TV TIPY 28.12. - 2.1. 2022

TV TIPY 28.12. - 2.1. 2022

článok



Utorok, 28. december

Zbaľ prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Veľká Británia, 1998, Guy Ritchie), Dvojka, 22:05
Guy Ritchie na počiatku svojej kariéry, ešte vo Veľkej Británii, nakrútil komplikovanú a dokonale vybrúsenú a nabrúsenú gangsterku s názvom Zbaľ prachy a vypadni. Ak by sa tohto hesla riadili tí, ktorých sa to vo filme týka, možno by neboli v takých problémoch, v akých sa ocitli. Zohnať vyše pol milióna libier za týždeň v Londýne nie je len tak, ako sa presvedčí Eddy a jeho kamoši z mokrej štvrte. Jason Statham snáď vo svojej najlepšej úlohe dodnes, škoda, že sa nezávislej tvorbe nevenuje aj naďalej.

Dovidenia v pekle, priatelia (Československo, Taliansko, 1970, Juraj Jakubisko), Dvojka, 23:45
Jakubiskova raná práca je charakteristicky plná obrazového prebytku, surreálnymi motívmi aj rozprávkovou atmosférou. Tento titul zasiahla normalizácia, navyše sa Jakubisko dištancoval od verzie, ktorú v roku 1972 taliansky koproducent dokončil. Neskôr sa však režisér k snímke vrátil a prepracoval ho, niektoré scény nanovo prekrútil, pozmenil aj dialógy, finalizovaný bol až v roku 1990. Na začiatku sedemdesiatych rokov bol Jakubisko presunutý do Štúdia krátkeho filmu, kde sa nasledujúcich, takmer desať rokov venoval len krátkometrážnej a stredometrážnej tvorbe.

Adela ešte nevečerala (Československo, 1977, Oldřich Lipský), ČT1, 21:48
Do Prahy prichádza svetovo známy detektív Nick Carter. Jeho úlohou je nájsť ukradnutého psa. Zo zločinu začne rýchlo podozrievať šialeného botanika von Kratzmara. Ten predstavuje slušného protivníka, Carter je však nebojácny a neohrozený hrdina. V hlavnej úlohe sa v jednej zo svojich životných rolí objavil Michal Dočolomanský, po jeho boku uvidíte aj legendy českej kinematografie ako Miloš Kopecký či Rudolf Hrušinský.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2022


Streda, 29. december

Apartmán v hoteli Plaza (Plaza Suite, USA, 1971, Athur Hiller), ČT2, 21:55
Poviedkový film založený na divadelnej hre sa celý odohráva v ústrednom apartmáne v hoteli Plaza číslo 719. Tri rozdielne úlohy si tu zahral Walter Matthau, pričom vždy ide o jeho problémy v manželstve, s milenkami a dokonca aj s dcérou. V každom prípade sa okrem muža v strednom veku ocitá v izbe aj jedna žena, aby to náhodou nemal príliš ľahké. V prvej poviedke ide o neverného manžela, v druhej o zvádzanie jednej starej známej filmovým producentom a v tretej o dcérku, ktorá sa bojí manželstva.

Vrchní, prchni! (Československo, 1980, Ladislav Smoljak), Jednotka, 21:35
Životná úloha Josefa Abrháma ako kníhkupca Dalibora Vránu. Dalibor je nenapraviteľný sukničkár, ktorý to hrá na viacerých frontoch. Musí platiť alimenty, živiť rodinu a knihy a hra na husle nepatria zrovna medzi najvýnosnejší biznis doby. Preto vymyslí riskantý plán, ako zo šlamastiky von. Začne pôsobiť ako falošný čašník a kasírovať nešťastných zákazníkov. Nesmrteľné hlášky, vynikajúce výkony všetkých predstaviteľov a kritika „malého“ človeka z davu, ktorý sa chce mať proste len lepšie, robia z filmu nadčasové dielo.

Parazit (Gisaengchung, Južná Kórea, 2019, Džun-ho Pong), Dvojka, 22:35
Tvrdenie, že Parazit je filmom roka 2019 nemožno nikoho uraziť. Zvíťazil všade, kam prišiel. Najväčší vietor urobila kórejská dráma na Oscaroch, keď sa stala historickým víťazom kategórie Najlepší film. Čo bolo pre veľkú časť filmového obecenstva prekvapením určite neprekvapilo fanúšikov režiséra Džun-ho Ponga, ktorý patrí už niekoľko rokov k špičke kórejského filmu. Fantastickú sociálnu drámu, exkluzívne na obrazovkách verejnoprávnej Dvojky si v žiadnom prípade nenechajte ujsť.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2022


Štvrtok, 30. december

Zelená míľa (The Green Mile, USA, 1999, Frank Darabont), Nova CINEMA, 23:50
Frank Darabont sa po piatich rokoch po Vykúpení z väznice Shawshank ujal opäť Kingovej predlohy z prostredia väznice a nakrútil pre niektorých ešte lepší film ako po porvýkrát. Minimálne dojemnejší. Príbeh z prostredia, kde čakajú odsúdenci na smrť na svoju poslednú cestu po „zelenej míli“ smerom k elektrickému kreslu. John je obvinený z vraždy dvoch detí a i keď je nevinný, je iba malá pravdepodobnosť, že spravodlivosti bude učinené za dosť. Všetkému prihliada dozorca Paul s tvárou Toma Hanksa.

Tootsie (USA, 1982, Sydney Pollack), ČT2, 21:40
Jedna z najikonickejších úloh Dustina Hoffmana, kde hrá po väčšinu času paradoxne ženu. Michaelovi ale tento prevlek príde ako super nápad, keďže sa domnieva, že ako žena- herečka získa viacero pracovných príležitostí. Vkusná komédia v klasickom hollywoodskom štýle priniesla Jessice Lange Oscara za stvárnenie vedľajšej ženskej postavy. Hoffman bol nominovaný v kategórii najlepší herec v jhlavnej úlohe, ale kľudne mohol byť nominovaný aj v ženskej kategórii...

Veľký Gatsby (The Great Gatsby, Austrália, USA, 2013, Baz Luhrmann), Dvojka, 21:05
Druhá veľká adaptácia románu F. Scotta Fitzgeralda je veľmi odlišná od verzie z roku 1974. Baz Luhrmann je totiž autorom Moulin Rouge a jeho opulentný vizuálny štýl dominuje aj Veľkému Gatsbymu. Milionára si tu zahral Leonardo Di Caprio, jeho priateľa Tobey Maguire a bývalú lásku Carey Mulligan. Opäť ide v podaní Luhrmanna o hustú postmodernu, súčasné popové hity sprevádzajú príbeh z dvadsiatych rokov minulého storočia. Pre porovnanie odlišného prístupu k jednej látke odporúčame aj spomínaný film.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2022


Piatok, 31. december

Proxima (Francúzsko, Nemecko, 2019, Alice Winocour), JOJ Cinema, 16:35
Astronautka Sára je po úspešnej vedeckej kariére vybraná do vytúženej misie. Tá obnáša ročný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Keď sa začne namáhavý fyzický aj psychický tréning, Sára si začína uvedomovať dosah, aký bude mať tento pobyt na jej rodinu – starších rodičov, no najmä na jej sedemročnú dcéru Stellu. Sára sa navyše musí vyrovnať s faktom, že je v tíme vedenom uznávaným astronautom jedinou ženou.

Hriešny tanec (Dirty Dancing, USA, 1987, Emile Ardolino), ČT2, 20:00
Dnes už legendárny romantický film, ktorý sa vracia do obdobia 60. rokov, kedy sa na letnú dovolenku vyberá rodina Housemanovcov. Bohatí manželia s dvoma dospievajúcimi dcérami si prišli zahrať golf, oddýchnuť si a zabaviť sa. Najmladšia Baby, sa však dostane k mladým ľuďom, ktorí vedú bohaté kurzy pre dospelých. Mimo to ale majú vlastné životy, v ktorých je realita ďaleko vzdialená od dokonalosti bohatej vrstvy. Baby sa zaľúbi do Johnnyho, čo ju prinúti dospieť.

Sedem statočných (The Magnificent Seven, USA, 1960, John Sturges), ČT2, 20:15
Tretia verzia príbehu, ktorý kedysi veľmi dávno vyrozprával Akira Kurosawa v japonských historických kulisách. O niekoľko rokov neskôr vznikla možno ešte slávnejšia verzia zasadená na americký divoký západ a tá dala väčší priestor aj záporným postavám. No a nových Sedem statočných sa čiastočne zameriava aj na rasové a etnické rozdiely medzi pištoľníkmi, čo možno prisúdiť aj režisérovi afroamerického pôvodu Antoinemu Fuquaovi. V hlavnej úlohe sa predstavil Denzel Washington.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2022


Sobota, 1. január

Sladké starosti (Československo, 1984, Juraj Herz), Jednotka, 22:35
Slovenská komédia nemá medzi žánrami v našej kinematografii takú tradíciu ako povedzme rozprávka alebo sociálna dráma. Juraj Herz však výrazne obohatil jej repertoár v 80. rokoch, keď nakrútil Sladké starosti, príbeh o poctivom cukrárovi Šimonovi, ľahkú obeť nielen svojho šéfa, ale aj svojej mamy a všetkých slobodných žien v obci.

Caravaggio – Duša a krv (Caravaggio - L'anima e il sangue, Taliansko, 2018, Jesus Garcès Lambert), Dvojka, 23:10
Kontrast svetla a tieňa nebol charakteristický len pre maliarske diela Michelangela Merisiho, známeho pod menom Caravaggio, ale aj pre jeho život. Mal výnimočný talent, ale i prchkú povahu, kvôli ktorej sa často dostával do problémov, bol odsúdený na smrť za vraždu a život si zachránil útekom z Ríma. Jeho celoživotný boj s vnútornými démonmi odrážajú námety i spracovanie mnohých jeho slávnych obrazov.

Limonádový Joe aneb konská opera (Československo, 1964, Oldřich Lipský), Prima, 14:40
Len nedávno odišiel na večnosť predstaviteľ titulnej roly, český herec Karel Fiala. Práve s postavou Limonádového Joe bol za svoju dekády trvajúcu kariéru spätý. Legendárna československá paródia na westerny z dielne Oldřicha Lipského patrí medzi lokálne snímky zo 60. rokov, ktoré ale zarezonovali aj v zahraničí. Režisér si za réžiu dokonca vyslúžil Striebornú mušľu z Festivalu v San Sebastian.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2022


Nedeľa, 2. január

Podraz (The Sting, USA, 1973, George Roy Hill), ČT2, 16:20
Snímka na plátne opäť spojila legendárnu filmovú dvojicu Robert Redford a Paul Newman. Právom tak pripomenie ich najslávnejší spoločný počin Butch Cassidy a Sundance Kid. Hlavným hrdinom je podvodník Johnny Hooker, ktorý chce pomstiť svojho priateľa. Ten bol zabitý šéfom podsvetia, kriminálnikom Doyleom Lonneganom. Nachádza Henryho Gondorffa, ten mu pomôže dostať sa až k samotnému Lonneganovi vďaka dokonalo pripravenej stratégii.

Hlava 22 (Catch-22, USA, 1970, Mike Nichols), Dvojka, 20:10
Legendárny prepis vojnového románu Josepha Hellera Mikeom Nicholsom vznikol v roku 1970. Hlavným hrdinom je kapitán John Rossarian ako bombardér americkej armády pri oslobodzovaní Talianska. Ten by chcel domov na základe uznania vlastného bláznovstva, v tom však stojí onen paradox v Hlave 22. Ide síce o vydarenú satiru, nechýbajú tu však ani výrazne drastické momenty a násilie páchané na ženách. Menšie úlohy si tu zahrali aj Orson Welles alebo Art Garfunkel.

Šarlatán (Česko, Írsko, Poľsko, Slovensko, 2020, Agniezska Holland), Jednotka, 20:30
Režisérka Agnieszka Holland prináša strhujúci dramatický príbeh o osude ľudového liečiteľa, Jána Mikoláška. Jeho kontroverzný charakter poznačil vnútorný nepokoj, ktorý sa rodil uprostred búrlivých európskych dejín. Ivan Trojan v postave Jána Mikoláška s hereckým partnerom Jurajom Lojom, ktorý stvárnil postavu Františka, Mikoláškovho pomocníka, milenca a priateľa, vytvárajú komorný príbeh nie len o zakázanej láske, ale aj hĺbkovú štúdiu človeka žijúceho pod neustálym nátlakom doby.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2022


autor Tatiana Rusnáková 28.12.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.