TV TIPY 30.3. - 3.4. 2022

TV TIPY 30.3. - 3.4. 2022

článok



Streda, 30. marec

Madisonské mosty (The Bridges od Madison County, USA, 1995, Clint Eastwood), Prima MAX, 20.00
Romantický film môže rozprávať vkusne aj o pomere starších párov, o čo sa pokúsil aj Clint Eastwood v dráme Madisonské mosty nakrútenej na motívy románu Roberta Jamesa Wallera. Do hlavnej mužskej úlohy obsadil samého seba a jeho protihráčkou je Meryl Streep. Civilne prerozprávaný príbeh o jednej nenaplnenej, krátkej, ale intenzívnej láske patrí v Eastwoodovej režijnej filmografii k najlepším kúskom a to aj napriek tomu, že sa dá v jeho režijnej tvorbe považovať za akúsi anomáliu.

Nezlomný (Unbroken, USA, 2014, Angelina Jolie), Plus, 20.30
Angelina Jolie režírovala film podľa skutočného príbehu, ktorý hovorí o nesmiernej odvahe a odhodlaniu obyčajného človeka proti oveľa mocnejším silám. Louis Zamperini bol v 30. rokoch minulého storočia nesmierne nadaným bežcom, ohúríť dokázal aj Hitlera na neslávnej berlínskej olympiáde v roku 1936. O pár rokov neskôr Zamperini bojuje už proti Hitlerovi ako americký vojak. Jeho lietadlo havaruje, on však prežije. Spolu s ďalšími dvoma vojakmi musia na otvorenom mori prežiť viac ako mesiac, kým ich nenájde okoloidúca loď. Tá však patrí nepriateľovi.

Gattaca (USA, 1997, Andrew Niccol), Film+, 20.20
Kedysi patril Andrew Niccol k najväčším talentom americkej kinematografie, čo dokazovala najmä snímka Gattaca. Tá ponúka neošúchanú zápletku v pomerne banálne zobrazenej spoločnosti budúcnosti fungujúcej na genetickom inžinierstve. Mladík Vincent však pre dosiahnutie svojich cieľov podstúpi istú veľmi bolestivú lekársku procedúru, tá navyše nie je otázkou jedného zákroku, ale dlhých mesiacov. V hlavných úlohách Ethan Hawke, Jude Law a Uma Thurman. V menších úlohách sú k videniu Ernest Borgnine a Alan Arkin.

TV tipy 30.3. - 3.4. 2022

Štvrtok, 31. marec

Diego Maradona (Veľká Británia, 2019, Asif Kapadia), Dvojka, 20.00
Paolo Sorrentino nie je jediným filmárom, ktorý je veľkým fanúšikom legendárneho futbalistu Diega Maradonu. Skvelý dokumentárny portrét mu nakrútil aj Asif Kapadia, úspešný portrétista známy najmä vďaka svojim titulom Senna o tragicky zosnulom pretekárovi Ayrtonovi Sennovi či Amy, Oscarom ocenený titul o predčasne zosnulej speváčke Amy Winehouse. Diego Maradona je príbehom mladého talentovaného chlapca, futbalovej hviezdy ale aj osobnosti, ktorú trápia problémy na mnohých frontoch.

Drak sa vracia (Československo, 1967, Eduard Grečner), Dvojka, 23.00
Legendárna slovenská próza Dobroslava Chrobáka je predlohou najznámejšieho Grečnerového filmu z tohto obdobia. Je aj dobrým príkladom jeho štýlu, v ktorom sa miešajú jeho často využívané tématické prvky ako odcudzenie, dezilúzia, pocit všeobecného ohrozenia a úzkosti. Výnimočné spracovanie je podporené aj skvelým hereckým obsadením – dvojicu hlavných hrdinov vtedy stvárnila mladá Milka Vašáryová a český divadelný herec Radovan Lukavský.

Ja, legenda (I Am Legend, USA, 2007, Francis Lawrence), Dajto, 20.30
Ďalšia z viacerých adaptácií románu Richarda Mathesona nám predstavuje v hlavnej úlohe Willa Smitha ako „posledného muža na Zemi“. To však nie je tak úplne pravda, osamelý muž so svojim nemeckým ovčiakom musí čeliť aj hrozbe v podobe humanoidných monštier. Ja, legenda sa vyznačuje dokonalou výpravou, kedy vám bude z vyľudneného veľkomesta skutočne úzko, ďalej nie príliš presvedčivé digitálne monštrá a samozrejme aj Smithovu vydarenú One Man show. Dajte však prednosť alternatívnemu záveru pred tým známym z kina.

TV tipy 30.3. - 3.4. 2022

Piatok, 1. apríl

Kytica z tisíc a jednej noci (Il fiore delle mille e una notte, Taliansko, Franúczsko, 1974, Pier Paolo Pasolini), ČT art, 23.30
Pasoliniho storočnicu oslavuje aj ČT art a to zaradením jeho najväčších diel. Kytica z tisíc a jednej noci čerpá z dobre známej predlohy Tisíc a jedna noc, ktorá patrí k najznámejším dielam stredovekej literatúry. Pasolini na plátno adaptuje niektoré príbehy a pridáva im vlastnú poetiku. Snímka je zavŕšením jeho Trilógie života. Snímka získala Veľkú cenu na festivale v Cannes a je predposledným titulom, ktorý pred svojou predčasnou smrťou režisér dokončil.

Nepodplatiteľní (The Untouchables, USA, 1987, Brian de Palma), Jednotka, 22.00
Hviezdne obsadená snímka Briana De Palmu patrí dnes už ku klasike gangsterského subžánru. V roku 1920 začal platiť zákon o prohibícii alkoholu v Spojených štátoch, čím sa tento biznis dostal do rúk mafie. Na jednej strane zákona stojí nebojácny Eliot Ness a jeho „nepodplatiteľná“ partia, na tej druhej zločinecký gang okolo bossa bossov Ala Caponeho. Tento boj si vyžiada nejednu obeť. Formálne aj obsahovo veľmi príťažlivý film zaujal okrem iného aj parafrázou scény na schodoch známej z Križnika Potemkina.

Erin Brockovich (USA, 2000, Steven Soderbergh), AMC, 0.50
Titulnou postavou je rozvedená matka dvoch detí, ktorá si nájde prácu ako sekretárka v právnickej firme. Tu si však všimne zaujímavú skutočnosť, ktorá by mohla viesť k odhaleniu veľkej kauzy. Okrem toho by však Erin mohlo vyriešenie priniesť aj finančnú a kariérnu istotu. Film podľa skutočného príbehu, v hlavnej úlohe s Juliou Roberts, ktorá za svoj výkon získala Oscara.

TV tipy 30.3. - 3.4. 2022

Sobota, 2. apríl

Monthy Python: Zmysel života (Monthy Python's Thea Meaning of Life, Veľká Británia, 1983, Terry Jones, Terry Gilliam), Dvojka, 22.55
Komediálna skupina Monthy Python patrí nepochybne ku vrcholom komediálneho žánru v televízii aj vo filme, dôkazom je aj ich posledná celovečerná snímka, v ktorej sa hľadá odpoveď na večnú otázku Čo je zmyslom života? Skupina zložená z Terryho Jonesa, Terryho Gilliama, Michaela Palina, Johna Cleesea a Grahama Chapmana ponúka niekoľko vtipných aj absurdných odpovedí a využíva na to skeče, animáciu aj piesne.

Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, USA, 1997, Gus Van Sant), Doma, 20.30
Pokiaľ viete rátať integrály, derivácie a matice, tak sa vám bude Good Will Hunting páčiť ešte viac, než americkým akademikom, ktorí mu udelili Oscara za scenár a naprázdno nevyšiel ani Robin Williams ako školský psychológ. Prím ale hrá Will, zázračné to dieťa matematiky v podaní Matta Damona, ktorý však radšej trávi čas so svojimi nie príliš chytrými kamarátmi z „mokrej štvrte“. Prečo nie, ale keď máte na viac, tak vám niekto musí ukázať ten správny smer. Napríklad už spomínaný psychoanalytik, či nová priateľka.

Obchodník so smrťou (Lord of War, USA, Francúzsko, Nemecko, 2005, Andrew Niccol), Prima COOL, 22.05
Nicolas Cage si v tomto drsnom filme zahral obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova. Ten má zákazky doslova po celom svete, od Blízkeho východu po Afriku a zbrane si od neho kupujú aj rôzne diktátorské vlády, ale dokonca aj tá americká. Znie to síce ako konšpiračný príbeh, ale tvorcovia sa inšpirovali skutočnými udalosťami. Okrem Cagea si vo filme zahrali Jared Leto ako Orlovov brat, Ethan Hawke ako vyšetrovateľ, Bridget Moynahan, Donald Sutherland alebo nedávno zosnulý Ian Holm.

TV tipy 30.3. - 3.4. 2022

Nedeľa, 3. apríl

Červená rieka (Red River, USA, 1948, Arthur Rosson, Howard Hawks), Dvojka, 21.00
John Wayne hrá v tomto klasickom westerne dominantného otca Thomasa Dunsona, presúvajúceho svoj dobytok z ranču v Texase do Missouri, kde ich, ako dúfa, predá lepšie. Práve Red River je pre neho vysneným miesto, kde by rád začal odznova. Na ceste ho sprevádza niekoľko kovbojov ale aj osvojený Matthew. Toho si adoptoval krátko po tom, ako chlapcovu rodinu prepadli a vyvraždili. Na ceste však medzi mužmi vzniká konflikt, ktorý je do veľkej miery spôsobený tyranským vedením starého Dunsona.

Le Mans '66 (USA, Francúzsko, 2019, James Mangold), JOJ, 20.35
Na závodoch v roku 1966 proti sebe stoja dvaja giganti automobilového priemyslu – Ford a Ferrari. Talianska značka bola jasným favoritom a nikto si vtedy nevedel predstaviť výhru iného auta. Značka Ford si však najmä bývalého pretekára, teraz vynálezcu Carrolla Shelbyho a jazdca Kena Millsa, aby pomohli skonštruovať nové vozidlo, ktoré by dokázalo poraziť aj dosiaľ neohrozené Ferrari.

Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River Kwai, Veľká Británia, USA, 1957, David Lean), AMC, 13.55
Mnoho filmárov sa pochopiteľne venovalo udalostiam druhej svetovej vojny aj na opačnom konci sveta, pretože Japonsko patrilo medzi jej priamych aktérov a bolo na tej nesprávnej strane. Ocitáme sa v zajateckom tábore na jednom japonskom ostrove, kde neustále pribúdajú britskí vojenskí zajatci. Jednou z dramatických línií filmu bude aj stavba mosta cez rieku Kwai. Monumentálny historický veľkofilm nakrútil megaloman David Lean a aj po vyše šesťdesiatich rokoch ide stále o veľmi príťažlivý film, ktorý doslova vyrazí divákovi dych.

TV tipy 30.3. - 3.4. 2022


autor Tatiana Rusnáková 29.3.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.