TV TIPY 15.12. - 19.12. 2021

TV TIPY 15.12. - 19.12. 2021

VOD recenzia



Streda, 15. december

Krstný otec III (The Godfather: Part III, USA, 1990, Francis Ford Coppola), ČT2, 20:00
Trochu neoprávnene podceňovaný záver trilógie o rodinke Corleonevcoch a ich „podnikateľskom“ pôsobení na území Spojených štátov. Možno divákom vadil väčší časový rozdiel medzi dielom 2 a 3, Copolla je ale aj po rokoch stále nekompromisný v zobrazovaní násilia, ponúka prepracované vzťahy v mafii a nešťastné obsadenie jeho dcéry Sophie by skutočne nemalo zničiť veľký divácky zážitok z tohto diela. Osudy antihrdinov sa uzatvárajú, ku starým tváram pribudli napríklad Bridget Fonda alebo Andy Garcia.

Gravitácia (Gravity, USA, Veľká Británia, 2013, Alfonso Cuarón), Nova Cinema, 20:00
Spolupráce režiséra Alfonsa Cuaróna a kameramana Emmanuela Lubezkiho sú stále kinematografickým zážitkom. Výnimkou nie je ani tento vesmírny thriller, v hlavných úlohách so Sandrou Bullock a Georgeom Clooney. Kým Clooney je skúsený astronaut, Bullocková je skôr vedkyňa. Spoločne cestujú k Hubblovmu teleskopu, kde majú dodať nové systémy. V momente sa však všetko pokazí a odkázaní sú iba jeden na druhého. Neskôr sa ale budú môcť spoľahnúť jedine na seba.

Molly a jej hra (Molly's Game, USA, Kanada, Čína, 2017, Aaron Sorkin), Plus, 23:20
Molly Bloom bola úspešná americká reprezentantka v zjazdovom lyžovaní, ktorej kariéra po skončení lyžovania sa ubrala nepravdepodobným smerom. Táto ctižiadostivá žena si otvorila tajné herne pre smotánku americkej spoločnosti, čítajúcej napríklad aj hollywoodske hviezdy. Film vznikol na motívy knihy samotnej športovkyne a podnikateľky a tú stvárnila Jessica Chastain. Okrem nej uvidíte Idrisa Elbu alebo Kevina Costnera. Film nakrútil ako debut ostrieľaný scenárista Aaron Sorkin.

TV tipy 15.12. - 19.12. 2021

Štvrtok, 16. december

Vtáčkovia, siroty a blázni (Československo, Francúzsko, 1969, Juraj Jakubisko), Dvojka, 23:20
V bližšie neurčenom čase sa odohráva tento legendárny film Juraja Jakubiska. Ľúbostný príbeh dvoch mužov a jednej ženy dáva otázky o slobode a beznádeji a o tom, či maska blázna dokáže ochrániť pred realitou okolitého sveta. Snímka, ktorá po dokončení putovala priamo do trezoru odkazuje aj na politické udalosti doby, od sklamania z roku 1968 až po upálenie hlavnej postavy. V hlavných úlohách sa predstaví Magda Vašáryová, Jiří Sýkora a Phillipe Avron.

Návrat Temného Rytiera (The Dark Knight Rises, USA, Veľká Británia, 2012, Christopher Nolan), Dajto, 20:30
Ikonickým sa vďaka svojej predčasnej smrti stalo stvárnenie Jokera v podaní Heatha Ledgera. Dostal za neho aj Oscara, a podľa mnohých dal práve on legendárnemu zloduchovi to správne diabolstvo. V tomto prípade je aj veľmi schopným Batmanovým protivníkom. Vie totiž zatlačiť na tie správne struny, dokonale pozná jeho slabosti a vie, ako odvekého nepriateľa poraziť. Batmana si po druhýkrát zahral Christian Bale, okrem nich sa vo filme objaví aj Aaron Eckhart ako Harvey Dent a Maggie Gyllenhaal ako Rachel.

Jánošík – Pravdivá história (Janosik – Prawdziwa historia, Poľsko, Slovensko, Česko, 2009, Agnieszka Holland, Kasia Adamik), Prima MAX, 20:00
Filmových adaptácií legendy o slovenskom zbojníkovi vzniklo na našom území niekoľko, tá prvá z roku 1921 je dokonca prvý slovenský hraný celovečerný film. Tá posledná vznikla v réžii uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland a snaží sa byť oproti iným Jánošíkom viac psychologizujúca a realistickejšia, o čom hovorí aj samotný podnázov. Takisto casting je medzinárodný, zbojníka si zahral český herec Václav Jiráček, jeho lásku zase americká herečka Sarah Zoe Canner.

TV tipy 15.12. - 19.12. 2021

Piatok, 17. december

Smrť na Níle (Death on the Nile, Veľká Británia, 1978, John Guillermin), ČT2, 21:35
Ďalší prípad detektíva s až príliš „načančaným“ vzhľadom nás zavedie na výletnú loď na africkú rieku Níl. No a bol by v tom čert, ak by sa počas Poirotovej prítomnosti nevyskytla niekde navôkol aj mŕtvola. Belgičan má opäť z toho radosť, pretože sa tu aspoň nebude nudiť a môže sa menej sústrediť na egyptské horúčavy. V hlavnej úlohe sa tentokrát predstavil trochu netradične Peter Ustinov, ktorý nemusí každému fanúšikovi predlôh z pera Agathie Christie byť po vôli.

Vianočný škriatok (Elf, USA, Nemecko, 2003, Jon Favreau), Nova Cinema, 20:00
Buddy je vianočný škriatok vyrastajúci na Severnom Póle. Od ostatných jeho obyvateľov sa však výrazne líši – veľkosťou. Dozvie sa, že jeho skutočným otcom je akýsi Walter Hobbs, ktorý spoločne so svojou rodinou žije v New Yorku. Vydáva sa za ním, no už krátko po zoznámení zisťuje, že jeho otec neverí na Santa Clausa a rozhodne nepatrí medzi najslušnejších ľudí. Buddy si s ním napriek tomu chce vybudovať vzťah a tak v predvianočnom New Yorku plánuje chvíľu pobudnúť.

Horúčka sobotňajšej noci (Saturday Night Fever, USA, 1977, John Badham), Jednotka, 22:25
Jedna zo životných úloh Johna Travoltu nám predstavuje skupinku mladíkov žijúcich v New Yorku sedemdesiatych rokov. Ich životy za veľa nestoja, cez týždeň monotónna drina v práci a cez víkend konečne diskotéka v miestnom klube, kde môžu baliť miestne pipenky. Kultový film sa preslávil samozrejme aj melodickou tanečnou hudbou tria Bee Gees s niekoľkými nesmrteľnými superhitmi. Pochopiteľne nezabudnuteľný je aj Travoltov účes. Z ďalšej tvorby Johna Badhama spomeňme príjemnú sci-fi komédiu Číslo 5 žije.

TV tipy 15.12. - 19.12. 2021

Sobota, 18. december

Vrchní, prchni! (Československo, 1980, Ladislav Smoljak), ČT1, 23:05
Životná úloha Josefa Abrháma ako kníhkupca Dalibora Vránu. Dalibor je nenapraviteľný sukničkár, ktorý to hrá na viacerých frontoch. Musí platiť alimenty, živiť rodinu a knihy a hra na husle nepatria zrovna medzi najvýnosnejší biznis doby. Preto vymyslí riskantný plán, ako zo šlamastiky von. Začne pôsobiť ako falošný čašník a kasírovať nešťastných zákazníkov. Nesmrteľné hlášky, vynikajúce výkony všetkých predstaviteľov a kritika „malého“ človeka z davu, ktorý sa chce mať proste len lepšie, robia z filmu nadčasové dielo

Koyaanisqatsi (USA, 1982, Godfrey Reggio), ČT art, 23:00
Ťažko určiť žáner tejto snímky, niektorí ho považujú za filmovú esej, iní dokonca za filmovú pieseň či báseň. Godfrey Reggio v nej mixuje dokumentárne zábery z celého sveta, ktoré zbieral niekoľko rokov. Ukazujú stav našej spoločnosti – jej technologizáciu, rýchlosť, ale aj jej problémy. To stavia do kontrastu s inými kultúrami. Všetko sa odohráva na pozadí hudby od skladateľa Phillipa Glassa. Koyaanisqatsi je prvou z tzv. qatsi trilógie – druhý diel Powaqqatsi nakrútil v roku 1988 a posledný Naqoyqatsi v roku 2002.

Vtáčnik z Alcatrazu (Birdman of Alcatraz, USA, 1962, John Frankenheimer), Dvojka, 21:45
V roku 1909 bol Robert Stroud odsúdený na 10 rokov za zabitie človeka. Po ďalších zločinoch, ktoré spáchal za mrežami, stratil akúkoľvek nádej na prepustenie. Bezútešné prežívanie, ktoré mu ešte strpčuje dozorca Shoemaker, sa zmení, keď Stroud nájde na väzenskom dvore zraneného vrabca a ošetruje ho, až kým sa vtáčik neuzdraví. Ako ubiehajú roky jeho trestu, stáva sa expertom na chov vtákov v zajatí a napíše i knihu o ich chorobách. Vďaka svojej pevnej vôli a intelektuálnym schopnostiam znovu nachádza zmysel života...

TV tipy 15.12. - 19.12. 2021

Nedeľa, 19. december

Vtedy na Západe (Once Upon a Time in a West, Taliansko, USA, 1968, Sergio Leone), ČT2, 20:00
Podľa mnohých najlepší western všetkých čias a podľa úplne každého jeden z najlepších westernov všetkých čias. Pre koho nie, ten film ešte nevidel. Spoľahlivo vás navnadí už dokonalá dlhá úvodná sekvencia na opustenej železničnej stanici, kde si muž s prezývkou Harmonika bude musieť poradiť s trojicou najatých gangstrov. Ich najímateľ, zloduch Frank, patrí medzi minimum záporných postáv v portfóliu ultra-sympaťáka Henryho Fondu. Najdôležitejšia je tu ale predsa len Morriconeho hudba.

Babel (Francúzsko, USA, Mexiko, 2006, Alejandro Gonzáles Iñárritu), Dvojka, 22:15
Film nesie jasný režisérov rukopis – skladá sa z menších príbehov, ktoré sú ale navzájom prepletené. Iñarritu vytvára svet, v ktorom síce každý kope sám za seba, nepriamo tým však vytvára dôsledky pre ľudí z iných kontinentov. Film pracuje s prvkom náhody, je treťou a poslednou spoluprácou medzi režisérom a scenáristom Guillermom Arriagom a získal niekoľko ocenení, vrátane Ceny za najlepšiu réžiu na Festivale v Cannes, na Oscara bol nominovaný v siedmich kategóriách, z ktorých premenil jednu – zvíťazil v kategórii Najlepšia hudba.

Na samotě u lesa (Československo, 1976, Jiří Menzel), Jednotka, 16:10
Jiří Menzel nakrútil podľa scenára Zdeňka Sveráka a Ladislava Smoljaka jednu z najobľúbenejších československých komédií vôbec. Nejde tu ale o bláznivé eskapády, skôr o trefné zachytenie života na vidieku v kontraste s tým mestským. Hlavnými hrdinami sú členovia rodinky Lavičkových, ktorí jedného dňa prichádzajú na vidiek so záujmom kúpiť chalupu. Nakoniec sa rozhodnú stráviť v chalupe a okolitej prírode celé leto, z čoho majú ich dve malé deti veľkú radosť.

TV tipy 15.12. - 19.12. 2021


autor Tatiana Rusnáková 16.12.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.