TV TIPY 21.12. - 26.12. 2021

TV TIPY 21.12. - 26.12. 2021

článok



Utorok, 21. december

Judy (Veľká Británia, 2019, Rupert Goold), JOJ Cinema, 20:15
Biografia legendárnej Judy Garlandovej. Slávna bola už ako dieťa, hrala v čoraz úspešnejších filmoch, bola miláčikom Ameriky a jeden čas bola snáď aj najslávnejšou ženou sveta. V jej súkromí však nebolo vždy všetko také ružové – daňou za úspech bola čoraz citeľnejšia samota, ktorú liečila alkoholom a prehlbovala závislosťou na liekoch. Postavu Judy si zahrala Reneé Zellweger, ktorá bola za túto rolu ocenená ako najlepšia herečka na zatiaľ posledných Oscaroch.

Čeľuste (Jaws, USA, 1975, Steven Spielberg), Prima MAX, 20:00
Jeden z prvých gigantických úspechov vtedy ešte len začínajúceho Stevena Spielberga. Film, ktorý odhalil skryté možnosti blockbusteru a vďaka ktorému sa milióny ľudí dodnes obávajú žralokov. Rekreačné mesto sa pripravuje na letnú sezónu, problémom je však opakujúci sa výskyt žraloka, ktorý by plány mohol výrazne narušiť. Keď sa rozhodnú pre risk, prinesie to niekoľko desivých situácii. Na more tak musia vyplávať traja muži, aby žraloka ulovili.

Čoskoro bude koniec sveta (Biće skoro propast sveta, Juhoslávia, Francúzsko, 1968, Aleksandar Petrović), Dvojka, 22:00
V premiére po dokumente o Ivanovi Palúchovi uvedie Dvojka medzinárodnú koprodukciu režiséra Aleksandara Petrovića z konca 60. rokov, z obdobia zlatej éry juhoslovanskej kinematografie, v ktorej hrá Palúch jednu z hlavných rolí po boku známych juhoslovanských hercov a francúzskej hviezdy Annie Girardot. Petrović rámcuje príbeh o konci sveta ľudovými piesňami, ktoré dejové situácie komentujú ako antický Chór.

TV tipy 21.12. - 26.12. 2021


Streda, 22. december

Počiatok (Inception, USA, Veľká Británia, 2010, Christopher Nolan), Nova Cinema, 20:00
Počiatok nakrútil Christopher Nolan v prestávke medzi Temným Rytierom a Návratom Temného rytiera, čo bol mimo iné zrejme aj vrchol jeho kariéry. Niet pochýb o tom, že Počiatok je jedným z jeho najambicióznejších a aj najkvalitnejších projektov. Príbeh o skupine zlodejov, ktorí ale nekradnú matierálne statky, ale sny je charakteristický prvotriednymi vizuálnymi efektami a komplikovanou naráciou, čiastočne vychádzajúcou zo samotného príbehu.

Grizzlyovia (The Grizzlies, Kanada, 2018, Miranda de Pencier), Dvojka, 21:40
Mladý a naivný učiteľ Russ prichádza do obce Kugluktuk na ďalekom severe, ktorá má najvyššiu mieru samovrážd mladých ľudí v severnej Amerike. V poloprázdnej škole nachádza niekoľko demotivovaných študentov, ku ktorým si len ťažko hľadá cestu - nevie takmer nič o ich biednej ekonomickej situácii a problémoch, ktoré sú výsledkom stáročí kolonizácie a pokusov o vymazanie ich kutúrnej identity. Aby ich aspon trošku motivoval, pokúsi sa ich získať pre šport, ktorý je odvodený od hier pôvodných obyateľov severnej Ameriky - lakros.

Sám doma (Home Alone, USA, 1990, Chris Columbus), JOJ, 20:35
Tento rok oslavuje Sám doma už tridsiate prvé narodeniny, minimálne toľkokrát ho snáď videl každý s televíziou v domácnosti. Jeden z globálne najznámejších vianočných filmov je klasikou aj na Slovensku. Príbeh Kevina, ktorého rodičia zhodou okolností nechali na Vianoce samého doma v obrovskom dome je zrejme univerzálnym sviatočným titulom. Kevin však bude musieť bojovať nielen so strachom z pivnice, ale aj z hrozby, ktorú predstavujú dvaja lupiči, chystajúci sa vylúpiť domy v celom susedstve.

TV tipy 21.12. - 26.12. 2021


Štvrtok, 23. december

Grinch (USA, 2018, Yarrow Cheney, Scott Mosier), JOJ, 20:35
V USA je príbeh o zlom čude, ktoré z duše nenávidí Vianoce, klasikou od obľúbeného autora Dr. Seussa. K nám sa dostal najmä skrz adaptáciu Rona Howarda, v hlavnej úlohe s Jimom Carreym z roku 2000. Po dlhých 18 rokoch sa na ďalšiu adaptáciu, tentoraz v animovanej verzii odhodlalo štúdio Illumination. Do hlavných rolí obsadilo hlasy Benedicta Cumberbatcha, Rashidy Jones či Angely Lansbury.

Vesničko má středisková (Československo, 1985, Jiří Menzel), Jednotka, 20:30
Jedna z najlegendárnejších československých komédií dokáže pobaviť aj po rokoch, pretože citlivo nazerá na na „česko-slovenskú“ mentalitu, na ktorej sa nič nemení ani po zmenách režimu, či pri nástupe nových technológií. Jednoducho ani tie nemajú „žádný vlyv na funkci“. Žiadny herec si nekradne celý film pre seba, všetci od Rudolfa Hrušínskeho, cez Libuši Šafránkovou, až po Mariána Labudu predvázajú vrchol svojich hereckých schopností. Podľa scenára Zdeňka Svěráka a v réžii Jiřího Menzela musí byť, alebo aspoň bola, radosť hrať.

Šíleně smutná princezná (Československo, 1968, Bořivoj Zeman), Jednotka, 12:30
Zlatý vek československej kinematografie je typický aj výtvarnou obraznosťou, čo sa naplno prejavuje napríklad aj v tak obľúbených rozprávkach. Vianočnou klasikou je príbeh o šialene smutnej princeznej, ktorá by sa chcela vydať z lásky napriek tomu, že je už od detstva zasnúbená s princom zo spriatelenej krajiny. Výraznú popularitu a kultový status prinieslo rozprávke aj herecké obsadenie – ústredné postavy si zahrali dve tretiny Golden Kids – Helena Vondráčková a Václav Neckář.

TV tipy 21.12. - 26.12. 2021


Piatok, 24. december

Vianočná koleda (A Christmas Carol, USA, 2009, Robert Zemeckis), Nova Cinema, 20:00
Vianočná koleda z pera Charlesa Dickensa patrí medzi zlatý fond svetovej literatúry a medzi absolútny vrchol vianočných príbehov. Jeho hlavným hrdinom je večne mrzutý, chamtivý Scrooge, ktorého v predvečer Vianoc navštívia traja duchovia – tí ho zavedú do jeho mladosti, ukážu mu ako prežívajú Vianoce v súčasnosti jeho blízki a známi a varujú ho aj pred tým, ako budú vyzerať jeho nadchádzajúce sviatky, ak si urýchlene nevstúpi do svedomia.

Pelíšky (Česko, 1999, Ján Hřebejk), Markíza, 20:55
Návrat do revolučného roku 1968, konkrétne medzi obyvateľov jednej pražskej bytovky a ich susedmi, kedy sa ľudia ešte medzi sebou na chodbách rozprávali. Občas sa tu nájde aj nejaký blbec, ale ako vieme z ďalšieho Hřebejkovho filmu, treba si pomáhať a nakoniec aj odpúšťať. No a aké najdôležitejšie posolstvo tento klenot deväťdesiatych rokov prináša? „Sex je pro decka, chlapi si vypijou.“ Rada na nezaplatenie...

Perinbaba (Československo, Západné Nemecko, Taliansko, Rakúsko, 1985, Juraj Jakubisko), Markíza, 17:05
Perinbaba je zázračná postava, ktorá ovláda nielen sneh ale aj víchor a vietor. Pred zubatou zachráni malého Jakubka, syna komediantov. Chlapec vyrastá u Perinbaby, spolu s ňou sleduje osudy bežných smrteľníkov. Medzi nimi je však aj Alžbetka, krásne dievča, ktoré prišlo o mamu a jej otec si vzal druhú ženu. Tá je však aj so svojimi dcérami k Alžbetke nepríjemná. Jakubko sa jedného dňa rozhodne ujsť Perinbabe a plánuje Alžbetku vyhľadať aj za cenu vlastného starnutia.

TV tipy 21.12. - 26.12. 2021


Sobota, 25. december

Niekto to rád horúce (Some Like it Hot, USA, 1959, Billy Wilder), ČT2, 21:40
Popravde zápletka tejto nesmrteľnej Wilderovej komédie nie je tým hlavným dôvodom, prečo sa z nej stala možno najmilovanejšia komédia všetkých čias. Paródia na gangsterky, hudobný film a situačná komédia v jednom ťaží najmä z prevlekových peripetií. Dvaja svedkovia vraždy sa totiž boja o život a v prevlečení za ženy sa začlenia do dievčenského orchestra. V hlavných úlohách excelujú Jack Lemmon, Tony Curtis a Marilyn Monroe. No a posolstvo filmu? Predsa „nikto nie je dokonalý“.

Sám doma 2: Stratený v New Yorku (Home Alone 2: Lost in New York, USA, 1992, Chris Columbus), JOJ, 14:00
Ak sa vám prvý film Sám doma zdal mimoriadne nereálny, tento vám príde už absolútne absurdný. Len málokomu to však vadí, hlavne na Vianoce, kedy beží pokračovanie Sám doma 2: Stratený v New Yorku hneď na niekoľkých kanáloch a hneď niekoľkokrát. Tentoraz Kevina nezabudne jeho rodina doma, v zhone však nastúpi na iné lietadlo. Kým teda jeho rodina cestuje na Floridu, on letí do najrušnejšieho mesta Ameriky – do New Yorku. Ani veľkomesto však nezaručí, že sa nestretnete s ľuďmi, ktorých by ste už nikdy nechceli vidieť.

Nádej (Håp, Nórsko, Švédsko, 2019, Maria Sødahl), Dvojka, 21:10
Anja a Tomas sú stabilným dlhoročným párom. Obaja vedú profesionálne úspešné životy, majú deti aj fungujúcu domácnosť. Láska medzi nimi však už dlhú dobu stagnuje a všetok ich záujem je obrátený najmä k ich kariéram. Jedného dňa sa však Anja dozvie zdrvujúcu správu o svojom zdraví – je deň pred Vianocami a Anja nechce svojimi problémami zaťažovať nič netušiacu rodinu. Jedinou jej oporou jej môže byť Tomas.

TV tipy 21.12. - 26.12. 2021


Nedeľa, 26. december

Prázdniny v Ríme (Roman Holiday, USA, 1953, William Wyler), ČT2, 21:50
Prázdniny v Ríme patria medzi najlepšie romantické komédie, aké kedy vznikli. Netradičný príbeh zbližovania mladej princeznej a cynického amerického novinára behom jedného slnečného dňa prináša uveriteľnú romantiku, krásne zábery rímskych pamiatok a skutočne dojímavé finále, na hony vzdialené od presladených happyendov. Nesmrteľný šarm si snímka udržuje najmä vďaka obsadeniu, princeznú stvárnila Audrey Hepburn a novinára túžiaceho po jej civilných fotkách zase Gregory Peck.

Mrázik (Morozko, Sovietsky zväz, 1964, Alexandr Rou), Markíza, 19:15
Sovietska rozprávka odchovala nejednu generáciu. Príbeh o zlej macoche, ktorá prinúti manžela, aby odniesol svoju dcéru do hlbokého lesa a nechal ju tam neznie veľmi rozprávkovo. Nasťa však v lese stretáva Ivana, mladého muža na ceste do sveta. Mladík je však arogantný a zahľadený nanajvýš do seba, za čo mu na krku vyrastie medvedia hlava. Cesty Naste a Ivana sa rozdelia, spojiť ich však môže deduško Mrázik.

Zažiť to znovu (La Belle Époque, Francúzsko, 2019, Nicolas Bedos), Dvojka, 22:05
Akú dobu by ste chceli zažiť, ak by ste dostali tú možnosť? Zážitková agentúra Time Travellers dokáže s pomocou hercov a kulís svojich klientov premiestniť do akejkoľvek epochy a sprostredkovať im stretnutie s historickými osobnosťami podľa vlastného výberu. Victor, ktorý dostane poukaz na zážitok cestovania v čase od svojho syna, sa však rozhodne inak. Namiesto do vzdialenej histórie sa chce ešte raz vrátiť do sedemdesiatych rokov a opäť zažiť prvé stretnutie zo svojou manželkou a časy, v ktorých v ňom videla niečo viac, ako nudného starnúceho muža, s ktorým si dávno zovšedneli...

TV tipy 21.12. - 26.12. 2021


autor Tatiana Rusnáková 21.12.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.