko vyzerá nádejne, Theo sa však nevie zaradiť, nevie nadväzovať vzťahy, pociťuje stratu svojej minulosti a neverí, že má akúkoľvek budúcnosť. Jediným, čo mu pri pocitoch beznádeje pomáha, je obraz stehlíka, pripomínajúceho mu jeho mamu, ktorý získal v múzeu krátko pred výbuchom.


autor Tatiana Rusnáková 5.4.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.