TV TIPY 10.8. - 15.8. 2021

TV TIPY 10.8. - 15.8. 2021

VOD recenzia



Utorok, 10. august

Mefisto (Mephisto, Západné Nemecko, Maďarsko, Rakúsko, 1981, István Szabó), Dvojka, 21:55
Vrcholný výkon jednak hlavného herca Klausa Mariu Brandauera ale aj maďarskej režisérskej legendy Istvána Szabóa. Mefisto je adaptáciou románu Klausa Manna, ktorý sa v ňom inšpiroval príbehom svojho švagra, herca Gustafa Gründgasa. Za nacistov sa dostal na riaditeľskú pozíciu Štátneho divadla v Berlíne, po vojne však spokojne pokračoval ako herec ďalej. To je prípad aj fiktívneho Henrika Höfgena, ctižiadostivého divadelníka. Pripravuje sa na rolu Mefista v Goetheho Faustovi a pre úspech je ochotný opustiť všetky svoje zásady a priority. Snímka je prvým maďarským laureátom Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Protektor (Česko, 2009, Marek Najbrt), Filmbox, 20:00
Film Protektor ukazuje milostnú drámu na pozadí zlomových dejinných udalostí od začiatku druhej svetovej vojny a počas jej priebehu. Ide o príbeh manželského páru Vrbatových. Emil je rozhlasový reportér, Hana zase úspešná herečka, avšak má židovský pôvod a tak jej kariéra naberie strmý pád. To postihne aj Emila, ktorý sa stáva nemeckým kolaborantom a pracuje pre nacistickú propagandu. Dôležitým motívom vo filme sa stáva bicykel. Protektor získal 7 Českých levov, vrátane toho za najlepší film.

Fritz Lang medzi nami (Fritz Lang, Nemecko, 2016, Gordian Maugg), ČT art, 21:05
Máloktorý režisér si v nemeckej, európskej a aj svetovej kinematografii drží také dobré miesto ako Fritz Lang. Hlasným argumentom pre túto pozíciu je aj jeden z jeho najlepších filmov - Vrah medzi nami. V dobe svojho vydania, v roku 1931, film prekvapil nielen vizuálnym spracovaním, ale aj obsahovou stránkou. O takmer sto rokov sa k tomuto obdobiu režisérovej kariéry a aj jeho osobného života vracia Gordian Maugg. V snímke vzdáva hold veľkému umelcovi, ale vykresľuje ho aj ako bezcitného filmára, sústredeného len na svoj projekt.

TV tipy 10.8. - 15.8. 2021


Streda, 11. august

Plukovník Redl (Redl ezredes I-II., Maďarsko, Rakúsko, Západné Nemecko, Juhoslávia, 1985, István Szabó), Dvojka, 21:50
Maďarský režisér nakrútil v 80. rokoch trojicu filmov prepojených témou vzťahu moci a jednotlivca. Hlavnú úlohu vo všetkých troch filmoch – "Mefisto", "Hanussen" a "Plukovník Redl" – stvárnil rakúsky herec Klaus Maria Brandauer. V tomto príbehu sa Szabó vracia do doby Rakúsko-Uhorska a sleduje jeho úpadok. Rovnako ako v Mefistovi, aj tu je v centre filmu muž, ktorý je ochotný spraviť čokoľvek, len aby postúpil na spoločenskom rebríčku vyššie. Hudobne sprevádzajú snímku diela Johanna Straussa, v roku 1986 bola nominovaná na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film.

Free Solo (USA, 2018, Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi), ČT2, 00:00
Tento dokumentárny film v roku 2018 absolútne ovládol oscarové nominácie v kategórii Najlepší dokument a ocenený bol aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Je portrétom horolezca Alexa Honnolda, známeho tým, že steny zlieza bez akéhokoľvek istenia. Dáva si čoraz väčšie výzvy a čím ďalej tým viac balansuje na hranici. V tomto príbehu lezie na vrchol útesu El Capitano, pred ktorým má rešpekt aj samotný Honnold. Napätie je hlavným hrdinom snímky, ale je aj vyznaním nezlomnosti ľudského ducha, odvahy a schopnosti prekonávať aj zdanlivo neprekonateľné.

CBGB – Kolíska punku (CBGB, USA, 2013, Randall Miller), ČT art, 22:00
Hudobné historické filmy sú vždy vďačnými žánrami – dokážu osloviť fanúšikov doby, ale aj hudby o ktorej rozprávajú. CBGB – Kolíska punku už z titulu naznačuje, že by sa do priazne mohla votrieť fanúšikom rocku a punku. Hlavným hrdinom je Hilly Kristal, ktorý si kúpi bar v New Yorku, aby tam po dvoch bankrotoch otvoril hudobný klub pre fanúšikov country, blues a bluegrassu. V podniku ale nikto z týchto hudobníkov nechce hrať, Kristal je tak nútený klub prenajať aj neznámym kapelám a hudobníkom. Tak začína dnes už legendárna hudobná kapitola.

TV tipy 10.8. - 15.8. 2021


Štvrtok, 12. august

Válek (Slovensko, 2018, Patrik Lančarič), Dvojka, 20:10
Kontroverzná je postava slovenského básnika Miroslava Váleka. Počas trvania Slovenskej socialistickej republiky od roku 1969 až 1988 zastával pozíciu Ministra kultúry. Práve to je temná stránka básnikovej legendy, inak jedného z najvplyvnejších poetov slovenskej literatúry. Prísť na kĺb záhade Miroslava Váleka sa podujal mladý režisér Patrik Lančarič. Ten odmieta mytologizáciu jeho postavy, sústredí sa len na fakty a historické okolnosti.

Jurský park (Jurassic Park, USA, 1993, Steven Spielberg), Plus, 20:30
Kto by nepoznal Jurský park? Jasné, málokto film nevidel, patrí však medzi tituly, ktoré sa vám neohrajú, keďže aj v dnešnej dobe ide o jedinečné dobrodružstvo. Aj dnešných divákov zaujmú vytvorené dinosaury, bezchybná réžia Stevena Spielberga či špecifická postava Jeffa Goldbluma. Príbeh o zábavnom parku, ktorý je v rovnakej miere zážitkom ako vedeckým experimentom má potenciál pritiahnuť nových, moderných divákov aj vyvolať nostalgický úsmev tých skoršie narodených.

Smrtonosná zbraň (Lethal Weapon, USA, 1987, Richard Donner), Dajto, 20:30
Policajné „buddy“ komédie sú žánrom samy o sebe, Smrtonosná zbraň s Melom Gibsonom a Richardom Gloverom patrí medzi jeho najsvetlejšie príklady. Glover je policajt, odrátavajúci si posledné dni do zaslúženého dôchodku. Gibson sa práve rozviedol, čoho dôsledkom bol pokus o samovraždu. Zdanlivo nespojiteľné musí prekonať všetky rozdiely a problémy, aby prišli na koreň prípadu drogových pašerákov.

TV tipy 10.8. - 15.8. 2021


Piatok, 13. august

Ivanhoe (USA, Veľká Británia, 1952, Richard Thorpe), ČT2, 20:00
Slávna predloha Waltera Scotta bola na strieborné plátno prenesená mnohokrát, jedným z najvydarenejších verzií je nepochybne nákladná, epická verzia zo začiatku 50. rokov od režiséra Richarda Thorpea, mimochodom filmára zodpovedného aj za filmy o Tarzanovi v hlavnej úlohe s Johnnym Weissmulerom. Tentokrát si ale Thorpe vyberá úplne iné reálie – obdobie po križiackych výpravách, 12. storočie, Anglicko. V tej dobe sa v krajine zvádza boj o moc, do ktorého sa zapojí aj rytier Ivanhoe. Ten podporuje kráľa, ktorý sa dostal do zajatia, musí teda poraziť šľachtu, aby mu dokázal pomôcť.

Fargo (USA, Veľká Británia, 1996, Joel Cohen, Ethan Coen), Jednotka, 22:20
Jeden z najzásadnejších filmov v kariére bratov Coenovcov vznikol v roku 1996 a predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy Frances McDormand získala za svoj výkon Oscara. Príbeh vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v Minnesote v roku 1987. Fargo sleduje naraz tri dejové línie. Režiséri vytvárajú hutnú atmosféru prostredníctvom veľkých celkov zasneženej krajiny a množstvom záberov jazdy svojich hrdinov bielou krajinou. Silný škandinávsky feeling odráža fakt, že v lokalite žije veľa prisťahovalcov zo severnej Európy.

Christine (Veľká Británia, USA, 2016, Antonio Campos), Nova Cinema, 22:00
Christine Chubbuck je meno, ktoré ste buď v živote nepočuli, alebo poznáte všetky detaily príbehu s ním spojeným. Je o reportérke, žijúcej s mamou a bez partnera, pracujúcej v lokálnej televíznej stanici. Tajne ľúbi svojho kolegu Georgea, no začína trpieť vážnymi psychickými problémami. V stanici sa rozhoduje o niekom, kto by mohol byť prevelený na prestížnejšiu stanicu v Baltimore. Keď ju George pozve na večeru, je nadšená, krátko po nej prosí šéfa aby ich do Baltimoreu spoločne s Georgom poslal ako skvelý tím. Dozvedá sa, že on si vybral inú redaktorku. Christine tak požiada o živé vysielanie, ktoré zmení televíziu naveky.

TV tipy 10.8. - 15.8. 2021


Sobota, 14. august

Čas, ktorý žijeme (Československo, 1968, Ivan Húšťava, Vlado Kubenko, Ladislav Kudelka, Oto Krivánek, Jaroslav Pogran), Dvojka, 22:20
Snímka patrí medzi jedinečné diela Štúdia krátkeho filmu. Poprední režiséri v ňom zachytávajú uvoľnené obdobie 60. rokov, demokratizačný proces a aj okolnosti pražskej jari v legendárnom roku 1968. Film je rozdelený do piatich častí, predelených piesňami kultovej kapely Prúdy a využíva rôzne dokumentárne postupy, mimo iné aj ankety, využívanie archívneho materiálu a v poslednom rade aj svedectvá, ktoré nepriamo vedú k otvorenej kritike spoločnosti. Asi netreba dokladať, že v čase normalizácie bol film uložený hlboko do trezoru.

Hriešne noci (Boogie Nights, USA, 1997, Paul Thomas Anderson), Filmbox, 22:15
Paul Thomas Anderson má nos a cit na príbehy, ktoré dokážu zaujať. Také sú aj Hriešne noci, ich hlavnou postavou je mladučký Eddie Adams, ktorý sa po sérii rodinných problémov dostáva v hlbokých 70. rokoch do náručia pornopriemyslu. Vybavený veľkým talentom sa z neho rýchlo stane jeden z najobsadzovanejších hercov. Čo však začína ako život plný potešenia, rýchlo naberá dramatický spád. Jeho okolie ako aj samotný Eddie sa dostávajú aj na temnú stranu tohto života.

Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral, Veľká Británia, USA, 1993, Mike Newell), Prima, 13:55
Richard Curtis je meno za najväčšími britskými romantickými komédiami (Love Actually/Láska Nebeská, Notting Hill, Bridget Jones Diary/Denník Bridget Jones, About Time/Lásky čas). Práve scenár k tomuto filmu ho vystrelil medzi najlepších žánrových tvorcov britského filmu. Dej tohto filmu sa, ako už názov napovedá, odohráva na piatich obradoch. Točí sa okolo Charlesa (Hugh Grant), ktorý sa nechce viazať, až kým nestretne Carrie (Andie MacDowell). Tá je však zasnúbená s niekým iným....

TV tipy 10.8. - 15.8. 2021


Nedeľa, 15. august

Smrť šitá na mieru (Československo, 1979, Martin Hollý ml.), Jednotka, 16:10
Príbeh sa odohráva počas hospodárskej krízy za čias prvej republiky. Dvoch odlišných ľudí spojí tragický, bizarný motív – objednávka vraždy. Majiteľ luxusného krajčírskeho salónu (Vlado Müller) bol stále úspešný podnikateľ, kríza však jeho podnikanie zrazila na kolená. V hlave mu teda skrsne nápad – požiada dávneho priateľa (Milan Kiš), aby ho zabil. Tým bude jeho životná poistka vyplatená rodine, ktorá bola doteraz závislá od príjmov salónu.

Scott Pilgrim proti zvyšku sveta (Scott Pilgrim vs. the World, USA, Veľká Británia, Kanada, Japonsko), Nova Cinema, 22:35
Formálne zábavne spracovaná komiksová predloha je o Scottovi, ktorý si beztarostne žije svoj život – má rozkošnú priateľku a hrá v rockovej skupine. Do života mu však vstúpi Ramona Flowers, bezhlavo sa do nej zamiluje. Zisťuje, že nebude až také ťažké získať Ramoninu priazeň, v ceste však stojí oveľa väčšia prekážka – jej sedem bývalých partnerov, ktorých musí Scott poraziť.

Mary Poppins (USA, 1964, Robert Stevenson), ČT art, 20:15
Legendárny muzikál pre deti už odchoval nejednu generáciu. Rodina Banksovcov v ňom hľadá dokonalú pestúnku pre svoje dve neposedné deti. Na inzerát im odpovie čarovná Mary Poppinsová. Dokáže si získať dôveru rodičov, čo je ale najdôležitejšie, u detí si rýchlo získa autoritu, ale aj ich priateľstvo. Pomôžu jej v tom čarovné schopnosti aj výpomoc miestneho pouličného muzikanta Berta. Vo svojej prvej veľkej hereckej role sa predstaví kráľovná muzikálov – britská herečka Julie Andrews.


autor Tatiana Rusnáková 10.8.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.