TV TIPY 3.1. - 9.1. 2022

TV TIPY 3.1. - 9.1. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 3. január

Smrť číha všade (The Hurt Locker, USA, 2008, Kathryn Bigelow), ČT2, 21:50
Nečakaný majiteľ Oscara za najlepší film za rok 2009. V priamom súboji Kathryn Bigelow porazila monumentálny Avatar svojho bývalého manžela Jamesa Camerona. Smrť čaká všade je príbehom vedúceho pyrotechnickej jednotky pôsobiacej v Iraku počas tamojšej vojny v nultých rokoch. Film je viac sledom epizód z jednotlivých akcií, než aby sledoval kontinuálny dej. Seržanta Jamesa stvárnil Jeremmy Renner a urobil z neho celosvetovú filmovú hviezdu.

Cobain: Montage of Heck (USA, 2015, Brett Morgen), Dvojka, 20:10
Prvý autorizovaný dokument o legendárnom hudobníkovi Kurtovi Cobainovi spája doposiaľ nezverejnené archívne materiály s intímnymi rozhovormi s rodinnými príslušníkmi a priateľmi. Vytvára tak filmový portrét, ktorý zachytáva Kurta Cobaina od začiatkov jeho hudobnej kariéry až po jeho tragický koniec.

Odysea (L'odyssée, Francúzsko, 2016, Jérôme Salle) Jednotka, 20:30
Snímka rozpráva príbeh Jacquesa Yvesa Cousteaua – muža, ktorý vynašiel potápačský dýchací prístroj. Na pobreží Stredozemného mora zasväcuje do tajov potápania svojich dvoch synov – Jeana Michela a Philippa. Druhá svetová vojna je na konci a rodina si užíva spoločné chvíle v nádhernej vile. Túžba po dobrodružstve a objavovaní má obrovskú silu. Odysea sa vďaka štedrému rozpočtu môže pýšiť krásnou dobovou výpravou, úchvatnými, autentickými podmorskými zábermi aj špičkovým hereckým obsadením na čele s Lambertom Wilsonom, Pierrom Nineym a Audrey Tautou.

Big Lebowski (USA, Veľká Británia, 1998, Joel Coen, Ethan Coen), Dvojka, 22:20
Jeff „Dude“ Lebowski (Jeff Bridges) je absolútne tým najlenivejším človekom na svete, ktorého k pohybu presvedčí iba záruka dobrého piva alebo partička bowlingu s priateľmi. Uprostred tej najväčšej životnej pohody vššak do jeho skromného bytíku zavítajú dvaja gangstri, ktorí mu naložia tak, ako ešte nikto predtým. A „Dude“ odrazu vie, ba dokonca si je celkom istý, že nikde nablízku sa nachádza človek s rovnakým menom, ale s nepomerne väčším množstvom peňazí. "Dude" nepatrí k najbystrejším, ale teraz si je celkom istý, že kdes v meste môže nájsť svojho bohatého menovca, ktorého vydierajú gangstri a niečo si z jeho bohatstva pre seba ukradnúť. Ako to už však býva, človek mieni, pán Boh mení...

TV tipy 3.1. - 9.1. 2022


Utorok, 4. január

Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde, USA, 1967, Arthur Penn), ČT2, 21:15
Jednou z vlajkových lodí Nového Hollywoodu je bezpochyby aj snímka Bonnie a Clyde v hlavných úlohách s Warrenom Beattym a Faye Dunaway. Tí stvárnili slávnu gangsterskú dvojicu, ktorá na svojej ceste po Spojených štátoch v časoch hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia rada vykrádala banky. Arthur Penn sa nesnaží robiť z Clydea žiadneho mačo - hrdinu, ukazuje aj jeho slabosti a vďaka vydarenej psychologizácii dokáže divák s dvojicou sympatizovať.

Nedotknuteľní (Intouchables, Franúczsko, 2011, Eric Toledano, Olivier Nakache), Jednotka, 20:30
Najobľúbenejší francúzsky film tohto desaťročia sa postupne stáva aj obľúbenou vianočnou klasikou na našich obrazovkách. A niet sa čomu diviť. Ochrnutý boháč Phillipe sa ocitne v opatere bývalého trestanca čiernej pleti Drisseho. Medzi nesúrodou dvojicou však postupne vzniká silné priateľské puto. Námet, ktorý mohol dopadnúť ako didaktická limonáda plná klišé, je nakrútený veľmi vkusným spôsobom a obľúbilo si ho ako masové publikum, tak filmoví kritici a návštevníci filmových klubov.

Všetko alebo nič (All or Nothing, Veľká Británia, Francúzsko, 2002, Mike Leigh), Dvojka, 21:40
Zabudnite na rovnomennú slovenskú urban-style romantiku a pozrite si radšej ďalší poctivý film Mikea Leigha s dokonalým Timothym Spallom v hlavnej úlohe otca rodiny. Phil a Penny žijú dlhé roky v manželstve, ktoré však už dávno stratilo iskru. Zhodou okolností sa ich syn dostáva kvôli srdečnému kolapsu do nemocnice, čo by paradoxne mohlo starší pár opäť zblížiť. Leigh opäť dokazuje svoj cit pre verné zachytenie britskej reality dneška a vedenie hercov. Vo filme hrá aj Sally Hawkins.

TV tipy 3.1. - 9.1. 2022


Streda, 5. január

Indiana Jones a posledná krížová výprava (Indiana Jones and the Last Crusade, USA, 1989, Steven Spielberg), JOJ, 23:00
Nebojácny archeológ Indiana Jones sa v tretej časti legendárnej dobrodružnej série vydáva hľadať svojho otca, ktorý sa údajne stratil pri hľadaní Svätého Grálu. Cestuje do Benátok, otca nájde, no nájde aj stopu, ktorá oboch privedie bližšie k mýtickému predmetu. Narazí však na nebezpečných nepriateľov – nacistov. Tí chcú získať Svätý Grál pre seba a sú odhodlaní pred ničím sa nezastaviť.

Vdovy (Widows, USA, Veľká Británia, 2018, Steve McQueen), Plus, 20:30
Od oceňovaného režiséra Stevea McQueena prichádza táto kriminálna dráha s nezvyčajným hrdinom. Dnešné Chicago sa potýka s klasickými problémami veľkých miest – na dennom programe je korupcia, násilie, zločinecké skupiny a nepriateľské vzťahy. Štyria zločinci prídu pri nesúspešnom prepade o život. Na ich miesto však rýchlo nastúpia ich vdovy, ktoré dopredu ženie zármutok a hnev ale aj túžba po splatení dlhov, ktoré im ich zosnulí manželia zanechali. Scenár napísal McQueen spolu s Gillian Flynn, autorky predlohy úspešného krimi Gone Girl. V hlavných úlohách štyroch žien sa predstaví Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki a Cynthia Erivo.

Tajnosti (Česko, Slovensko, 2007, Alice Nellis), JOJ Cinema, 18:30
Režisérka Alice Nellis vytvára v tomto zaujímavom filme hrdinku, ktorej zdanlivo nič nechýba. Má bohatého manžela, rozumnú dcéru, prácu, ktorá ju baví, dokonca oddaného milenca a nový dom. Jedno ráno však začuje správu o smrti svojej obľúbenej speváčky, vydáva sa tak nájsť piano, na ktorom ako malá hrávala. Narúša tak rutinu, ktorá obracia život naruby nielen jej, ale aj najbližším ľuďom v jej okolí. Navyše sa na povrch dostávajú tajomstvá, ktoré sa pod idylickým povrchom dajú ľahko ukryť.

TV tipy 3.1. - 9.1. 2022


Štvrtok, 6. január

Smäd po živote (Lust for Life, USA, 1956, Vincente Minnelli, George Cukor), ČT art, 20:15
Zaujímavosťou je, že dielo bolo dlho odkladané zo strachu spoločnosti MGM z jeho neúspechu. Odhodlalo sa na to až v 50. rokoch, aj po tom, čo bola verejnosti prvýkrát vo veľkej miere predstavené jeho dielo. Réžie sa ujal legendárny Vincente Minnelli, ktorý do hlavnej úlohy obsadil skvelého Kirka Douglasa. Za svoju rolu získal niekoľko ocenení, no Oscar mu ušiel. Získal ho ale jeho spoluúčinkujúci Anthony Quinn za rolu Van Goghovho priateľa, maliara Paula Gaugina.

Pasca (Entrapment, USA, Veľká Británia, Nemecko, 1999, Jon Amiel), Plus, 20:30
Poisťováčka Gin (v podaní Catherine Zeta-Jones) presvedčí svojho šéfa, že práve ona je tou osobou, ktorá chytí preslávného zlodeja Maca (v podaní Seana Conneryho). Jej plánom je predstierať, že aj ona sama je kriminálničkou. Keď si získa jeho dôveru, naplánujú spolu priam dokonalú akciu. Hra sa tak začína – kto ale v skutočnosti chytá do pasce toho druhého?

Červená kalina (Kalina krasnaja, Sovietsky zväz, 1973, Vasilij Šukšin), Dvojka, 21:35
Jegor je recidivista, ktorý sa po prepustení z väzenia rozhodne dočasne pobudnúť u ženy, s ktorou si počas výkonu trestu písal, napokon však svoj plán prehodnotí a rozhodne sa s ňou začať nový život. Jej blízki a ostatní dedinčania sa na neho pozerajú s nedôverou, skutočné nebezpečenstvo však predstavuje jeho bývalý život, ktorý sa rozhodol nechať za sebou.

TV tipy 3.1. - 9.1. 2022


Piatok, 7. január

Muž z Hongkongu (Les tribulations d'un Chinois en Chine, Francúzsko, Taliansko, 1965, Philippe de Broca), ČT2, 20:00
Ďalší u nás nesmierne populárny dobrodružný film so Jeanom - Paulom Belmondom, ktorý sa stal kultom už na našich „socialistických“ obrazovkách. Bebe hrá tentokrát milionára, ktorého prestal baviť život a jeho dlhá ofina a tak najal na seba vraha. Všetko sa však pochopiteľne zamotá a mladík zhodou okolností zrazu začne pociťovať chuť k životu. Všade sú predsa krásne ženy, ktoré po ňom túžia! Muž z Hongkongu nie je súčasťou trilógie, ako sa mnohí u nás domnievajú, Muž z Ria aj Muž z Acapulca sú samostatné filmy

Fidlikant na streche (Fiddler on the Roof, USA, 1971, Norman Jewison), Dvojka, 22:55
Muzikál o radostiach a starostiach chudobného mliekara Tovjeho, ktorý žije s manželkou a piatimi dcérami v ukrajinskej židovskej komunite. Zbožný Tovje, ktorý žije v súlade s židovskými tradíciami chce najstaršie dcéry vydať "ako sa patrí", v jeho situácii to však nie je jednoduché. Film bol nominovaný na Oscara v ôsmich kategóriách, napokon získal tri sošky.

Fighter (USA, 2010, David O. Russell), Plus, 20:30
Biografická športová dráma v hlavných úlohách s Markom Wahlbergom a Christianom Baleom v hlavných úlohách dvoch bratov- boxerov priniesla Oscara a Zlatý glóbus vychudnutému Baleovi a Mellise Leo za vedlajšie úlohy. Celkovo bol film nominovaný na sedem Oscarov vrátane najlepšieho filmu a réžie. Sociálna dráma v štýle Rockyho je dôkazom, že najlepšie príbehy píše sám život. Za kamerou stál Hoyte van Hoytema (Interstellar, Dunkirk) a skvelá je aj Amy Adams.

TV tipy 3.1. - 9.1. 2022


Sobota, 8. január

Kleopatra (Cleopatra, Veľká Británia, USA, Švajčiarsko, 1963, Joseph L. Mankiewicz, Rouben Mamoulian, Darryl F. Zanuck), ČT2, 20:00
Kleopatra patrí k jedným z najlegendárnejších filmov Hollywoodu. Veľkolepá, epická, mimoriadne nákladná a v hlavných úlohách s najslávnejším párom vtedajšej doby – Elizabeth Taylor a Richardom Burtonom. Snímka získala 4 Oscary a stále sa navyšujúcim sa rozpočtom takmer priviedla štúdio 20th Century Fox k bankrotu. Historický príbeh z obdobia vlády Kleopatry a jej lásky k Juliovi Ceasarovi patrí doteraz k najjagavejším titulom zlatej éry Hollywoodu.

Lovec jeleňov (The Deer Hunter, USA, Veľká Británia, 1978, Michael Cimino), Dvojka, 21:05
Mladí robotníci z Pennsylvanie Michael, Steven a Nick musia narukovať do vojny vo Vietname. Steven sa ešte predtým ožení so svojou tehotnou priateľkou Angelou, ich svadba je zároveň aj rozlúčkou. Po tom, čo na vlastnej koži spoznajú hrôzy vojny, skončia priatelia v zajatí, kde sú nútení hrať proti sebe ruskú ruletu. Film, ktorý získal päť Oscarov, je jednou z najsilnejších snímok o traume, ktorú spôsobilo vojenské angažovanie sa Spojených štátov vo Vietname.

Revenant Zmŕtvychvstanie (The Revenant, USA, Hongkong, Tchaj-wan, 2015, Alejandro González Iñárritu), Jednotka, 22:55
Severoamerická divočina bola v prvej polovici 19. storočia miestom , kde ľudský život nemal veľkú cenu. Keď sa Hugh Glass po stretnutí s rozzúrenou medvedicou ocitol na pokraji smrti, členovia jeho vlastnej výpravy lovcov kožušín sa ho rozhodli zbaviť. Ale Glass nezomrel. Vstal z mŕtvych, aby sa mohol pomstiť. Film, ktorého autorom je úspešný režisér Alejandro Gonzáles Iňárritu, získal 12 nominácií na Oscara, napokon sa mu podarilo premeniť 3 z nich.

TV tipy 3.1. - 9.1. 2022


Nedeľa, 9. január

The Searchers (USA, 1956, John Ford), ČT2, 20:00
The Searchers patrí k jedným z najlegendárnejších príspevkov westernovému žánru. Jeho majster John Ford v ňom za pomoci Johna Waynea pátra po unesenom dievčati. Zaujímavosťou je, že snímka sa v dobe svojej premiéry takmer vôbec nedočkala uznania, to prišlo až neskôr. Motívy snímky sa navyše objavujú v niekoľkých tituloch Nového Hollywoodu, napríklad v Taxikárovi Martina Scorseseho, alebo v Hviezdnych vojnách Georga Lucasa.

Indočína (Francúzsko, 1992, Régis Wargnier), Dvojka, 20:10
Indočína by v kariére takého Jeanna Jacquesa Annauda patrila k jeho najtypickejším snímkam, ak by ju však nenakrútil Régis Wargnier. Osudová láska v Indočíne tridsiatych rokov minulého storočia na pozadí zložitých politickej situácie. Vietnam bol vtedy francúzskou kolóniou a európania tu mali príjmy najmä z pestovania kaučuku na obrovských plantážach, kde otročilo miestne obyvateľstvo. Nádherná výprava, úžasné kostýmy, dokonalé využitie farieb, veľká láska, presne takto vyzerá recept na dokonalú epickú melodrámu.

Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption, USA, 1994, Frank Darabont), Jednotka, 23:20
Film, ktorý si svoj kultový status vybudovával dlhšie, než počas nepríliš úspešného pobytu na filmových plátnach. Dokonca jeho popularita zašla tak ďaleko, že dodnes patrí medzi vôbec najobľúbenejšie diela svetovej kinematografie. Príbeh o nespravodlivo odsúdenom Andym Dufresneovi (Tim Robbins), ktorý si bude musieť odpykať niekoľko desiatok rokov za vraždu a jeho priateľstve so spoluväzňom Redom (Morgan Freeman) a jeho snahe po dosiahnutí spravodlivosti nakrútil Frank Darabont podľa poviedky Stevena Kinga.

TV tipy 3.1. - 9.1. 2022


autor Tatiana Rusnáková 3.1.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.